• Recept spaghetti puttanesca Recept spaghetti puttanesca Recept spaghetti puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla puttanesca is een smaakrijk Italiaans pastagerecht. Spaghetti alla puttanesca is heerlijk door de hartige en ziltige saus van gepelde tomaten, olijven, kappertjes en ansjovis. De smaak van dit gerecht wordt bepaald door de eenvoudige mix van goede ingrediënten, maar ook door de fantasie rijke legende die ermee gepaard gaat.

In dit recept wordt de sugo geserveerd met een 'bucatini', dit is zeer dikke spaghetti in de vorm van lange, holle slierten. Maar je kunt ook kiezen voor gewone spaghetti, penne of linguine.   

| Bereidingstijd 30 minuten |

Waar komt de naam Spaghetti alla puttanesca vandaan?

Wat de legende betreft is spaghetti alla puttanesca het onderwerp geweest van de fantasierijke inspanningen van vele geleerden. De naam betekent namelijk letterlijk 'spaghetti in de stijl van een prostituee'. Sommigen zijn van mening dat het woord 'Puttanesca' ontleend wordt aan een 'rendez-vous' plek in de Spaanse wijk. Gasten zouden met dit snelle en heerlijk geurende gerecht weer worden 'opgefrist'. Anderen beweren daarentegen dat de term moet worden toegeschreven aan de fantasie van een Frans meisje van lichte zeden genaamd Yvette, die het gerecht zou hebben verzonnen om haar heimwee naar de Provence te beteugelen.

Spaghetti alla puttanesca wordt door Italianen eerder de 'aulive e cchiapparielle' genoemd (olijven en kappertjes). Maar de 'sugo' van de Puttanesca kan ook weer afwijken naar gelang de regio van herkomst. Zo wordt de saus uit Napoli zonder ansjovis bereid, terwijl de saus uit Lazio geliefd is vanwege zowel ansjovis als chilipepers die worden toegevoegd. Over het algemeen is de saus zout van smaak en krachtig door de knoflook. In dit recept bereiden we de variant met ansjovis, chilipeper en knoflook. 

Benodigdheden (4-6 personen)

"Gasten zijn er dol op! We hebben afgelopen seizoen dit gerecht op tafel gezet en vaak werd om het recept gevraagd." "Gasten zijn er dol op! We hebben afgelopen seizoen dit gerecht op tafel gezet en vaak werd om het recept gevraagd." "Gasten zijn er dol op! We hebben afgelopen seizoen dit gerecht op tafel gezet en vaak werd om het recept gevraagd."

"Gasten zijn er dol op! We hebben afgelopen seizoen dit gerecht op tafel gezet en vaak werd om het recept gevraagd."

over ons

Bereidingswijze

Om te beginnen, leg eerst alle ingrediënten klaar en pak de toebehoren voor de bereiding. Breng een grote pan met water aan de kook. Ook heb je een grote koekenpan nodig.

Spaghetti

Doe de spaghetti in de pan met een snufje zout wanneer het water kookt. Kook de pasta in het aantal minuten beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer tussentijds door de spaghetti en laat deze niet overkoken. 

Sugo

Giet de olie van de tonijn en doe deze in de koekenpan. De tonijn zelf kun je in het blik laten zitten. Pers de tenen knoflook in de pan (ongepeld heeft voorkeur) en fruit deze kort. Doe de kappertjes en de ansjovis met olie bij de knoflook. Hak ondertussen de rode pepers fijn samen met de steeltjes van de peterselie. Doe alles samen in de koekenpan. 

Controleer de spaghetti en roer even door.

Hak de peterselie fijn en halveer de olijven. Roerbak de saus 2 minuten alvorens je er de tomijn met olijven aan toevoegt. Roer alles goed door elkaar (maak grote stukken tonijn fijn) en voeg er een flinke snuf kaneel aan toe. Tenslotte kunnen de gehakte tomaten eraan worden toegevoegd. 

Samenvoegen

Wanneer de pasta beetgaar is, laat je deze uitlekken zonder al het kookwater weg te gieten. Breng de spaghetti vervolgens voorzichtig in de koekenpan met saus. Het grootste deel van de peterselie en uitgeperste citroensap gaat erbij. Voeg wat Italiaanse extravergine olijfolie toe. Hussel alles goed door elkaar. Mocht de saus te dik ogen, kun je er nog wat kookwater aan toevoegen. 

Serveren

Schep de spaghetti op een bord. Strooi er wat peterselie over en besprenkel met enkele druppels uitgeperste citroen. Buon appetito!


Extra: knoflookbrood

Extra: knoflookbrood

Lekker bij de Spaghetti alla Puttanesca is dit Italiaanse knoflookbrood. Snel en eenvoudig, ook smaakvol bij een borrelplank.

Snijd het ciabattabrood in, houd 2cm dikke sneetjes aan, dus zonder deze helemaal los te snijden aan de onderzijde. Hak het restant van de peterselie fijn. Neem een groot stuk bakpapier en maak deze nat onder de kraan. Leg het bakpapier vervolgens op je werkblad en strooi er de peterselie met zout en peper op. Knijp er de 3 tot 4 tenen knoflook over uit en besprenkel alles royaal met extravergine olijfolie uit Italië.

Smeer het knoflookmengsel tenslotte tussen de sneetjes en over het ciabattabrood. Wikkel het brood in het vochtige bakpapier en leg het in de oven ca. 10 minuten in een oven op 180C. Laat voor een krokante bovenkant de bovenzijde van het bakpapier een beetje open.  

Uit het boek Jamie in 30 minuten komt dit recept van spaghetti alla puttanesca. Je kunt het boek ook direct bestellen op Bol.com

Kookboek met traditionele recepten

Kookboek met traditionele recepten

In dit kookboek met Italiaanse gerechten laat Antonietta de oneindige mogelijkheden van de Marchigiaanse keuken zien. Haar enthousiasme voor de Italiaanse keuken leerde ze al vroeg van haar moeder. Telkens weet ze een ander gerecht op tafel te zetten. En wanneer Antonietta kookt, smaakt het nét even beter.

Kookboek

Kookboek met traditionele recepten

Anderen bekeken deze recepten