• Diverse pasta soorten Diverse pasta soorten Diverse pasta soorten

Een pasta voor elk gerecht

We weten allemaal hoe spaghetti eruit ziet, maar wist je dat er in Italië meer dan 300 soorten pasta’s zijn? Penne, orecchiette, fusilli, linguine, bucatini, farfalle, rigatoni… Er zijn evenveel soorten Italiaanse pasta als er manieren zijn om ze te bereiden. We zetten er een aantal voor je op een rij. 

"In Le Marche, waar we wonen, leeft de Italiaanse keuken voort dankzij de collectieve herinneringen van mensen die de tradities voortzetten." "In Le Marche, waar we wonen, leeft de Italiaanse keuken voort dankzij de collectieve herinneringen van mensen die de tradities voortzetten." "In Le Marche, waar we wonen, leeft de Italiaanse keuken voort dankzij de collectieve herinneringen van mensen die de tradities voortzetten."

"In Le Marche, waar we wonen, leeft de Italiaanse keuken voort dankzij de collectieve herinneringen van mensen die de tradities voortzetten."

Over ons

Diverse pasta soorten op een rij

Bucatini

Deze zeer dikke spaghetti heeft lange en holle slierten. Met het gat in het midden kunnen ze extra saus opslurpen.

Linguine

Ook een spaghetti, in tegenstelling tot Bucatini is deze niet rond, maar juist meer afgeplat.

Fettucce

Deze pasta lijkt op de meer bekende tagliatelle of pappardellen, maar heeft vanwege het afwijkende formaat de naam Fettucce gekregen. Het is hoe dan ook een dun deeg van water, meel en eventueel ei waaruit reepjes pasta in verschillende vormen en maten worden gehaald. Bekend uit Le Marche is ‘Fettucce al fior di latte’, op smaak gebracht met boter, room, parmezaanse kaas en kruiden.

Passatelli

Deze kleine cilinder vormige pasta is van een rijk deeg op basis van Parmezaanse kaas, paneermeel, eieren, bloem en nootmuskaat. De Passatelli  behoort tot de meest populaire gerechten in de regio en is een ultieme winterpasta. Vaak wordt de pasta gegeten in ‘Brodo’ (warme bouillon) met een beetje pecorino of parmigiano. Passatelli is ook heerlijk in een wat dikkere ‘Sugo’ (vleessaus), omdat ze door hun ronde lange vorm goed de saus oppakken.

Tortelli

Tortelli kan als de grote broer van Ravioli worden gezien. Deze pastabommen kunnen twee tot drie keer zo groot zijn als ravioli. In Le Marche zijn ze meestal gevuld met pecorino en salie, waardoor ze zowel delicaat als hartig zijn en het hele jaar door gegeten kunnen worden.

Cappelletti

De pasta in de vorm van kleine ‘hoedjes’ is het neefje van Tortellini. Ze worden in Le Marche vaak gevuld met stukjes gestoofd vlees gemengd met ei, parmigiano, nootmuskaat en citroenschil. Ook dit is weer een van de vele pastasoorten in Italië die vaak met bouillon wordt gegeten.

Cutanèi

Dit is een variant op ‘gnocchetti’ is gemaakt van water, meel en eieren en wordt traditioneel geserveerd met een vleessaus en geraspte kaas. Tegenwoordig worden ze ook gemaakt van aardappel en geserveerd met eend, konijn of schapenvlees.

Vincigrassi

Dit is misschien wel het meest bekende voorgerecht in Le Marche. Het is het meest identiek aan lasagne. De lagen van eierpasta worden gevuld met grof gehakt vlees (en geen gehakt) en afgewerkt met bechamelsaus, een boterachtige witte saus die als topping wordt gebruikt. Vincigrassi is rijker van smaak en steviger dan lasagne.


Pasta van een kok op een bord gedrappeerd

5 Authentieke Italiaanse Pasta Recepten

Als je op zoek bent naar nieuwe Italiaanse pasta recepten, waarom probeer je dan niet eens authentieke Italiaanse gerechten? Ontdek de smaken van Italië met deze heerlijke pasta recepten die je thuis kunt maken. Deze populaire pasta gerechten zijn in een handomdraai klaar! 

Naar recepten

Veelgestelde vragen bij de pasta soorten

 • Hoeveel gram pasta heb je per persoon nodig? Rubriek pasta

  Bij het koken van pasta is het handig om een vuistregel te hebben zodat je weet hoeveel pasta je per persoon nodig hebt. De vuistregel is ongeveer 100 gram (ongekookte) pasta per persoon. Je kookt dus gemiddeld zo'n 75 tot 125 gram per persoon, afhankelijk van hoeveel iemand eet. Voor een grote eter heb je 125 gram nodig, terwijl iemand die weinig eet eerder genoeg zal hebben aan 75 gram.

 • Hoe lang moet je pasta koken? Rubriek pasta

  Italianen houden ervan wanneer de pasta 'beetgaar' is. Kook de pasta daarom zeker niet te lang. De kooktijd staat op elk pak pasta. Zorg daarbij dat je het water alvast kookt. Voeg dan wat zout toe en laat de pasta in het kokende water zakken. Houd het water zachtjes aan de kook tot aan de aangegeven kooktijd. Proef eventueel of de pasta al bijna (beet)gaar is. De pasta gaart ook nog wat na wanneer je de pasta aan de saus toevoegt. Bewaar wat kookvocht om toe te voegen wanneer je de pasta door de saus husselt. Buon appetito!

 • Een saus voor elke pasta Rubriek pasta

  Wanneer je zin hebt in een lekker pastagerecht, is het belangrijk om te weten welke saus je bij welk type pasta serveert. Want bij een lange pasta variant zoals spaghetti hoort nu eenmaal een andere saus dan bij gnocchi, een korte pasta. Maar welke pastasaus gebruik je in welk gerecht? De volgende 3 regels helpen je om te bepalen welke saus het lekkerst is bij een pasta:

  1. Een stevige vleessaus gaat samen met een grove dikkere pasta zoals ‘tagliatelle’ of ‘penne rigate’
  2. Een saus op basis van olie of tomaat gaat samen met een dunne pasta zoals spaghetti en ‘linguine’
  3. Een holle pasta zoals ‘orecchiette’ combineer je met een saus waarin stukje groenten en vlees zitten

Anderen bekeken deze recepten