Een pasta voor elk gerecht
We weten allemaal hoe spaghetti eruit ziet, maar wist je dat er in Italië meer dan 300 soorten pasta’s zijn? Penne, orecchiette, fusilli, linguine, bucatini, farfalle, rigatoni… Er zijn evenveel soorten Italiaanse pasta als er manieren zijn om ze te bereiden. We zetten er een aantal voor je op een rij.
In Le Marche, de regio waar we inmiddels ruim 7 jaar wonen, leeft de traditionele keuken voort dankzij de collectieve herinneringen van mensen die de tradities voortzetten, waaronder onvermijdelijk de zelfgemaakte pasta. We zetten de meest gegeten verse pasta’s voor je op een rij.
Fettucce
Deze pasta lijkt op de meer bekende tagliatelle of pappardellen, maar heeft vanwege het afwijkende formaat de naam Fettucce gekregen. Het is hoe dan ook een dun deeg van water, meel en eventueel ei waaruit reepjes pasta in verschillende vormen en maten worden gehaald. Bekend uit Le Marche is ‘Fettucce al fior di latte’, op smaak gebracht met boter, room, parmezaanse kaas en kruiden.
Passatelli
Deze kleine cilinder vormige pasta is van een rijk deeg op basis van Parmezaanse kaas, paneermeel, eieren, bloem en nootmuskaat. De Passatelli behoort tot de meest populaire gerechten in de regio en is een ultieme winterpasta. Vaak wordt de pasta gegeten in ‘Brodo’ (warme bouillon) met een beetje pecorino of parmigiano. Passatelli is ook heerlijk in een wat dikkere ‘Sugo’ (vleessaus), omdat ze door hun ronde lange vorm goed de saus oppakken.
Tortelli
Tortelli kan als de grote broer van Ravioli worden gezien. Deze pastabommen kunnen twee tot drie keer zo groot zijn als ravioli. In Le Marche zijn ze meestal gevuld met pecorino en salie, waardoor ze zowel delicaat als hartig zijn en het hele jaar door gegeten kunnen worden.
Cappelletti
De pasta in de vorm van kleine ‘hoedjes’ is het neefje van Tortellini. Ze worden in Le Marche vaak gevuld met stukjes gestoofd vlees gemengd met ei, parmigiano, nootmuskaat en citroenschil. Ook dit is weer een van de vele pastasoorten in Italië die vaak met bouillon wordt gegeten.
Cutanèi
Dit is een variant op ‘gnocchetti’ is gemaakt van water, meel en eieren en wordt traditioneel geserveerd met een vleessaus en geraspte kaas. Tegenwoordig worden ze ook gemaakt van aardappel en geserveerd met eend, konijn of schapenvlees.
Vincigrassi
Dit is misschien wel het meest bekende voorgerecht in Le Marche. Het is het meest identiek aan lasagne. De lagen van eierpasta worden gevuld met grof gehakt vlees (en geen gehakt) en afgewerkt met bechamelsaus, een boterachtige witte saus die als topping wordt gebruikt. Vincigrassi is rijker van smaak en steviger dan lasagne.
Veel gestelde vragen bij de pasta soorten
- Hoeveel gram pasta heb je per persoon nodig? Rubriek pasta
Bij het koken van pasta is het handig om een vuistregel te hebben zodat je weet hoeveel pasta je per persoon nodig hebt. De vuistregel is ongeveer 100 gram (ongekookte) pasta per persoon. Je kookt dus gemiddeld zo'n 75 tot 125 gram per persoon, afhankelijk van hoeveel iemand eet. Voor een grote eter heb je 125 gram nodig, terwijl iemand die weinig eet eerder genoeg zal hebben aan 75 gram.
- Hoe lang moet je pasta koken? Rubriek pasta
Italianen houden ervan wanneer de pasta 'beetgaar' is. Kook de pasta daarom zeker niet te lang. De kooktijd staat op elk pak pasta. Zorg daarbij dat je het water alvast kookt. Voeg dan wat zout toe en laat de pasta in het kokende water zakken. Houd het water zachtjes aan de kook tot aan de aangegeven kooktijd. Proef eventueel of de pasta al bijna (beet)gaar is. De pasta gaart ook nog wat na wanneer je de pasta aan de saus toevoegt. Bewaar wat kookvocht om toe te voegen wanneer je de pasta door de saus husselt. Buon appetito!
- Een saus voor elke pasta Rubriek pasta
Wanneer je zin hebt in een lekker pastagerecht, is het belangrijk om te weten welke saus je bij welk type pasta serveert. Want bij een lange pasta variant zoals spaghetti hoort nu eenmaal een andere saus dan bij gnocchi, een korte pasta. Maar welke pastasaus gebruik je in welk gerecht? De volgende 3 regels helpen je om te bepalen welke saus het lekkerst is bij een pasta:
- Een stevige vleessaus gaat samen met een grove dikkere pasta zoals ‘tagliatelle’ of ‘penne rigate’
- Een saus op basis van olie of tomaat gaat samen met een dunne pasta zoals spaghetti en ‘linguine’
- Een holle pasta zoals ‘orecchiette’ combineer je met een saus waarin stukje groenten en vlees zitten
5 Authentieke Italiaanse Pasta Recepten
Als je op zoek bent naar nieuwe Italiaanse pasta recepten, waarom probeer je dan niet eens authentieke Italiaanse gerechten? Ontdek de smaken van Italië met deze heerlijke pasta recepten die je thuis kunt maken. Deze populaire pasta gerechten zijn in een handomdraai klaar!

Lente pasta met kruidige salade
Dit pastagerecht is erg eenvoudig en je tovert het in een handomdraai op tafel. Eventueel ook met een salade erbij. Je kunt ervoor kiezen om de pasta zelf vers te maken. Dat is natuurlijk het lekkerste. Heb je geen verse eieren meer in huis? Snijd dan 500 gr verse lasagne vellen in reepjes. Past ook prima in het gerecht.
In veel gevallen zijn verse kruiden stukken smaakvoller dan die uit een potje van de supermarkt. Als je ze binnen enkele dagen gaat gebruiken, werkt dat vaak prima in de koelkast. Maar als je ze langer goed wilt houden moet je ze drogen of invriezen.
Het is belangrijk om ook te genieten van de mooie momenten. Daarom hebben we een passende wijn voor je uitgezocht. Buon appetito!

Italiaans Kookboek met streekgerechten uit Le Marche
De Italiaanse Antonietta kookt wekelijks voor de gasten van Bed and Breakfast La Vecchia Scuola in de regio Le Marche (de Marken). Haar enthousiasme voor de Italiaanse keuken leerde ze al vroeg van haar moeder. Telkens weet ze een ander gerecht op tafel te zetten. En wanneer Antonietta kookt, smaakt het nét even beter.
In het kookboek ‘Buongusto’ laat Antonietta de oneindige mogelijkheden van de Marchigiaanse keuken zien.
| Kookboek | Italiaanse gerechten | Nederlands vertaald |