• Linguine alle vongole Linguine alle vongole Linguine alle vongole

Linguine alle vongole

Een klassieker! Proef de smaak van de zee met dit heerlijke Italiaanse pastagerecht! Linguine alle vongole is een klassiek gerecht met venusschelpen in een witte wijn saus, gekruid met knoflook, chilivlokken en verse peterselie. Het is snel en gemakkelijk te bereiden en deze klassieke pasta zorgt voor een smaakvolle en verfijnde maaltijd voor elke gelegenheid. 

Wat is linguine voor pasta?

 

Voordat we met het recept beginnen is het handig om te weten wat voor pasta 'Linguine' is en waarom het voor dit gerecht wordt gebruikt.

Linguine is een Italiaanse pasta die lijkt op platte spaghetti, maar dan iets breder en platter. Het woord 'linguine' komt van het Italiaanse woord 'lingua', dat 'tong' betekent, vanwege de vorm van de pasta. Linguine heeft namelijk een platte, ovale vorm en is ongeveer 4 millimeter breed. Het wordt vaak geserveerd met sauzen op basis van vis of zeevruchten, zoals vongole of scampi, maar het is ook heerlijk met een eenvoudige tomaten- of pestosaus. Linguine is een veelzijdige pasta die populair is in de Italiaanse keuken en is gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en speciaalzaken.

 

Hoe maak je de vongole schoon?

Het is belangrijk om vongole grondig schoon te maken voordat je ze gebruikt, omdat er anders zand en vuil in het gerecht terecht kan komen. Door de volgende stappen te volgen, kun je er zeker van zijn dat je vongole schoon en veilig zijn om te eten.

Hier is een eenvoudige manier om vongole (venusschelpen) schoon te maken. Je hebt hiervoor een kom met koud water en zout nodig.

Spoel de vongole af onder koud stromend water om zand en vuil te verwijderen. Gooi eventuele vongole weg die al open zijn of kapot zijn. Vul daarna een kom met koud water en voeg een flinke hoeveelheid zout toe. Het zout zal helpen om het zand en vuil uit de vongole te trekken.

Leg de vongole in het gezouten water en laat ze ongeveer 30 minuten weken. Hierdoor kunnen de vongole het zoute water opnemen en zullen ze het zand en vuil uit hun schelpen spugen. Na 30 minuten haal je de vongole uit het water met een schuimspaan en spoel je ze opnieuw af onder koud stromend water om het overtollige zout te verwijderen. De vongole zijn nu schoon en klaar om te worden gebruikt in je favoriete recept.

 

Benodigdheden (4 personen)

Bereidingswijze

Spoel de vongole af onder koud stromend water om zand te verwijderen en laat ze uitlekken en maak deze schoon zoals hierboven is omschreven.

Kook de linguine in een grote pan met gezouten water volgens de instructies op de verpakking totdat het al dente is. Verhit intussen de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en bak ze 1-2 minuten tot de knoflook geurig is.

Voeg de vongole toe aan de pan en roer ze om met de knoflook en chilivlokken. Voeg vervolgens de witte wijn toe en breng het aan de kook. Dek de pan af en laat de vongole 5-7 minuten koken totdat ze allemaal open zijn.

Giet de gekookte linguine af en voeg het toe aan de pan met de vongole en saus. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. 

Serveer de linguine alle vongole warm, bestrooid met gehakte peterselie en eventueel extra chilivlokken naar smaak.

Geniet van je heerlijke Linguine alle vongole!


Let hier op bij het kopen van verse vongole

Bij het kiezen van de juiste vongole, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je verse en gezonde schelpen koopt. Hier zijn enkele tips:

 1. Verse geur: Verse vongole moeten een zeeachtige geur hebben. Vermijd vongole die een sterke of vieze geur hebben, dit kan wijzen op bedorven of oude schelpen.

 2. Gesloten schelpen: Vongole moeten gesloten zijn voordat ze worden gekookt. Vermijd schelpen die al open zijn of gebarsten, want dit kan wijzen op bedorven of oude schelpen. Tik zachtjes op de schelpen om te controleren of ze sluiten, als ze sluiten dan zijn ze nog vers.

 3. Levende vongole: Het is belangrijk om levende vongole te kopen om er zeker van te zijn dat ze vers zijn. Vermijd vongole die niet bewegen of niet reageren op aanraking. Dit kan duiden op dode of oude schelpen.

 4. Kleur van de schelpen: De kleur van de schelpen kan variëren, afhankelijk van het type vongole. Over het algemeen moeten de schelpen een glanzende, donkergrijze of bruinachtige kleur hebben.

 5. Plaats van aankoop: Koop vongole bij een betrouwbare en vertrouwde viswinkel of supermarkt. Probeer vongole te kopen die zo vers mogelijk zijn en controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Vongole op een bord Vongole op een bord Vongole op een bord

Kookboek met traditionele recepten

Kookboek met traditionele recepten

In dit kookboek met Italiaanse gerechten laat Antonietta de oneindige mogelijkheden van de Marchigiaanse keuken zien. Haar enthousiasme voor de Italiaanse keuken leerde ze al vroeg van haar moeder. Telkens weet ze een ander gerecht op tafel te zetten. En wanneer Antonietta kookt, smaakt het nét even beter.

Kookboek

Kookboek met traditionele recepten

Anderen bekeken deze recepten

  Veelgestelde vragen

  • Wat zijn vongole? Rubriek recepten

   Vongole zijn schelpdieren die veel worden gebruikt in de Italiaanse keuken. Het zijn kleine schelpen met een zachte, delicate smaak en zijn een belangrijk ingrediënt in linguine alle vongole.

  • Kan ik vongole vervangen door andere schelpdieren? Rubriek recepten

   Ja, als je geen vongole kunt vinden of als je een ander soort schelpdier wilt gebruiken, kun je deze vervangen door. Je kunt vongele vervangen door bijvoorbeeld kokkels, mosselen of venusschelpen.

  • Welke soorten pasta zijn het beste voor linguine alle vongole? Rubriek recepten

   Linguine is de traditionele pastasoort die wordt gebruikt in linguine alle vongole. Andere pastasoorten die ook goed werken, zijn spaghetti, fettuccine en tagliatelle.

  • Gedroogde of verse pasta gebruiken? Rubriek recepten

   Dit hangt af van persoonlijke voorkeur. Gedroogde pasta is gemakkelijker verkrijgbaar en heeft een lange houdbaarheid, terwijl verse pasta een unieke textuur heeft en een rijkere en meer pure smaak geeft aan het gerecht.

  • Moet ik witte of rode wijn gebruiken bij linguine alle vongole? Rubriek recepten

   Traditioneel wordt witte wijn gebruikt bij het bereiden van linguine alle vongole. Maar als je rode wijn wilt gebruiken, kies dan voor een lichtere en fruitige wijn om de smaak van de vongole niet te overheersen.