• Tomatensaus maken Tomatensaus maken Tomatensaus maken

Verse tomatensaus - Salsa di pomodoro

De Italiaanse koningin van de zomer is de Salsa di pomodoro oftewel de verse Italiaanse tomatensaus. Met het warme seizoen komen er ook tomaten voor saus aan en daarom is dit de perfecte tijd om goede tomatensaus zelf te maken die het hele jaar door kunnen worden gebruikt in gerechten.

Het volgende recept gaat over tomatensaus die al is gekookt en gekruid. Je hoeft de saus dus alleen nog maar op te warmen.

Het succes van een goede tomatensaus hangt vooral af van de mate van rijpheid van de tomaat. Let hierbij op de steel ervan. Wanneer die volledig verschrompeld is en gemakkelijk loskomt van de tomaat, is dat het juiste moment om de saus te gaan maken.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Verwijder de stengel en laat de tomaten een paar minuten in koud water, spoel ze daarna schoon. Snijd de tomaten na het wassen in grote stukken en doe ze direct in een ruime pan. De schil of zaadjes hoef je niet te verwijderen. Het is niet nodig om de schil en zaden te verwijderen.

Snijd de ui en kleine ringen en voeg die toe aan de tomaten samen met wat zout. Eventueel kun je de saus nog wat zoeter maken met 1 of 2 theelepels suiker. Voeg een flinke tak basilicum en 2 teentjes knoflook toe. Wanneer je de knoflook aan een spies vastzet, kun je de knoflook later gemakkelijk verwijderen.

Zet een pan op het vuur en breng het geheel aan de kook voor ca. 35 minuten op middelhoog vuur. De kooktijd kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid water die de tomaten vrijgeven. In het geval dat de tomaten waterig zijn, is het beter om de kooktijd met een paar minuten te verlengen.

Verwijder na het koken de knoflook. Het is ook beter om de basilicum te verwijderen, want die wordt na lang koken bitter. Vervang die daarom door verse basilicum.

Pureer hierna de tomaten tot saus met een groentemolen. Afhankelijk van de gewenste structuur van de saus, kun je kiezen voor een schijf met grote gaten (voor een robuuste saus textuur) of wat smallere gaten voor een gladde saus met fijne textuur. De overgebleven zaden en schil kun je weggooien.

Voor een laatste kookbeurt zet je nog eens een pan op met daarin de saus. Kook deze voor ca. 15 minuten en voeg naar smaak nog wat zout of suiker toe. Wanneer de saus klaar is, zet je het vuur uit en breng je de saus op smaak met een flinke scheut extra vierge olijfolie en een paar blaadjes verse basilicum. En klaar is je verse tomatensaus!

 


Hoe bewaar je de tomatensaus?

Hoe bewaar je de tomatensaus?

Tomaten komen vaak met velen tegelijk. De verse saus kun je prima in potten bewaren zodat je het hele jaar door lekkere tomatensaus hebt. De tomatensaus bewaar je zonder conserveringsmiddelen. Controleer daarom altijd of de geur en smaak bij het openen van een pot gelijk. Die moet gelijk zijn aan toen je de saus in de pot hebt gedaan. Een verse tomatensaus kun je op deze manier wel 2 jaar bewaren. 

Neem een paar glazen weckpotten met goede afdichting onder de deksel. Daarna ga je zowel de potten als de deksels steriliseren door ze minimaal tien minuten in water te koken. Droog ze af met keukenpapier en plaats ze ten slotte in de oven op 100 °C, net lang genoeg om eventuele restvocht te verwijderen. Zorg ervoor dat de potten en hun deksels goed droog zijn. 

Daarna ga je de potten vullen. Giet de nog hete saus in de pot en zorg ervoor dat de pot helemaal gevuld wordt. Je kunt beter geen halfvolle potten bewaren. Maak de bovenkant van de pot schoon en draai de weckpot goed dicht.

Neem daarna een grote pan en plaats daarin de potten met tomatensaus. Mocht er teveel ruimte tusssen de potten onderling zijn, vul deze dan op met een theedoek. Daarmee voorkom je dat de potten onderling breken wanneer ze gaan koken. Vul de pan met heet water en zet het vuur aan voor 40 minuten. 

Zet het vuur uit en laat de potten in de pan tot ze volledig zijn afgekoeld. Dit zal ongeveer 24 uur duren. Controleer of er deksels zijn losgegaan of niet goed meer dichten. En klaar is je verse tomatensaus!

Anderen bekeken deze recepten