• Radicchio als bijgerecht Radicchio als bijgerecht Radicchio als bijgerecht

Radicchio als Italiaans bijgerecht

Radicchio staat bekend als Italiaans witloof vanwege het algemeen gebruik in de Italiaanse keuken. Dit kleine ronde kropje met een dicht hart heeft donkerrood blad dat wit dooraderd is. Deze gewaardeerde wintergroente heeft een stevig en knapperig blad. De smaak is bitter en kruidig, maar die wordt verzacht wanneer je deze grilt of roostert.

Radicchio is van juni tot en met half december uit Nederland zelf verkrijgbaar, maar je kunt radicchio het hele jaar door krijgen. Het past perfect in zowel vlees- als visgerechten maar is ook prima als bijgerecht te serveren.

Over radicchio

Wilde radicchio was al bekend bij de Grieken en Romeinen en werd meestal rauw gegeten, als salade voor therapeutische doeleinden, waaronder de behandeling van slapeloosheid. De wortel werd in de zeventiende eeuw ook gebruikt om koffie te vervangen.

Hoe radicchio kiezen?

Er zijn veel vormen van radicchio. Sommige zijn wild en andere gekweekt. Op de marktkraampjes vind je over het algemeen 3 soorten radicchio: rood, bont en groen. Bij het kopen van radicchio is het erg belangrijk dat de bladeren niet verdord of te nat zijn en ze mogen niet te donker en vlekkerig zijn. De kop moet gezwollen zijn en een beetje open staan.

Hoe schoonmaken?

Het schoonmaken van radicchio is gemakkelijk en verschilt niet veel van het gebruik voor salades of andere soorten groenten. Je hebt enkel een mes, een snijplank en koud stromend water nodig.

Verwijder eventuele dorre bladeren samen met de basis, anders kan het erg bitter worden. Bij het bereiden van radicchio mag de wortel nooit volledig worden verwijderd, integendeel, deze moet worden verkleind en schoongemaakt.

Leg de radicchio op de snijplank en snijd de koppen doormidden en spreid de bladeren iets uit om alles goed te kunnen wassen. Laat de twee helften van de radicchio uitlekken en laat ze drogen voordat je ze gebruikt. 

TIP: Als je liever de bittere smaak van de radicchio wilt temperen, snijd dan de bladeren alvast in reepjes en doe ze in een kom met koud water. Laat ze 2-3 uur weken.

Bereidingswijze met 3 recepten

Rauwe radicchio

Radicchio kent vele manieren van bereiden. Je kunt ze ook rauw eten. De rauwe radicchio is erg smakelijk én gezond in salades.  Maak de radicchio voorzichtig schoon zoals je zou doen met een gewone salade, droog de bladeren en breek ze in stukjes of snijd ze zoals je wilt. Meng de radicchio met andere soorten salades en voeg eventueel wat walnootpitten, krokante spekblokjes of pijnboompitten toe. Dresseer de salade vlak voor het serveren met extra vierge olijfolie, zout, citroen of balsamicoazijn.

Gekookte radicchio

Gekookte radicchio (de groene variant) is een licht recept en ideaal als bijgerecht. Maak de radicchio schoon, was en droog de bladeren. Breng een pan water met wat zout aan de kook en voeg de radicchioblaadjes toe. Laat 10 minuten koken, giet af en breng op smaak met een scheutje extra vierge olijfolie. Voeg naar smaak wat citroensap toe. Serveer het warm of zelfs koud. Of gebruik het in een ander recept.

Gestoofde radicchio

Bij de gestoofde radicchio vindt er een lage temperatuur bereiding plaats. Breng hiervoor een geperst teentje knoflook in een pan met antiaanbaklaag met een scheutje extra vergine olijfolie (of een klontje boter). Voeg de reepjes radicchio toe en laat ze even zacht worden. Breng op smaak met zout en peper en giet er een kleine pollepel kokend water of hete bouillon bij. Doe de deksel op de man en laat 10 minuten op laag vuur koken. Verwijder het deksel, zet het vuur hoger en laat de overtollige vloeistof verdampen. Serveer de gestoofde radicchio heet. 

radicchio radicchio radicchio

Anderen bekeken deze recepten