• Cichorei of cicoria Cichorei of cicoria Cichorei of cicoria

Cicoria of cichorei

Het is lente, tijd voor Cicoria ook wel cichorei genoemd! De lichtblauwe bloemen van de cicoria sieren de bermen en gazons, terwijl de bladeren de Italiaanse tafels bedekken. Deze Italiaanse groenten is als heerlijk bijgerecht. We hebben een typisch Italiaans recept voor je. Maar cichorei heeft wat voorbereiding nodig, dat wil zeggen om het zuur van het blad weg te halen. Met een handige tip is dat te verhelpen. 

Over de plant

De wilde cichorei (Cichorium Intybus) behoort tot het geslacht Cichorei en is een tweejarige plant. Het tweede jaar bloeit de plant met prachtige blauwe bloemen in juli en augustus. De bloemen gaan tijdens de zonuren open en bloeien maar 1 dag.

Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar. De wortel kun je roerbakken of stoven, maar ook kan de geroosterde wortel als koffievervanger of surrogaat cichorei worden gebruikt.

Cochorei is steeds meer zeldzaam geworden in Nederland. Andijvie en witlof behoren tot hetzelfde geslacht en worden tegenwoordig meer gegeten. In Italië daarentegen zie je de bladeren in restaurants als bijgerecht op het menu staan.

Bereidingswijze

Zet een pan water op het vuur en voeg naar eigen keuze 3 zoete aardappelen toe. Hiermee haal je het cichorei zuur uit het blad. Verwijder het hardste deel van de stengel en eventueel beschadigde bladeren. Vervolgens scheid je het blad van de stengels. Was het blad met de stengels en snijd alles in stukken van ca. 10 cm. Voeg zodra het water kookt een snufje grof zout toe en kook eerst de stengels. Voeg na ongeveer 5 minuten het blad toe. Laat het geheel nog ca. 10 minuten koken. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stengel, deze moet zacht zijn geworden. Spoel de cicoria af onder koud water om de groene kleur en voedingswaarde te laten behouden. Laat vervolgens afkoelen in een vergiet. Druk de cicoria goed aan om overtollig water te laten wegspoelen.

Tip! Wanneer je de bladeren hun mooie groene kleur wilt laten behouden en zelfs een klein beetje van de bittere smaak wilt verwijderen, kun je een snufje bicarbonaat toevoegen, zodra het water kookt en voordat je ze in de pot dompelt.


Cicoria ripassata alla romana - Italiaans recept

Cicoria ripassata alla romana - Italiaans recept

Breng wat olie in een pan met twee teentjes ‘gepocheerde’ knoflook (ongepeld en licht geplet) en een paar stukjes verse chilipeper. Mocht je niet van pittig houden, kun je deze weglaten. Fruit de knoflook in de olie zonder te verbranden. Als de olie heet is, verwijder je de knoflook en zet je het vuur uit.

Voeg nu de cicoria in de pan (goed uitgelekt!). Kruid ze met een snufje zout en bak ze op laag vuur in ongeveer tien minuten bruin door regelmatig te roeren. Serveer de cicoria warm en sprenkel er wat extravergine olijfolie over.

Gebakken cicoria is een zeer eenvoudig te bereiden bijgerecht en geschikt als bijgerecht bij vlees- en visgerechten.

Tip: Ook lekker met ansjovis.

Tip: Mocht het lastig zijn om aan cicoria te komen, zou je verse bladspinazie kunnen gebruiken.

Gevulde inktvis met cichorei als bijgerecht

Gevulde inktvis met cichorei als bijgerecht

Cichorei of cicoria is heerlijk als Italiaanse groenten bij een visgerecht. Het volgende recept is een topper. Gestoofde inktvis met erwten, lekker en gezond! De inspiratie voor dit Italiaanse recept komt van Benedetta Rossi, een Italiaanse kokkin. Zij was zó enthousiast over de gevulde inktvis dat we het moesten proberen. En het is inderdaad heerlijk. Smaakvol en een plaatje om te zien. Het proberen zeker waard! 

Gevulde inktvis


Kookboek met traditionele recepten

Kookboek met traditionele recepten

In dit kookboek met Italiaanse gerechten laat Antonietta de oneindige mogelijkheden van de Marchigiaanse keuken zien. Haar enthousiasme voor de Italiaanse keuken leerde ze al vroeg van haar moeder. Telkens weet ze een ander gerecht op tafel te zetten. En wanneer Antonietta kookt, smaakt het nét even beter.

Kookboek

Kookboek met traditionele recepten

Veelgestelde vragen rondom cicoria

 • Wat is cicoria en hoe gebruik ik het in mijn gerechten? Rubriek Italiaanse groente

  Cicoria, in het Italiaans meer bekend als cichorei, is een groente die verwant is aan de witlof en endive familie. De bladeren van cicoria hebben een bittere smaak en zijn groen van kleur met witte nerven. Het wordt vaak rauw gegeten in salades of kort gekookt of gebakken als bijgerecht.

 • Wat is het verschil tussen cicoria en radicchio? Rubriek Italiaanse groente

  Cicoria is donkergroen van kleur en heeft een langwerpige, smalle bladstructuur met spitse uiteinden. Radicchio heeft daarentegen een rode tot paarse kleur met witte nerven, heeft een ronde of ovale vorm en een compacte structuur met dikke bladeren. 

 • Hoe kan ik cicoria het beste bereiden? Rubriek Italiaanse groente

  Je kunt cicoria roerbakken, grillen, stoven of rauw eten. Wanneer je de groente gaat koken zet je hiervoor water op het vuur verwijder je het hardste deel van de stengel en eventueel beschadigde bladeren. Vervolgens scheid je het blad van de stengels. Was het blad met de stengels en snijd alles in stukken van ca. 10 cm. Voeg zodra het water kookt een snufje grof zout toe en kook eerst de stengels. Voeg na ongeveer 5 minuten het blad toe. Laat het geheel nog ca. 10 minuten koken. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de stengel, deze moet zacht zijn geworden. Spoel de cicoria af onder koud water om de groene kleur en voedingswaarde te laten behouden. Laat vervolgens afkoelen in een vergiet. Druk de cicoria goed aan om overtollig water te laten wegspoelen.

 • Waar kan ik cicoria kopen? Rubriek Italiaanse groente

  Cicoria is wat lastiger verkrijgbaar buiten Italië, maar het is mogelijk om deze groente te vinden bij gespecialiseerde groenteboeren, Italiaanse delicatessenwinkels, en sommige supermarkten.