• Tiramisu maken Tiramisu maken Tiramisu maken

Tiramisu!

Tiramisu! De koningin van de Italiaanse toetjes. Het is dé Italiaanse klassieker met lange vingers en mascarpone. We gebruiken een traditioneel Italiaans recept. Een gemakkelijk tiramisu recept. Het enige wat je nodig hebt is een beetje liefde en geduld.

Onze favoriet blijft dit traditionele recept dat we met je delen. Zelf maken wij regelmatig een tiramisu voor de gasten in onze Bed and breakfast in Italië. Regelmatig vragen gasten om het recept. Het kladpapiertje met Italiaanse krabbels dat we destijds van de buurvrouw kregen, zit vol koffie en cacaovlekken, maar heeft haar dienst inmiddels bewezen. Graag delen we dit recept daarom online met je.

Buon appetito!

Biscotto Savoiardo of ‘lady fingers’

Geen tiramisu toetje zonder lange vingers in Italië. De ‘biscotto Savoiardo’ zijn de lange vingers van Italië en ontlenen hun naam aan de koninklijke familie van Savoye. Iedereen kent ze wel, de zoete en lichte koekjes met een zeer kruimelige en sponsachtige consistentie. De vorm lijkt op een grote vinger en daarom worden ze in het Engels ook wel “Lady fingers” genoemd.

De Savoyards zijn bekend in alle Italiaanse streken die zijn beïnvloed door de familie Savoye. Om deze reden zijn ze wijdverspreid en typisch voor Sardinië waar ze nog steeds deel uitmaken van de ambachtelijke zoetwaren patisserie.  

Wat betekent tiramisu?

In het Italiaans schrijf je ‘tira-mi-sù’. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’ waarmee wordt bedoeld ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’. Tiramisu wordt dan ook vaak gegeven aan mensen die ziek zijn geweest, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Met mascarpone (zonder slagroom)

Maak de gardes en de kom van de mixer goed schoon. Ontvet de kom eventueel met citroen. Splits de eieren. Klop het eiwit met de mixer stijf.

Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker voor ca. 5 minuten. Meng de mascarpone langzaam (lepel voor lepel) in delen door de crème. Voeg eventueel enkele lepels koffielikeur naar smaak toe. Voeg als laatste het eiwit toe en klop dit verder totdat er een lichtgele romige crème ontstaat.

Schenk de koffielikeur samen met de espresso in een laag schaaltje of diep bord. Doop de helft van de lange vingers in dit mengsel en bedek de bodem van de schaal ermee. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover. En top af met een laagje cacao. Doop de rest van de lange vingers in het koffiemengsel en verdeel over het mascarponemengsel. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover. Top wederom af met een laagje cacao.

Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Neem vlak voor het serveren uit de koelkast. Strooi met een zeefje de cacaopoeder over de tiramisu.


Tiramisu in een glaasje

Tiramisu in een glaasje

Officieel maak je tiramisu altijd in een grote schaal maar het is ook leuk om tiramisu in een glaasje te maken. Is weer eens wat anders. Hoe je dit maakt? Verdeel een eetlepel van de mascarpone crème in een glaasje. Breek een lange vinger in twee en doop deze met de onderzijde in de koffielikeur. Leg de helften op de mascarpone. Leg hierop weer een eetlepel mascarpone. Doop twee andere lange vingers, ieder weer voor de helft in de koffielikeur en steek deze in de crème. Voeg nog een laatste lepel crème toe en garneer het geheel met cacao.

Dit recept bevat alcohol en rauwe eieren en is daarom minder geschikt voor kinderen, wanneer je een zwakke gezondheid hebt en zwangere vrouwen. Wanneer je geen alcohol wilt toevoegen kun je ook gebruik maken van een flesje karamelsiroop.

Bewaartip

Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Geheim van een goede tiramisu

Tiramisu is een dessert dat van oorsprong uit Italië komt. Het nagerecht bestaat uit suiker, eieren, mascarpone, koffie, likeur en lange vingers. Inmiddels heeft dit Italiaanse toetje ook diverse Nederlandse huiskamers bereikt. Vele variaties als tiramisu ijscake, een tiramisu met banaan, tiramisu met limoncello of advocaat tiramisu staan inmiddels online.

Het geheim van een perfecte tiramisu zit in kleine dingen. Haal op tijd de mascarpone (en eventueel eieren) uit de koelkast, zodat de crème een mooie binding krijgt. Maak de tiramisu dezelfde ochtend, zodat de lange vingers luchtig zijn en niet ‘nattig’ en doordrenkt met likeur.  

Buon appetito!


Veelgestelde vragen over Tiramisu

 • Welke ingrediënten heb je nodig voor tiramisu? Rubriek recepten

  De ingrediënten die je doorgaans nodig hebt om tiramisu te maken zijn Savoiardi (lange vingers), espresso, eieren, suiker, mascarpone, cacao en eventueel Amaretto of Marsalawijn.

 • Wat betekent tiramisu? Rubriek recepten

  In het Italiaans schrijf je ‘tira-mi-sù’. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’ waarmee wordt bedoeld ‘beur mij op’ of ‘maak mij blij’. Tiramisu wordt dan ook vaak gegeven aan mensen die ziek zijn geweest, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.

 • Kun je tiramisu vooraf maken? Rubriek recepten

  Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

 • Kun je rauw ei eten in tiramisu? Rubriek recepten

  Traditioneel wordt tiramisu gemaakt met rauwe eieren, om een romige en zijdezachte textuur te creëren voor de mascarponecrème. Wil je het potentiële risico op salmonella minimaliseren gebruik dan verse eieren met een kwaliteitskeurmerk die schoon en ongebarsten zijn. Er zijn ook alternatieven zoals gepasteuriseerde eieren of kies voor een recept zonder rauwe eieren, waarbij de eieren worden vervangen door slagroom of gepasteuriseerde eigeelproducten.

Anderen bekeken deze recepten