• Gepofte kastanjes met nieuwe wijn Gepofte kastanjes met nieuwe wijn Gepofte kastanjes met nieuwe wijn

Le castagne con novello

De combinatie van nieuwe wijn en geroosterde kastanjes is de meest klassieke van de Italiaanse herfsttraditie. Dit herfstrecept voldoet aan (bijna) ieders smaak en is gemakkelijk te bereiden. 

Naast een glaasje novello en een zak geroosterde kastanjes, zijn er nog meer heerlijke voorstellen voor je aperitiefmenu. Nieuwe wijn en geroosterde kastanjes combineren goed met Italiaanse vleeswaren (die heel goed samengaan met rood), Italiaanse kazen (zoals pecorino) en stokbrood met extra vergine olijfolie.  Als je het brood op smaak brengt met de eerste persing van de nieuwe olie, proef je het echte Italië bij je thuis.

Ook als dessert zijn de kastanjes met Novello geliefd bij de Italianen. 

Herfst aperitief of dessert

Traditiegetrouw wordt de ‘Novello’, zo wordt de nieuwe wijn genoemd, ontkurkt op 11 november en dat is de dag van San Martino. Er wordt maar een beperkte voorraad van deze nieuwe wijn geproduceerd.  

Novello is een delicate en licht helderrode wijn, geparfumeerd met een fruitig boeket van aardbei-framboos. Deze nieuwe jonge wijn is daarom ook geliefd bij degenen die meestal niet veel drinken, maar zich beperken tot een paar smaken.

De Novello wordt geproduceerd met een totaal andere techniek dan de gewone wijn en kan hiermee niet worden bewaard. De nieuwe wijn kan alleen DOP of IGP zijn en wordt vaak verkocht in een vacuüm dichte verpakking. Kijk daarom altijd goed naar het etiket, want alleen flessen die in hetzelfde oogstjaar zijn geproduceerd, kunnen worden verkocht (en geconsumeerd).

Ook als dessert zijn de kastanjes met Novello geliefd bij de Italianen. Met het volgende recept kun je kastanjes in de oven bereiden. Kerf met een scherp mes het afgeronde deel van de kastanjes in, zonder de vrucht maar alleen de schil te beschadigen.

Giet het water, een half glas wijn en de gegraveerde kastanjes in een kom. Laat ze ongeveer 2 uur weken en zorg ervoor dat je ze van tijd tot tijd mengt. Breng de oven op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi er gelijkmatig een dunne laag zout over. Laat de kastanjes uitlekken zonder ze uit te drogen en leg ze op het bord met de bolling naar boven.

Bak de kastanjes in de oven gedurende ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de oven), beweeg en draai ze voor een perfecte bereiding. Als de kastanjes goed gaar zijn en de schil verbrand, wikkel ze dan in een doek en serveer ze direct. Buon appetito!

Kastanjes kun je ook verhitten in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat er maar één laagje aanwezig is in de pan. Draai ze regelmatig voor ca. 20 minuten.

Anderen bekeken deze recepten