• Diverse eetgelegenheden in Italië Diverse eetgelegenheden in Italië Diverse eetgelegenheden in Italië

Uit eten in Italië

Waar vind je een goed Italiaans restaurant en hoe laat kun je uit gaan eten? Uit eten in Italië. Het verschilt nogal wat van de Nederlandse gebruiken. In Italië zijn er vele bars en restaurants. Daarna heb je diverse soorten en klassen wat betreft eetgelegenheden zoals het klassieke ‘ristorante’, de lokale ‘pizzeria’ of de ‘trattoria’ en ‘osteria’. Uit eten in Italië is een feestje en om vervelende verrassingen te voorkomen is het handig om je er eerst wat meer in te verdiepen.

Voor welk type restaurant kiezen? 5x uit eten in Italië

Italianen eten vaak buiten de deur. Je vindt tijdens je vakantie dan ook gemakkelijk een gezellig restaurantje. En vraag gerust naar de lokale specialiteit. Want elke regio heeft haar eigen streekgerecht vanwege de aanwezige ingrediënten, het klimaat of de tradities van de streek. En om het nog wat meer complex te maken kun je in Italië kiezen tussen diverse eetgelegenheden. We zetten ze voor je op een rij:

1. Pizzeria

Wie kent ze niet de pizza’s uit Italië. Je eet er goed en nog voor weinig geld. Let op de pizzeria’s met het bordje ‘Forno al legno’. Dan weet je dat je pizza krijgt uit een met hout opgestookte steenoven. Vanwege de opstooktijd kun je er vaak alleen ’s avonds pizza krijgen. Maar pizzeria’s serveren vaak ook andere lekkere Italiaanse gerechten. En pizza in Italië kun je gewoon met je handen eten. Buon appetito!

2. Ristorante

Net als een Nederlands restaurant krijg je in een Italiaanse ‘ristorante’ vaak een uitgebreid menu. Je wordt er bediend door een ober en je eet er vaak wat chiquer. De prijzen kunnen ook wat hoger liggen dan bij een meer traditionele ‘trattoria’ of ‘osteria’. Je ziet ook vaak een combinatie van ‘ristorante / pizzeria’ waar je tevens pizza kunt eten. Deze lokalen zijn over het algemeen minder duur dan een ‘ristorante’.  

3. Osteria

Heel wat minder formeel gaat het er aan toe in een osteria. Hier ga je naartoe wanneer je op zoek bent naar een kleine eetgelegenheden met traditionele en eenvoudige gerechten.  De prijzen liggen vaak lager dan in een klassiek restaurant en de sfeer is gemoedelijker.

4. Trattoria / taverna

Ook voor weinig geld en in een kleine eetgelegenheid eet je in een ‘trattoria’ of ‘taverna’. Dit zijn vaak rustieke familiezaken. De nadruk ligt er dan ook op regionale gerechten, bescheiden van opzet maar overvloedig in volume. Er hangt vaak een gemoedelijke ‘familieachtige’ sfeer met ‘la mamma’ of ‘la nonna’ achter het fornuis en de prijzen zijn relatief laag.

5. Agriturismo

Voor lokale producten ga je naar de agriturismo. Zij maken vaak de producten zelf op de boerderij. Je geniet hier van alle seizoensgebonden producten zonder dat je er veel voor betaalt. Zonder menu is het “Eten wat de pot schaft” – maar je zult niet teleurgesteld worden.

  • Restaurant Restaurant Restaurant
    Gelato Gelato Gelato
  • Vongele Vongele Vongele
    Uit eten in Italië Uit eten in Italië Uit eten in Italië
  • Restaurant
  • Gelato
  • Vongele
  • Uit eten in Italië
"Wij wonen in Italië en gaan graag naar een osteria of trattoria." "Wij wonen in Italië en gaan graag naar een osteria of trattoria." "Wij wonen in Italië en gaan graag naar een osteria of trattoria."

"Wij wonen in Italië en gaan graag naar een osteria of trattoria."

Over ons

TIP voor wanneer je uit gaat eten in Italië

Voel je niet verplicht alle menugangen af te werken. De Italiaanse menukaart is uitgebreid en begint met ‘antipasti’, daarna ‘primi’, ‘secondi’ en als afsluiter ‘dolci’. Maar voel je niet verplicht elke gang te nemen. Als je alleen pasta wilt eten, is dat prima. Of kies na de ‘antipasti’ voor een ‘secondi’ (vlees of vis). En als je een bijgerecht wilt nemen (salade), zul je die er apart bij moeten bestellen.

Hoe laat ga je uit eten in Italië?

Wil je op vakantie niet in een leeg restaurant zitten? Houd er dan rekening mee dat bijna alle restaurants voor de lunchtijd rond het middag uur open gaan. Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten.

Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn ‘s middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur. Om deze tijd te doorbreken is een Italiaanse ‘aperitivo’ een goed alternatief. Bij het bestellen van een alcoholisch drankje op een terras, krijg je er over het algemeen lekkere hapjes bij. Salute!

Een tip om in het dagelijkse patroon van de Italiaan te komen is om op tijd de dag te beginnen. Zorg dat je bijvoorbeeld rond 10.00 uur in een plaatsje bent, heerlijk om de dag te beginnen met bijvoorbeeld een cappuccino en een Italiaans gebakje. Voor de lichte trek tussendoor kun je voor  verschillende kleine hapjes en drankjes terecht in de bar. Veel Italianen nemen een Italiaans ontbijt of een aperativo in de bar.


Hoe duur is uit eten in Italië?

Hoe duur is uit eten in Italië?

Eenmaal in Italië op vakantie kun je genieten van de lekkerste gerechten. Italië staat niet voor niets bekend om haar heerlijke pasta’s, lekkere pizza’s en andere lokale gerechten. Voor de prijs moet je het ook niet laten, in Italië eet je over het algemeen nog voor weinig geld. Een pizza’s is meestal het goedkoopst en een pasta eet je al tussen de € 10 en € 15.

Als je niet te veel wilt uitgeven aan restaurants, ga dan lunchen tijdens de middag. Dan krijg je een voorgerecht, hoofdgerecht en drankje voor ongeveer €15.

Natuurlijk eet je in de grote steden en op de toeristische plekken zoals in Rome voor wat meer geld. 

Omdat veel Italianen kiezen voor het restaurant tijdens feestdagen kun je beter op tijd reserveren. Houd er ook rekening mee dat sommige feestdagen gevolgen kunnen hebben de openingstijden van restaurants. 

De Italianen zijn qua gewoontes en gebruiken misschien een beetje apart. Wist je dat een Italiaan zijn spaghetti nóóit zal snijden en het mandje brood in een restaurant pas aanraakt bij de pasta? Misschien kun je er nog wel wat van leren. Volg voor je naar het restaurant gaat nog snel een lesje in de Italiaanse cultuur.

Italiaanse cultuur

Anderen bekeken ook