Mooie wijnroute door Le Marche Mooie wijnroute door Le Marche Mooie wijnroute door Le Marche

Mooie wijnroute door Le Marche

Ben je een wijnliefhebber? Ontdek de prachtige wijnroute 'La strada del Rosso Conero', want langs de Adriatische kust is de Monte Conero, een groene heuvel met uitzicht op zee, een echte parel wanneer je van wijn en lekker eten houdt. Ook de cultuurliefhebber komt aan zijn trekken. Je reist door pittoreske Italiaanse dorpen die elkaar geleidelijk tijdens de route opvolgen. Ontdek ook de betere wijnhuizen en kwaliteitswijnen van de regio Le Marche. Ga je mee door de wijngaarden op de Monte Conero naar de glooiende heuvels in het achterland van de regio de Marken?

Ken je deze wijnreis al?

De wijnroute

De wijnbouw in deze prachtige strook van de kust van de regio Le Marche is, na het toerisme, verreweg de belangrijkste economische activiteit. Vanwege de zeebries en een kalkrijke bodem met een grove structuur, zorgt de Montepulciano druif voor een prachtige Rosso Conero wijn. Een microklimaat dat alleen op deze plek voorkomt.


La strada del Monte Conero

De wijnroute start bij Ancona, tevens de hoofdstad van Le Marche waarbij je kunt genieten van de prachtige natuurlijke en bosrijke omgeving van de Monte Conero. De Conero Riviera is een hoge en rotsachtige kuststrook aan de Adriatische Zee, die vanuit de haven van Ancona nabij Portonovo tot aan de pittoreske kustdorpen Sirolo en Numana reikt. Niet voor niets staat deze berg op de UNESCO werelderfgoedlijst. Na de Monte Conero reis je via de marchegiaanse heuvels naar het achterland richting Recanati en Loreto, om vervolgens Castelfidardo en Osimo te bereiken.

Oorsprong wijn in Le Marche

In de Marche kent de teelt van de wijnstok al een oude traditie die teruggaat tot aan het Romeinse Rijk. Een traditie die door de eeuwen heen heeft geleid tot wijnen die over de hele wereld worden gewaardeerd. Zo heeft zelfs de beroemde Pinot-wijnstok, die in Frankrijk wordt verbouwd, waarschijnlijk haar oorsprong in Le Marche. Deze wijn zou afkomstig zijn van de wijnstokken van het Piceno gebied (vandaar de naam Pinot).

Tegenwoordig wordt Le Marche steeds vaker geïdentificeerd met de Verdicchio wijn. Deze wijn wordt verkregen uit de inheemse wijnstok met dezelfde naam die wordt verbouwd op de heuvels van de Castelli di Jesi en die van Matelica. Vandaar de naam van deze twee DOC's, de Verdicchio dei Castelli di Jesi en de Verdicchio di Matelica. Dit zijn plaatsen die profiteren van de juiste bodem en het klimaat. Dit zorgt ervoor dat de Verdicchio druif alleen in deze gebieden het beste presteert. Het is een wijn met een bleke strokleur, een karakteristiek delicaat aroma en een aangename 'bittere' smaak die goed past bij visgerechten uit de lokale keuken.

Wijnen van de Monte Conero (DOC en DOCG)

Het is niet alleen de Verdicchio wijn die de vlag van de regio hoog houdt, steeds meer worden ook uitstekende rode wijnen zoals de Rosso Conero DOC door kenners onder de aandacht gebracht. De Monte Conero wijn die voornamelijk wordt verkregen uit Montepulciano druif, heeft een robijnrode kleur en een wijnaroma met een droge volle smaak. 

De Rosso Conero DOC is een fruitige en elegante wijn die sinds 1967 het label DOC (Denominazione di origine controllata) draagt. In 2004 veranderde de 'Riserva' versie van Rosso Conero DOC van naam en ging daarmee over op de meer restrictieve DOCG-wetgeving (Denominations of Controlled and Guaranteed Origin). De Rosso Conero Riserva DOCG is de meest gewaardeerde versie, omdat hij kwalitatief superieur is aan de Rosso Conero DOC en wordt verkregen uit druiven die uitsluitend op de bergkammen van de Monte Conero worden geteeld. Een overzicht van de kwaliteitswijnen met label in Le Marche:

  • Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG dal 2010 (Ancona, Macerata)
  • Conero DOCG  dal 2004  (Ancona )
  • Offida DOCG dal 2011 (Ascoli Piceno)
  • Verdicchio di Matelica Riserva DOCG  dal 2010 (Ancona, Macerata)
  • Vernaccia di Serra Petrona DOCG  dal 2004  (Macerata)

VOOR WIJNLIEFHEBBERS

  • Wijnroute geperste druiven Wijnroute geperste druiven Wijnroute geperste druiven
  • Wijnroute diverse druiven Wijnroute diverse druiven Wijnroute diverse druiven
  • Wijnroute wijnproeverij diverse wijnen Wijnroute wijnproeverij diverse wijnen Wijnroute wijnproeverij diverse wijnen
  • Wijnroute wijnvaten Umani Ronchi Wijnroute wijnvaten Umani Ronchi Wijnroute wijnvaten Umani Ronchi
"Omdat we in Le Marche wonen, kennen we inmiddels diverse wijnhuizen waar je goede wijnen kunt halen." "Omdat we in Le Marche wonen, kennen we inmiddels diverse wijnhuizen waar je goede wijnen kunt halen." "Omdat we in Le Marche wonen, kennen we inmiddels diverse wijnhuizen waar je goede wijnen kunt halen."

"Omdat we in Le Marche wonen, kennen we inmiddels diverse wijnhuizen waar je goede wijnen kunt halen."

Over ons

1. Start wijnroute vanuit Ancona

1. Start wijnroute vanuit Ancona

Ancona is een stad vol contrasten, de oplopende straten van het oude centrum verrassen je met een plotseling uitzicht op zee. De oude kathedraal domineert samen met de adellijke paleizen de binnenstad. Ancona werd lang geleden gesticht op één van de laatste hellingen van de berg de Monte Conero, rond een grote inham die eeuwenlang één van de belangrijkste havens in de Middellandse Zee was. Zelfs tot op de dag van vandaag projecteert de kust de historische charme van de stad tegen de achtergrond van de moderne activiteiten van de haven. Il Passetto, dit is de lange en oude visserspromenade in het zuiden, grenst aan rotsen die afdalen in zee en daarmee het einde van de Monte Conero aanduiden. Ancona is een bezoek zeker waard. Lees verder voor de tips tijdens een bezoek aan Ancona. 

BEZOEK ANCONA

2. Pootje baaien in Portonovo

In dit kleine kustplaatsje aan de Riviera del Conero vind je een juweel van de romaanse architectuur van Le Marche, het kerkje van Santa Maria di Portonovo. Het kerkje is gebouwd door de Benedictijnse paters rond 1050 en bestaat uit grote blokken bleke steen. Niet ver van de kerk bevindt zich een Napoleontisch fort, een militair bolwerk dat in 1808 werd gebouwd en nu is omgebouwd tot hotel.

3. Schilderachtig Sirolo

3. Schilderachtig Sirolo

Vanaf de huizen en pleinen van dit kleine Italiaanse kustdorp, hoog boven de zee, kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee en de beroemde Due Sorelle, twee witte kalkstenen boven zeeniveau. De smalle straatjes, de delen van de middeleeuwse muur, zoals het bolwerk van Torrino, weerspiegelen nog steeds de oorsprong van Sirolo.

Sirolo is ontstaan in de middeleeuwen en omgeven door muren uit de 11e eeuw. Op de pleinen en straten vind je enkele prachtige kerken zoals de Madonna del Rosario, met fresco's uit de 16e eeuw en La Chiesa del SS. Sacremento.

4. Numana

Ook Numana kent een zeer oude geschiedenis. Tegenwoordig is het een bekend toeristisch centrum, verzameld rond de kleine haven en doorkruist door een lange en pittoreske trap 'La Costarella'. Een bezoekje zeker waard!

SIROLO EN NUMANA

5. Bedevaart in Loreto

5. Bedevaart in Loreto

Zoals de traditie voorschrijft, vloog een kleine groep Engelen op een nacht vele eeuwen geleden, het Heilige Huis vanuit Palestina naar Italië. Zij plaatsten dit op een langgerekte heuvel met uitzicht op de Adriatische Zee, tussen de Potenza - en Musone valleien. Ondergedompeld in een lieflijk landschap vertegenwoordigt Loreto, waar het Heilige Huis nu te bezichtigen is, één van de grotere pelgrimsoorden van Italië.

Het heiligdom van het Heilige Huis, gebouwd op een imposant bastion, dateert uit de 14e eeuw. In de grote kerk uit de late renaissance waarin de beste architecten en beeldhouwers van die tijd samenwerkten, is dit prachtwerk bewaard gebleven ingesloten in een prachtig uitgehouwen marmer omhulsel (door Bramante, 1509). 

HOOGTEPUNTEN LORETO

6. Reis verder naar Recanati

6. Reis verder naar Recanati

Recanati ligt op een heuvel tussen de Musone en Potenza vallei. Hier geniet je van de meest prachtige vergezichten over de glooiende heuvels van Le Marche. Ook Recanti zal je verrassen. Je kunt er door rustige straten dwalen die oprijzen tussen prachtige paleizen en woongebouwen. Iets meer dan een eeuw geleden werden er twee heel verschillende personages geboren, de dichter Giacomo Leopardi en de tenor Beniamino Gigli. De stad ademt met diverse gedichten op de gevels, nog steeds de Leopardiaanse herinneringen.

De dichter Leopardi verliet al snel zijn vaderlijke huis en familielandschappen, maar haalde er voortdurend inspiratie uit. Het huis van Leopardi is nog steeds te bezichtigen. In de gemeentelijke kunstgalerie vind je ook een rijke collectie aan werken van Lorenzo Lotto (16e eeuw).

NAAR RECANATI

7. Castelfidardo

In 1863 dacht een oude ambachtsman uit Castelfidardo aan het openen van een winkel met muziekinstrumenten. Sindsdien is Castelfidardo de internationale hoofdstad van de accordeon geworden. Dit dorp is inmiddels over de hele wereld bekend en een bezoek aan het plaatselijke 'International Accordion Museum' is de moeite waard.

Het centrum is klein maar sfeervol en heeft een achttiende eeuwse uitstraling. Van het oude kasteel, waaraan de stad haar naam dankt, zijn nog vier deuren en enkele stukken van de muren bewaard gebleven waarop enkele oude huizen hebben geleund.

8. Osimo

8. Osimo

Osimo is een centrum van Romeinse oorsprong dat zich uitstrekt over een heuvelrug. Van de Romeinse stad, Auximum genaamd, zijn nauwelijks resten overgebleven. Wel is er nog een oude bron de 'Fonte Magna', die uitkomt in een muur van travertijnblokken bewaard gebleven. Ook kun je een reeks van twaalf onthoofde beelden aanschouwen, ontdekt in de buurt van het Forum Romanum en die momenteel worden bewaard in het stadhuis. Uit deze beelden zou een oude bijnaam zijn ontstaan van de inwoners van Osimo, genaamd 'de onthoofden'.

De historische kern van de stad weerspiegelt daarentegen de lange periode van middeleeuwse welvaart. Eén daarvan is de kathedraal die is gewijd aan S. Leopardo (XII eeuw). Osimo is de moeite waard om te bezoeken. 

BEZOEK OSIMO


De betere wijnhuizen op de route

Er zijn diverse wijnhuizen in Le Marche. We tippen je enkele goede wijnhuizen met mooie wijnen.

Umani Ronchi

Umani Ronchi is een wijnproducent in de regio's Le Marche en Abruzzo met een totaal aan 210 hectare wijngaard. Het verhaal van Umani Ronchi is een verhaal dat meer dan vijftig jaar geleden begon in Cupramontana, waar het hart van de klassieke Verdicchio tot op de dag van vandaag nog klopt. Daar begon Gino Umani Ronchi een kleine boerderij. Een paar jaar later werd de boerderij samen met het land overgenomen door de familie Bianchi-Bernetti. In 1968 is het bedrijf verhuisd naar Osimo waar de Rosso Conero kelder werd geopend. 

De wijnen van de Umani Ronchi zijn het resultaat van een gepassioneerd en nauwgezet werk van de wijngaard tot aan de cantina. De wijnen komen van de Monte Conero, het gebied aan zee en uit het gebied van de Castelli di Jesi, de bakermat van de Verdicchio. In 1982 werd de eerste vintage geïntroduceerd (San Lorenzo), gevolgd door Cùmaro in 1985. Daarnaast kreeg de Verdicchio een nieuwe dimensie met Cru en Riserva selecties. 

Moroder

Dit wijnhuis is sinds de 18e eeuw eigendom van de familie Moroder, begonnen met een ondernemende voorvader die vanuit Val Gardena naar Ancona verhuisde. Oorsponkelijk was de landbouw de belangrijkste bezigheid van de familie, totdat zij in het begin van de jaren '80 met gespecialiseerde wijnstokken aan de slag gingen om de zwarte druiven van de Conero te benutten. 

De wijngaarden beslaan enkele heuvels rond de Monte Conero. Montepulciano is de druif die wordt gemaakt om de Rosso Conero te maken. Inmiddels strekken de wijngaarden zich uit over 55 hectare met oude wijnstokken (tot 70 jaar oud).   

Garofoli

De geschiedenis van Garofoli gaat over een familie die zich al vijf generaties lang in de wereld van de wijnproductie bezighoudt. De druiven worden geteeld op de boerderijen in Montecarotto, Ancona en Castelfidardo en beslaan een totale oppervlakte van ongeveer 50 hectare. 

De productie van Garofoli gebeurt in twee cantina's. De Verdicchio druiven worden verwerkt in de Serra de' Conti cantina, in het klassieke productiegebied van Verdicchio dei Castelli di Jesi wijn. De basisdruiven van de Rosso Conero wijn worden in plaats daarvan gevinifieerd in de kelder van Castelfidardo, waar ook de basisdruiven van de Rosso Piceno wijn worden verwerkt.

DEZE WIJNHUIZEN OOK BEZOEKEN?

De betere wijnen van Le Marche

De betere wijnen van Le Marche

Een overzicht van alle goede wijnen die de regio Le Marche rijk is:

Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG (2010, Ancona - Macerata)
Conero DOCG (2004, Ancona )
Offida DOCG (2011, Ascoli Piceno)
Verdicchio di Matelica Riserva DOCG  (2010, Ancona - Macerata)
Vernaccia di Serra Petrona DOCG  (2004, Macerata)   

Rosso Conero DOC (1967, Ancona)
Rosso Piceno DOC (1968, Ancona, Macerata, Ascoli Piceno, Fermo )
Colli Maceratesi DOC (1975, Macerata - Ancona)
Lacrima di Morro d’Alba DOC (1985, Ancona)
Esino DOC (1995, Ancona - Macerata)
Lacrima di Morro d’Alba DOC (1985, Ancona )
Verdicchio dei Castelli di Jesi (1968, Ancona - Macerata )
Verdicchio di Matelica DOC (1967, Ancona - Macerata)

NAAR WEBSHOP 

Naar Italië met deze glossy

Naar Italië met deze glossy

Met deze meest complete reisgids over de regio Le Marche kun je direct op pad. Het 100 pagina’s dikke magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en zowel digitaal als per post te ontvangen. Deze glossy is echt de moeite waard!

naar glossy

Naar Italië met deze glossy

Anderen bekeken deze artikelen