Osimo de stad van de inwoners 'zonder hoofd' Osimo de stad van de inwoners 'zonder hoofd' Osimo de stad van de inwoners 'zonder hoofd'

Osimo, de stad van de 'mensen zonder hoofd'

Osimo dragen wij een warm hart toe. Want wij ontdekken steeds weer een nieuw steegje met een leuk winkeltje of historisch pand. Er zijn veel ervaringen in Osimo waarvan je kunt genieten, want deze stad kent een duizendjarige geschiedenis en is omringd door krachtige Romeinse muren die dateren uit 174 voor Christus. En vanuit het park kun je van de rust genieten en kijk je uit over het indrukwekkende binnenland. Wij zijn fan van Osimo en nemen je mee langs enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen wanneer je een weekend of zelfs maar een paar uurtjes in de buurt bent... En daarbij mag een goed restaurant of een lekkere Italiaanse 'gelato' natuurlijk niet ontbreken. Een mooie ontdekkingstocht gewenst!

Roltrap na kabelbaan om naar centrum van Osimo te gaan vanuit parkeergarage

Parkeren in Osimo is niet alleen gemakkelijk maar nog leuk ook

Voordat we de stad induiken zoeken we eerst naar een parkeergelegenheid. Want ontdanks dat wij vaak op de Ebike springen en langs de rivier de Musone naar Osimo fietsen, zo nu en dan loont het om met de auto te gaan. Zeker wanneer het markt is of de winkels open zijn. We parkeren dan in het Maxiparcheggio.

Deze parkeergarage is goed bereikbaar en vanwege de lage kosten (€ 2 euro voor hele dag) zeker aan te raden. Je betaalt bij vertrek, dus houd het kaartje dat je bij inrijden van de parkeergarage krijgt, goed bij je. Vanuit de parkeergarage steek je de straat over en dan kom je in de naastgelegen skilift-kabelbaan (Funicolare Tiramisù). Deze is bereikbaar via de onderdoorgang en werkt altijd en elke dag. Je hoeft geen kaartje te kopen voor deze kabelbaan, de service is gratis. Bovenaan neem je nog de roltrap en dan sta je in het hart van het historische centrum. Ideaal toch!

En geniet vooral even van het prachtige uitzicht dat deze kabelbaan biedt over het achtergelegen heuvellandschap van Le Marche. 

ROUTE

 • Osimo beeld zonder hoofd en oorlogswapens Osimo beeld zonder hoofd en oorlogswapens Osimo beeld zonder hoofd en oorlogswapens
 • Drie beelden van de twaalf Romeinen zonder hoofd Drie beelden van de twaalf Romeinen zonder hoofd Drie beelden van de twaalf Romeinen zonder hoofd
 • Beeld zonder hoofd in Osimo in detail Beeld zonder hoofd in Osimo in detail Beeld zonder hoofd in Osimo in detail
 • Entreehal gemeente Osimo Entreehal gemeente Osimo Entreehal gemeente Osimo

Twaalf Romeinse beelden, allemaal zonder hoofd

We beginnen natuurlijk met de reden waarom de mensen uit Osimo 'inwoners zonder hoofd' worden genoemd. Er zijn diverse theorieën, maar niemand kan met zekerheid zeggen welke juist is. Een van de verhalen is dat de beelden simpelweg onvoltooid zijn gebleven. Dit lijkt ons echter wat vreemd. Een meer plausibele verklaring is het verhaal over de onthoofding als daad van verminking door de Milanese generaal Giangiacomo Trivulzio. Namens de paus had hij de opdracht om de tiran Boccolino da Guzzone uit het land te verdrijven, en specifiek uit Osimo, omdat deze de onafhankelijkheid van de Pauselijke Staat had durven eisen. Maar er zijn meerdere oorlogen geweest, zoals de Grieks-Gotische oorlog, waarin de hoofden verloren kunnen zijn gegaan. Hoe dan ook, de galerij met 12 Romeinse beelden is prachtig en zeker de moeite waard om te bezoeken. 
Via de entreehal van het stadhuis van Osimo kom je 'oog in oog' met ze te staan. 

 

"Tijdens de ochtendmarkt is het gezellig op terrassen met locals die genieten van een cappuccino met brioche". "Tijdens de ochtendmarkt is het gezellig op terrassen met locals die genieten van een cappuccino met brioche". "Tijdens de ochtendmarkt is het gezellig op terrassen met locals die genieten van een cappuccino met brioche".

"Tijdens de ochtendmarkt is het gezellig op terrassen met locals die genieten van een cappuccino met brioche".

wie zijn wij

Ondergrondse gang verlicht in de grotten van Osimo

Grotte del Cantinone

Voor de grootste grotten van Europa ga je naar de Grotten van Frasassi (nabij Genga). Maar ook Osimo biedt een goed alternatief om ondergedompeld te worden in 2500 jaar oude cultuur door ruim 300 meter aan oude verdedigingsgangen en geheime doorgangen. Een bezoek aan de grotten van Osimo biedt je dan ook de kans om ondergronds de geschiedenis en cultuur van de stad te Osimo te verkennen (fotobron: outdooractive.com). 

De grotten van Osimo dateren uit de pre-Romeinse tijd en werden naast schuilplaatsen ook gebruikt als een plek om water op te slaan. Indrukwekkend is het zien van menselijk werk, gekenmerkt door de brokkelige zandstenen muren, zodra je in de grotten komt. In de middeleeuwen werden de grotten voor religieuze en rituele doeleinden gebruikt met als resultaat veel veel reliëfs en inscripties uit die periode. Met name de priesters kwamen hier om in absolute stilte te blijven en te bidden, ver van het lawaai van de stad Osimo.

Handig om te weten voor je bezoek aan de grotten

Neem voordat je de grotten bezoekt contact op met het lokale VVV-kantoor (+39 0717236664 of iat@osimoturismo.it). Gasten van La Vecchia Scuola kunnen Jurgen en Gonnie vragen om dit te regelen. Rondleidingen zijn dagelijks en ca. 6 keer per dag (inclusief weekend). Het is ook mogelijk om online je kaartjes met tijdslot te reserveren. 

Online reserveren

Je betaalt voor de rondleiding 6 euro per persoon en de duur van een rondleiding is ongeveer drie kwartier. De temperatuur ligt rond de 15°C, dus neem een vest en comfortabele schoenen mee. Vooral in het weekend en bij slecht weer is (online) reserveren aan te bevelen. De grotten betreed je via het IAT-kantoor dat ligt aan de Via Fonte Magna nr. 12 in Osimo.

Entree grotten onder bogen in Osimo Entree grotten onder bogen in Osimo Entree grotten onder bogen in Osimo

Naar de markt

Op donderdag is het markt in Osimo. Het is een gezellige gebeurtenis waar de inwoners graag een uitje van maken. De terrasjes zijn levendig, gevuld met mensen die de dag beginnen met een brioche en cappuccino. De markt bevindt zich in de hoofdstraat van het historisch centrum aan de Piazza Comune en de Corso Giuseppe Mazzini. De markt wordt afgewisseld met terrasjes en boetiekjes van lokale ondernemers.

De markt begint rond half acht 's ochtends en wordt vanaf het middaguur weer opgeruimd. Zorg dat je op tijd bent om een parkeerplek te vinden. De parkeergarage Maxiparcheggio is een aanrader. Is er niet direct plek? Geen probleem, rijd een rondje, want er vertrekt regelmatig iemand uit de parkeergarage.

Een markt in een dorp of stad is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de Italiaanse cultuur. Italianen slaan een bezoek aan de markt niet over, net zoals een bezoek aan de kerk of de kapper. Wekelijks komt men samen om elkaar te ontmoeten, bij te praten over het laatste nieuws en boodschappen te doen. Bezoek je een dorp of stad in Le Marche? Neem dan de moeite om te kijken wanneer het markt is. Meer markten in Le Marche vind je via de volgende knop.

NAAR de markt

Een Italiaanse gelato

Een Italiaanse gelato

Wanneer we een dagje naar Osimo gaan in de zomer, mag een heerlijke Italiaanse 'gelato' zeker niet ontbreken. We hebben al diverse speciaalzaken getest en delen graag de resultaten met je. 

Gelateria Fiordilatte is gelegen aan de Via Lionetta (met buitenterras) en je krijgt er een lekkere Italiaanse ijs met enkele verrassende en originele smaken. De eigenaar maakt het ijs en de ijstaarten (in de vitrine) helemaal zelf. En zijn vriendin helpt je aan de balie. Ze zijn vriendelijk en behulpzaam. Zeker even proeven mocht je in de buurt zijn. 

Puro & Bio heeft zoals de naam al zegt een biologisch ijs. Twee heren oorspronkelijk uit Romagna hebben hun passie in het maken van ambachtelijk ijs gevonden. Wij probeerden zowel de fruitsmaken als de crèmes. Delizioso! Zeer vriendelijk en gastvrij personeel.

Cremeria del vicolo heeft een buitenterras waar je zeker voorbij gaat komen (zijstraat van de Corso Giuseppe Mazzini). Deze ijssallon scoorde wat minder bij ons. Het ijs heeft wat minder smaak en het buitenterras oogt wat 'smoezelig'. 


De duomo van San Leopardo en Santa Tecla

Laat je op elke hoek van Osimo verrassen

Vanuit het hart van de stad, de Piazza del Comune, loop je omhoog naar de Via Antica Rocca, beter bekend als de 'Costa del Duomo' (de heuvel van de kathedraal). Als je deze weg volgt, begrijp je meteen waarom. Dit is het hoogste punt van de stad, de top van Gòmero, waar je de prachtige kathedraal van San Leopardo en Santa Tecla zult ontdekken. Deze kathedraal wordt terecht beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van romaans-gotische architectuur in Le Marche.

MEER DORPEN NABIJ

De kathedraal van San Leopardo

Dit historische juweel van Osimo staat bekend om haar indrukwekkende witte stenen en is een prachtig voorbeeld van 12e-eeuwse architectuur Dagelijks geopend van 08.30 tot 19.00 uur, biedt deze historische plek op een warme zomerdag een verkoelende reis door de tijd.

De kathedraal is gebouwd op de ruïnes van een 5e-eeuwse tempel en een primitieve kerk, terwijl San Leopardo zelf een rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de 12e eeuw. Ondanks verschillende renovaties door de jaren heen, heeft de kathedraal haar oorspronkelijke eenvoud en soberheid behouden, zoals te zien is aan de mooie buitengevel.

San Leopardo, de eerste bisschop van Osimo, wordt geëerd in deze kathedraal. In de crypte, voltooid door de meester zelf in 1191, kun je de overblijfselen van San Leopardo en het graf van andere heiligen bewonderen. Deze crypte is een heilige ruimte die de eeuwenoude geschiedenis en spirituele betekenis van de kathedraal verbergt.

De kathedraal zelf bestaat uit drie beuken, prachtig door vijf kapellen. Elke kapel herbergt diverse altaren, schilderijen en fresco's, die elk een uniek verhaal vertellen. Deze artistieke elementen voegen een extra laag schoonheid en toewijding toe aan het heiligdom.

Voordat je de kathedraal verlaat, mag je de kapel van het Heilige Kruis niet missen. Hier wordt een bijzonder houten kruisbeeld bewaard, dat volgens overlevering ooit zijn ogen en mond geopend zou hebben in het bijzijn van enkele ongelovigen. Dit wonder heeft geleid tot diverse bedevaartstochten van pelgrims die Osimo bezoeken om dit heilige relikwie te aanschouwen.

San Leopardo San Leopardo San Leopardo

De oude kerk van San Giovanni Battista


Wanneer je de kathedraal van San Leopardo uitloopt, zie je de deur van de kerk van San Giovanni Battista. Neem de tijd om hier te stoppen, want het cassetteplafond, gemaakt door de kunstenaar Antonio Sarti uit Jesi, zal je zeker verrassen.

Hoewel de exacte informatie ontbreekt, dateert deze kerk waarschijnlijk al uit de 12e eeuw. Tegenwoordig wordt de San Giovanni-kerk 'het Baptisterium' genoemd, vanwege het waardevolle bronzen beeld dat in de eerste helft van de 17e eeuw werd gesmeed door de broers Tarquinio en Pier Paolo Jacometti uit Recanati.

 • San Giovanni Battista plafond San Giovanni Battista plafond San Giovanni Battista plafond
  San Giovanni battista beeld San Giovanni battista beeld San Giovanni battista beeld
 • San Giovani battista entree San Giovani battista entree San Giovani battista entree
  San Giovani battista tentoonstelling San Giovani battista tentoonstelling San Giovani battista tentoonstelling
 • San Giovanni Battista plafond
 • San Giovanni battista beeld
 • San Giovani battista entree
 • San Giovani battista tentoonstelling
Naar Italië met deze glossy

Naar Italië met deze glossy

Met deze meest complete reisgids over de regio Le Marche kun je direct op pad. Het 100 pagina’s dikke magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en zowel digitaal als per post te ontvangen. Deze glossy is echt de moeite waard!

naar glossy

Naar Italië met deze glossy

Een aperitivo bij Tavernetta del Corso

Volgens Italiaans gebruik is het heel normaal om voor de lunch of het diner een aperitivo te nemen. Naast een (alcoholisch) drankje, zoals prosecco, wijn, bier of zelfs zelfgemaakte cocktails, volstaat het om er wat hapjes bij te serveren. Wij zijn inmiddels ook dol op dit aperitiefmoment en hebben het verfijnd tot een kans om lokale bijzonderheden te ontdekken die je alleen in de regio Le Marche tegenkomt.

Bij Tavernetta del Corso kun je terecht voor de meest uitgebreide aperitivo. Marisa Storani zorgt samen met haar man Rossano Vescovo voor een vriendelijk welkom. In de zomer kun je buiten op het terras zitten, maar er zijn ook enkele tafels binnen. Het is geen toeval dat veel lokale inwoners van Osimo bij Marisa stoppen om verse en lokale producten mee naar huis te nemen, zoals vleeswaren, kazen, wijnen en houtgestookt vers brood. Laat je smaakpapillen verrassen op dit mooie plekje in Osimo.

Liever lunchen? Je kunt ook lunchen bij Marisa en Rossano. We raden je aan om vooraf even te reserveren. Het restaurant is knus en niet groot, alle tafels zijn daarom snel bezet. Reserveren kan telefonisch (+39 071 714727) of per mail tavernettadelcorsosas@gmail.com). Gasten van La Vecchia Scuola kunnen Jurgen en Gonnie vragen om te reserveren. 

Tijdens de markt op donderdag is het buitenterras dicht maar kun je binnen eten. La Tavernetta del Corso heeft een terras aan de zijkant op een sfeervol pleintje en ook aan de voorzijde staan enkele tafels. 

Tavernetta del Corso vind je bovenaan de Corso Giuseppe Mazzini, op de hoek van een van de belangrijkste pleinen van de stad, Piazza Dante in Osimo.


Veel gestelde vragen over Osimo

 • Waar kan ik het beste parkeren in Osimo? Rubriek Osimo

  Goed bereikbaar en niet duur (max. 2 euro per dag) is Maxiparcheggio. Vanuit hier ga je met een kabelbaan (gratis) direct naar het centrum van Osimo. Een andere optie is Parcheggio Cimitero (bij het kerkhof) dat op 12 minuten lopen (Via Costa del Borgo) van het historisch centrum ligt. 

 • Waar kan ik uit eten in Osimo? Rubriek Osimo

  Osimo heeft diverse restaurants, waarvan er eentje direct in het oog springt en dat is La Tavernetta del Corso. Open voor lunch, aperitief of diner. Wel op tijd reserveren want er zijn maar een aantal tafels. Andere aanraders zijn Osteria Moderna (centro storico) en Mezzo Baiocco (Campo Cavallo). Meer restaurants vind je via deze link

 • Wanneer is het markt in Osimo? Rubriek Osimo

  Op donderdag is het markt in Osimo. De markt begint rond half acht in de ochtend en vanaf het middaguur wordt de markt weer opgeruimd. Zorg dat je op tijd bent ivm parkeren. Meer markten in Le Marche vind je via deze link

10 Tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche

10 Tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche

In de reisgids staan de 10 hoogtepunten die je gezien moet hebben tijdens een vakantie in Le Marche. De tips variëren van zeldzame witte strandjes tot de mooiste bezienswaardigheden van Ancona, Loreto en Macerata. Volledig vernieuwd, 30 pagina's dik en bijna dagelijks gedownload. Mis het niet!

gratis reisgids

10 Tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche

Anderen bekeken deze artikelen