• De hoogtepunten van Loreto De hoogtepunten van Loreto De hoogtepunten van Loreto

De bezienswaardigheden van Loreto

Loreto ligt niet ver van La Vecchia Scuola en is een stadje op een heuvel net ten zuiden van de Riviera del Conero. Ondanks haar bescheiden omvang is het een magneet voor mensen van over de hele wereld. 

Kijk met ons mee naar de diverse bezienswaardigheden en hoogtepunten.

"We fietsen graag naar Loreto en steken dan een kaarsje aan voor dierbaren." "We fietsen graag naar Loreto en steken dan een kaarsje aan voor dierbaren." "We fietsen graag naar Loreto en steken dan een kaarsje aan voor dierbaren."

"We fietsen graag naar Loreto en steken dan een kaarsje aan voor dierbaren."

Loreto museum

Loreto, het Rome van Le Marche

Loreto ligt net iets ten zuiden van de Riviera del Conero en is één van ’s werelds belangrijkste bedevaartsoorden. En zelfs als je niet religieus bent is de basiliek een aanrader vanwege haar prachtige kunstwerken en architectuur.

Loreto is de thuisbasis van de Basilica della Santa Casa, een belangrijk bedevaartsoord dat de heilige overblijfselen van het huis van de Maagd Maria herbergt. Pelgrims van over de hele wereld komen hier om hun geloof te belijden en de mystieke sfeer van de basiliek te ervaren. Nog steeds zijn er pelgrimstochten vanuit Macerata naar Loreto.

Naast zijn religieuze betekenis, biedt Loreto ook charmante steegjes, historische pleinen met toeristische winkeltjes en lokale lekkernijen.

Basilica della Santa Casa van binnen

Basilica della Santa Casa

Op het centrale plein bevindt zich een van de meest bezochte heiligdommen ter wereld: de Basilica della Santa Casa. In 1291 is dit Heilige Huis uit angst voor vernietiging op een boot naar Italië gezet vanuit Israël. Omdat de verantwoordelijke kruisvaarder de naam “Angeli” droeg, hebben gelovigen eeuwenlang gedacht dat het huis niet per boot, maar door “engelen” naar Loreto was gedragen.

Eenmaal aangekomen in Ancona, moest de paus beslissen over de precieze bestemming van Het Heilige Huis. Hij was er echter niet en zijn vervanger, de bisschop van Recanati, besliste dat het Heilige Huis naar Porto Recanati vervoerd moest worden. En hiermee is het gerucht ontstaan dat de Heilige Maagd Maria was gearriveerd. En de stad Loreto is geboren! 

Gallerij Loreto

De geboorte van Loreto

Naast de kerk vind je de zeventiende-eeuwse Sala del Tesoro, schatkamer, die ook wel ‘de Sixtijnse Kapel van Le Marche’ wordt genoemd. En op het Piazza della Madonna staat het enorme Palazzo Apostolico, waar ruim tweehonderdvijftig jaar aan is gebouwd. Vergeet niet een heerlijk ijsje te nemen met uitzicht op het levendige plein en haar Basiliek. 

Combineer Loreto met een bezoek aan Recanati of de kust van Porto-Recanati voor een lunch aan zee, want Le Marche heeft nog zoveel meer te bieden. 

Ben je op zoek naar meer leuke dorpen of steden? Deze mooiste dorpen en steden in de Marken staan voor je klaar. Met mooie foto's, video's én handige stadsplattegronden!


Naar Italië met deze glossy

Naar Italië met deze glossy

Met deze meest complete reisgids over de regio Le Marche kun je direct op pad. Het 100 pagina’s dikke magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en zowel digitaal als per post te ontvangen. Deze glossy is echt de moeite waard!

naar glossy

Naar Italië met deze glossy

Anderen bekeken deze artikelen