Op zoek naar de regio’s van Italië?

Italië kent in totaal 20 regio’s. Deze 20 regio’s zijn op hun beurt weer in provincies en gemeenten verdeeld. Anders dan in Nederland zijn de 20 regio’s in Italië te vergelijken met wat in Nederland een provincie wordt genoemd. Er zijn in Italië 110 provincies en meer dan 8100 gemeenten.

Over diverse regio's in Italie is in Nederland al veel bekend. Wie heeft immers geen beeld van Rome in Lazio, Venetië in Veneto of Florence in Toscane? In het noorden worden de regio Lombardije en Trentino het meeste bezocht door toeristen omdat in dit gebied veel grote meren zijn zoals Lago di Garda.  

De regio's van Italië op een rijtje:

Italië heeft in totaal 20 regio's

 

 1. Abruzzen
 2. Apulië
 3. Basilicata
 4. Calabrië
 5. Campania
 6. Emilia-Romagna
 7. Friuli-Venezia Giulia
 8. Lazio
 9. Ligurië
 10. Lombardije
 11. Marche
 12. Molise
 13. Piemonte
 14. Sardinië
 15. Sicilië
 16. Trentino-Zuid-Tirol
 17. Toscane
 18. Umbrië
 19. Valle d’Aosta
 20. Veneto
Waar ligt de regio Le Marche in Italie?

Deze 3 Italiaanse regio’s moet je in je leven ooit bezocht hebben

1. de regio Le Marche (de Marken) – voor een afwisselende vakantie

Puur Italië zonder toeristenmassa's. Bestaat dat nog? Zeker. Le Marche is een regio die rijkelijk is gevuld met bezienswaardigheden. Ben je op zoek naar een actieve vakantie of toch liever een relax vakantie? Veel is mogelijk en een beetje afwisseling zorgt vaak voor een onvergetelijke zomervakantie. De regio Le Marche biedt veel opties zoals een dagje strand, een dagje winkelen, op de fiets door de Italiaanse dorpen en de prachtige omgeving verkennen of een heerlijke wandeling maken.

Ben je een strandliefhebber? De Adriatische zee in het oosten van Le Marche bestaat uit zowel zand- als kiezelstranden. Op het strand staan veel strandstoeltjes op een rij in de stranden rondom Porto d’Ascoli en San Benedetto. Speur liever naar de wat natuurlijker stranden en je wordt niet teleurgesteld.  Aan de voet van de Monte Conero liggen de prachtige strandjes en baaitjes van Portonovo, Sirolo en Numana waar de zon van ’s ochtends tot ’s avonds mag schijnen.’

Ook een bezoekje aan Ancona is de moeite waard. Veel toeristen nemen in Ancona de boot, maar slaan Ancona zelf over. Logisch ook, want Ancona heeft geen noemenswaardige luchthaven, en met de auto ben je twee dagen aan het rijden. Jammer, want Ancona heeft veel te bieden voor wie op zoek is naar cultuur, gezelligheid in barretjes, restaurants of winkeltjes.

Vakantie tip

Combineer voor een afwisselende vakantie een citytrip in Bologna met de rust van de prachtige heuvels in de regio Le Marche. OF combineer een weekje Le Marche met een weekje in de regio Umbrië.

Nieuwsgierig geworden naar deze 3 pareltjes? Kijk verder en download alvast een gratis E-book over de regio Le Marche met 10 tips voor een onvergetelijke vakantie.

2. de regio Umbria (Umbrië) – het groene hart van Italië

Ontdek Umbrië, het groene hart van Italië! Ervaar de verrassende mix van de schitterende natuur, de lekkerste truffelpasta’s, heuvels vol wijn- en olijfgaarden en steden vol geschiedenis.

Als strandliefhebber moet je niet in Umbrië zijn. Maar aan leuke steden en natuur is er geen gebrek. Bezoek bijvoorbeeld Assisi, daar vind je fantastische fresco’s en indrukwekkende uitzichten. Het klooster van Assisi behoort tot de hoogtepunten van Umbrië. Dwaal door de straten van Assisi tussen de pelgrims uit de hele wereld. Boven op een heuveltop vind je Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Voor wie houdt van shoppen is Perugia een aanrader. Maar er is ook veel architectuur te zien afgewisseld met leuke Italiaanse restaurants.

2. de regio Emilia Romanga – voor als je van lekker eten houdt

Houd je van Italiaans eten? Dan is de Italiaanse regio Emilia-Romagna bij uitstek een geschikte vakantiebestemming voor je. Deze noordoostelijk gelegen regio staat namelijk bekend om de meest beroemde Italiaanse producten en gerechten. Zo komt de welbekende Parmaham en de Parmezaanse kaas uit Parma. En de stad Modena ken je vast van de balsamicoazijn Aceto Balsamico di Modena.

De stad Bologna is gemakkelijk aan te vliegen en tevens een heerlijke stad om te bezoeken. De rijke historie waarin pausen en andere heersers hun stempel hebben gedrukt, is op verschillende plaatsen nog altijd duidelijk zichtbaar. Het studentenleven in Bologna is duidelijk merkbaar in de levendigheid die je er zowel overdag als ‘s avonds kunt ervaren. Lekker eten en drinken, winkelen, cultuur en architectuur komen bijzonder goed samen in het gezellige Bologna.

Behalve lekker eten kun je in de regio Emilia-Romagna ook genieten van zon, zee en strand. De kustlijn aan de Adriatische Zee leveren mooie stranden en gezellige badplaatsen op.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer