• Bologna dit zijn de bezienswaardigheden Bologna dit zijn de bezienswaardigheden Bologna dit zijn de bezienswaardigheden

De hoogtepunten van Bologna

Bologna, de hoofdstad van het vermogende Emilia Romagna staat bekend als een zeer actief cultureel centrum. Ontdek de kerk van San Luca die kan worden bereikt door 6 km arcades over te steken, het sfeervolle en authentieke Piazza Maggiore en de kerk van Santa Maria. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum van Bologna, dus je hoeft niet met de auto of het openbaar vervoer te reizen. Kortom, Bologna is een van de mooiere Italiaanse steden en makkelijk te bezoeken. We raden je 5 dingen aan om te doen tijdens een stedentrip, zodat je al het moois van Bologna kunt aanschouwen. 

Door de aanwezigheid van een van de oudste universiteiten in Italië trekt Bologna nog steeds Italiaanse en buitenlandse studenten aan. Ook architectonisch staat deze 'rode stad' bekend door de kleur die de daken en huizen aan de stad geven. Hierdoor blijven de typische kleuren van het middeleeuwse tijdperk levend. Maar Bologna is nog veel meer, ze staat ook bekend om haar smakelijke gastronomie. De Bolognese keuken is over de hele wereld bekend en heeft diverse fijnproevers veroverd. 

Onderaan de pagina vind je een handige city map oftewel toeristische kaart met plattegrond van de stad. Ook helpen we je bij het plannen van een leuke overnachting.

  • De torens van Asinelli De torens van Asinelli De torens van Asinelli
  • Piazza Maggiore Bologna Piazza Maggiore Bologna Piazza Maggiore Bologna
  • Fresco San Petronio Basilica in Bologna Fresco San Petronio Basilica in Bologna Fresco San Petronio Basilica in Bologna
  • Bologna van boven Bologna van boven Bologna van boven
  • Bologna van boven Bologna van boven Bologna van boven

Top 5 hoogtepunten voor stedentrip Bologna

1. Een bezoek aan Bologna begint bij het Piazza Maggiore

Een bezoek aan Bologna begint bij Piazza Maggiore, ook wel 'Piazza Grande' oftewel het grote plein genoemd door de Italianen zelf. Dit kloppende hart van de stad is het centrum van het burgerlijke en religieuze leven in Bologna. 

Piazza Magiore staat bekend om 'Fontana del Nettuno' oftewel de fontein van Neptunus. Het plein wordt gedomineerd door de belangrijkste gebouwen van de middeleeuwse stad met in het westen het veertiende eeuwse 'Palazzo Comunale', in het oosten het zestiende eeuwse 'Palazzo dei Banchi' en in het zuiden de imposante basiliek van San Petronio. Stuk voor stuk gebouwen die getuigen van de geschiedenis van de stad, een geschiedenis die begon in 1200 toen de mensen de behoefte voelden om in de stad uit te kunnen rusten met een ruimte die tevens als markt kon worden gebruikt.

Alle gebouwen waaruit dit plein bestond, werden gekocht door de gemeente en vervolgens gesloopt en pas in de vijftiende eeuw kreeg Piazza Maggiore de wat sobere vorm die het vandaag de dag nog steeds heeft. Volgens de legende moet je het plein als student nooit oversteken, maar er altijd langs af lopen, omdat je anders je universiteits titel gedag kunt zeggen. 

2. La basilica di San Petronio

De basiliek van San Petronio is de belangrijkste en meest indrukwekkende kerk in Bologna en tevens de vijfde grootste kerk ter wereld. De bouw van de basiliek begon in 1390, maar ging eeuwenlang door. Om plaats te maken voor deze tempel, een symbool van de burgertrots van de stad, moesten torens, particuliere woningen en acht kerken worden gesloopt.

Het is het laatste grote gotische werk dat in Italië is gemaakt, met een Latijns kruis met drie beuken en kapellen. Mis ook vooral de Kapel van Bolognini niet met haar prachtige beschilderingen. De basiliek van San Petronio was lange tijd eigendom van de gemeente. Pas in 1929 werd de basiliek eigendom van het bisdom. Als je de basiliek van San Petronio gaat bezoeken, kun je niet anders dan de zonnewijzer opmerken die door Cassini is gebouwd om aan te tonen dat het de aarde was die om de zon draaide, en niet omgekeerd, zoals destijds werd aangenomen.

Mis ook de klim naar het panoramische terras niet. Van hieruit kun je op 54 meter hoogte de daken en monumenten van Bologna bewonderen. Gelukkig ga je met de lift naar boven. Ook onderdeel van de basiliek is een klein museum met een paar kamers dat het verhaal vertelt van de bouw van San Petronio en heilige voorwerpen uit de basiliek verzamelt.

Openingstijden en ticketprijzen voor de Basiliek van San Petronio in Bologna

Opening elke dag van 8.30 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur.
Het bezoek aan het terras is alleen mogelijk op zaterdag en zondag van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur.

De Kapel van Bolognini is elke dag te bezoeken van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 18.00 uur.

Het museum opent elke dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 17.30 uur haar deuren. Zondag enkel van 14.30 tot 17.30 uur

De toegang tot de kerk en het museum is gratis. Toegang tot het terras is 5 euro. Bezoek aan de Kapel kost 3 euro. 

CHECK OPENINGSTIJDEN

3. De torens van Asinelli

Wie in Bologna is geweest, heeft zeker de toren van Asinelli gezien. Van de vele torens die tussen de 12e en 13e eeuw werden gebouwd, zijn er nu nog minder dan twintig over. Deze bouwwerken hadden zowel een militaire als een adellijke functie, want ze gaven aanzien aan de familie die opdracht gaf tot de bouw. 

De twee belangrijkste torens zijn die van de Asinelli en Garisenda. De Asinelli toren werd tussen 1109 en 1119 gebouwd door de familie met dezelfde naam. Bezoekers kunnen, nadat ze de 498 treden van de interne trap hebben gelopen, de top van de Asinelli toren bereiken. Vanaf een hoogte van 97,20 meter laat je de rode stad volledig aan je voeten liggen. Op mooie dagen reikt je uitzicht tot aan de kust.

De Garisenda-toren is lager (47 meter) en kan niet worden bezocht.

Openingstijden en kosten van de Asinelli toren:
Dagelijks elk kwartier. van 9.00 uur tot 18.00 uur (in winter tot 17.00 uur). 

Ticketprijs: 3 - 5 euro. 


View Bologna View Bologna View Bologna

4. De kanalen van Bologna

Een klein Venetië dat nu grotendeels verborgen is....Weinig mensen weten waarschijnlijk dat Bologna altijd een waterstad is geweest. De meest suggestieve glimp van dit ongewone Bologna kan worden ontdekt door een klein raam in de 'Via Piella' te openen. Als in een visioen komt hier je blik uit op het Moline kanaal, dat eeuwenlang werd gebruikt om de watermolens aan te drijven waarmee tarwe werd verwerkt.

De kanalen van Bologna werden decennia lang vergeten, zozeer zelfs dat de meeste kanalen in de jaren vijftig werden begraven. Hier en daar, rond het historische centrum, zie je sluizen met half verborgen beekjes en hoor je het geluid van water. Maar je ziet het niet direct. Naast het kleine raam in de 'Via Piella' zijn er andere uitzichten waar je kunt genieten van uitzicht op het 'Canale delle Moline', zoals vanaf de bruggen van 'Via Oberdan' en 'Via Malcontenti'. 

Video Bologna hoogtepunten Video Bologna hoogtepunten Video Bologna hoogtepunten

Stadsplattegrond van Bologna

Download hier de stadsplattegrond van Bologna in pdf.

Citymap downloaden

Restauranttip

5. Uit eten in Bologna

De gastronomische faam van Bologna gaat terug tot aan de Middeleeuwen, toen de toestroom van studenten en professoren van over de hele wereld het noodzakelijk maakte om de gastronomische cultuur te verrijken. De Bolognese keuken is gevarieerd en overvloedig. Naast de beroemde 'tortelli', nog steeds met de hand bereid door deskundige pastamakers en strikt geserveerd in bouillon, zijn eierpasta en varkensvlees de hoofdrolspelers op de Bolognese tafel. 

"Veel gasten vliegen op Bologna om daarna naar onze B&B in Le Marche te komen". "Veel gasten vliegen op Bologna om daarna naar onze B&B in Le Marche te komen". "Veel gasten vliegen op Bologna om daarna naar onze B&B in Le Marche te komen".

"Veel gasten vliegen op Bologna om daarna naar onze B&B in Le Marche te komen".

Naar B&B

Stedentrip of Roadtrip Bologna?

Plan je meer stops in Italië denk dan eens aan een leuke roadtrip. Ontdek meer van Italië en combineer een citytrip naar Bologna met een relaxte strand vakantie in de prachtige heuvels van de regio Le Marche. Met een huurauto sta je binnen 2 uur in het hartje van de regio.

Roadtrip


Welke reisgids neem ik mee naar Bologna?

Hoewel je online veel informatie over Bologna kunt vinden, is het handig om ook een reisgids mee te nemen. Met de wandelgids door Bologna van Merel Diemont (88 pagina's dik) heb je 4 wandelingen met routekaarten en tips voor onderweg. Een aanrader! Bekijk hier het boek en de prijs.

Vliegen naar en overnachten in Bologna

Op welke luchthaven vlieg je voor een bezoek aan Bologna?

Is je stedentrip naar Bologna je enige stop in Italië? Dan kun je beter het vliegtuig nemen. Het is niet lang en relatief goedkoop vliegen naar Bologna. Het vliegveld van Bologna ligt net buiten het centrum (6 km) en heet 'Guglielmo Marconi Airport (BLQ)'. Vanaf Eindhoven Airport vlieg je met Transavia naar Bologna. De meeste reizigers starten hun reis in de auto naar de luchthaven toe. Vergeet dan ook niet om het parkeren luchthaven Eindhoven te reserveren, zodat je zeker bent van een parkeerplaats voor een goede prijs. 

PARKEREN EINDHOVEN

Een shuttlebus, die het hele jaar door meerdere malen per uur rijdt, wordt het vliegveld met het centrum van de stad Bologna en het treinstation verbonden. Ook zijn er meerdere taxibedrijven die hub services aanbieden van het centrum naar het vliegveld en andersom. Lees hier verder. 

Er zijn diverse autoverhuurbedrijven aanwezig op het vliegveld (gevestigd op P3). Voorkom wachttijden en geen beschikbaarheid door van te voren een auto te reserveren.

Waar vind ik een huurauto?

Bij Sunnycars kun je met de Flexservice een auto kort voor vertrek kosteloos annuleren. Hiermee kun je al op tijd een auto reserveren, want vroegboeken loont. Tevens heb je de zekerheid dat er een auto beschikbaar is. Sunnycars geven all inclusive prijzen (zoals verzekering) en zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Bezoek voor de beste prijzen dit autoverhuurbedrijf.

NAAR autoverhuur

Overnachtingstip Overnachtingstip Overnachtingstip

Waar overnachten in Bologna?

Door de aanwezigheid van studenten, professoren, zakenmensen en toeristen kan het een beetje lastig zijn om een leuke overnachtingsplek te vinden tegen een lage prijs, vooral in het hoogseizoen. Maar wanhoop niet, want Bologna heeft een uitstekende accommodatiecapaciteit bestaande uit hotels, B&B's en appartementen. 

De hotels in het historische centrum zijn als vanzelfsprekend het snelste volgeboekt. Dit historische 4 sterren hotel ligt in het hartje van Bologna. Het Piazzia Maggiore ligt op zo’n driehonderd meter en de toren van Asinelli achterom de hoek. Eigenlijk zijn bijna al de bezienswaardigheden op minder dan 500 meter te lopen. Of anders biedt ook dit kleurrijke 3 sterren hotel een oase van rust in de drukke stad en ligt op enkele minuutjes wandelen van de Piazza Maggiore. De kamers zijn ruim en smaakvol ingericht. 

CENTRUM****

CENTRUM***

Liever net buiten het centrum? Kijk dan naar deze leuke overnachtingsplek. De Bed & Breakfast ligt op ca. 1,5 km van het centrum. De accommodatie heeft gratis WiFi, airconditioning, een gemeenschappelijke lounge en een terras. Er is privéparkeergelegenheid bij de accommodatie en elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd. 

B&B NET BUITEN CENTRUM

Nog niets gevonden? Kijk dan naar dit uitgebreide aanbod aan overnachtingsadressen in Bologna:

MEER OVERNACHTINGSPLEKKEN 


Anderen bekeken deze artikelen