• Basiliek San Francesco van Assisi Basiliek San Francesco van Assisi Basiliek San Francesco van Assisi

De hoogtepunten van Assisi

Er zijn veel bezienswaardigheden in Assisi. Dus voor je op pad gaat is het handig om je te informeren. Assisi ligt in de regio Umbrië (dichtbij Le Marche) en is een bekend stadje vanwege de mooie kerk van Franciscus van Assisi. Het is een bekende bedevaartsplaats en veel bezoekers komen dan ook voor deze schitterende San Francesco basiliek. Maar er is meer te zien. Want Assisi is een van de bekendste stadjes van Umbrië.

De auto parkeer je op een van de parkeerplaatsen onder aan de stad. Wandel van daaruit door de kleine steegjes en straatjes van dit authentiek middeleeuwse stadje naar boven. In de zomer ga je hier best wat toeristen aantreffen, maar de vele fonteinen en sfeervolle steegjes geven de stad een rustige sfeer. Kijk verder voor diverse hoogtepunten in één van de mooiste stadjes in Italië. Ook vind je er een leuke lunchtip. 

Ook is er de mogelijkheid om Assisi te ontdekken met Nederlandstalige gids. Lees hoe je met haar in contact komt.

De Heilige Franciscus van Assisi

Assisi staat natuurlijk in de allereerste plaats bekend als een pelgrimsstad. Daar waar Franciscus van Assisi vandaan komt. Daardoor voelen vele pelgrims zich aangetrokken Assisi. Maar een pergrimstocht is absoluut niet vereist om deze stad met haar prachtige gebouwen te bezoeken. De basiliek met haar 28 taferelen tellende frescocyclus, de Via San Francesco als mooiste straat, de Dom, de pleintjes, ... maken van Assisi tot een geliefde plek bij veel toeristen. 

De kerk van de Heilige San Francesco is misschien wel een van de bekendste plekjes in Assisi. Franciscus was een zoon van Petrus van Bernardone, een welgestelde lakenkoopman uit Assisi. Zijn vader was op het moment van zijn geboorte voor zaken in Frankrijk. De moeder van Franciscus gaf hem de naam Giovanni (Johannes). Zijn vader echter, maakte daar bij thuiskomst Francesco, 'Fransman', van.

De basiliek is prachtig en een bezoekje waard. Geniet ook binnen van de prachtige fresco’s (Giotto). Maar er nog is zoveel moois meer te zien.


Piazza del commune in Assisi

Piazza del Comune

Het meest centraal gelegen plein van Assisi ligt wat hoger en heet het Piazza del Comune. Dit plein is een bezoek waard vanwege de gezelligheid, maar ook de vele monumenten rondom de Piazza. Het Piazza del Comune wordt alom beschouwd als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse pleinen van Italië en vormt het middelpunt van het stadje. De omliggende openluchtrestaurants, ijssalons en wijnbarretjes zorgen voor een heerlijk warme sfeer die zowel toeristen als locals weet te trekken. 

Zie de drukte aan je voorbijtrekken onder het genot van een kopje koffie of een glas wijn op het Piazza del Comune, een levendig plein in het hart van Assisi.

Het Piazza del Comune ligt midden in Assisi en er stoppen bussen vanuit de hele stad. Aan de zuidzijde van het plein staat een toeristenbureau waar je terecht kunt voor up-to-date informatie over bezienswaardigheden en tips over wat er zoal te doen is tijdens je bezoek.

Piazza Santa Chiara plein in Assisi

Piazza Santa Chiara plein Assisi

Dit is de Basilica di Santa Chiara. De kerk is gebouwd naar het voorbeeld van de bovenkerk van de Heilige Franciscus, maar met roze-witte strepen. Indrukwekkend zijn de drie enorme steunberen aan de straatkant.

Er is veel te zien op het Piazza Santa Chiara plein zoals de Fontana di Santa Chiara (fontein) en de basiliek. Deze kerk is na de Heilige San Francesco de belangrijkste religieuze plek van Assisi. Overigens zie je in heel Assisi veel pelgrims. Maar ook als je niet gelovig bent, is Assisi een bezoek waard. 

Zie je het kasteel, de Rocca Maggiore ook al? Deze kun je vanuit de Piazza Santa Chiara al aanschouwen.

 

Foto 3B Meteo


Basiliek Sint Franciscus in Assisi Basiliek Sint Franciscus in Assisi Basiliek Sint Franciscus in Assisi
  • Assisi Pelgrimsoord en bedevaart Assisi Pelgrimsoord en bedevaart Assisi Pelgrimsoord en bedevaart
  • Assisi gewelven Basiliek Assisi gewelven Basiliek Assisi gewelven Basiliek
  • Assisi kasteel op de heuvel Assisi kasteel op de heuvel Assisi kasteel op de heuvel
  • Assisi panorama Basiliek San Francesco Assisi panorama Basiliek San Francesco Assisi panorama Basiliek San Francesco

Tip voor een gezellige lunch

Je kunt lopend door Assisi overal genieten van de vele authentieke smaakvolle steegjes. Veelal met leuke snuisterijen. In de winkeltjes aan het grote plein en in de omliggende straatjes kun je iets leuks vinden om mee naar huis te nemen. 

Er zijn diverse parkeerplaatsen in en rondom de stad. Ook kun je bovenaan parkeren dichtbij het centrum. In de zomer kun je beter een lager gelegen parkeerplaats opzoeken.

In de restaurantjes aan het plein kun je genieten van allerlei lekkernijen: van eenvoudige panini of focaccia tot klassieke Italiaanse en Umbrische gerechten. Tip voor een smaakvolle en gezellige lunch: La Lanterna. Je geniet hier van typische Umbrische gerechten. Het restaurant staat ook bekend om één van de beste pizzeria's met een houtoven. 

Naar een Italiaans restaurant op zoek? Lees verder voor 5x uit eten in Italië. 


Leuke tour door Assisi

Er is een mogelijkheid om je met een gids in Assisi op te houden. Je bezoekt de mooiste gebouwen samen met de Belgische Patrizia. Zij is je gids en neemt je mee naar o.a. Sint Franciscus. Want Assisi staat op de Unesco Werelderfgoed lijst en dankzij Sint Franciscus is zij uitgegroeid tot één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Italië.

Zij begint haar tour bij het huis waar Sint Franciscus werd geboren en je eindigt samen met haar voor de prachtige basiliek waar hij begraven ligt. Franciscus stierf toen hij nog maar 44 jaar oud was, maar liet een belangrijke spirituele erfenis na. Maak kennis met deze beschermheilige van de dieren, vrede, Italië en de ecologische beweging.

Hoe kun je meedoen?

Iedere DONDERDAG is Patrizia in Assisi. Zij start haar rondleiding om 10.30 op de Piazza San Francesco Inferiore aan het info-kantoor. Reserveren kan via mail of Whatsapp: 0039 348 823 42 36. 

Prijs is 10 Euro per volwassene, kinderen (ook "grote" gratis) dus max. 20 euro per gezin.

In Assisi is er per persoon ook nog 2,50 Euro te voorzien voor het verplichte oortjessysteem in de kerk.

Naar Italië met deze glossy

Naar Italië met deze glossy

Met deze meest complete reisgids over de regio Le Marche kun je direct op pad. Het 100 pagina’s dikke magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en zowel digitaal als per post te ontvangen. Deze glossy is echt de moeite waard!

naar glossy

Naar Italië met deze glossy

Anderen bekeken deze dorpen