• Mooiste wijnstreek Italië Mooiste wijnstreek Italië Mooiste wijnstreek Italië

Le Marche als wijnstreek

Op vakantie in de mooiste wijnstreek van Italië? Tijdens een vakantie wil je graag de beste wijnhuizen bezoeken. Tenminste wanneer je houdt van wijnproeven. Le Marche is een van de mooiste Italiaanse wijnstreken en heeft pareltjes van Italiaanse wijnen, waar we je graag mee laten kennismaken. Want wat is er nu heerlijker dan ook thuis genieten van je favoriete Italiaanse wijn, waarvan je genoten hebt tijdens een diner of een bezoek aan een wijnhuis tijdens je vakantie in Le Marche? We geven Italiaanse wijntips voor 6 bekende druivensoorten in Le marche. Ook hebben we 3 populaire wijnhuizen voor je op een rijtje gezet.

Ken je deze wijnreis al?

  • Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek
  • Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek
  • Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek
  • Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek Druiven mooiste wijnstreek

Italiaanse wijn tips voor 6 bekende druivensoorten in Le Marche

Le Marche is een prachtig groen gebied gelegen aan de Adriatische zee en de heuvels van de Apennijnen. Het gebied wordt door vele rivieren doorkruist die van de Apennijnen naar de Adriatische zee stromen. Vooral in de dalen van deze rivieren gedijt de wijnbouw zeer goed. Het gebied is als Italiaanse wijnstreek in opkomst en wint steeds meer aan populariteit. Vanwege de ligging kan de relatief koele zeewind de wijngaarden makkelijk bereiken met als gevolg een mooi evenwichtig klimaat.

Le Marche kent diverse druivensoorten zoals de bekende Verdicchio druif, de Passerina, de Pecorino, de Lacrima, de Montepulciano en de Sangiovese druif. De belangrijkste kenmerken van de druif met een leuke Italaanse wijn tip zetten we voor je op een rij.


1. De Verdicchio

Eeuwenlang de enige bekende Italiaanse wijn van Le Marche

De verdicchio druif is dé druif waar eeuwenlang de enige bekende Italiaanse wijn van Le Marche van werd gemaakt. Deze typische Marche-druif groeit in twee DOC-zones. De eerste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi, ofwel de heuvels ten noordoosten van Ancona. Wanneer je ‘Classico’ op het etiket ziet, geeft dit aan dat de wijn afkomstig is uit het traditionele productiegebied bij de stad Jesi.

Het tweede gebied ligt in de omgeving van het plaatsje Matelica. De bodems hier hebben een veel hoger mineraalgehalte, dat de wijnen in combinatie met het koelere mesoklimaat een extra pittige intensiteit geeft. De belangrijkste factor is niet het terrein, maar de stijl van wijn maken, die hier veel verschillende vormen aanneemt.

Wijn tip   Lichte neutrale wijnen kun je beter jong drinken. De hogere kwaliteitswijnen zoals Superiore wijnen en Riserva’s (herkenbaar aan een hoger alcohol percentage) kunnen 5 – 10 jaar worden bewaard.

2. De Pecorino

Genoemd naar het ‘Schapendruifje’

De regio’s Le Marche en Abruzzo zijn momenteel het meest belangrijk voor de teelt van Pecorino. De naam verwijst naar de vele schaapherders in deze regio’s. Zij aten de druif terwijl ze hun kuddes door de valleien dreven op zoek naar voedsel. Van ‘Uva delle Pecore’, druif van de schapen, verbasterde de naam naar Pecorino. Vrij vertaald zou je het ‘schapendruifje’ kunnen noemen.

Wijn tip   De pecorino wijn kan prima bewaard worden en wordt door veroudering nog mooier.

3. De Montepulciano

Wijn van een ‘boerse’ druif

De druif Montepulciano is een beetje boers. Hij heeft stevig, donker en vlezig fruit met veel structuur en tannine. Toch zijn de wijnen die ervan gemaakt worden vaak vol, zacht en sappig. Omdat hij laat rijpt en een lang groeiseizoen heeft, staat Montepulciano nooit erg noordelijker aangeplant. Men maakt er jonge, fruitige wijnen van, maar ook serieuze Riserva’s die lang bewaard kunnen worden.

Wijn tip   De lichtere wijnen kun je 5 jaar na oogstdatum bewaren. De beste en krachtigere wijnen kunnen bewaard blijven tot 12 jaar na oogstdatum.

"Mijn favoriete wijn is de Pecorino. Voor rode wijnen kan ik bij een goed stuk vlees erg genieten van de Montepulciano." "Mijn favoriete wijn is de Pecorino. Voor rode wijnen kan ik bij een goed stuk vlees erg genieten van de Montepulciano." "Mijn favoriete wijn is de Pecorino. Voor rode wijnen kan ik bij een goed stuk vlees erg genieten van de Montepulciano."

"Mijn favoriete wijn is de Pecorino. Voor rode wijnen kan ik bij een goed stuk vlees erg genieten van de Montepulciano."

Over ons

4. De Sangiovese

Wijn gemaakt van een kameleon druif

De Sangiovese is een echte kameleon druif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge - als zoete wijnen van. Hoewel wordt aangenomen dat de bakermat van Sangiovese in Toscane ligt, heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat dit ras gedeeltelijk uit het zuiden van Italië komt.

Je merkt meteen wanneer Sangiovese niet puur wordt gebotteld, maar het gezelschap krijgt van een klein percentage andere druivenrassen. De traditionele, pure stijl gaat verloren en de wijn krijgt een meer ‘internationale’ uitstraling.  De Sangiovese wijn verandert fenomenaal van karakter door veroudering.

Wijn tip   De betere wijnen hebben over het algemeen een lang bewaarpotentieel (tot wel 20 jaar).

5. De Lacrima

Genoemd de ‘traan’ druif en groeit vrijwel alleen in Le Marche

De Lacrima is een vrij zeldzame en onbekende Italiaanse blauwe wijndruif. Het is een autochtone druif die vrijwel alleen in Le Marche groeit. Letterlijk vertaalt betekent Lacrima traan. De dunne schil van de druif maakt het mogelijk dat de ‘tranen’ als sap uit de druiven druppelen.

Wijn tip   De Lacrima heeft weinig tannine en het is daarom raadzaam om de wijn jong te drinken.

6. De Passerina

Een druif met haar oorsprong uit de Adriatische kust. 

De druif groeit in Le Marche vooral in de Italiaanse wijnstreek rond het stadje Offida, waar diverse frisse wijnen van enkel Passerina worden geperst. Passerina is een sterk druivenras, goed bestand tegen moeilijke klimatologische omstandigheden en ziektes. Daardoor is de druif van goede en constante kwaliteit en heeft het hoge opbrengsten.

Wijn tip   Wijnen van de Passerina zijn niet complex, maar prima om mee te borrelen of bij lichte gerechten.


3 Populaire wijnhuizen in wijnstreek Le Marche

Wijnproeven in Le Marche is één van die zaken waar je niet omheen kan tijdens je vakantie. De betere wijnhuizen vragen je meestal om vooraf een afspraak te maken. Maar waar kun je het beste een bezoek brengen om wijn te proeven en te kopen? We zetten de meest populaire wijnhuizen in deze mooie italiaanse wijnstreek voor je op een rij.

VOOR DE ECHTE WIJNLIEFHEBBER

Ciu Ciu Ciu Ciu Ciu Ciu

Een bezoek aan het wijnhuis Ciù Ciù

Dit prachtige wijnhuis Ciù Ciù is één van de toppers en bestaat sinds 1970. Het biologische wijnhuis Ciù Ciù bevindt zich in het hart van de Piceno-heuvels, in Offida (Ascoli Piceno), het productiegebied van de Rosso Piceno Superiore waar de wijngaarden zich uitstrekken over een oppervlakte van 150 hectare. Het is hier alsof de tijd heeft stilgestaan.

Het wijnhuis Ciù Ciù heeft een breed scala aan wijnen: van de Passerina en Pecorino druivensoorten die inheems zijn in de regio Marche, tot de meer bekende Montepulciano, Sangiovese, Merlot, Cabernet, Barbera, Pinot en Chardonnay.

De Ciù Ciù-wijnen zijn het resultaat van onderzoek en kwaliteit in zowel de wijngaard als in de kelders. Maar ook de toepassing van een natuurlijk ecosysteem in een microklimaat met een bodem die uniek en onvervangbaar is – heeft geleid tot onder andere de prachtige Ciù Ciù wijnen zoals de Rosso Piceno Superiore.

Hoewel het om een familiebedrijf gaat, bestaat het personeel uit een technische groep mensen die zich tot doel heeft gesteld het wijn erfgoed van de wijnen in de regio te herstellen. Bij een bezoek aan het wijnhuis Ciù Ciù mag een rondleiding door het centrum van Offida niet ontbreken.

Italiaanse wijn van Moroder

Italiaanse wijn van Moroder

Het wijnhuis Moroder is gelegen in de prachtige Monte Conero en sinds de 18e eeuw eigendom van de familie Moroder. De wijngaarden van het landgoed beslaan enkele van de heuvels rond de Monte Conero. Met een koele bries afkomstig van de nabijgelegen Adriatische Zee, een rijke kalkhoudende bodem en de ligging op het zuiden en zuidoosten ontstaat met de Montepulciano druif de basis voor één van de prachtige wijnen: de Rosso Conero.

Sinds de oprichting van het wijnhuis is de landbouw de belangrijkste bezigheid van de familie geweest. In het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw transformeerden Alessandro en Serenella Moroder het landgoed en introduceerden nieuwe teelmethoden en gespecialiseerde wijnstokken om het potentieel van de zwarte druiven van de Conero te benutten.

Bonci: wijnproeverij met rondleiding

Bonci: wijnproeverij met rondleiding

In het hart van de regio Le Marche ligt de plaats Cupramontana. De familie Bonci produceert hier, langs de zonovergoten rechteroever van de rivier de Esino, al vier generaties hele mooie Verdicchio-wijnen. Domenico Bonci begon hier in de beginjaren van de twintigste eeuw met een zorgvuldige selectie van aanverwante producten en bedrijven. De traditie en kennis wordt doorgegeven van vader op zoon.

Het huis Vallerosa Bonci bezit momenteel dertig hectare land, waarvan zesentwintig gewijd aan wijngaarden specifiek voor de productie van wijn op basis van de beschermde oorsprongsbenaming Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico.

Het specifieke microklimaat, het kiezen van de juiste druiven en de aloude traditionele kennis voor het maken van, zorgen er voor dat Vallerosa Bonci één van de meest toonaangevende producenten van wijn en mousserende wijn is geworden.

De kunst van witte vinificatie zit in het vermogen om alle potentieel van de druiven te benutten. Daarin is het huis Vallerosa Bonci meester. Ben je op zoek naar een goede witte wijn? Dan ben je bij het wijnhuis Bonci aan het juiste adres.

DEZE WIJNHUIZEN OOK BEZOEKEN?

Anderen bekeken deze artikelen