• Voorjaar in Italië lentebestemmingen Voorjaar in Italië lentebestemmingen Voorjaar in Italië lentebestemmingen

Voorjaar in Italië

De eerste warme zonnedagen, bloemen die bloeien, de lucht die heerlijk ruikt. Het is weer tijd voor lentekriebels! Het voorjaar is ook het ideale seizoen om weer op pad te gaan naar de bergen, een bezoek te brengen aan de meren, te wandelen over het platteland of een bezoekje te brengen aan de stad en de zee.

Snuif de lente op en geniet van deze 6 lente bestemmingen in Italië.

1. Prachtige Dolomieten route, van Bolzano naar Cortina d'Ampezzo

1. Prachtige Dolomieten route, van Bolzano naar Cortina d'Ampezzo

‘La grande strada delle Dolomiti’ is een betoverende route van 110 kilometer die je langs de mooiste bergen van Italië voert. Je waant je in een schilderachtig en uniek alpine landschap van pure betovering. Elke etappe verrast je opnieuw, door de afwisseling van groene weilanden, prachtige bossen en majestueuze bergtoppen.

De Dolomietenweg loopt van Bolzano naar Cortina d'Ampezzo. Je rijdt dwars door het hart van de prachtige Dolomieten, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Naarmate je hoger komt, zie je de meest prachtige bergtoppen verschijnen. Buon viaggio!

2. Costa dei Trabocchi, traditie uit Abruzzo

Er is ongeveer 40 kilometer van de kust van Abruzzo tussen Ortona en Vasto waar de typische ‘Trabocchi’ staan. Deze houten palen werden in het verleden door lokale vissers gebruikt. Deze ‘vissersmachines’ kunnen met hun lange armen de netten ondersteunen. Hiermee werden enorme scholen vis gevangen. Je vindt ze in het gebied van Porto Canale. Op deze zandstranden aan de Adriatische kust, herleven oude tradities en ontvouwen zich landschappen van prachtige schoonheid.

Costa dei Trabocchi, traditie uit Abruzzo Costa dei Trabocchi, traditie uit Abruzzo Costa dei Trabocchi, traditie uit Abruzzo
Lente Pasta

Lente Pasta

Maar mis ook de regionale keuken van Abruzzo niet. Deze wordt gekenmerkt door sterke smaken. Vooral vanwege het veelvuldig gebruik van gedroogde pepers. Abruzzo is met haar bergachtige gebied vooral afhankelijk van landbouw en veeteelt. Daarom zijn culinaire tradities nauw verbonden met het land. Maar Abruzzo ligt ook dicht bij de Adriatische kust. Je kunt er daarom ook genieten van heerlijke traditionele visgerechten. En vraag, voordat je de rekening betaalt, om een ‘Aurum’, een typische likeur uit Pescara bereid met sinaasappels en cognac. 

Ben je een liefhebber van de Italiaanse keuken? Check dan direct even dit lente recept.

recept lente pasta


3. Een bloemenpracht op de Piano Grande in de Monti Sibillini

De Monti Sibillini liggen op de grens van Le Marche en Umbrië en zijn een juweel van een natuurpark. De kalksteentoppen steken hoog uit boven bloemrijke flanken en dalen met Italiaanse dorpjes. Je kunt de toppen beklimmen, maar het hoeft niet. Onderlangs wandelen is al mooi.

Wanneer je naar het zuiden van de Monti Sibillini rijdt zie je van verre de Monte Vettore opdoemen. Met bijna 2500m is dit de hoogste berg van het Monti Sibillini gebergte in de regio Le Marche. Lago di Pilato is een klein bergmeer in het bergmassief van de Monte Vettore. Het meer ligt op een hoogte van 1941m boven de zeespiegel en heeft een maximale diepte van 9m. In het meer leeft onder andere een zeer zeldzame soort van zoetwatergarnalen (Chirocephalus marchesonii). De wandeling naar dit meer is voor geoefende wandelaars, maar zeker de moeite waard!

Bloemenpracht op de Piano Grande in de Monti Sibillini Bloemenpracht op de Piano Grande in de Monti Sibillini Bloemenpracht op de Piano Grande in de Monti Sibillini
‘Castelluccio di Norcia’

‘Castelluccio di Norcia’

De Monte Vettore staat aan de voet van het natuurmirakel de Piano Grande (de grote vlakte) en het bergdorp Castelluccio. Dit dorp heeft veel schade opgelopen tijdens de aardbeving in 2016 en is vooral afhankelijk van de inkomsten van lokale producten. Er zijn een paar kleine winkels waar je souvenirs en delicatessen kunt kopen. En vergeet geen linzen mee te nemen, Castelluccio staat namelijk bekend om deze peulvrucht. De linzen worden verbouwd op de velden van de Piano Grande en zorgen voor een grandioos uitzicht wanneer de bloemenweides in bloei staan.

Een natuurpark dat je zeker een keertje moet hebben bezocht wanneer je in Le Marche bent. In het voorjaar zijn er veel klaprozen en andere bloemen. Je kijkt er echt je ogen uit. In het juni en juli staan de linzenvelden in bloei met duizenden veelkleurige bloemen. 

Ben je op zoek naar een wandelvakantie? Italië is een van de beste landen om te wandelen in Zuid-Europa. Wandelpaden zijn vaak prima onderhouden met duidelijke markeringen. Maar wat zijn de mooiste wandelroutes om te wandelen in Italie?

wandelroutes


4. Wandelen aan het Gardameer

4. Wandelen aan het Gardameer

Wandel in de lente langs de oevers van het Gardameer en je ogen worden gevuld met de meest prachtige felle kleuren. Je vindt deze kleurenpracht door een wandeling langs de waterkant van Bardolino te maken. Hier werden in 2017 maar liefst 17.000 bloembollen geplant voor 32 soorten tulpen, waaronder ook zeer zeldzame soorten zoals de Black Hero (dubbelbloemig) of de Paul Scherer (zwart). Een werkelijk betoverende bloei die perfect past in het toch al prachtige stadslandschap.

5. Lente kleuren in Cinque Terre

5. Lente kleuren in Cinque Terre

Cinque Terre is een van de meest bezochte gebieden van Ligurië. De bergketen die op bijna 800 meter parallel aan de zee loopt, zorgt ervoor dat de Cinque Terre beschutting biedt tegen koude wind. Ideaal voor een bezoek in het voorjaar. De kust van Cinque Terre is steil en rotsachtig, vol baaien en inhammen. De stranden zijn dan ook schaars en allemaal verschillend van elkaar.

Cinque Terre telt 5 kleurrijke dorpjes: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore en is dé toeristische trekpleister van Ligurië. Corniglia heeft het heetste strand en in het voorjaar is het hier al vroeg aangenaam. 

Monterosso al Mare is het grootste dorp in de Cinque Terre (uit 1056). Monterosso al Mare bestaat uit twee nederzettingen, de oude stad en Fegina, het meest toeristische deel met prachtige monumenten. Vernazza (afgebeeld op de foto) wordt door velen beschouwd als het meest elegante dorp van de Cinque Terre. Het opmerkelijke economische - en sociale niveau dat het dorp al in de middeleeuwen bereikt zie je nog steeds terug in de goede architectuur van galerijen, bogen en arcades. Corniglia is het centrale dorp van de  Cinque Terre dat niet in contact met de zee ligt.

Riomaggiore is het meest zuidelijk gelegen dorp. De oorsprong van Riomaggiore dateert uit de 8e eeuw, toen de bewoners van de vallei op zoek waren naar een milder klimaat voor de wijnstokken en olijfbomen. Manarola, een onderdeel van Riomaggiore, is een stedelijk juweel en rijk aan de typische torenhuizen in Genuese stijl. Het dorp, gesticht in de twaalfde eeuw, dankt haar naam waarschijnlijk aan een oude 'Magna Roea', een groot molenrad in de stad. 


6. Voorjaar in Alberobello

Alberobello ligt ongeveer 20 kilometer uit de kust van de Adriatische zee en dateert uit de 14e eeuw. Uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, wordt de Apulische stad elk jaar bezocht door duizenden toeristen van over de hele wereld.
Het voorjaar is daarom een prima moment om dit stukje Italië te bezoeken. De 'trulli' zijn duidelijk een van de belangrijkste toeristische attracties en velen van hen zijn nu omgetoverd tot bars en souvenirwinkels. 

Het is moeilijk om in één dag alle bezienswaardigheden in Alberobello te kunnen bezoeken, het is zeker beter om er minstens één nacht door te brengen. 

Er zijn veel mooie plekjes in Italië. Vind je het nog lastig om te kiezen?  Bekijk dan het volgende artikel met nog veel meer mooie plekken in Italië. 

MOOISTE PLEKJES in Italië

 

Alberobello dateert uit de 14e eeuw en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed Alberobello dateert uit de 14e eeuw en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed Alberobello dateert uit de 14e eeuw en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed
Welk type vakantieganger ben jij?

Welk type vakantieganger ben jij?

Welke vakantie doet jouw hart het snelst kloppen? Doe de test en ontdek wat voor soort vakantie bij je past. Kies aan de hand van de uitslag een passende achtergrond voor jouw mobiel of tablet. De wallpapers zijn helemaal gratis. Zodat je alvast kunt dromen over jouw volgende vakantie. Doe snel deze test!

DOE DE TEST

Welk type vakantieganger ben jij?

Anderen bekeken deze artikelen