Hoe koop je goede olijfolie?
Hoe herken je goede Italiaanse olijfolie? En waar kun je de beste Italiaanse olijfolie kopen? Behalve Piemonte en Lombardia groeien in bijna heel Italië olijven. Italië is dan ook na Spanje de grootste olijfproducent van de wereld. Met name de regio’s Umbrië, Toscane, Le Marche, Ligurië, Puglia en Sicilië produceren olijfolie. De meest uiteenlopende vormen aan olijven vind je er, die allemaal verschillende kwaliteiten en smaken van olijfolie opleveren. Het is daarom goed om je meer te verdiepen in olijfolie voordat je de betere varianten gaat kopen. En die vind je niet in de Italiaanse supermarkt.
Is er verschil tussen groene en zwarte olijven?
Er zijn wereldwijd veel verschillende soorten olijven, maar de meeste mensen kennen het onderscheid tussen de groene en de donkere (zwarte) olijven. Echter een groene of zwarte olijf zegt niets over het type olijf, maar juist over het tijdstip van oogsten. De groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp. Onrijpe olijven zijn groen en de rijpe olijven zijn zwart, diepbruin of paars. Zoals je waarschijnlijk al eens hebt geproefd, zijn de zwarte olijven ook vaak zachter en wat sterker van smaak.
De olijf zelf kan worden gegeten, maar olijven kunnen niet vers van de boom worden gegeten. Ze worden eerst een paar maanden tot een jaar in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Je kunt dit proces versnellen door de schil in te kerven of door de olijven na het plukken kort in te vriezen. Het zout wordt dan sneller door de olijf opgenomen.
De meeste olijven worden echter niet ingemaakt, maar tot olijfolie verwerkt. Uit de pit en het vruchtvlees van olijven wordt olijfolie gewonnen. De olijven worden meestal van november tot januari geoogst, afhankelijk van de soort olijven. Omdat olijven snel fermenteren na de pluk, worden zij zo snel mogelijk verwerkt. De takjes en blaadjes worden verwijderd en na het wassen worden de olijven tot een pasta gemalen. Uit deze pasta wordt de olie geperst.
Is olijfolie gezond?
Sì, Italiaanse olijfolie is goed voor de gezondheid. Olijfolie bestaat namelijk voor 70% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. En onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol waardoor je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.
Als bijkomend voordeel heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten en organen. Kortom voldoende redenen om olijfolie te gaan gebruiken.
De 3 meest bekende kwaliteits- klassen olijfolie op een rij
Er zijn 2 belangrijke elementen die de kwaliteit van olijfolie bepalen. Eén graadmeter is de zuiverheid van de olijfolie. Deze wordt gemeten door de bepaling de zuurgraad. De tweede graadmeter wordt bepaald door de manier van persing. Bij een koude persing mag de temperatuur tijdens het fabricageproces niet boven 28 °C komen. De International Olive Council (IOC) heeft regels opgesteld voor de verschillende categorieën olijfolie:
- Olio d'Oliva Extra Vergine (Virgin extra olijfolie): Deze olijfolie is uit de eerste koude persing en het meest kostbaar. De olie is rijk aan smaak en kan het best koud worden gebruikt in salades. Zuurgraad minder dan 0.8%.
- Olio Vergine d'Oliva (Virgin olijfolie): Iets goedkoper dan de Extra Vergine olijfolie maar prima van smaak. De zuurgraad is minder dan 2.0%. Door het gebruik van rijpere olijven heeft de olijfolie een hogere zuurgraad (minder dan 2.0%) en een minder verfijnde smaak. Bruikbaar voor vinaigrettes.
- Olio d'Oliva (gewone olijfolie): De minst kostbare en meest eenvoudige olijfolie die ontstaat na verhitting van de resten (pulp) uit de koude persing. De zuurgraad is relatief hoog (max. 3.3%) waardoor die goed te gebruiken is om te frituren.
Hoe herken je goede Italiaanse olijfolie?
De supermarkten staan vol met allerlei soorten olijfolie. Maar hoe kies je daar nu de beste uit? De prijs geeft je al een indicatie, maar je belangrijkste gids zijn je ogen en je neus.
Goede olijfolie kriebelt
Rol bij het proeven de olijfolie achter door je keel. Wanneer de olie wat pittig smaakt en kriebelt in je keel dan zit je goed.
De kleur van olijfolie zegt niets
Olijfolie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. Maar de kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. De soort en rijpheid van de olijf samen met de persing bepaalt namelijk de kleur van de olijfolie.
Etiket werkt misleidend
Je denkt vast dat je goed zit wanneer er ‘extra vierge’ op het etiket staat. Helaas moet je dan verder lezen. Kijk vooral naar de streek en het land van herkomst én de houdbaarheidsdatum. Want olijfolie blijft maar een jaar goed. Het beste is olijfolie die je meteen na het persen kan kopen, maar die vind je niet in de supermarkt.
Goede olijfolie koop je niet in een supermarkt
Ben je op vakantie in Italië? Veel olijfboeren organiseren olijfproeverijen. Dit zijn proeverijen waarbij je veel informatie krijgt over de verschillende soorten olijfolie en de streek waarin deze geproduceerd worden. Uiteraard kun je ook veel olijfolie proeven. Dan merk je pas echt het verschil tussen de Italiaanse supermarkt olie en de echte olijfolie die nog vers wordt gemaakt.
Ook verse Italiaanse olijfolie in je keuken? Jazeker, ook dat is mogelijk! Want net als bij wijn is er bij olijven ook sprak van één oogst in het jaar. De oogst begint elk jaar in oktober. De olijven worden na de pluk verwerkt tot verse olijfolie. Deze olijfolie is kraakvers wordt de 'nieuwe oogst' genoemd.
Van olijven naar olijfolie, hoe werkt dat?
Het is najaar! Tijd voor de olijfoogst en het proces van olijven naar olijfolie. En rondrijdend op de Italiaanse binnenwegen zie je her en der de plukkers al druk aan het werk. Netten worden uitgelegd en kratten staan in de rij. Ook Jurgen en Gonnie van luxe Bed & Breakfast La Vecchia Scuola beginnen aan hun jaarlijkse pluk. Elke olijfboom komt aan bod. Een flinke klus.
Het weer belooft ze te gaan helpen, het zonnetje schijnt en de lucht is helder blauw. Ze nemen je mee naar de pluk, vertellen over het productieproces en leggen uit hoe je olijven kunt eten. Kijk je mee? Op naar de olijfboomgaard!
Verse olijfolie van de nieuwe oogst in je keuken?
Een buitenkans! Dit najaar hebben Jurgen en Gonnie eigenhandig de olijven in hun eigen olijfboomgaard geplukt waarvan je direct de olijfolie kunt proeven. Verse extra vergine olijfolie bij jou thuis.
De La Vecchia Scuola olijfboomgaard staat er jaarlijks prachtig bij omdat Jurgen en Gonnie er veel liefde en tijd insteken. Zo ook dit jaar. Met het warme weer en een flinke regenbui in augustus zijn de olijven mooi en vol gerijpt.
De extravergine olijfolie ruikt fris groen en is zonder toevoegingen. De olijfolie is lekker pittig en kriebelt in je keel. Proef je de olijfolie al?
De Vigore olijfolie
In de La Vecchia Scuola olijfgaard staan oude olijfbomen van meer dan 30 en 50 jaar oud. Hieraan groeien van oudsher diverse rassen zoals de Frantoio en Leccino olijven. De olijfolie van La Vecchia Scuola heeft daarom de naam Vigore gekregen. De Vigore staat voor 'kracht en pit' en is een blend van oude marchigiaanse olijfboom rassen.
In tegenstelling tot wijn wordt nieuwe olijfolie minder lekker naarmate de tijd verstrijkt. We gebruiken daarom voor de Vigore olijfolie donkere flessen van 500 ml om de smaak en kwaliteit zolang mogelijk te kunnen behouden. Bestel direct in de webshop.