• Olijfgaard La Vecchia Scuola Olijfgaard La Vecchia Scuola Olijfgaard La Vecchia Scuola

De betoverende ervaring van een olijfboomgaard

Stel je een vakantieplek voor waar de tijd even stil lijkt te staan. Onder een olijfboom in de schaduw tijdens de Italiaanse zomerhitte. Een tractor in de verte die al ploegend banen in het landschap trekt. Te midden van de olijfboomgaard vind je niet alleen een plek om tot rust te komen, maar geniet je nog echt van de schoonheid van het Italiaanse platteland. Wandel je mee door de olijfgaard?

 • Olijfgaard met bankje Olijfgaard met bankje Olijfgaard met bankje
 • Olijfgaard met bankje Olijfgaard met bankje Olijfgaard met bankje
 • Olijfgaard met bankje en gasten Olijfgaard met bankje en gasten Olijfgaard met bankje en gasten
 • Olijfgaard met houten bank Olijfgaard met houten bank Olijfgaard met houten bank

Een favoriete plek voor gasten

Veel gasten zijn je voor geweest op dit bankje om voor het ontbijt alvast te genieten van de ochtendzon. Zittend op dit bankje met uitzicht over de olijfgaard. Vanaf hier strekt het panorama zich uit over de glooiende heuvels. In het voorjaar zie je de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Monti Sibillini op de achtergrond. 

Meer dan 50 jaar oude bomen

De olijfgaard vertelt een verhaal dat teruggaat tot meer dan 50 jaar geleden. Je vindt er dan ook oude bomen, met knoestige stammen en zilvergroene bladeren die bijdragen aan de authentieke sfeer van het terrein La Vecchia Scuola.

In de olijfgaard staan olijfbomen met hoofdzakelijk 2 typen olijfbomen: de 'Frantoio' en de 'Leccino'. De Leccino is één van de oudere soorten uit Italië. En één van de belangrijkste soorten die te vinden zijn in olijfboomgaarden. Deze boom werd voornamelijk gekweekt om olijfolie te produceren. De Frantoio is de meest gebruikte variëteit in de olijfproductie van Italië. Het betekent ‘olijfpers’. Deze olijfboom heeft een gemiddelde tot hoge productiviteit die jaar op jaar constant is.

Voordat er een olijfgaard was, was er een wjingaard op deze plek. Zo nu en dan zie je nog wat wijnscheuten opkomen. 

olijfboomgaard vanaf onder gezien La Vecchia Scuola olijfboomgaard vanaf onder gezien La Vecchia Scuola olijfboomgaard vanaf onder gezien La Vecchia Scuola

Uitbreiding olijfgaard in 2024

De olijfboomgaard van La Vecchia Scuola wordt uitgebreid! In het verlengde van de huidige olijfboomgaard ligt een terrein waarop 20 volwassen olijfbomen staan. Bij de oude bomen planten we 20 jonge olijfbomen van gemiddeld 3 jaar oud. In totaal bestaat de olijfgaard dan uit ruim 120 olijfbomen.

Bovenaan markeert een jonge aanplant van cipressen de nieuwe grens van de olijfgaard (foto 2). Deze nieuwe aanplant maakt niet alleen de olijfgaard compleet, maar verrijkt ook je ervaring als gast. 

Op foto 3 de jonge aanplant met een pad buitenom voor de tractor. Zodat er machinaal gemaaid kan worden en in het najaar volle kratten olijven op de aanhanger kunnen worden gezet. 

 • Nieuwe olijfgaard met cipressen Nieuwe olijfgaard met cipressen Nieuwe olijfgaard met cipressen
 • Nieuwe olijfboom Nieuwe olijfboom Nieuwe olijfboom
 • Nieuwe olijfgaard met tractorpad Nieuwe olijfgaard met tractorpad Nieuwe olijfgaard met tractorpad
 • Nieuwe olijfgaard met La Vecchia Scuola op de achtergrond Nieuwe olijfgaard met La Vecchia Scuola op de achtergrond Nieuwe olijfgaard met La Vecchia Scuola op de achtergrond

Hoe lang duurt het voordat een olijfboom olijven geeft?

Een olijfboom die nog jong is zal niet direct vruchten geven. Dat duurt gemiddeld 3 tot 5 jaar. De tijd die een olijfboom nodig heeft om olijven te produceren, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de olijfboomsoort, de groeiomstandigheden, en de verzorging die de boom ontvangt. 

Een jonge olijfboom (1-3 jaar) zal in de eerste paar jaar na aanplant voornamelijk het wortelstelsel ontwikkelen en de structuur van de boom. Een olijfboom die wat ouder is (4-7 jaar) zal steeds meer olijven gaan produceren.

Een olijfboom wordt na 8-10 jaar als volwassen beschouwd en zal steeds meer een constitente oogst geven. Alhoewel ook volwassen bomen enkel olijven geven aan takken die minimaal 2 jaar oud zijn. Het is dus belangrijk om tijdens de snoei goed op te letten welke takken je verwijdert en welke beter kunnen blijven zitten. 

Op foto 3 de jonge aanplant met een pad buitenom voor de tractor. Zodat er machinaal gemaaid kan worden en in het najaar volle kratten olijven op de aanhanger kunnen worden gezet. 

Waarom zijn olijfbomen duur?

Olijfbomen hebben een trage groeisnelheid en het duurt vaak jaren voordat ze volwassen en productief zijn. Het feit dat het lang duurt voordat een olijfboom olijven produceert van voldoende kwaliteit voor de oogst, draagt bij aan de kosten. Met name volwassen olijfbomen zijn daarom prijzig. 

Hoeveel olijven heb je nodig voor 1 liter olie?

De hoeveelheid olijven die nodig is om één liter olijfolie te produceren, varieert en is afhankelijk van factoren als de rijpheid van olijven en de gebruikte oogstmethodiek. Over het algemeen kan een volwassen boom ca. 30 tot 40 kg olijven geven. Dat is 6 tot 8 liter olie. Het gemiddelde rendement voor het verkrijgen van olijfolie uit olijven is dus ongeveer 4 tot 5 kilogram olijven per liter olie.

Verse olijfolie proeven

Verse olijfolie proeven

Tijdens onze vakantie naar Italië waren we vaak op zoek naar de echte Italiaanse producten. De lokale wijnen en niet te vergeten een blik olijfolie gingen in de auto mee naar huis. Maar nog nooit proefden we olijfolie die net van de perserij afkwam. Elk najaar genieten wij weer van de verse olijfolie die uit de oogst van onze eigen olijfboomgaard komt. Een grasachtige kruidige smaak met lichte tinteling achterin je keel. Wat een genot. En jij kunt hiervan meegenieten! Want in november gaat er jaarlijks een pallet met flessen olijfolie naar Nederland. En als die zijn uitverkocht, hebben nog enkele flessen voor onze gasten in Italië achtergehouden. 

Bestel de olijfolie direct in de webshop (zolang de voorraad strekt). 

NAAR WEBSHOP 

Je eigen olijfboom

Je eigen olijfboom

Bij La Vecchia Scuola is de olijfgaard meer dan alleen een olijfolie producent. Gasten kunnen genieten van ontspannende wandelingen tussen de bomen en deelnemen aan olijfolieproeverijen of aan de oogst tijdens het plukseizoen. 

Lijkt het je heerlijk om er een paar dagen tussen uit te gaan? Even helemaal weg en genieten van een andere omgeving? Wat dacht je van een  vakantie naar het zonnige Italië. Onze olijfboomgaard staat er jaarlijks prachtig bij met een heerlijke bank om tot rust te komen. Genietend van de zon laat je jouw keuze vallen op de olijfboom die in jouw ogen het meest speciaal is. De olijfolie van deze boom is van jou. Na de oogst komt de piepjonge verse olijfgroene olie van jouw eigen olijfboom per post naar je toe. Ook leuk als cadeau voor je vriend(in).

ARRANGEMENT 

Veelgestelde vragen over olijfbomen

 • Waar kan een olijfboom niet tegen? Rubriek olijfgaard

  Ondanks dat olijfbomen vrij robuust zijn, zijn er enkele omstandigheden en factoren waartegen ze minder goed bestand zijn zoals vorst (vanaf ca min 7 graden). Ook te veel water is slecht voor een olijfboom en kan tot wortelrot leiden. Te weinig zonlicht zorgt ervoor dat de groei en oogst nadelig uitvalt. 

 • Hoe krijg je olijven aan je olijfboom? Rubriek olijfgaard

  Om olijven aan je olijfboom te krijgen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de bloei- en vruchtvorming bij olijfbomen plaatsvindt. Hier zijn enkele tips:

  1. Juiste olijfboomsoort geschikte variëteit voor jouw regio.
  2. Juiste bestuiving, sommige variëteiten kunnen profiteren van nabijgelegen olijfbomen.
  3. Zorg voor voldoende zonlicht, goede drainage en ruimte.
  4. Juiste snoei en geef specifieke voedingsstoffen om bloei te bevorderen.

Dit zeggen anderen over de olijfgaard

 • Kees en Ria

  Kees en Ria

  2024-02-01

  Volgend jaar gaan we weer naar La Vecchia Scuola, op het bankje bij onze olijfboom zitten, genietend van een mooi uitzicht, fijne gesprekken en een goed glas wijn.