• Wandelen in de Lame Rosse Monti Sibillini Wandelen in de Lame Rosse Monti Sibillini Wandelen in de Lame Rosse Monti Sibillini

Wandelen naar Lame Rosse

In het noorden van de Monti Sibillini in Le Marche, dicht bij Lago di Fiastra, liggen de Lame Rosse. Ook wel vrij vertaald de rode rotsen. Door deze prachtige rotspartij ligt een wandelroute. Een stevige wandeling van twee uur die ook goed te doen is voor de minder getrainde wandelaar.

De wandelroute, heen en terug op hetzelfde pad, is 7 kilometer lang en het hoogteverschil is 250 meter. Deze wandeling is dus geschikt voor de meeste mensen. De start van de wandeling begint bij de grote dam bij het Lago di Fiastra. Boven op de dam heb je uitzicht over een mooie groene kloof enerzijds en aan de andere kant over het prachtige blauwe water van het Lago di Fiastra. Als je over de reling kijkt zie je hele grote vissen zwemmen.

Leuk om deze wandeling te combineren met de prachtige bergdorpjes Fiastra, Sarnano of Amandola.

  • Wandelroute Lame Rosse stuwdam Wandelroute Lame Rosse stuwdam Wandelroute Lame Rosse stuwdam
  • Wandelroute Lame Rosse wandelaars Wandelroute Lame Rosse wandelaars Wandelroute Lame Rosse wandelaars
  • Wandelroute Lame Rosse rustpunt Wandelroute Lame Rosse rustpunt Wandelroute Lame Rosse rustpunt
  • Wandelroute Lame Rosse route Wandelroute Lame Rosse route Wandelroute Lame Rosse route

Vertrek wandeling bij de dam

De start van de wandeling begint bij de grote dam bij het Lago di Fiastra. Hier kun je de auto parkeren. Tenminste wanneer je niet al te laat aan de wandeling begint. Wij verruilden hier onze sandalen voor bergschoenen en namen de rugzak mee voordat we op pad gingen. Vergeet niet te genieten bij de dam, want deze heeft al een prachtig uitzicht. 

Dan loop je naar het einde van de dam en ga je een tunnel door. Na de tunnel loop je verder het pad op en begin je aan de klim!

Wandelen naar rivierbedding Lame Rosse

Het begin van het pad loopt met een bocht naar rechts en niet veel later loop je op het pad langs de kloof. Je ziet de dam van waaruit je bent vertrokken beneden steeds kleiner worden. Na circa een half uur loop je beschut op een bospad in de bossen. Je zou hier op zondag ochtend zo maar een mountainbiker tegen kunnen komen. 

Er is een splitsing, maar een paaltje met een rood-witte markering geeft aan welk pad je moet hebben. Hier ga je naar links. Het pad stijgt lichtjes verder en na ongeveer anderhalf uur kom je aan bij een droge rivierbedding. Vanaf hier loop je in de zon en ga je de rivierbedding verder omhoog. Al heel snel zie je de eerste rode rotsen tevoorschijn komen!

Mooie lunchplek tijdens de wandeling

Bovenaan de rivierbedding kun je de schaduw opzoeken tussen de hoge rotsen. Een mooie gelegenheid voor een meegebrachte lunch. Daarna loop je weer het pad af helemaal terug naar het begin. 

Met een normaal wandeltempo duurt de wandeling vanaf de dam tot aan de rotsen ongeveer een uur. Terug gaat natuurlijk sneller.

ALLE WANDELROUTES

Wandelen of koele duik in het meer?

Op een mooie zomerdag zou je deze wandeling kunnen combineren met een duik in het meer van Fiastra. Er zijn diverse 'inhammen' rondom het meer waar je de auto kunt parkeren en met een trap of pad kunt afdalen naar het meer.

Er zijn geen verzieningen, dus zorg zelf voor een versnapering. In het voorjaar met een deken en een heerlijk flesje wijn? Of juist lekker rustig in de maand augustus wanneer de Italianen massaal naar het strand gaan.

Veel plezier!

lago di fiastra

Anderen bekeken deze artikelen