• Monte San Vicino wandelroute Monte San Vicino wandelroute Monte San Vicino wandelroute

Wandelen op de Monte San Vicino

Een van de klassiekers voor een wandelvakantie in Le Marche is de prachtige omgeving van de Monte San Vicino. Eén van onze favoriete wandelingen hebben we in het najaar ontdekt en ligt in het binnenland achter ons, iets voorbij het ‘balkon van Le Marche’, het dorp Cingoli. Al vanaf verre zie je de Monte San Vicino liggen. Op de route naar deze berg passeer je mooie Italiaanse dorpjes. Met een ochtendzon op de stenen huizen en kerken van de dorpen krijgt de omgeving een prachtige geelgouden kleur. Wanneer je voorbij het azuurblauwe “Lago di Cingoli” rijdt, weet je dat je er bijna bent.  

Vergeet onderweg niet te genieten van Lago di Cingoli. Leuk om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Elcito, een eeuwenoud dorp met een handjevol huizen gebouwd op een rots, waar op dit moment volgens zeggen nog 7 mensen wonen. Of geniet na de wandeling van een echte Verdicchio met Marchegiaanse lekkernijen bij een bar in het dorp Matelica. Veel wandelplezier!

  • Wandelroute Monte San Vicino top Wandelroute Monte San Vicino top Wandelroute Monte San Vicino top
  • Wandelroute Monte San Vicino El Cito Wandelroute Monte San Vicino El Cito Wandelroute Monte San Vicino El Cito
  • Wandelroute Monte San Vicino bos herfst Wandelroute Monte San Vicino bos herfst Wandelroute Monte San Vicino bos herfst
  • Wandelroute Monte San Vicino kaart Wandelroute Monte San Vicino kaart Wandelroute Monte San Vicino kaart

Wandelen vanaf de Pian dell'Elmo

De wandeling duurt circa 3 uur waarbij je een hoogte verschil overbrugt van zo'n 500m over een lengte van 15 kilometer. Wij zijn gestart vanaf de Pian dell’Elmo. Er is een groot parkeerterrein waar je de auto kunt achterlaten.

Vanaf de asfalt weg neem je de 173 omhoog naar het restaurant (richting Matelica). Hier start de wandelroute vanuit een wei en na 200m gaat direct een prachtig bos in (173c). Volg bovenaan het bos de asfaltweg voor 20m naar rechts. Hierna volgt een pad links omhoog (173c). Vanaf hier ga je klimmen!

Klimmen naar de top van de Monte San Vicino

Je gaat nu door een bos verder naar boven. Volg na circa 30 minuten de 173d. Na een uurtje doorstappen ben je bovenaan de top en is het tijd voor een adempauze. Geniet van het prachtige uitzicht over het meer van Cingoli. Zie je Elcito ook liggen?

360 Graden genieten voor een rustmoment tijdens je wandeling

Op de top van de Monte San Vicino aangekomen heb je 360 graden uitzicht! Een heerlijke plek voor een picknick. Vervolgens loop je voorbij het kruis en volg je de 112. Deze is lastig te vinden. Belanrijk is dat je (lopende richting het kruis) aan de linkerkant van de top naar beneden gaat. Zo ongeveer de hele berg is de 112. Na een korte afdaling zal de berg weer overgaan in een pad.

De afdaling gaat redelijk vlot en beneden aan de weg sla je rechts af. Na 100m kom je bij een put waar je rechts naar boven het gras op moet om de 112 te blijven volgen. Op de weg weer uitgekomen sla je rechts af. Na 100 m ga je links af om het pad weer op pakken (bij het hek). Dit pad gaat halverwege over in de 173a, daarna houd je rechts aan. Je bent aan het einde van deze wandeling. Heb je er ook van genoten?

alle wandelroutes


Anderen bekeken deze artikelen