• Lago di Cingoli Lago di Cingoli Lago di Cingoli

Zwemmen in de meren van Le Marche

Wil je graag zwemmen in de natuurlijke meren van Italië? De Italiaanse meren waar je tijdens een warme zomerdag een verfrissende duik kunt nemen? We hebben er een aantal voor je gevonden. Heerlijk een dagje relaxen in alle rust op een deken met een verkoelend drankje.

Of maak er een leuke onvergetelijke vakantiedag van en ga op merentoer. Een tocht waarin je de meren (1) Lago di Cingoli (2) Lago di Borgiano (met leuke lunch plek) en (3) Lago di Fiastra combineert.

Buon viaggio!

  • Lago di Fiastra vogelvlucht Lago di Fiastra vogelvlucht Lago di Fiastra vogelvlucht
  • Lago di Borgiano bar restauranttip Lago di Borgiano bar restauranttip Lago di Borgiano bar restauranttip
  • Lago di Cingoli brug met bootjes Lago di Cingoli brug met bootjes Lago di Cingoli brug met bootjes
  • Lago di Cingoli Monte San Vicino Lago di Cingoli Monte San Vicino Lago di Cingoli Monte San Vicino

Zwemmen in een bergmeer? Geniet aan het meer van Fiastra

Met je voeten in een bergmeer? Zwemmen in Le Marche biedt mogelijkheden. In augustus wordt het strand bezocht door de Italianen. Mocht je het daar wat druk vinden, kun je naar het meer van Fiastra gaan (Lago di Fiastra). Met een deken, flesje wijn en wat lekkers kun je er heerlijk rustig zwemmen en genieten van de mooie bergen en het heldere blauwe water.

Het meer van Fiastra is een kunstmatig meer, dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw is aangelegd om elektriciteit te leveren in de Fiastrone-vallei. Het meer ligt in het nationale park van de Monti Sibillini en heeft gegarandeerd een prachtig panorama. Geen wonder dus dat het in warme zomermaanden een populaire bestemming is voor wandelaars, liefhebbers van watersport en kampeerders. De oppervlakte is 2 km² en het water is bijzonder helder en niet verontreinigd. De oevers aan de linkerkant van de dam zijn erg steil, daarom zijn er diverse trappen om naar beneden te lopen. Bovenaan kun je de auto parkeren. 

Wil je de dag sportief starten dan is de Lame Rosse wandeling een goed alternatief. Want dichtbij Lago di Fiastra, even verder op een onverharde weg die begint bij de dam van het meer, kun je de Lame Rosse bereiken. 

Of wandel rond het meer. Een wandeling start in het kleine gehucht San Lorenzo al Lago. Vandaar vertrekt een natuurpad naar de stuwdam. Het pad start relatief vlak en slingert daarna zo’n 3 kilometer verder langs de oever van het meer. Geniet tijdens de wandeling van het mooie uitzicht over het meer of op de steile rotsen aan de overkant. Vanaf de stuwdam loop je hetzelfde pad weer terug naar het vertrekpunt.

Naast heerlijk genieten op de oever van het meer is er ook de mogelijkheid om te gaan mountainbiken, vissen, zeilen, te kanoën en om te gaan waterfietsen. Daarnaast worden er wandeltochten en boottochten georganiseerd.

Tip   Combineer een bezoek aan Lago di Fiastra met leuke bergdorpjes zoals Sarnano en Amandola.

Lago di Fiastra in Monti Sibillini Lago di Fiastra in Monti Sibillini Lago di Fiastra in Monti Sibillini

Verkoeling tijdens je zomervakantie? Bezoek het meer van Cingoli

Ook in de richting van het binnenland kun je met de auto gemakkelijk de hoger gelegen plaatsjes bezoeken, zoals Cingoli ook wel het balkon van Le Marche genoemd. Op weg naar Apiro kom je Lago di Cingoli tegen, een groot stuwmeer dat populair is vanwege zijn watersportmogelijkheden.

Het meer van Cingoli is ontstaan door de barrière die is gebouwd op het punt waar twee bergen, de Piagge di Apiro en Monte Nero di Cingoli, bij elkaar komen. Er zijn tal van paden waarlangs je rond het meer kunt wandelen.

Naast wandelen kun je ook ontspannen op de oevers van het meer. In Cingoli is ook het Lago di Cingoli Parchi Avventura, voor degene die meer van avontuur houdt. 

Tip: combineer Lago di Cingoli met een bezoek aan de dorpjes Cingoli en Treia. Geniet in Cingoli van het mooie omringende glooiende groene landschap. Cingoli ligt op 600m en biedt een prachtig uitzicht. Het ‘balkon van Le Marche’, zo wordt Cingoli, een van de 19 borghi più belli d’Italia in Le Marche dan ook genoemd. Enerzijds heb je uitzicht op de Monte Conero en de Adriatische Kust en aan de andere zijde doemen de Umbrisch-Marchigiaanse Apennijnen op.  Een heerlijk dagje om te gaan picknicken met lokale lekkernijen uit de regio. 

Ben je op zoek naar de ideale waterplek met sport én entertainment? Dan is het Park Verde Azzurro echt iets voor jou. Het is een groot waterpark met zwembaden, glijbanen voor volwassenen en kinderen, de Grand Canyon-rivier en een uitgestrekte lagune met bubbelbaden en waterspelletjes. Je vindt dit park aan de weg die van Montefano naar Cingoli gaat.

Tip   van Lago di Cingoli rijd je naar Lago di Borgiano voor een heerlijke lunch.


Anderen bekeken deze artikelen