• Mimosa 8 maart internationale vrouwendag Mimosa 8 maart internationale vrouwendag Mimosa 8 maart internationale vrouwendag

Een takje Mimosa op 8 maart

Elke bloem heeft zijn eigen betekenis, zo ook Mimosa. Waarom het op 8 maart aan Italiaanse vrouwen wordt gegeven? De gele bloemen van de mimosa, zijn levendig en vrolijk en daarmee het symbool van Internationale Vrouwendag geworden. Veel vrouwen krijgen met Festa della Donna Mimosa cadeau. Maar Mimosa geven heeft ook een andere betekenis. Lees dan ook eerst verder voordat je een takje mimosa cadeau doet!

Ook delen we een recept voor een Mimosa cocktail met je. Lekker gemakkelijk en super leuk voor tijdens een Paasbrunch of op Moederdag. 

Festa della donna vier je in Italië met Mimosa

Kruidje-roer-mij-niet is de Nederlandse vertaling van de Italiaanse mimosa plant. De mimosa is het symbool geworden van de vrouw. In Italië zie je al vroeg in het voorjaar de Mimosa bloeien. Deze gele bloemen staan symbool voor de onderlinge solidariteit van vrouwen. En in Italië is 8 maart de dag om aandacht te vragen voor de problemen die veel vrouwen tot op de dag van vandaag nog ervaren. Desondanks staat het feestelijke element voorop.

Op internationale vrouwendag geven mannen deze bloem aan hun vrouwen en moeders. Ook vrouwen delen de Mimosa onderling met elkaar en spreken het ‘auguri’ (geluk gewenst) uit.

De bloemisten doen er goede zaken mee. Veel restaurants zijn tijdens dit evenement gereserveerd door vrouwen en er worden vaak speciale menu’s aangeboden. Je zult dan ook weinig mannen aantreffen in de Italiaanse restaurants; die zijn vandaag bezet door groepen vriendinnen en collega’s die proosten op alle andere vrouwen ter wereld.

Veel Italiaanse mannen laten zich daar niet door afschrikken en zien deze dag als hét moment om een vrouw te versieren, maar of dat gaat lukken...

Waarom mimosa cadeau doen?

De plant heet Acacia Dealbata en maakt deel uit van de Mimosaceae familie, maar we kennen haar beter onder de naam Mimosa. Het is dé bloem die wordt geassocieerd met Internationale Vrouwendag. Mimosa werd gekozen als vertegenwoordiging van de Vrouwendag, omdat het in de taal van bloemen ‘kracht en vrouwelijkheid’ symboliseert.

Een Mimosa geven op 8 maart betekent niet alleen een cadeau overbrengen, maar ook de ‘commitment’ aangaan om te zorgen voor diegene waar jij een Mimosa tak aan geeft. Je gaat als het ware een ‘verbintenis’ aan om deze persoon gelukkig te houden, net zoals je zou doen met de Mimosa plant die een goede verzorging moet krijgen.  

Houd er rekening mee dat sommige feestdagen gevolgen kunnen hebben de openingstijden van winkels of voor het openbaar vervoer. Als je een reisdag plant, kun je je beter even verdiepen in de feestdagen die tijdens jouw vakantie vallen.

Internationale vrouwendag

Op 8 maart wordt in heel Italië Festa della Donna gevierd. Ook in Nederland wordt internationale vrouwendag gevierd, alhoewel deze dag in Nederland vrij ongemerkt voorbij gaat. Het doel van internationale vrouwendag was vroeger om aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw. Tegenwoordig is internationale vrouwendag een goed excuus voor Italiaanse vrouwen om weer eens samen te komen met vriendinnen voor een gezellige avondje uit.

Het eerste bosje kreeg ik in 2016 van onze lieve buuf! En sinds die periode doe ik trouw mee aan de feestdag." Het eerste bosje kreeg ik in 2016 van onze lieve buuf! En sinds die periode doe ik trouw mee aan de feestdag." Het eerste bosje kreeg ik in 2016 van onze lieve buuf! En sinds die periode doe ik trouw mee aan de feestdag."

Het eerste bosje kreeg ik in 2016 van onze lieve buuf! En sinds die periode doe ik trouw mee aan de feestdag."

Over ons

Mimosa, het drankje dat bruist!

Niets te maken met Nationale Vrouwendag, maar daardoor niet minder bekend is de Mimosa cocktail. De cocktail van Mimosa is een fris en licht drankje gemaakt met sinaasappelsap en bubbels. Deze cocktail is erg geliefd onder de Italianen. Er bestaan veel verschillende theorieën over het ontstaan van deze cocktail. Zo zou de Mimosa zijn uitgevonden door een barman in het Ritz Hotel in Parijs in 1925, die deze cocktail de naam gaf van de gele bloem waar hij de kleur zo prachtig van vond. 

Mimosa wordt in Italië beschouwd als een aperitief, maar in het buitenland kom je deze chique cocktail vooral tegen op bruiloften of bij een exclusief ontvangst. Maar deze feestelijke en gemakkelijke cocktail is ook het perfecte drankje om je paasbrunch mee te beginnen. Lees het recept maar eens. 

Recept Mimosa cocktail

Recept Mimosa cocktail

Hoe maak je de Mimosa cocktail?

Om de Mimosa te bereiden, pers je de sinaasappel, tot ongeveer de helft uit en zeef je het sap. Giet het daarna in een champagne flûte of prosecco glas.  Voeg voorzichtig de mousserende wijn toe (Brut, Cava of Prosecco). Zorg dat de Brut goed gekoeld is. Roer de cocktail voorzichtig door.

Maak van de overgebleven sinaasappel een halvemaanvormig plakje en snijd het plakje met een inkeping zodat je de ring op het glas kunt aanbrengen. Of garneer met sinaasappelzest. Je Mimosa cocktail is klaar om gedronken te worden.

Ook lekker met een scheutje Cointreau. Salute!


Verwen jezelf met Mimosa tijdens een ontbijt of Paasbrunch

Verwen jezelf met Mimosa tijdens een ontbijt of Paasbrunch

Een brunch met Pasen of moederdag? Je kunt deze ultieme brunch cocktail ook prima zelf maken van mousserende wijn en verse sinaasappelsap. De Mimosa cocktail is te maken met verschillende fruitsoorten zoals grapefruit, sinaasappel, of mango. Ook de combinatie van granaatappel met frambozen of sinaasappel met aardbeien is een aanrader.

Deze cocktail is gemakkelijk te maken en valt bij bijna iedereen in de smaak. Of verwen jezelf ermee tijdens champagneontbijt. Heerlijk bij wentelteefjes en pannenkoeken met ahornsiroop. Ook dit recept met ricotta pannenkoekjes past er prima bij!

Recept ricotta pannenkoekjes

 

Anderen bekeken deze artikelen