Eetgewoonten van Italianen Eetgewoonten van Italianen Eetgewoonten van Italianen

Eetgewoonten in Italië

Wie aan Italië denkt, denkt aan eten en drinken aan lange tafels met een mooie wijn op tafel. Heerlijk genieten van een uitgebreide maaltijd in goed gezelschap. Want Italianen pakken de maaltijd heel anders aan dan Nederlanders. Italianen hanteren ook heel andere eetgewoonten dan wij Nederlanders dat doen. En dat verschil zit niet alleen in de Italiaanse keuken. Lees verder voor de verschillen tussen de Italiaanse- en Nederlandse eetgewoonten en geniet mee van alle Italiaanse koffiegewoonten, zoals een koffie voor elk moment van de dag.  

Italiaanse eetgewoonte botst met de Nederlandse levensstijl

Italiaanse eetgewoonte botst met de Nederlandse levensstijl

Het Italiaanse dagritme verschilt aanzienlijk van de Nederlandse levenstijl. De Italiaan begint vaak rond 7 uur in de namiddag met een ‘aperitivo’ en zal vanaf 8 uur gaan eten. Veel restaurants gaan dan ook pas vanaf deze tijd open. Kom je eerder dan heb je kans dat je voor een gesloten deur staat. En kijk er niet van op wanneer er om half 10 nog Italianen binnen komen voor een avondmaal. Veel jongeren gaan eerst samen uit eten voordat ze naar de discotheek gaan.

In Italië wordt ’s middags uitgebreid geluncht. Geen boterham met kaas voor de Italiaan. Veel Italianen gaan naar huis, naar het restaurant of naar het barretje om de hoek voor de ‘pranzo’. Van de werkgever krijgen ze vaak een vergoeding. En je kunt er al voor rond de 15 euro een 2 gangen menu eten bestaande uit pasta gevolgd door groenten met vlees of vis. Het diner wordt na een goede lunch vaak ‘licht’ gehouden met één maaltijd bestaande uit een pasta, pizza of risotto.

Italianen houden van eten en drinken

Wanneer Italianen een feestje geven pakken ze pas echt uit en gaat alle aandacht juist uit naar een diner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat ze naar het restaurant gaan om samen met familie en vrienden van een goede maaltijd te genieten. Er zijn diverse gangen die elkaar opvolgen variërend van een ‘aperativo’ en ‘antipasto’ gevolgd door een ‘primo’. Daarna komt de hoofdmaaltijd bestaande uit een ‘secondo’ met ‘contorno’. Het feest wordt afgesloten door een dolce.

De Italiaanse keuken is uitgebreid en elke regio heeft haar eigen traditionele gerechten. En een goede wijn mag daar niet bij ontbreken. Op de kaart vind je altijd de volgende gangen terug:

Antipasto, een koud voorgerecht waarmee je je eetlust opwekt. Kan ook worden vervangen door een aperativo. Vaak zie je een uitgebreide kaart met in ieder geval diverse vlees- en kaassoorten met geroosterd brood en verse olijfolie terug.

Primo, oftewel de pasta! In Italië een voorgerecht dat ook vaak alleen als hoofdgerecht wordt gegeten. Pasta in allerlei soorten en maten. Elke regio heeft haar eigen recept en elke pasta heeft haar eigen saus. Een snoepwinkel voor de echte pasta liefhebber.

Secondo, dit is toch echt het hoofdgerecht voor de Italiaan en kan alleen bestaan uit vlees of vis. Het bijgerecht ‘contorno’ moet je erbij bestellen.

Hoe ze dat allemaal gegeten krijgen? Het is heel normaal om alleen een pasta te bestellen of alvast te beginnen met een antipasto en pasta om vervolgens te kijken of je nog trek hebt in een hoofdgerecht. De keuze is reuze, maar je hoeft niet de hele kaart af te werken.

En voor de echte zoetekauwen is er nog een ‘dolce’ als toetje. Om de spijsvertering op gang te helpen kent elke regio een eigen ‘wondermiddel’. Naast een ‘caffè’ word je vaak nog een ‘digestivo’ aangeboden in de vorm van een Grappa of Limoncello.


Koffiegewoonten, voor elke gelegenheid een andere koffie

De lekkerste koffie komt uit Italië, toch?  Tenminste zo denken de Italianen erover. En zoals Nederlanders er de tijd voor nemen om gezellig een kopje koffie te drinken, nemen Italianen een koffie even snel aan de bar in een café. Ondertussen kijken ze naar de tv voor de dagelijkse nieuwsberichten en raken al keuvelend op de hoogte van de laatste nieuwtjes.  

Italianen hebben de gewoonte om door de dag heen een andere koffie variant te nemen. De dag begin je licht met een romige cappuccino en eindig je met een stevige dubbele espresso na het avondeten. Er zijn nog veel meer varianten. Wil je de Nederlandse variant van een kopje koffie dan komt een ‘Americano’ het meest in de buurt. Bestel je een caffè dan krijgen je een echte Italiaanse espresso. 

Caffè in Italië

Caffè in Italië

  • Cappuccino is de ochtendvariant bij een typisch Italiaanse ontbijt, een espresso met gestoomde melk, het liefst bereid door een echte ‘barista’ voor de mooie figuren in een dikke schuimkraag. Na 11 uur bestelt een Italiaan geen cappuccino meer.
  • Caffé Americano, zwarte koffie in een grote hoeveelheid die vaak door de toeristen worden gedronken.
  • Caffè, de espresso zoals Italianen doorgaans hun koffie drinken.
  • Caffè lungo voor als je iets meer water bij je espresso wilt hebben.
  • Caffè d'orzo, een cafeïne vrije geroosterde koren drank gemaakt van gemalen gerst.
  • Caffè latte, een beetje koffie met heel veel gestoomde melk
  • Caffè macchiato, een espresso met warme melk (macchiato caldo) of koude melk (macchiato freddo)
  • Caffè corretto, voor de drank liefhebber gaat er een scheutje likeur in de espresso zoals een grappa
Maak thuis je eigen ‘latte art’ in je cappuccino

Maak thuis je eigen ‘latte art’ in je cappuccino

Latte art betekent letterlijk de kunst in het melkschuim van een cappuccino. Je kunt deze ook zelf maken. Er is een video waarin je kunt zien hoe je met een Italiaanse mokka de koffie zet en daarna met een speciale schenktechniek een bijzonder figuur kunt maken. Kijk verder voor de video van een barista in een lokaal dorp en haar cappuccino. 


Typisch Italiaanse eetgelegenheden

Typisch Italiaanse eetgelegenheden

De Italianen zijn wat betreft gewoonten en gebruiken een beetje apart. En elk land heeft zijn eigen gebruiken. Zo ook uit eten in Italië. Het verschilt nogal wat van de Nederlandse gebruiken. In Italië zijn er vele bars en restaurants.

Daarna heb je diverse soorten en klassen wat betreft eetgelegenheden zoals het klassieke ‘ristorante’, de lokale ‘pizzeria’ of de ‘trattoria’ en ‘osteria’. Uit eten in Italië is een feestje en om vervelende verrassingen te voorkomen is het handig om je er eerst wat meer in te verdiepen. Want in Italië kun je kiezen tussen diverse eetgelegenheden. 

5x uit eten in Italië

Anderen bekeken ook