Italiaans ontbijt - wat eten Italianen tijdens de 'colazione'?

Ben je weleens in een bar geweest voor een typisch Italiaans ontbijt? Italianen ontbijten namelijk vaak in een bar. En wees vooral niet verbaasd wanneer je mensen hun cornetto en koffie ziet nuttigen terwijl ze aan de bar blijven staan. Geen boterham of yoghurt voor de Italiaan, het Italiaanse ontbijt is namelijk één groot suikerfeest. Wanneer je op vakantie bent en overnacht in een bed and breakfast of hotel, is je ontbijt vaak inbegrepen. Toch is het een aanrader om een keertje over te slaan en te gaan ontbijten in één van de vele Italiaanse barretjes.

Bookdirect

Zoet ontbijt in de ochtend

Italianen ontbijten snel en simpel. En tussen 8 en 10 ’s ochtends is het er een drukte van jewelste. In Italië ga je, in de buurt van huis of je werk, voor een ‘colazione’ (Italiaans voor ontbijt) snel de bar. De vitrines liggen vol met overheerlijke zoetigheden. Want Italianen eten graag een zoet ontbijt. En waarom? Kijk eens naar de vitrine. Zoete heerlijkheden zover het oog reikt! Een van de populairste is de ‘cornetto’, wat nog het beste te vergelijken is met een croissant. De cornetto’s worden gevuld met Nutella, jam of room.

Het enige moment van de dag waarop de Italiaan melk drinkt is in de ochtend. Italianen bestellen standaard een ‘cappuccino’ of ‘latte macchiato’. Moet je wachten op je cappuccino? Weet dan dat Italianen gewend zijn om éérst hun cornetto te eten. Pas daarna zal de barman je cappuccino bereiden.

Het Italiaanse ontbijt is vooral een ‘calorieënbom’  en dat is niet voor iedereen weggelegd. Italianen zijn echter niet gewend om een boterham met kaas te eten in de ochtend. Ben je geen fan van zoet in de ochtend? Bestel dan een ‘Panini’, een wit broodje belegd met diverse variaties aan mozzarella, tomaat en ham.

Italiaans ontbijt ‘a casa’

Natuurlijk zijn er ook Italianen die thuis ontbijten. Over het algemeen ontbijten Italianen thuis tussen 7 en 8 uur, in ieder geval binnen 2 uur nadat ze zijn opgestaan. Maar ook thuis is het ontbijt van Italianen vooral zoet en eenvoudig, met warme thee of cappuccino.

Heel langzaam zie je de ontbijt tradities ook in Italië veranderen met een bakje yoghurt en muesli aangevuld met een vruchtensap om de dag goed te beginnen.

Italiaans ontbijt in bar

Italiaans voor beginners, handige woordjes

Voor wie het ontbijt in de Italiaanse bar gaat proberen, hier nog wat handige woordjes die je helpen bij de bestelling. Buon appetito!

La colazione Het ontbijt
Cappuccino Cappuccino
Caffè Espresso
Latte macchiato Koffie met veel (warme) melk
Caffè macchiato Espresso met weinig (warme) melk
Tè al limone Thee met citroen
Cornetto Croissant
Brioche Croissant / zoet broodje
Al banco Aan de bar
Al tavolo Aan een tafeltje

Vind je het leuk om meer woorden Italiaans te leren? Kijk dan verder voor dit arrangement Italiaans voor beginners of gevorderden.

 

Anderen bekeken ook:

Italiaans eten

Italiaanse recepten

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer