Italiaans ontbijt - wat eten Italianen tijdens de 'colazione'?

Ben je weleens in een bar geweest voor een typisch Italiaans ontbijt? Italianen ontbijten namelijk vaak in een bar. En wees vooral niet verbaasd wanneer je mensen hun cornetto en koffie ziet nuttigen terwijl ze aan de bar blijven staan. Italianen ontbijten vooral snel, simpel en vroeg in de ochtend. En geen boterham of yoghurt voor de Italiaan, het Italiaanse ontbijt is namelijk één groot suikerfeest.

Wanneer je op vakantie bent en overnacht in een bed and breakfast of hotel, is je ontbijt vaak inbegrepen. Toch is het een aanrader om een keertje over te slaan en te gaan ontbijten in één van de vele Italiaanse barretjes. Of probeer een Italiaans ontbijt thuis met een van de recepten.

Lees hoe laat Italianen ontbijten, waar ze ontbijten en wat er op het menu staat.

Ontdek ook lekkere Italiaanse ontbijtrecepten

 

Bookdirect

Zoet ontbijt in de ochtend

Italianen ontbijten snel en simpel. En tussen 8 en 10 ’s ochtends is het er een drukte van jewelste. In Italië ga je, in de buurt van huis of je werk, voor een ‘colazione’ (Italiaans voor ontbijt) snel de bar. De vitrines liggen vol met overheerlijke zoetigheden. Want Italianen eten graag een zoet ontbijt. En waarom? Kijk eens naar de vitrine. Zoete heerlijkheden zover het oog reikt! Een van de populairste is de ‘cornetto’, wat nog het beste te vergelijken is met een croissant. De cornetto’s worden gevuld met Nutella, jam of room.

Het enige moment van de dag waarop de Italiaan melk drinkt is in de ochtend. Italianen bestellen standaard een ‘cappuccino’ of ‘latte macchiato’. Moet je wachten op je cappuccino? Weet dan dat Italianen gewend zijn om éérst hun cornetto te eten. Pas daarna zal de barman je cappuccino bereiden.

Het Italiaanse ontbijt is vooral een ‘calorieënbom’  en dat is niet voor iedereen weggelegd. Italianen zijn echter niet gewend om een boterham met kaas te eten in de ochtend. Ben je geen fan van zoet in de ochtend? Bestel dan een ‘Panini’, een wit broodje belegd met diverse variaties aan mozzarella, tomaat en ham.

Een cappuccino met een Italiaanse brioche 

Naast de cornetto's zie je ook de brioche in elke vitrine wanneer je een bar of bakker binnenloopt op zoek naar een ontbijt. Het lijkt op de Franse croissant., maar is veel zoeter en gevuld met banketbakkersroom, witte of bruine chocoladepasta, pistache creme of jam. Het ontbijt wordt vergezeld met cappuccino of warme melk (waarin ze de koekjes dopen). Van sterke koffie is in de ochtend nog geen sprake, die bewaart de Italiaan voor na de lunch. Naast de brioche en cornetto, vind je in de vitrine ook vaak een 'ciambellone', een luchtige cake. In het volgende kookboek, gemaakt door de Italiaanse Antonietta (in het Nederlands geschreven) vind je het recept van de Ciambellone terug. 

Italiaans kookboek

kookboek

Italiaans ontbijt ‘a casa’

Natuurlijk zijn er ook Italianen die thuis ontbijten. Over het algemeen ontbijten Italianen thuis tussen 7 en 8 uur, in ieder geval binnen 2 uur nadat ze zijn opgestaan. Maar ook thuis is het ontbijt van Italianen vooral zoet en eenvoudig, met warme thee of cappuccino.

Heel langzaam zie je de ontbijt tradities ook in Italië veranderen met een bakje yoghurt en muesli aangevuld met een vruchtensap om de dag goed te beginnen.

Italiaans ontbijt in bar

Ontbijt in de Italiaanse bar

Passanten die de Italiaanse bar binnenkomen met een opgewekte ‘buongiorno’. De geur van vers gezette koffie. Een dikke kraag van melkschuim. Een prachtig herfstblad ‘on the top’. Een vrouw vriendelijk en behulpzaam. Het is geen barista weggelopen uit een hip magazine die je stralend begroet. Het is de barvrouw uit een plaatselijk Italiaans dorp die met passie en plezier elke dag haar Italiaanse bar runt.

Barista is Italiaans voor barkeeper. En de kunde van de Barista komt vooral terug in de ‘Latte art’, oftewel de cappuccino met een prachtig kunstwerk in de melkschuim. Je kunt deze ook zelf maken. Op een video zie je hoe je met een Italiaanse mokka de koffie zet en daarna met een speciale schenktechniek een bijzonder figuur kunt maken. Neem een kijkje.

Naar de Italiaanse bar

Italiaans ontbijt in Italiaanse bar met barista

Italiaans voor beginners, handige woordjes

Voor wie het ontbijt in de Italiaanse bar gaat proberen, hier nog wat handige woordjes die je helpen bij de bestelling. Buon appetito!

La colazione Het ontbijt
Cappuccino Cappuccino
Caffè Espresso
Latte macchiato Koffie met veel (warme) melk
Caffè macchiato Espresso met weinig (warme) melk
Tè al limone Thee met citroen
Cornetto Croissant
Brioche Croissant / zoet broodje
Al banco Aan de bar
Al tavolo Aan een tafeltje

Wil je een begin maken met de Italiaanse taal? En tijdens je vakantie wat meer woordjes Italiaans in de praktijk willen brengen? Dan is dit je kans! Want met een paar woorden uit een cursus Italiaans kom je al snel in contact de Italiaanse bevolking. 

De meeste Italianen vinden het prachtig als jij hun taal probeert te spreken. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Want wanneer de taalbarrière is doorbroken, kom je pas echt in aanraking met de Italiaanse cultuur. Maak kennis met La vecchia Scuola en de regio Le Marche en ontvang een introductieles Italiaans cadeau. Voor de echte Italië liefhebbers!

Introductie les Italiaans

Recept: Tiramisu variant als ontbijt

Tiramisu! De koningin van de Italiaanse toetjes. Maar deze tiramisu kun je als ontbijt eten.

Schenk wat espresso in een laag schaaltje of diep bord. Doop de helft van de lange vingers in dit mengsel. Officieel maak je tiramisu altijd in een grote schaal, maar voor het ontbijt is het handiger om de tiramisu in een glaasje te maken. Begin met een laagje yoghurt Griekse in het glas of kommetje waarin je de tiramisu maakt. Dan komt er een laagje banaan. Verdeel de plakjes banaan over de glaasjes. Zorg dat je de helft van de yoghurt overhoudt. Eventueel kun je aan de yoghurt wat honing of kaneel toevoegen. Dat gaat goed samen met de banaan.

Verdeel hierna de muesli over de glazen. Maak af met de halve in koffie geweekte lange vingers. Druk een klein beetje aan, want nu komt er opnieuw een laag Griekse yoghurt. Garneer de 'tiramisu' met de rood of zwart fruit en eventueel nog een extra lange vinger. Buon appetito.

Italiaans ontbijt variant tiramisu

Ricotta pannenkoekjes met fruit

Ricotta pannenkoeken zijn heerlijke luchtige pannenkoeken met ricotta in het deeg die in 5 minuten met een vork gemaakt kunnen worden. Licht, geurig en smakelijk, want deze pannenkoeken zijn erg zacht en perfect om van te genieten met een beetje zomerfruit en een vleugje honing. 

Afgelopen seizoen hebben wij in onze B&B in Italië deze ricotta pannenkoekjes op het menu gehad voor onze gasten. Het was smullen! Je kunt ze zelf ook maken voor het ontbijt, vooral op zondag als je wat meer tijd hebt. Geniet ervan. Wij zijn er dol op!

naar RECEPT

Italiaans ontbijt variant tiramisu

Italiaanse cocktail voor brunch

Staan er bij jou heerlijke wentelteefjes of pannenkoeken met ahornsiroop op het menu tijdens de brunch met Pasen of Moederdag? Dan is deze feestelijke en gemakkelijke cocktail is het perfecte drankje om je brunch mee te beginnen. Deze Italiaanse cocktail met de naam 'Mimosa' is gemakkelijk te maken en valt bij bijna iedereen in de smaak. Lees het recept maar eens. 

RECEPT COCKTAIL

Italiaanse cocktail voor brunch

Caffè in Italië

De lekkerste koffie komt uit Italië, toch? Italianen hebben de gewoonte om door de dag heen een andere koffie variant te nemen.

De dag begin je licht met een romige cappuccino en eindig je met een stevige dubbele espresso na het avondeten. Er zijn nog veel meer varianten. Wil je de Nederlandse variant van een kopje koffie dan komt een ‘Americano’ het meest in de buurt. Bestel je een caffè dan krijgen je een echte Italiaanse espresso. Lees verder voor alle koffie varianten in Italië. 

Italiaanse eetgewoonten

 

Koffie varianten bij ontbijt in Italiaanse bar

Veel gestelde vragen rondom het Italiaanse ontbijt

Italiaans kookboek met streekgerechten

Italiaans kookboek met streekgerechten

 

Met dit ruim 100 pagina dikke kookboek ontdek je de geheimen en handige kneepjes uit de Marchigiaanse keuken. Je leest de mogelijkheden om zelf pasta te maken en traditionele gerechten te bereiden zoals de Italiaanse kok Antonietta dat doet. 

Ook hebben de gerechten ieder een eigen verhaal gekregen waarmee je in niet alleen in de keuken, maar ook een kijkje neemt in het leven van Antonietta. De gerechten zijn puur en erg smaakvol. Van ‘Olive Ascolane’ tot ‘Arista al Sale’, je vindt ze allemaal terug in dit kookboek.

  • Meer dan 30 recepten
  • In het Nederlands geschreven
  • Boordevol professionele foto's op ruim 100 pagina's
  • Met antipasti (voorgerechten), hoofd- en bijgerechten en dolci (toetjes)
  • Met veel lokale- en seizoensproducten
  • Met ingrediëntenindex en wijntips
  • Handige tips om je gerecht nét die extra smaak te geven

In de Marchigiaanse keuken vind je vaak traditionele recepten die generaties lang van moeder op dochter zijn doorgegeven. Zo ook bij de Italiaanse Antonietta. De Italiaanse keuken heeft ze van kinds af aan geleerd van haar moeder. 

NAAR KOOKBOEK

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer