• Citytrip naar Tolentino Citytrip naar Tolentino Citytrip naar Tolentino

Citytrip naar Tolentino

Tolentino ligt in het hart van de provincie Macerata, een stad gelegen tussen de Adriatische Zee en het gebergte van de Monti Sibillini. Tolentino is rijk aan geschiedenis, een plek waar Napoleon destijds voor een historische vrede tekende. Vandaag de dag vertoont het dorp Tolentino ernstige verwondingen die verband houden met de aardbeving in 2016, maar het werkt aan een herstart en verdient zeker een hartstochtelijk bezoek.

De stad Tolentino heeft ook een reeks monumentale werken die de moeite waard zijn. Drie in het bijzonder zijn de artistieke juwelen van de stad. Wat moet je gezien hebben tijdens een dagje Tolentino? Check hieronder de bezienswaardigheden, waarin we je meenemen door de stad tijdens een ochtendwandeling op een zonnige najaarsdag. 

Onderaan vind je een leuke lunchtip in een authentiek Italiaans restaurant tussen de 'locals' met keuze voor zowel vlees als vis.  

De Basiliek van San Nicola

De stad Tolentino biedt genoeg dingen om te zien dat het misschien op een dag niet genoeg zal zijn om ze allemaal te doen. Het hoogtepunt van de stad is de basiliek van San Nicola, met het klooster en de beschilderde kapel. 

De meest interessante plek in het complex is de grote hal die uitkomt op de noordoostkant van het klooster en die vanwege zijn enorme omvang sinds de 18e eeuw algemeen bekend staat als de "Cappellone di San Nicola". Hier hebben de stoffelijke resten van de Heilige Nicolaas hun thuis gevonden. De kamer is vooral bekend om zijn decoratie.

De fresco-versiering beslaat de hele grote zaal, die zich uitstrekt van de bovenkant van het kruisgewelf tot aan de muren. In de vier segmenten van het gewelf worden de evangelisten elk gekoppeld aan een van de kerkleraren, betrapt op het schrijven onder hun dictaat: het is de bedoeling om de functie van de evangeliën als inspiratiebron voor het geheel te onderstrepen Kerk. De karakters worden geïdentificeerd door geschriften en, wat de evangelisten betreft, door de respectieve symbolen die erboven zijn geplaatst. 

San Nicola is een van de belangrijkste monumenten in Italië, het heeft binnen de zogenaamde "Cappellone" met prachtige veertiende-eeuwse fresco's. Het portaal is het werk van Nanni di Bartolo bekend als de "Rosso", een medewerker van Donatello.

Basiliek San Nicola Basiliek San Nicola Basiliek San Nicola

Ponte del Diavolo Ponte del Diavolo Ponte del Diavolo

Ponte del Diavolo

Volgens de legende nam de bouwer van deze prachtige brug, die het werk overigens niet voltooide, zijn toevlucht tot de duivel. De duivel vroeg in ruil daarvoor de eerste ziel die de brug zou oversteken. De bouwer accepteerde het pact en wendde zich tot 'San Nicola' die de volgende dag de duivel bespotte door een stuk kaas op de brug te gooien en in een hond de brug op rende om de heerlijke maaltijd te pakken. San Nicola dreef de spot met de duivel. Aldus de Legende van 'Ponte del Diavolo'.

Meer in Tolentino om niet te missen

  • Het historische Nicola Vaccaj-theater, recent gerestaureerd
  • La Chiesa della Carità, met het waardevolle romaanse portaal
  • La torre dell’Orologio met 4 wijzerplaten
  • La Chiesa di San Catervo

Tip voor een gezellige lunch

Tijd voor de lunch. Want van al deze bezichtigingen krijg je trek. We kregen een tip van onze Italiaanse vriend uit Tolentino die ons aankomend najaar mee op truffeljacht gaat nemen. Op naar Il Santo Bevitore Tolentino. 

Het restaurant is in het centrum en je kunt het via deze Facebook pagina gemakkelijk vinden. Het is er sfeervol ingericht en de bediening is erg gastvrij. Je kunt hier zowel vis als vlees eten. Buon appetito!

Ook eens op truffeljacht? Voor seizoen 2023 hebben we een nieuw arrangement: Proef en Beleef Le Marche. 

NIEUW ARRANGEMENT

  • Tolentino restaurant Il Santo Bevitore Tolentino restaurant Il Santo Bevitore Tolentino restaurant Il Santo Bevitore
  • Tolentino restauranttip pesce Tolentino restauranttip pesce Tolentino restauranttip pesce
  • Tolentino restauranttip straatbeeld Tolentino restauranttip straatbeeld Tolentino restauranttip straatbeeld
  • Tolentino restauranttip Gonnie en Jurgen Tolentino restauranttip Gonnie en Jurgen Tolentino restauranttip Gonnie en Jurgen

Anderen bekeken deze dorpen