• Pesaro in vogelvlucht Pesaro in vogelvlucht Pesaro in vogelvlucht

Pesaro de culturele hoofdstad van 2024

Culturele hoofdstad van 2024 en geboorteplaats van de bekende componist Rossini. Dat is Pesaro, een fascinerende stad in de regio Le Marche (direct aan de kust).

Pesaro wordt vaak overschaduwd door het nabijgelegen Urbino en om die reden onderschat. Wij ontdekten Pesaro in één dag want het is niet groot en gemakkelijk te bezoeken. We waren verrast en aangenaam onder de indruk van zowel het historische centrum als de kust.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen in Pesaro. Van een bezoek aan de stadsmusea tot je vergapen aan de elegante villa's. En niet te vergeten de beroemde 'Palla di Pomodoro', aan de kust gelegen het meest reprensatieve monument van Pesaro. Om nog maar te zwijgen van de 'Bicipolitana', een totaal van 77 km aan fiets- en voetpaden die de hele stad en de kust bestrijken.

6 Hoogtepunten bij een bezoek aan Pesaro

Laten we samen gaan ontdekken wat je op één dag in Pesaro kunt zien. Pesaro in één dag, dit zijn de 6 hoogtepunten Geniet van je bezoek!

Tip  Combineer Pesaro met een bezoek aan Urbino en/of Fano.


1. Teatro Rossini

1. Teatro Rossini

De eerste stop is het Rossini Theater, aangezien dit de dichtstbijzijnde attractie bij de parkeerplaats is. Wij hebben namelijk geparkeerd (gratis) op de parkeerplaats van San Decenzio, op ongeveer 700 meter van het theater en het historische centrum. 

Het Rossini Theater is gelegen aan het mooie Piazza Lazzarini. Oorspronkelijk heette dit theater het 'Teatro del Sole', maar het theater werd later herbouwd in neoklassieke stijl en in 1818 gehuldigd met 'La Gazza Ladra', een opera van de destijds nog zesentwintigjarige componist Rossini.
Het theater heeft 860 zitplaatsen en heeft een hoefijzere vorm. Het theater is nog steeds in gebruik en op het programma staan diverse muziek-, dans- en dramashows. Mocht je de kans hebben om een voorstelling bij te wonen, is dat zeker aan te raden


2. Museo Nazionale Rossini

2. Museo Nazionale Rossini

Een paar meter van het theater staat het Rossini Nationaal Museum, gelegen in het prestigieuze Palazzo Montani Antaldi. Tijdens een sentimentele reis word je meegenomen in het artistieke verhaal van Rossini. Als bezoeker hoor en zie je over Rossini's leven alsof je in een opera zit. 

Het museum heeft prachtige kamers met fresco's die telkens weer anders zijn. In de Spiegelzaal staat bijvoorbeeld de Pleyel-piano die toebehoorde aan de maestro zelf. Terwijl je in een andere kamers relikwieën, schilderijen, en originele partituren kunt aanschouwen. Dit allemaal begeleid door multimedia en interactieve ondersteuning. Kortom, het museum is zeker de moeite waard. De openingstijden van het museum vind je hier.


Aankomende evenementen

  3. Piazza del Popolo en Palazzo Ducale

  Vanaf het Museum van Rossini lopen we ca. 500 meter en komen we aan op het centrale plein en tevens het centrum van de stad, het 'Piazza del Popolo'. Een levendige plek vol met bezienswaardigheden omgeven door prachtige gebouwen. Zoals het 'Palazzo delle Poste' en het 'Palazzo Ducale'. 


  Het 'Palazzo Ducale' is degene die het meest in het oog springt. Een Renaissancegebouw met zes grote bogen en een harmonieuze gevel. Tegenwoordig vind je hier de zetel van het stadsbestuur. Maar voorheem hadden rijke en majestueuze families hier hun hoofdkwartier. Binnen kun je de appartementen van de hertogen bewonderen, waarvan diverse ruimten zijn ingericht met mooi antiek meubilair.

  Iets anders dat meteen opvalt is de spectaculaire monumentale fontein in het midden van het plein, genaamd de 'Pupilla van Pesaro'. De liefhebber merkt het contrast tussen het rode Verona-marmer en de witte Istrische steen zeker op. De fontein is in de jaren zestig herbouwd en is in feite een kopie van het origineel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd vernietigd. Bewonder deze fontein en haar rijkheid aan beelden en decoraties.

  Palazzo Ducale Palazzo Ducale Palazzo Ducale

  Terwijl we op het Piazza del Popolo waren, zagen we enkele keramische tegels op de grond liggen met muzieknoten en andere elementen die verband houden met muziek, keramiek en archeologie. Wanneer je deze volgt kom je uit bij het huis waar Rossini geboren is. Het zijn tegels met verschillende symbolen en kleuren om bezoekers van het historische centrum naar de bezienswaardigheden in Pesaro te leiden. 

  Maar de meest gedenkwaardige tegels zagen we op de hoek van het Piazza del Popolo. Ooit bestond de bevolking van Pesaro uit een groot aantal Joodse inwoners. Uit een initiatief van de Kunstschool Mengaroni is er, ter nagedachtenis aan alle gruwelijkheden die hebben plaatsgevonden tijdens de oorlog, een herdenkingsmonument ontstaan. De zogenaamde 'Fogli Fossili' (in keramiek uitgevoerd) vind je op de stoep van Piazza del Popolo en getuigen van de pijnlijke verhalen van gebroken levens van Joodse gezinnen. Tussen de bladen en biljetten vind je ook gegevens van Anne Frank. 
   
  We gaan verder naar de 'Casa van Rossini' die te herkennen is aan een grote plaquette in het midden van de gevel. Dit is het gebouw waar deze compinist destijds is geboren op 29 februari 1792 en als kind opgroeide. Pas in in 1892 werd het een museum en na een paar jaar tevens uitgeroepen tot nationaal erfgoed.
  Zodra je het huis binnenkomt, stuit je op een multimediaruimte met gedigitaliseerde grafische inhoud (partituren, handtekeningen van werken en brieven) die op een touchscreen kunnen worden geraadpleegd. Er zijn ook mogelijkheden voor het beluisteren van geluidsopnamen. Ook is er een Rossini-boekwinkel met een ruim assortiment aan kwaliteitsmaterialen.


  4. La parete di Libri

  Achter de 'Casa van Rossini' vind je het prachtige 'Palazzo Mosca'. Op het plein bevindt zich een klein openluchtmuseum van gedenkwaardige personages uit de geschiedenis van Pesaro en de regio Le Marche,  zoals Rossini, Leopardi (Recanati) en Raphael (Urbino). 

  Meer over Recanati en Urbino vind je in het artikel 'de 20 mooiste dorpen en steden' van Le Marche. 

  MOOISTE DORPEN EN STEDEN

  Maar er is meer te bewonderen, want het enige wat je hoeft te doen is de drempel van het Palazzo Mosca over te steken en er opent zich een binnenplaats met de trap die leidt naar één van de meest gefotografeerde plekken in Le Marche, 'La parete di Libri' oftewel een boekenmuur. Een foto hier mag niet ontbreken!

  Parete di libri Parete di libri Parete di libri

  Op korte afstand staat de 'Cattedrale di Santa Maria Assunta'. De kathedraal heeft in de loop van de tijd verschillende renovaties ondergaan. In 1865 kwamen twee overlappende vloermozaïeken tevoorschijn, die elk een oppervlakte van ongeveer 900 m2 beslaan. De moeite waard om even naar binnen te lopen. Op ongeveer 400 meter van de kathedraal vind je de 'Chiesa di Sant’Agostino'. De twee kerken staan dicht bij elkaar en zijn ze gemakkelijk te voet bereikbaar. De gevel valt meteen op met de gotische klokkentoren en het kostbare gotisch-Venetiaanse portaal, overgebleven van de renovaties die tussen eind 1300 en begin 1400 werden uitgevoerd. Het portaal, gemaakt van witte Istrische steen en rood Verona-marmer, is een meesterwerk versierd met leeuwen en beelden. Binnen bevinden zich waardevolle kunstwerken zoals het gebeeldhouwde en ingelegde houten koor. Neem zeker even een kijkje binnen.

  Restauranttip

  Osteria Passeri is ontstaan uit het idee om kwalitatief hoogwaardige producten te kunnen aanbieden waarbij verhalen exclusief over Pesaro kunnen worden verteld.

  Eigenaar Andrea Dente reist graag op zoek naar nieuwe wijnen en producten, waarbij hij proevend samen met producenten, graag luistert naar verhalen en anekdotes uit de omgeivng. Deze vind je terug in de Osteria. Bij een bezoek aan Passeri ga je tijdens je vakantie een ware eet- en wijnervaring beleven. 

  Het restaurant vind je in de Via Giambattista Passeri op korte loopafstand van het Nationaal Museum van Rossini.

  Osteria Passeri

  Osteria Passeri Osteria Passeri Osteria Passeri

  5. Sfera Grande di Arnaldo Pomodoro

  Tijd om naar de kust te gaan. Naar één van de mooiste plekken en waar je het meest representatieve monument van Pesaro vindt. De 'Sfera Grande van Arnaldo Pomodoro', door Italianen ook wel 'la Palla' (de bal) genoemd. 

  Het monument werd in 1998 gemaakt door de beeldhouwer Arnaldo Pomodoro en is een kopie van het originele werk dat zich voor de ingang van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome bevindt. Veel Italianen gebruiken de bronzen bol als referentiepunt om af te spreken om om naar het strand te gaan.

  De betekenis van dit monument gaat echter dieper. Het drukt de dualiteit van de werkelijkheid uit: glad en glanzend aan de buitenkant, terwijl je aan de binnenkant het mechanisme van tandwielen worden beschermd. De bol breekt als het ware open en nodigt je uit om de complexiteiten te ontdekken die verborgen zijn in een oppervlak dat perfect lijkt. Een moment om bij stil te staan en over na te denken.

  Pallo Pomodoro Pallo Pomodoro Pallo Pomodoro

  Veel toeristen komen graag naar het strand nabij het stadscentrum van Pesaro. Nabij de 'Tomato Sphere'  is het water namelijk ondiep en bovendien vind je er witte zandstranden.

  Aan de kust is het prima toeven en heerlijk om een ontspannende wandeling te maken. In het park aan de voorkant staan ​​bankjes waar je kunt uitrusten, mijmeren in het zonnetje of kunt genieten van zee geluiden met een goed boek. Er zijn ook diverse villa's in de omgeving, waarvan sommige erg mooi en een bezoek waard zijn. 

  Pesaro heeft 7 kilometer aan stranden die ook te bereiken zijn met de 'Ciclovia Adriatica'. Deze ongeveer 1300 kilometer lange fietsroute gaat parallel aan de Adriatische kust in totaal zeven Italiaanse regio's aan. De start is in Triëst en het einde in Santa Maria di Leuca, het zuidelijkste punt van Puglia. Vanaf Riccione kun je starten door de Lungomare over te steken op het fietspad naar Cattolica. Vanaf hier doorkruis je de stad en volg je enkele kilometers heuvelachtige wegen om Pesaro te bereiken. Vanaf Pesaro neem je het fietspad dat parallel loopt aan de weg en de spoorlijn, met een paar meter vanaf de zee. De route gaat door tot in Fano. 

  Heb je een strandvakantie gepland? Voeg wat avontuur en plezier toe aan je strandvakantie met een roadtrip langs de Italiaanse kust. Italië heeft prachtige kustplaatsen, maar waar begin je? Ontdek de Italiaanse schoonheid van de Adriatische kust en reis mee vanuit de prachtige 'Riviera van Romagna' naar het idylische zuiden van de Italiaanse laars. In totaal 9 plekken die je niet wilt missen. Andiamo? 

  ROADTRIP KUST


  Naar Italië met deze glossy

  Naar Italië met deze glossy

  Met deze meest complete reisgids over de regio Le Marche kun je direct op pad. Het 100 pagina’s dikke magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en zowel digitaal als per post te ontvangen. Deze glossy is echt de moeite waard!

  naar glossy

  Naar Italië met deze glossy

  6. Rocca Costanza degli Sforza

  6. Rocca Costanza degli Sforza

  Het laatste wat je in Pesaro zeker gezien moet hebben is de 'Rocca Costanza degli Sforza'. Het werd gebouwd tussen 1474 en 1483 om het verdedigingswerk van de stad te voltooien. Het fort heeft een perfecte vorm wat betreft architectuur en is klaar om te verdedigen. De grondvorm bestaat uit een vierhoek met vier cilindrische torens op de hoeken en wenteltrappen om toegang te krijgen tot de torens. Rondom het fort ligt vandaag de dag een prachtig groen gazon, daar waar vroeger een gracht met water lag.

  In het zomerseizoen worden er concerten, tentoonstellingen, theater- en dansshows gehouden. Je kunt het fort enkel van buitenaf bewonderen, tenzij er een evenement plaatsvindt waarvoor het geopend wordt.


  Veel gestelde vragen

  • Waarom is Pesaro culturele hoofdstad 2024? Rubriek Pesaro

   Het door Pesaro gepresenteerde aanvraagdossier werd unaniem als uitstekend beschouwd, omdat dit het grondgebied ten goede komt door innovatie en sociaal-economische ontwikkeling, duurzaamheid en duurzaamheid te bevorderen.

  • Wat is er te doen in en rondom Pesaro? Rubriek Pesaro
   1. Rossini Opera Festival, jaarlijks gehouden in augustus, eert de erfenis van componist Rossini met uitvoeringen van zijn meesterwerken en andere opera's.
   2. Historisch Centrum, het historische centrum van Pesaro heeft smalle geplaveide straatjes, pleinen en historische gebouwen. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd.
   3. Palazzo Ducale, dit is het hertogelijk paleis van Pesaro, een indrukwekkend gebouw dat dateert uit de 15e eeuw.
   4. Het strand, geniet van de prachtige Adriatische stranden van Pesaro. De stad heeft goed onderhouden stranden met fijn zand en helder water. In de zomermaanden is het een populaire bestemming voor zon- en zeeliefhebbers.
   5. Fietsen langs de kust, Pesaro heeft een lange boulevard die perfect is voor wandelingen en fietstochten. Fietsverhuur is beschikbaar, en je kunt genieten van een ontspannen rit langs de kustlijn.
   6. Museo Oliveriano, dit museum herbergt een indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen en archeologische vondsten. Het is genoemd naar de Britse kunstverzamelaar en archeoloog Antonio Mazzoli, ook bekend als Oliveriano.
  10 Tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche

  10 Tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche

  In de reisgids staan de 10 hoogtepunten die je gezien moet hebben tijdens een vakantie in Le Marche. De tips variëren van zeldzame witte strandjes tot de mooiste bezienswaardigheden van Ancona, Loreto en Macerata. Volledig vernieuwd, 30 pagina's dik en bijna dagelijks gedownload. Mis het niet!

  gratis reisgids

  10 Tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche

  Anderen bekeken deze artikelen