• De hoogtepunten van Fermo De hoogtepunten van Fermo De hoogtepunten van Fermo

De hoogtepunten van Fermo

Wat moet je gezien hebben tijdens een dagje Fermo? Er zijn veel bezienswaardigheden en dus geven we je de 5 hoogtepunten. Zodat je in alle rust cultuur kunt opsnuiven en er ook tijd overblijft voor een terrasje. Want Fermo is perfect bewaard gebleven en ontdek je door te wandelen door de smalle straatjes om zo meegenomen te worden in de diversiteit die de stad te bieden heeft, van middeleeuws tot Romeins en Renaissance.

Fermo ligt op de 319m hoge heuvel, de Monte Sàbulo en heeft een fraai 'Centro Storico' dat helemaal gerestaureerd is. Hoewel Fermo een van de provincie hoofdsteden van Le Marche is, vind je in Fermo niet de typische chaos van een stad. De tijd lijkt stil te hebben gestaan en het leven is er nog zonder enige haast. En vergeet de auto, want Fermo is vanwege haar steile en smalle straatjes beter te lopen. Hiervoor moet je wel goed ter been zijn.

Onderaan vind je een leuke lunchtip in een authentiek Italiaans restaurant tussen de 'locals'. 

NAAR CITYMAP FERMO

Vanwege haar verleden als studentenstad en haar traditie als centrum van culturele uitwisselingen, is Fermo altijd gericht geweest op gastvrijheid. Het VVV-kantoor zet deze trend verder en je vindt er dan allerlei uitgebreide brochures om de stad en haar cultuur te ontdekken.


Fermo in het kort samengevat

Fermo heeft een renaissancistische stedelijke layout met de 'Piazza del Popolo'als een van de mooiste pleinen in de regio Le Marche . Het plein is bezaaid met kerken, adellijke paleizen, pittoreske binnenplaatsen en artistieke portalen.

De stad heeft een complex ondergronds watersysteem uit de Romeinse tijd, de grootste die door de Romeinen werd gebouwd bij uitbreiding in vierkante meters, waarvan een bezoek essentieel is voor iedereen die zelfs maar voor een paar uur naar de stad komt.

Een ander bezienswaardigheid waar Fermo beroemd om is, is de negentiende-eeuwse Villa Vitali, een prestigieus gebouw ontworpen door de architect Gaetano Manfredi, nu de thuisbasis van het gerenoveerde openluchttheater, dat een belangrijk deel van het zomertheaterseizoen herbergt. 

Als je besluit om Fermo een bestemming tijdens je vakantie te maken, dan zijn dit de 'haltes' waar je even bij moet stilstaan:

 1. Piazza del Popolo
 2. Palazzo dei Priori
 3. le Cisterne Romane
 4. il Duomo
 5. il Teatro dell’Aquila

En mocht je nog tijd over hebben, dan zijn de volgende nog een aanrader:

 1. i Musei Scientifici
 2. l’Oratorio di Santa Monica e la chiesa di Sant’Agostino
 • Fermo enoteca Grande Amore Fermo enoteca Grande Amore Fermo enoteca Grande Amore
 • Fermo Biblioteca Comunale Fiat Fermo Biblioteca Comunale Fiat Fermo Biblioteca Comunale Fiat
 • Fermo deur Basiliek Fermo deur Basiliek Fermo deur Basiliek
 • Fermo terrasje Fermo terrasje Fermo terrasje

1. Piazza del Popolo

Een zichzelf respecterend bezoek aan Fermo kan niet anders dan beginnen vanaf Piazza del Popolo, het hart van de stad. Vroeger gewijd aan San Martino, dankt het zijn huidige vorm en omvang aan de herstructurering die plaatsvond in 1659. Het plein heeft een lengte van 135m en wordt als een van de mooiste pleinen van de Marche bestempeld. Het plein wordt begrensd door zestiende-eeuwse bakstenen arcades en herbergt de oudste openbare gebouwen van het land.

Wanneer je onder de terracotta arcades door loopt, kun je een kleine stap terug in de tijd doen. De lijnen van de gebouwen die uitkijken op het plein zijn harmonieus geïntegreerd met de vijftiende-eeuwse stijl van het Palazzo degli Studi en Palazzo dei Priori (het stadhuis). Deze 'palazzi' zijn verbonden door een hangende loggia met prachtige plafondschilderingen.

2. Palazzo dei Piori

2. Palazzo dei Piori

In het midden van de schilderachtige trap herbergt Palazzo dei Priori, het standbeeld van Paus Sito V. Hij was bisschop van Fermo voor 6 jaar en vandaag de dag is het de zetel van het museumcomplex van de stad.

Een bezoek aan Palazzo dei Priori begint met de ontvangstruimten op de eerste verdieping bestaande uit:

Sala dei Ritratti met meer dan 30 portretten waarvan 9 kardinalen van Fermo
Sala dei Costumi, met een interessante collectie kleding en jassen uit de 17e eeuw
Sala degli Stemmi met wapenschilden
Sala Gialla, met prachtige meubels en porseleinen beeldjes ondertekend door Ginori
Sala dell’Aquila (de Raadskamer), met prachtige haar decoraties

Het bezoek gaat verder in de kamers die sinds 1981 de openbare kunstgalerie van de stad herbergen. Binnenin zie je de meest prachtige schilderijen, maar ook kostuums, porselein en mooie meubels. Het meest bekende schilderij is een echte Rubens ’Adorazione dei Pastori' (De aanbidding der herders).

En wanneer dit meesterwerk van de Vlaamse meester je nog niet sprakeloos heeft gemaakt, wacht dan tot je de kostbare 'Sala del Mappamondo' betreedt. Dit delicate juweel uit de zeventiende eeuw is het hart van de openbare bibliotheek.


Video Video Video

3. Le Cisterne Romane

3. Le Cisterne Romane

De Romeinse kelders van Fermo behoren tot de oudste en grootste ter wereld. Het gaat om een watersysteem, daterend uit de 1e eeuw voor Chr. en de 1e eeuw na Chr., met een oppervlakte van 2200 m2 en wordt gebruikt voor het opvangen van regenwater. Wat deze kelders fascinerend maakt, is hun perfecte staat van bewaring, ondanks dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt als schuilplaats tegen bombardementen. Ze waren zelfs vergeten totdat ze vanaf het einde van de 19e eeuw gedeeltelijk werden hergebruikt.

Het ondergrondse systeem voor het opvangen en kanaliseren van regenwater maakte het mogelijk om het efficiënt te herverdelen over de verschillende delen van de stad. Voor opslag en daaropvolgende bevoorrading werden drie tanks gebouwd, die allen weer op verschillende hoogten stonden.

De eerste tank kan momenteel niet worden bezocht, omdat deze volledig ondergronds is. De tweede tank staat bekend onder de naam 'Piccole cisterne' (kleine tanks), omdat het debiet relatief lager is dan de andere tanks. De 'Grandi Cisterne' strekken zich uit over een vrij groot gebied en hebben een maximale capaciteit van ongeveer 15.000 kubieke meter verdeeld over 30 kamers. De staat van de kamers is grotendeels in goede staat en tot eind jaren tachtig werden deze dan ook nog gebruikt. Deze laatste grote tank kunt je bezoeken. 

Het bezoek wordt erg leuk begeleid en is daarmee interessant omdat je stap voor stap door de verschillende technieken wordt geleid over het verzamelen en distribueren van water door de stad. Je vindt deze pracht aan de 'Via degli Aceti', een straat met karakteristieke bakstenen bestrating die slingerend uitkomt op de laatmiddeleeuwse ingang van deze grote Romeinse kelders.


4. Il Duomo

4. Il Duomo

De kathedraal van Fermo, gewijd aan de Heilige Maagd 'Assunta', staat bovenop de heuvel 'Girfalco' en domineert met haar prachtige witte verschijning de hele stad.De gevel bestaat uit gesteente uit 'Istrice' en is rijk aan gebeeldhouwde christelijke motieven. De huidige kathedraal staat op de fundamenten van een oude vroegchristelijke basiliek uit de 6e eeuw, die op haar beurt gebouwd was op een heidense tempel.

Het interieur van de kathedraal is volledig in neoklassieke stijl. De drie beuken bevatten kostbare werken en in de pastorie vind je vroegchristelijke mozaïeken. In de kelder is het bovendien mogelijk om de overblijfselen van de vorige kerken en verschillende archeologische vondsten te bewonderen. De crypte, van 13e eeuwse oorsprong, is opmerkelijk. Met drie beuken staat het vol met gekleurd marmer, beelden, relikwieën en decoraties.


5. Il Teatro dell'Aquila

5. Il Teatro dell'Aquila

Het Teatro dell'Aquila, het grootste historische theater in de regio Marche, biedt plaats aan ongeveer 1.000 mensen. Het is een theater dat alleen in de herfst en winter actief is, aangezien het in de zomer te warm zou zijn.

Het theater is een echt achttiende-eeuws juweel met een boeiende geschiedenis. Het eerste theater vond namelijk plaats in de 'Sala del Mappamondo' en werd nadien verplaatst naar de 'Sala dei Ritratti'. Na een brand halverwege de 18e eeuw creëerden de edelen van de stad een nieuw theater 'Via Mazzini', halverwege tussen de kathedraal en het plein, tussen religieuze en burgerlijke macht. Het theater stond echter alleen open diegenen die financieel hadden deelgenomen aan de bouw ervan. Officieel geopend in 1791, werd het al na twee jaar gesloten om het podium aan te passen. Daarna was het weer in gebruik tot het midden van de negentiende eeuw, waarna het opnieuw met een brand te maken kreeg. 

Eenmaal binnen gekomen is het meest indrukwekkende ongetwijfeld het plafond. De kroonluchter van 56 met goud bedekte ijzeren armen met houten bladdecoratie is gebouwd in Parijs. De plafond schildering stelt de goden van 'Olimpio' voor. Het theater was evenals veel theaters destijds een ontmoetingsplaats waar mensen niet alleen kwamen voor de show, maar ook om te eten en drinken en in gezelschap te zijn.

Foto Visitfermo.it

Tip voor een gezellige lunch

Tijd voor de lunch. Want van al deze bezichtigingen krijg je trek. Zelf vonden we een pittoresk lokaal restaurantje 'Ristorante Emilio' waar je goed en voor weinig geld kon eten.

Het restaurant is in het centrum en je kunt het via deze link op Google maps gemakkelijk vinden. Het is er sfeervol ingericht en de bediening is erg gastvrij. Een tip voor het dessert, de 'semifreddo' was heerlijk. Laat het je smaken. 

Naar een Italiaans restaurant op zoek? Lees verder voor 5x uit eten in Italië.

5x uit eten in Italië

 • Fermo Ristorante Emilio Jurgen Gonnie Fermo Ristorante Emilio Jurgen Gonnie Fermo Ristorante Emilio Jurgen Gonnie
 • Fermo Ristorante Emilio folder Fermo Ristorante Emilio folder Fermo Ristorante Emilio folder
 • Fermo Ristorante Emilio tafeltjes Fermo Ristorante Emilio tafeltjes Fermo Ristorante Emilio tafeltjes
 • Fermo Ristorante Emilio dolce Fermo Ristorante Emilio dolce Fermo Ristorante Emilio dolce
Naar Italië met deze glossy

Naar Italië met deze glossy

Met deze meest complete reisgids over de regio Le Marche kun je direct op pad. Het 100 pagina’s dikke magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en zowel digitaal als per post te ontvangen. Deze glossy is echt de moeite waard!

naar glossy

Naar Italië met deze glossy

Anderen bekeken deze dorpen