Gewoontes in de Italiaanse cultuur anno 2023

De Italianen zijn qua gewoontes en gebruiken misschien een beetje apart. Al pratend en gebruik makend van veel handgebaren komen vaak uitbundige gesprekken op gang. Ook houden ze er interessante bijgelovige tradities op na. Wist je dat het getal 13 in Italië juist geen ongeluk brengt?

Een aantal gebruiken in de Italiaanse cultuur zullen je niet onbekend zijn. Zo wordt er met name in de kerk van je verwacht dat je je schouders bedekt en je knieën niet zichtbaar zijn. Handig daarom om een sjaal of vestje bij je te hebben. Maar wist je dat een Italiaan zijn spaghetti nóóit zal snijden en het mandje brood in een restaurant pas aanraakt bij de pasta?

Misschien steek je er nog wat van op. Het is best handig om voor je vakantie naar Italië enkele gebruiken uit de Italiaanse cultuur anno 2023 te leren kennen.

 

Italiaanse cultuur anno 2020

De 10 normen en waarden van Italianen

Iemand op de wang kussen of in de ochtend voor je ontbijt enkel een cappuccino drinken is voor een Italiaan heel normaal. Welke gebruiken komen voort uit de Italiaanse cultuur? We zetten ze voor je op een rij. 

  1. voor een Italiaan is te laat komen volkomen normaal. Sterker nog, beter te laat dan iets te vroeg. 
  2. Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. 
  3. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. 
  4. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië. Geen pizza Hawai dus voor een Italiaan.
  5. In Italië wordt cappuccino alleen bij het ontbijt gedronken. In combinatie met bijvoorbeeld een croissants om mee te dippen.
  6. Italianen zijn erg blij wanneer iemand hun taal spreekt. Engels wordt namelijk nog maar weinig gesproken. 
  7. Dronkenschap met geschreeuw op straat zul je weinig Italianen zien doen. 
  8. Een broodje is volgens Italiaanse gebruiken geen maaltijd, maar een tussendoortje.
  9. Een Italiaan begroet iemand met een kus op de wang, of je nu man of vrouw bent.
  10. Italianen zijn erg gastvrij. 

De Italiaanse groet - een gewoonte in Italië

Buongiorno! Wie kent deze Italiaanse groet niet. Al sinds mensenheugenis begroeten Italianen elkaar wanneer ze een bar of winkel binnengaan met een uitbundig ‘buongiorno’. Vanaf het einde van de middag zal deze ‘goedemorgen’ overgaan in een avondgroet met ‘buona sera’. En wanneer gebruik je ‘salve’? Een veel gehoorde vraag. ‘Salve’ gebruik je vooral wanneer je iemand niet kent. Het is een meer formele begroeting en je kunt het op elk moment van de dag gebruiken.

Ken je iemand al wat langer, dan wordt ‘ciao’ gebruikt. ‘Ciao’ kun je gebruiken zowel bij het begroeten als bij het afscheid nemen. Wil je bij het afscheid een meer beleefde groet gebruiken, spreek dan iemand aan met ‘arrivederci’.

Voor Italianen is een goede eerste indruk belangrijk. En wanneer je je bewust bent van de diverse mogelijkheden om iemand te begroeten, kun je een goed eerste contact leggen. Een Italiaan zal dit erg waarderen en met veel vriendelijkheid beantwoorden.

Het Italiaanse ritme van de dag

Als je op vakantie niet voor een dichte deur wilt staan, houd dan rekening met de openingstijden van winkels. Van 12.30 – 16.00 zijn vrijwel alle winkels dicht en vind je de Italiaanse bevolking over het algemeen in een restaurant. De Italiaan luncht vaak pas na 13.00 en ook het diner is later dan je zou verwachten, namelijk pas vanaf 20.00. Kom je eerder binnen dan heb je kans dat het personeel zelf nog aan het eten is.

Wanneer je dus een stadje wilt bezoeken kun je beter op tijd in de ochtend vertrekken. De bar zal al vroeg open zijn om te genieten van een lekkere cappuccino met cornetto. Ben je weleens in een bar geweest voor een typische Italiaanse ontbijt?

Vanaf 4 uur kun je genieten van de levendigheid in een Italiaanse stad of pittoresk dorpje. Alles komt dan weer op gang. Om de tijd tussen de lunch en het diner te overbruggen nemen veel Italianen voor het avondeten een aperitiefje. Want wanneer je een aperitief besteld, zoals een lekkere prosecco, krijg je er vaak diverse heerlijke hapjes bij geserveerd.

Is het een feestdag in Italië? Dan is veel dicht. Restaurants zullen die middag gezellig druk zijn, maar veel winkels sluiten tijdens deze dagen hun deuren. Check tijdens je vakantie daarom altijd of er sprake is van een Italiaanse feestdag.

Italiaanse cultuur anno 2020

De traditie van de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is misschien wel de meest populaire keuken van allemaal. In de Italiaanse keuken zie je dat er vaak veel verse producten en ook lokale producten gebruikt worden, die op eenvoudige wijze worden klaargemaakt. Italiaanse gerechten hebben daardoor pure smaken en dit is misschien ook wel de reden waarom de Italiaanse keuken zo populair is geworden.

In de Italiaanse keuken vind je ook vaak traditionele recepten die generaties lang van moeder op dochter zijn doorgegeven. Zo ook bij de Italiaanse kok Antonietta. Haar gerechten zijn traditioneel en ieder met een eigen verhaal. Met veel enthousiasme tovert ze telkens weer een nieuw gerecht op tafel. Zij schreef een ruim 100 pagina dik kookboek met traditionele en vooral streekgerechten. Haar gerechten kregen een eigen verhaal waarmee je een kijkje in het leven van deze Italiaanse kok krijgt - als ook over Italiaanse normen en gebruiken leest. 

Traditioneel kookboek

Naar de Italiaanse bar

Passanten die de Italiaanse bar binnenkomen met een opgewekte ‘buongiorno’. De geur van vers gezette koffie. Een dikke kraag van melkschuim. Een prachtig herfstblad ‘on the top’. Een vrouw vriendelijk en behulpzaam. Het is geen barista weggelopen uit een hip magazine die je stralend begroet. Het is een barvrouw in een klein Italiaans dorp die met passie en plezier elke dag haar Italiaanse bar runt.

Mocht je je debuut nog moeten maken in een Italiaanse bar, is het goed om te weten dat Italianen vooral voor een caffè naar de bar gaan. Italianen ontbijten vaak in een bar. En wees vooral niet verbaasd wanneer je mensen hun cornetto en koffie ziet nuttigen terwijl ze aan de bar blijven staan. Geen boterham of yoghurt voor de Italiaan, het Italiaanse ontbijt is namelijk één groot suikerfeest. Wanneer je op vakantie bent is het een aanrader om een keertje te gaan ontbijten in één van de vele Italiaanse barretjes. Neem alvast een kijkje in deze lokale bar. 

Naar de Italiaanse bar

 

Naar de barista

Geluk of ongeluk? Italianen en hun bijgeloof

Italianen en bijgeloof zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Terwijl een Nederlander op vrijdag de 13e liever thuis blijft, wordt in Italië het getal 13 juist gezien als geluksgetal. Menig voetballer hoopt op een nummer 13 op zijn shirt. Italianen blijven daarentegen angstvallig binnen op vrijdag de 17e.

Een Italiaan zal door ‘onheil af te wenden’ geen klopbeweging maken op een houten oppervlak (‘afkloppen’), maar juist ijzer aanraken ‘toccare ferro’. Het ijzer zou verwijzen naar het traditionele hoefijzer dat als geluksvoorwerp werd gezien.  

Parkeer gewoontes

Of je kiest voor een vliegvakantie of met de auto op vakantie gaat, je auto parkeren in Italië kan weleens een uitdaging zijn. En dan met name tijdens het hoogseizoen. Vaak gelden er dan andere regels. Over het algemeen zijn er, natuurlijk afhankelijk van de regio en stad,  voldoende parkeergarages (betaald en onbetaald). Parkeren op straat is ook toegestaan, zij het soms binnen bepaalde tijden. En vaak zijn er met kleuren op de straat diverse parkeerzones aangegeven.

Bij een witte zone kun je vrij parkeren. In een blauwe zone moet je óf betalen óf kun je voor een bepaalde tijd met parkeerkaart parkeren. In een gele zone kun je beter niet parkeren. Vaak is dit bestemd voor bewoners die in het bezit zijn van een parkeervergunning.

Let ook op de zones met ‘traffico limitato’. Met name in de grote steden zoals Rome en Milaan mag je op aangegeven tijdstippen niet in de stad komen met de auto. Er mag dan ook niet geparkeerd worden. Achterliggende gedachte is het beperken van de luchtvervuiling in de stad. Kijk dus altijd goed om je heen wanneer je de auto ergens parkeer.

Leuke Italiaanse weetjes en uitdrukkingen

Markt Sirolo Italiaanse cultuur

 “In bocca al lupo” - “In de mond van de wolf”

Dit is de meest gebruikte zin wanneer een Italiaan je succes wenst. Het juiste antwoord hierop is ‘Crepi!’. En dat betekent ‘dat de wolf mag creperen’. Niet vergeten, want een simpel dankjewel zou ongeluk brengen.

 “Non toccare!” - “Niet aanraken!”

Gezellig naar de wekelijkse ochtend markt? In Italië is het niet gebruikelijk om groente of fruit vast te pakken. In de supermarkt liggen er vaak plastic handschoenen om je verse tomaten in een tasje te doen.  Wil je weten of het fruit rijp is? Vraag het even aan de Italiaanse marktkoopman.

“Relax, maak je geen zorgen!” - “Tranquillo! Non ti preoccupare!”

Vijf minuten te laat? Geen probleem, Italianen maken zich niet ongerust over de tijd. Tranquillo wordt dan ook vaak gebruikt om je gerust te stellen. Het sleutelwoord voor een goed leven. Hoe fijn is dat?

Italiaanse introductie les voor Italië liefhebbers

Wil je een begin maken met de Italiaanse taal? En tijdens je vakantie wat meer woordjes Italiaans in de praktijk willen brengen? Dan is dit je kans! Want met een paar woorden uit een cursus Italiaans kom je al snel in contact met de Italiaanse bevolking.

De meeste Italianen vinden het prachtig als jij hun taal probeert te spreken. Er gaat een wereld voor je open. Want wanneer de taalbarrière is doorbroken, kom je pas echt in aanraking met de Italiaanse cultuur. Voor de echte Italië liefhebbers!

INTRODUCTIE LES ITALIAANS CADEAU

Waarom eet een Italiaan pasta met een vork?

Een Italiaan zal nooit en te nimmer zijn spaghetti snijden! Ook gebruiken ze er geen lepel bij. Pasta eet je met een vork en daar is maar één reden voor. Italianen eten namelijk hun spaghetti met een vork door ‘rolletjes’ van de spaghetti te maken. En daar komt geen lepel aan te pas.

En de saus die blijft liggen? Daar is het mandje brood voor bedoeld dat je in een restaurant krijgt voorafgaande aan de maaltijd. Wanneer het heeft gesmaakt zal een Italiaan zijn bord schoonvegen met het brood.

Italië is een land met oude gebruiken en gewoonten. En ook in 2021 is geen volk zo trots op hun cultuur als een Italiaan. En die vreemde gewoontes waar je je tijdens je eerste vakantie in Italië zo over verbaasde? Je gaat ervan houden, geloof het maar!

Eetgewoonten in Italië

Wie aan Italië denkt, denkt aan eten en drinken aan lange tafels met een mooie wijn op tafel. Heerlijk genieten van een uitgebreide maaltijd in goed gezelschap. Want Italianen pakken de maaltijd heel anders aan dan Nederlanders.

Italianen hanteren ook heel andere eetgewoonten dan wij Nederlanders dat doen. En dat verschil zit niet alleen in de Italiaanse keuken. Lees verder voor de verschillen tussen de Italiaanse- en Nederlandse eetgewoonten en geniet mee van alle Italiaanse koffiegewoonten, zoals een koffie voor elk moment van de dag.  

Eetgewoonten in Italië

Italiaanse eetgewoonten

Fooi geven in Italië

In Italië is fooi geven geen verplichting, maar eerder een vrijwillige daad van waardering voor goede service. Hoewel het niet gebruikelijk is om royale bedragen te geven, kan een bescheiden fooi je dankbaarheid tonen. Ontdek de nuances van fooi-etiquette in Italiaanse restaurants en leer hoe je op een gepaste manier je waardering kunt uiten tijdens je verblijf in Italië.

Fooi in Italië

Italiaanse eetgewoonten

Naar de Italiaanse markt

Italiaanse marktgewoonten

Vind jij het ook zo leuk om tijdens je vakantie een markt te bezoeken? Om te genieten van de kleurrijke marktkramen met gemixte geuren en ondertussen kijkend naar alle spulletjes die aangeboden worden. Wanneer het zonnetje schijnt lopen we graag naar de markt. Het echte Italiaanse leven. Op elke dinsdag is het markt in ons dorp. De markt is op een plein bij de bar. Het is er niet duur en erg gezellig.

Voor de dorpsgenoten is de markt een wekelijks samenkomen en praten over alledaagse dingen. Er zijn maar weinig dames die een week voorbij laten gaan. Naar de markt gaan is echt een uitje en bijna net zo belangrijk als de zondag ochtend mis of het wekelijkse bezoekje aan de kapper.

In de zomer halen we verse producten op de markt. Maar snel even naar de markt is er dan niet bij. Come stai? Tutto bene? Iedereen die vraagt hoe het met je gaat. Wel super leuk natuurlijk en je voelt je daarmee ook echt thuis.

Kun jij ook zo genieten van een Italiaanse markt? Lees alvast een aantal handige weetjes voordat je boodschappen gaat doen op de markt. Raak bijvoorbeeld geen enkel product aan zonder het eerst aan de verkoper te vragen. Het knijpen in fruit en vastpakken van groente wordt niet erg op prijs gesteld.

Gewoonten op de markt

 

Kerstmarkt in Italië - dit is de top 5

Op zoek naar de decembersfeer in het buitenland? Bezoek eens eenkerstmarkt in Italië.Of plan je een citytrip naar Italië aankomende winter? Deze kerstmarkten zijn zeker de moeite waard.

Veel Nederlanders bezoeken jaarlijks een kerstmarkt. De sfeer en gezelligheid van een kerstmarkt maakt voor velen de wintermaanden toch een stuk aangenamer. We hebben daarom een selectie voor je gemaakt uit leuke kerstmarkten in Italië. Zelf wonen we een uurtje rijden van Gubbio. Deze favoriet met de grootste kerstboom ter wereld staat natuurlijk ook op het lijstje. Dit zijn 5 mooie kerstmarkten voor de winter van 2021.

Kerstmarkten Italië

Samen wonen in de Italiaanse cultuur

Wanneer je emigreert naar het buitenland wil je je snel de Italiaanse gebruiken eigen maken. Wat is echt belangrijk voor Italianen en waar kunnen ze niet zonder. Zodat je bij een eerste uitnodiging voor een familiefeestje met het juiste cadeau aankomt.

Jurgen en Gonnie vertrokken in 2016 naar Italië en zijn inmiddels volledig geëmigreerd. Maar dit ging niet vanzelf. Lees verder over de obstakels die zij tegen zijn gekomen in de Italiaanse cultuur bij het aankoop proces van de nieuwe woning in hun vertrek naar Italië.

Ik-Vertrek verhaal

 

Italiaanse gewoontes en emigreren

Heb je een vraag of suggestie?

Zelf wonen wij 5 jaar in Italië en leren de Italiaanse cultuur steeds beter kennen. Heb je een vraag? Of een suggestie voor dit artikel? Altijd leuk om van je te horen! Dat kan via onderstaand formulier, maar je kunt ons natuurlijk ook altijd bereiken via telefoon of Whatsapp. Of je kunt een e-mail sturen naar info@lemarchebedandbreakfast.com Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer