Gewoontes in de Italiaanse cultuur anno 2020

De Italianen zijn qua gewoontes en gebruiken misschien een beetje apart. Al pratend en gebruik makend van veel handgebaren komen vaak uitbundige gesprekken op gang. Ook houden ze er interessante bijgelovige tradities op na. Wist je dat het getal 13 in Italië juist geen ongeluk brengt?

Een aantal gebruiken in de Italiaanse cultuur zullen je niet onbekend zijn. Zo wordt er met name in de kerk van je verwacht dat je je schouders bedekt en je knieën niet zichtbaar zijn. Handig daarom om een sjaal of vestje bij je te hebben. Maar wist je dat een Italiaan zijn spaghetti nóóit zal snijden en het mandje brood in een restaurant pas aanraakt bij de pasta?

Misschien kun je er nog wel wat van leren. En het is vooral handig om voor je vakantie naar Italië eerst een lesje in de Italiaanse cultuur anno 2020 te volgen.

 

Italiaanse cultuur anno 2020

Gewoonte om elkaar te begroeten

Buongiorno! Al sinds mensenheugenis begroeten Italianen elkaar wanneer ze een bar of winkel binnengaan met een uitbundig ‘buongiorno’. Vanaf het einde van de middag zal deze ‘goedemorgen’ overgaan in een avondgroet met ‘buona sera’. En wanneer gebruik je ‘salve’? Een veel gehoorde vraag. ‘Salve’ gebruik je vooral wanneer je iemand niet kent. Het is een meer formele begroeting en je kunt het op elk moment van de dag gebruiken.

Ken je iemand al wat langer, dan wordt ‘ciao’ gebruikt. ‘Ciao’ kun je gebruiken zowel bij het begroeten als bij het afscheid nemen. Wil je bij het afscheid een meer beleefde groet gebruiken, spreek dan iemand aan met ‘arrivederci’.

Voor Italianen is een goede eerste indruk belangrijk. En wanneer je je bewust bent van de diverse mogelijkheden om iemand te begroeten, kun je een goed eerste contact leggen. Een Italiaan zal dit erg waarderen en met veel vriendelijkheid beantwoorden.

Het Italiaanse ritme van de dag

Als je op vakantie niet voor een dichte deur wilt staan, houd dan rekening met de openingstijden van winkels. Van 12.30 – 16.00 zijn vrijwel alle winkels dicht en vind je de Italiaanse bevolking over het algemeen in een restaurant. De Italiaan luncht vaak pas na 13.00 en ook het diner is later dan je zou verwachten, namelijk pas vanaf 20.00. Kom je eerder binnen dan heb je kans dat het personeel zelf nog aan het eten is.

Wanneer je dus een stadje wilt bezoeken kun je beter op tijd in de ochtend vertrekken. De bar zal al vroeg open zijn om te genieten van een lekkere cappuccino met cornetto. Ben je weleens in een bar geweest voor een typische Italiaanse ontbijt?

Vanaf 4 uur kun je genieten van de levendigheid in een Italiaanse stad of pittoresk dorpje. Alles komt dan weer op gang. Om de tijd tussen de lunch en het diner te overbruggen nemen veel Italianen voor het avondeten een aperitiefje. Want wanneer je een aperitief besteld, zoals een lekkere prosecco, krijg je er vaak diverse heerlijke hapjes bij geserveerd.

Is het een feestdag in Italië? Dan is veel dicht. Restaurants zullen die middag gezellig druk zijn, maar veel winkels sluiten tijdens deze dagen hun deuren. Check tijdens je vakantie daarom altijd of er sprake is van een Italiaanse feestdag.

Italiaanse cultuur anno 2020

Geluk of ongeluk? Italianen en hun bijgeloof

Italianen en bijgeloof zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Terwijl een Nederlander op vrijdag de 13e liever thuis blijft, wordt in Italië het getal 13 juist gezien als geluksgetal. Menig voetballer hoopt op een nummer 13 op zijn shirt. Italianen blijven daarentegen angstvallig binnen op vrijdag de 17e.

Een Italiaan zal door ‘onheil af te wenden’ geen klopbeweging maken op een houten oppervlak (‘afkloppen’), maar juist ijzer aanraken ‘toccare ferro’. Het ijzer zou verwijzen naar het traditionele hoefijzer dat als geluksvoorwerp werd gezien.  

Parkeer gewoontes

Of je kiest voor een vliegvakantie of met de auto op vakantie gaat, je auto parkeren in Italië kan weleens een uitdaging zijn. En dan met name tijdens het hoogseizoen. Vaak gelden er dan andere regels. Over het algemeen zijn er, natuurlijk afhankelijk van de regio en stad,  voldoende parkeergarages (betaald en onbetaald). Parkeren op straat is ook toegestaan, zij het soms binnen bepaalde tijden. En vaak zijn er met kleuren op de straat diverse parkeerzones aangegeven.

Bij een witte zone kun je vrij parkeren. In een blauwe zone moet je óf betalen óf kun je voor een bepaalde tijd met parkeerkaart parkeren. In een gele zone kun je beter niet parkeren. Vaak is dit bestemd voor bewoners die in het bezit zijn van een parkeervergunning.

Let ook op de zones met ‘traffico limitato’. Met name in de grote steden zoals Rome en Milaan mag je op aangegeven tijdstippen niet in de stad komen met de auto. Er mag dan ook niet geparkeerd worden. Achterliggende gedachte is het beperken van de luchtvervuiling in de stad. Kijk dus altijd goed om je heen wanneer je de auto ergens parkeer.

Leuke Italiaanse weetjes en uitdrukkingen

 “In bocca al lupo” - “In de mond van de wolf”

Dit is de meest gebruikte zin wanneer een Italiaan je succes wenst. Het juiste antwoord hierop is ‘Crepi!’. En dat betekent ‘dat de wolf mag creperen’. Niet vergeten, want een simpel dankjewel zou ongeluk brengen.

 “Non toccare!” - “Niet aanraken!”

Gezellig naar de wekelijkse ochtend markt? In Italië is het niet gebruikelijk om groente of fruit vast te pakken. In de supermarkt liggen er vaak plastic handschoenen om je verse tomaten in een tasje te doen.  Wil je weten of het fruit rijp is? Vraag het even aan de Italiaanse marktkoopman.

“Relax, maak je geen zorgen!” - “Tranquillo! Non ti preoccupare!”

Vijf minuten te laat? Geen probleem, Italianen maken zich niet ongerust over de tijd. Tranquillo wordt dan ook vaak gebruikt om je gerust te stellen. Het sleutelwoord voor een goed leven. Hoe fijn is dat?

Markt Sirolo Italiaanse cultuur

Waarom eet een Italiaan pasta met een vork?

Een Italiaan zal nooit en te nimmer zijn spaghetti snijden! Ook gebruiken ze er geen lepel bij. Pasta eet je met een vork en daar is maar één reden voor. Italianen eten namelijk hun spaghetti met een vork door ‘rolletjes’ van de spaghetti te maken. En daar komt geen lepel aan te pas.

En de saus die blijft liggen? Daar is het mandje brood voor bedoeld dat je in een restaurant krijgt voorafgaande aan de maaltijd. Wanneer het heeft gesmaakt zal een Italiaan zijn bord schoonvegen met het brood.

Italië is een land met oude gebruiken en gewoonten. En ook in 2020 is geen volk zo trots op hun cultuur als een Italiaan. En die vreemde gewoontes waar je je tijdens je eerste vakantie in Italië zo over verbaasde? Je gaat ervan houden, geloof het maar!

 

Heb je een vraag of suggestie?

Heb je een vraag? Of een suggestie voor onze accommodatie? Altijd leuk om van je te horen! Dat kan via onderstaand formulier, maar je kunt ons natuurlijk ook altijd bereiken via telefoon of Whatsapp. Of je kunt een e-mail sturen naar info@lemarchebedandbreakfast.com 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer