• Met auto of vliegtuig naar Italië? Met auto of vliegtuig naar Italië? Met auto of vliegtuig naar Italië?

Met de auto of vliegtuig naar Italië?

Kies je voor een vliegvakantie naar Italië? Of toch liever met de auto op vakantie. Een grote hoeveelheid aan stranden en prachtige steden vol bezienswaardigheden maken een vakantie naar Italië een lust voor het oog. Tel daar het lekkere eten en veel dagen zon per jaar bij op en je begrijpt waarom dit land in Zuid-Europa een populaire vakantiebestemming is voor velen. Maar hoe reis je het beste naar je favoriete vakantiebestemming?

De voor- en nadelen op een rij

Wanneer je van Nederland naar Italië reist, zijn zowel de auto als het vliegtuig populaire opties, en de keuze hangt vaak af van verschillende factoren, zoals de afstand, het budget en de persoonlijke voorkeur van de reiziger. Tijdens de zomervakantie wanneer mensen voor een langere periode op pad gaan, geniet de auto de voorkeur. In het voor- en naseizoen wanneer meer wordt gekozen voor een roadtrip of korter verblijf, wordt het vliegtuig vaker genomen. 

Hier zijn enkele overwegingen voor beide opties:

Met het vliegtuig

 • Snelheid: Vliegen van Nederland naar Italië is over het algemeen veel sneller dan rijden met de auto. Je kunt binnen enkele uren op je bestemming zijn, afhankelijk van de stad waar je naartoe vliegt.
 • Gemak: Vliegen biedt gemak en comfort, en je vermijdt lange uren op de weg. Luchthavens in Nederland, zoals Schiphol, bieden goede verbindingen met Italiaanse steden.
 • Kosten: Vliegticketprijzen kunnen variëren, maar soms zijn er goedkope vluchtopties beschikbaar als je op zoek bent naar aanbiedingen. Het is belangrijk om ook rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals luchthavenvervoer en bagagekosten.

Met de auto

 • Flexibiliteit: Reizen met de auto biedt de flexibiliteit om onderweg te stoppen, verschillende plaatsen te verkennen en je eigen tempo te bepalen. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn als je van roadtrips houdt.
 • Kosten: Rijden van Nederland naar Italië kan kostenbesparend zijn als je met meerdere mensen reist. Je moet echter rekening houden met brandstofkosten, tolwegen en eventuele overnachtingen onderweg.
 • Bagage: Met de auto kun je meer bagage meenemen zonder extra kosten, wat handig kan zijn als je veel spullen hebt of van plan bent om Italiaanse lekkernij mee te nemen. 

De keuze tussen de auto en het vliegtuig bij reizen van Nederland naar Italië zal afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Als snelheid en gemak belangrijk zijn, is vliegen waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter van de reis zelf wilt genieten, plaatsen wilt verkennen langs de route en de vrijheid van je eigen voertuig wilt hebben, dan kan reizen met de auto aantrekkelijk zijn. Het is een goed idee om ook de kosten, reistijd en de aard van je reiservaring in overweging te nemen bij het maken van je beslissing. 


Met het vliegtuig naar Italië

Veel Nederlanders reizen jaarlijks naar Italië. In de zomer gaan veel mensen met de auto, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je kunt namelijk ook kiezen voor een vliegvakantie naar Italië. Met name in de voorjaars- of najaarsvakantie ben je met niet te veel medereizigers en dan kan vliegen een voordelige keuze zijn. Er zijn veel luchthavens met bestemmingen naar Italië in Nederland, België of Duitsland en de keuze uit maatschappijen is groot. De goedkopere vliegtickets zijn vaak te vinden op buitenlandse luchthavens. Voorbeelden hiervan zijn Charleroi en Düsseldorf. Kies je voor een vliegvakantie dan volgen hier nog enkele tips voor het boeken van een economische vlucht: 

5 Tips voor een vliegvakantie

5 Tips voor een vliegvakantie

 1. Boek lang van te voren. Een retourtje naar Barcelona kost 2 dagen voor vertrek € 340 en een half jaar van te voren € 60.
 2. Koop een losse heen- en terugvlucht, boeken bij diverse vliegmaatschappijen kan voordelig zijn.
 3. Boek op dinsdag en vlieg op maandag, vliegtickets zijn op dinsdag het goedkoopst.
 4. Een vlucht op vrijdag of zondag is het duurst, beter daarom om op maandag terug te gaan.
 5. Vlieg vanaf een alternatieve vluchthaven, zo kun je met vliegen vanaf bijv. Eindhoven of Rotterdam geld besparen en scheelt het ook tijd bij de douane. (Bron Nu.nl)

Wel of geen auto huren tijdens je vakantie?

Steeds meer mensen kiezen voor het huren van een auto in het buitenland. Enerzijds voor een roadtrip en anderzijds voor een vakantie vanuit het hotel.  Wanneer je voor een vliegvakantie kiest, kom je voor de keuze te staan om een huurauto te nemen.

Met een huurauto kun je veel zien in korte tijd en kom je op vaak op onverwachte plekken. Een huurauto heb je gemiddeld al voor 20 euro per dag. Maar goedkope autoverhuur kan ook duur uitvallen. Focus je daarom niet op de lage prijzen, maar verdiep je in de verzekeringen en eventuele extra kosten. Er zijn ook enkele grote verhuurbedrijven waar je een all-in auto kunt huren zonder achteraf met extra kosten te worden opgezadeld.   

Hoe boek je veilig en voordelig een huurauto voor jouw vakantie? Lees 9 tips waar je op moet letten bij autoverhuur. Lees ook wanneer je het beste een huurauto boekt en wat een huurauto gaat kosten. 

9 Tips voor huren auto

Waar vind ik een huurauto?

Bij Sunnycars kun je met de Flexservice een auto kort voor vertrek kosteloos annuleren. Hiermee kun je al op tijd een auto reserveren, want vroegboeken loont. Tevens heb je de zekerheid dat er een auto beschikbaar is. Sunnycars geven all inclusive prijzen (zoals verzekering) en zijn aangesloten bij de ANVR en SGR. Bezoek voor de beste prijzen dit autoverhuurbedrijf.

NAAR autoverhuur

Parkeren op de luchthaven

Om zonder zorgen op vakantie te gaan is het aan te bevelen alvast een plek te reserveren voor je auto. Zeker in het hoogseizoen wanneer de luchthavens druk bezocht zijn. Maar waar moet je letten? We geven je enkele tips. 

1. Een kleinere luchthaven heeft een lager parkeertarief
2. Evenals bij vliegtickets loont het om vroeg te boeken
3. Tijdens het hoogseizoen betaal je de hoofdprijs vergeleken het de maanden buiten juli en augustus
4. Shuttle parking loont, dat wil zeggen verder weg parkeren en met shuttlebus naar de luchthaven
5. Probeer niet gratis in de buurt van een vliegveld te parkeren wanneer er geen toezicht is (inbraakgevaar!)

Er is een online vergelijkingstool die je helpt met het boeken van een voordelige en betrouwbare parkeerplaats. Alle parkeermogelijkheden rondom Eindhoven Airport, Weeze Airport en Schiphol zijn overzichtelijk in beeld gebracht via de volgende buttons: 

online parkeertool

Lees meer tips over parkeren bij luchthavens in het artikel: veilig parkeren voor ik op reis ga.

veilig parkeren


Toch liever met de auto naar Italië?

Toch liever met de auto naar Italië?

Wanneer je in de zomervakantie met de auto naar Italië gaat is het beter om de weekenden in juli en augustus te mijden. In juli en augustus is het vaak druk op de wegen van Italië. Het is ook beter om niet op zaterdag en zondag te rijden. Op andere dagen kun je lekker vlot doorrijden.

De afstand tussen Amsterdam en Rome bedraagt zo’n 1.660 kilometer. De reistijd met de auto is bijna 16 uur, nog zonder pauzes. Met een beetje pech zoals files kan dit verder oplopen. Wanneer je een tussenstop maakt, is het beter om dit in Duitsland of Italië te doen. Overnachten in Zwitserland is relatief duur. 

Voorkom files bij de Gotthardtunnel! De wachttijd kan hier namelijk enorm oplopen. Bestel daarom vooraf alvast je vignet. De omweg via de pas biedt uitkomst en is de moeite waard. Vroeg bij de tunnel zijn biedt ook uitkomst. Vanaf Basel duurt het nog ca. 2 uur voordat je bij de tunnel bent. Buon viaggio!

Vignet bestellen

Zorg voor een vignet wanneer je door Zwitserland of Oostenrijk rijdt. Daarmee voorkom je lange wachttijden. Zwitserland en Oostenrijk kennen op de nationale autosnelwegen een vignetplicht voor alle voertuigen tot 3.500 kg. Voor Zwitserland koop je een vignet voor 1 jaar. Oostenrijk heeft een vignet voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Bij de grensovergang moet de sticker op de voorruit zitten. Bij de ANWB kun je een sticker kopen, zodat je geen lange file riskeert bij de grensovergang.

VIGNET BESTELLEN

Wat is goedkoper met de auto of het vliegtuig naar Italië?

Of reizen met de auto of het vliegtuig goedkoper is van Nederland naar Italië hangt af van verschillende factoren, waaronder de afstand, brandstofkosten, tolwegen, vliegticketprijzen, luchthavenvervoer en persoonlijke omstandigheden. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

Met de auto

 • Brandstofkosten: Je zult brandstof moeten betalen voor de reis, en de kosten hangen af van de brandstofefficiëntie van je auto en de huidige brandstofprijzen.
 • Tolwegen: Als je door landen zoals Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland reist, kunnen tolwegen extra kosten met zich meebrengen. Deze kosten variëren afhankelijk van de route. Vergeet ook het Vignet in Oostenrijk en Zwitserland niet. 
 • Overnachtingskosten: Als de afstand te groot is om in één dag te rijden, moet je mogelijk kosten maken voor accommodatie onderweg. 

Met het vliegtuig

 • Vliegticketprijzen: De kosten van vliegtickets kunnen sterk variëren, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, de luchthaven van vertrek en aankomst, de boekingsdatum en de klasse van de stoel.
 • Luchthavenvervoer: Je moet rekening houden met kosten voor vervoer van en naar de luchthaven, zoals treinkaartjes, taxi's of parkeerkosten als je je eigen auto op de luchthaven achterlaat. Hier vind je een online parkeertool waar je de kosten kunt zien voor parkeren op een luchthaven

PARKEERTOOL LUCHTHAVEN

Een snelle berekening loont

Om te bepalen welke optie goedkoper is, moet je de totale kosten van zowel autorijden als vliegen berekenen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
 
 1. Bereken de brandstofkosten voor je autoreis. Gebruik online rekenhulpmiddelen om een schatting te maken op basis van de afstand en de brandstofefficiëntie van je auto.
 2. Onderzoek tolwegen en overnachtingskosten. Als je van plan bent om tolwegen te gebruiken of onderweg te overnachten, voeg deze kosten dan toe aan je berekening.
 3. Vergelijk vliegticketprijzen. Kijk naar de beschikbare vliegticketprijzen voor je reisdata en bestemming. Houd rekening met extra kosten zoals luchthavenvervoer.

Vergelijk de totale kosten. Bereken de totale kosten voor zowel autorijden als vliegen, inclusief alle relevante kostenposten.

Over het algemeen kunnen vliegtickets goedkoper zijn als je vroeg boekt en aanbiedingen kunt vinden. Aan de andere kant kan autorijden goedkoper zijn als je met meerdere mensen reist, de afstand niet te groot is en je geniet van de flexibiliteit van een autoreis. Het is belangrijk om je specifieke situatie te evalueren en de kosten van beide opties zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.

Wat is een goed overnachtingsadres voor een tussenstop?

Het is best een flinke reis om met de auto naar Italië te gaan. Een tussenstop zorgt ervoor dat je meer ontspannen aan je vakantie begint. Overnachten in Zwitserland is relatief duur, maar wij kennen uit eigen ervaring nog een goed logeeradres in de buurt van Milaan.

Dit hotel (Albergo dei Laghi) heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Het ontbijt is prima en je kunt er 's avonds ook eten in het restaurant. Ligging boven Milaan bij Turate.

HOTEL dei Laghi

Dit hotel (Hotel Nord) is ook wat duurder maar ook goed en heeft een lekker ontbijt. Je hebt een eigen parkeerplaats bij het hotel. Ligging onder Milaan bij Piacenza

HOTEL Nord

Veelgestelde vragen

 • Een tussenstop? Dit zijn goede overnachtingsadressen in Italië Rubriek reizen

  De afstand Nederland (Utrecht) naar midden Italië is ca. 1600 km en duurt ca. 15 uur. Een overnachting is daarom aan te bevelen. Wanneer je een tussenstop maakt, is het beter om dit in Duitsland of Italië te doen. Overnachten in Zwitserland is relatief duur. Het is best een flinke reis om met de auto naar Italië te gaan. Een tussenstop zorgt ervoor dat je meer ontspannen aan je vakantie begint. 

  Dit hotel (Albergo dei Laghi) heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Het ontbijt is prima en je kunt er 's avonds ook eten in het restaurant. Ligging boven Milaan bij Turate.

  HOTEL DEI LAGHI

  Dit hotel (Hotel Nord) is ook wat duurder maar ook goed en heeft een lekker ontbijt. Je hebt een eigen parkeerplaats bij het hotel. Ligging onder Milaan bij Piacenza

  HOTEL NORD

 • Met de auto of vliegtuig naar Italië? Rubriek reizen

  Wanneer je van Nederland naar Italië reist, zijn zowel de auto als het vliegtuig populaire opties, en de keuze hangt vaak af van verschillende factoren, zoals de afstand, het budget en de persoonlijke voorkeur van de reiziger. Tijdens de zomervakantie wanneer mensen voor een langere periode op pad gaan, geniet de auto de voorkeur. In het voor- en naseizoen wanneer meer wordt gekozen voor een roadtrip of korter verblijf, wordt het vliegtuig vaker genomen. 

 • Wel of geen auto huren op vakantie? Rubriek reizen

  Met een huurauto kun je veel zien in korte tijd en kom je op vaak op onverwachte plekken. Een huurauto heb je gemiddeld al voor 20 euro per dag. Maar goedkope autoverhuur kan ook duur uitvallen. Focus je daarom niet op de lage prijzen, maar verdiep je in de verzekeringen en eventuele extra kosten. Er zijn ook enkele grote verhuurbedrijven waar je een all-in auto kunt huren zonder achteraf met extra kosten te worden opgezadeld.   

 • Wat is goedkoper? Met de auto of het vliegtuig naar Italië? Rubriek reizen

  Of reizen met de auto of het vliegtuig goedkoper is van Nederland naar Italië hangt af van verschillende factoren, waaronder de afstand, brandstofkosten, tolwegen, vliegticketprijzen, luchthavenvervoer en persoonlijke omstandigheden. 

Anderen bekeken deze artikelen