• Reizen via de Gotthardtunnel Reizen via de Gotthardtunnel Reizen via de Gotthardtunnel

Naar Italië via de Gotthardtunnel

Wil je binnenkort naar Italië reizen en de Gotthardtunnel nemen? Ontdek dan deze handige tips voor je reis naar Italië via de Gotthardtunnel! De Gotthardtunnel is een belangrijke doorgang voor reizigers die vanuit Zwitserland naar Italië willen rijden. Het is echter ook een van de drukste tunnels in Europa, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zelf wonen we inmiddels in Italië en hebben diverse ritjes afgelegd. Daarom gaan we je informeren over tolkosten, verkeersinformatie, alternatieve routes en goede overnachtingsadressen. Ook hebben we alternatieve routes voor je. Zodat je eventuele ongemakken kunt vermijden. Pak je koffers en bereid je voor op een comfortabele en plezierige reis naar het prachtige Italië via de Gotthardtunnel!

Tips voor het plannen van je reis door de Gotthardtunnel

De Gotthard-tunnel is een indrukwekkende verkeersverbinding die de Alpen doorkruist en de noordelijke en zuidelijke regio's van Europa met elkaar verbindt. Met een lengte van meer dan 17 kilometer is het de op één na langste wegtunnel ter wereld. Het is een belangrijke route voor reizigers die vanuit Zwitserland naar Italië willen reizen. De tunnel biedt een snelle en efficiënte manier om de prachtige Italiaanse landschappen te bereiken zonder de bergpassen te hoeven oversteken.

De Gotthard-tunnel is echter ook berucht om zijn verkeersopstoppingen en lange wachttijden, vooral tijdens het hoogseizoen. Een vuistregel voor de wachttijd is 15 minuten per 1 kilometer file. En bij files die in het hoogseizoen doorgaans een lengte van 20 km hebben, wil je je tijd liever aan je vakantie besteden. Daarom is het essentieel om je reis goed te plannen en op de hoogte te zijn van de beste tijden om door de tunnel te rijden, tolkosten en mogelijke alternatieve routes.

Laat je niet verrassen door de Gotthardtunnel

 1. Kies het beste tijdstip om te rijden. De Gotthard-tunnel kan erg druk zijn, vooral tijdens vakantieperiodes en in het weekend. Probeer indien mogelijk drukke tijden te vermijden door buiten de spitsuren te reizen. Lees wanneer je de meeste kans hebt om drukte te vermijden.
 2. Controleer de verkeersinformatie. Zodat je eventuele verkeersopstoppingen of vertragingen kunt vermijden. Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar die real-time verkeersinformatie verstrekken. We geven je de meest actuele website van de Zwitserse snelwegen.
 3. Bereid je voor op tolkosten.  Bij het reizen door de Gotthard-tunnel moet je tol betalen. De tolkosten kunnen variëren afhankelijk van het type voertuig en het seizoen. We zetten eea voor je op een rij. 
Jurgen en Gonnie voor de camper Jurgen en Gonnie voor de camper Jurgen en Gonnie voor de camper

"Tijdens de rit kozen we vaak voor een overnachting net voorbij de Gotthard".

IK VERTREK VERHAAL

beste tijd

Beste tijden om door de Gotthardtunnel te rijden

De Gotthardtunnel kan op bepaalde momenten van de dag erg druk zijn, vooral tijdens de zomermaanden en vakantieperiodes. Als je de drukte wilt vermijden, zijn er bepaalde tijden van de dag waarop het verkeer minder intens is. Over het algemeen zijn de vroege ochtenduren en late avonduren de beste tijden om door de tunnel te rijden. Tijdens deze uren is er meestal minder verkeer en kun je een soepelere doorstroming verwachten.

Vermijd rijden in het weekend als dat mogelijk is. Want met name in het weekend is de wachttijd tijdens de zomer langer dan normaal, met het zwaartepunt richting het zuiden op vrijdag (vanaf 13.00 uur tot in de nacht) en zaterdag (tussen 6.00 en 13.00) en richting het noorden op zondag (tussen 15:00 en 22:00 uur). 

Wanneer kun je het beste vanuit Nederland vertrekken? Wanneer je achter de drukte aanrijdt, kunt je beter op zaterdag rond het middag uur vertrekken. En wanneer je de drukte voor wilt zijn, zorg er dan voor dat je al op vrijdag rond het middaguur door de tunnel bent. Eventueel kun je na de tunnel overnachten, zodat je alvast door de Gotthard heen bent er niet het risico loopt de volgende dag al vroeg in de file te raken.

HOTEL na GOTTHARD

Het is echter belangrijk op te merken dat de verkeersomstandigheden altijd kunnen veranderen, dus het is raadzaam om actuele verkeersinformatie te controleren voordat je vertrekt. Als je flexibel bent met je planning, kun je mogelijk drukke periodes vermijden en een meer ontspannen reiservaring hebben. Via onderstaande button kun je de actuele verkeersinformatie volgen.

actuele verkeersinformatie

Vignet bestellen

Zorg voor een vignet wanneer je door Zwitserland of Oostenrijk rijdt. Daarmee voorkom je lange wachttijden. Zwitserland en Oostenrijk kennen op de nationale autosnelwegen een vignetplicht voor alle voertuigen tot 3.500 kg. Voor Zwitserland koop je een vignet voor 1 jaar. Oostenrijk heeft een vignet voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Bij de grensovergang moet de sticker op de voorruit zitten. Bij de ANWB kun je een sticker kopen, zodat je geen lange file riskeert bij de grensovergang.

VIGNET BESTELLEN

Dit zijn de tolkosten voor de Gotthardtunnel

Voor de autosnelwegen in Zwitserland is een tolvignet (CHF40 vignet) verplicht. Dit vignet kost 40 zwitserse frank oftewel ca. 42 euro. Hiermee kun je ook door de Gotthardtunnel rijden. Er zijn dus nergens in Zwitserland tolpoortjes, je betaalt namelijk eenmalig jaarlijks een bedrag door middel van een tolvignet. Het vignet is te koop aan de Zwitserse grens, bij postkantoren of in tankstations. Je kunt het vignet (online) bestellen bij de ANWB. Hiermee voorkom je files en/of lange wachttijden aan het loket. 

Er is alleen een vignet voor een jaar verkrijgbaar. Het vignet is 14 maanden geldig (een kalenderjaar plus de eraan voorafgaande maand december en de erop volgende maand januari). 

Bij de grensovergang moet de sticker op de voorruit zitten. Bij de ANWB kun je een sticker kopen, zodat je geen lange file riskeert bij de grensovergang. Heb je nog een oud vignet op je voorruit zitten? Het is verplicht in Zwitserland om die te verwijderen. 

VIGNET zwitserland BESTELLEN

Eventueel kun je ook een elektronisch vignet bestellen. Het vignet voor 2024 is vanaf 1 december 2023 te koop via deze link. De geldigheid en prijs van dit elektronisch vignet is gelijk aan het gewone vignet dat je op de voorruit plaatst. 

Reis je door naar Italië dan moet je opnieuw tol betalen. De tolkosten kunnen variëren afhankelijk van het type voertuig, het traject dat je aflegt, het seizoen en de tijd van de dag. Tolkosten kunnen contant of met een creditcard worden betaald. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt, vooral als je geen creditcard hebt of als de tolpoortjes geen creditcards accepteren. 

Welke plaats ligt aan de zuidkant van de Gotthardtunnel?

Airolo ligt vanuit Nederland gezien net achter de Gotthardtunnel en is daarom een populaire bestemming voor toeristen die de deze moeten doorkruisen. Airolo is een pittoresk dorp met prachtig berguitzicht. Het dient als uitstekende uitvalsbasis voor wandelen, klimmen en wintersport. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met een charmant historisch centrum en diverse musea. Er zijn ook voldoende bergrestaurants waar je kunt genieten van lokale gerechten. Kortom, Airolo is een prima plek om een tussenstop te houden wanneer je onderweg bent naar Italië. 


Route over de pas van de Gotthard Route over de pas van de Gotthard Route over de pas van de Gotthard

Alternatieve route bij lange files

De meest voor de hand liggende alternatieve route is via de San Bernardinotunnel. Deze tunnel is minder druk dan de Gotthardtunnel en biedt een mooie en schilderachtige route door de Alpen. Het kan echter iets langer duren om je bestemming te bereiken, dus houd rekening met extra reistijd bij het plannen van je route. Deze tunnel is ruim 6 km lang en maakt onderdeel uit van de A13, een goed alternatief wanneer je de A2 wilt mijden. Je rijdt ongeveer 1,5 uur om. Check wel de file informatie, want dit alternatief wordt snel gekozen bij files op de A2. Zowel via de Gotthardtunnel als de San Bernadinotunnel komt je uit bij Bellinzona aan de grens met Italië. Rijd hiervoor na Basel niet over Luzern, maar over Zürich-Chur. De San Bernadinotunnel valt onder het vignet, je hoeft hier dus niet extra voor te betalen. 

Een andere route is via de Simplonpas, ten westen van de Gotthardtunnel. Deze pas biedt een prachtig uitzicht op de Zwitserse en Italiaanse Alpen en kan minder druk zijn dan de Gotthardtunnel. Voor de Simplonpas ga je via Bern in de richting van Italië, waar je bij Lago Maggiore uitkomt. De Simplonpas heeft veel vakantie- en vrachtverkeer, maar er staan niet vaak files. De Simplonpas is een goed alternatief wanneer je naar west Italië gaat (bijv. Toscane). De pas is breed, goed begaanbaar en het hele jaar open. Nadeel is dat je een stuk van de snelweg af moet en met je auto op de trein gaat (bij Kandersteg).

De ruim 5 km lange Grote Sint Bernardtunnel is een goed alternatief voor wanneer je naar Turijn of omstreken gaat. Ook voor de Grote Sint Bernardtunnel rijd je via Bern. Je betaalt voor deze tunnel ruim 30 euro extra wanneer je via Zwitserland naar Italië. Deze tunnel valt namelijk niet onder het landelijke vignet dat je nodig hebt voor Zwitserland. 

Een andere optie is om de Brennerpas te nemen, die je door Oostenrijk naar Italië leidt. Deze route is vooral handig als je naar oost Italië reist. De Brennerpas is relatief druk maar goed te rijden wanneer je naar de Dolomieten gaat of Venetië bezoekt. Voor de Brennerpas is een apart tolvignet nodig (dus naast het algemene vignet voor Oostenrijk). 

Voor Oostenrijk heb je een vignet nodig dat eenvoudig is aan te vragen. Het digitale vignet wordt geregistreerd op je kenteken. Oostenrijk kent in tegenstelling tot Zwitserland ook een vignet voor één dag, 10 dagen en 2 maanden. Deze zijn relatief goedkoper dan het jaarvignet van Oostenrijk (ruim 100 euro). 

VIGNET oostenrijk BESTELLEN

Via Zwiterland of Oostenrijk naar Italië rijden?

Om files bij de Gotthard te vermijden kun je ook kiezen voor Oostenrijk. Wat betreft de afstand maakt het niet zoveel uit of je via Oostenrijk of Zwitserland naar Italië rijdt. Wellicht dat je bestemming kan helpen bij de keuze. 

Voor west Italië (zoals Toscane) rijd je sneller via Zwitserland. Dit geldt ook voor de meren (Como en Lago Maggiore) en de omgeving van Milaan. Het oosten van het Gardameer en de Adriatische kust richting Le Marche kun je naast Zwitserland ook via Oostenrijk aanrijden. 

Via de Gotthardpas

Via de Gotthardpas

Hoewel de Gotthardtunnel de meest directe route is van Zwitserland naar Italië, kan het soms erg druk zijn met lange files als gevolg. Als je vast komt te zitten in een lange file voor de tunnel, is het handig om een alternatieve route in gedachten te hebben. Op die manier kun je de vertraging vermijden en je reis soepeler laten verlopen.

Wanneer er een lange file staat voor de Gotthardtunnel kun je ervoor kiezen om over de Gotthardpas te gaan (de Gotthardpass in het Duits en de Passo del San Gottardo in het Italiaans). Deze pas is 35 km en zeker de moeite waard wanneer je van het uitzicht wilt genieten en het niet erg vindt om een uurtje om te rijden. Je ziet er veel motorrijders en ook met de camper mag je over de pas. De top ligt op ca. 2100 km en je vindt er een restaurant, enkele winkeltjes en een museum. 

De Gotthardpas begint bij Göschenen. Hier gaat de A2 verder door de Gotthardtunnel. Over de pas zelf loopt de 'Hauptstrasse 2'. Je kunt ook al bij Erstfeld of Wassen van de snelweg af om de pas te nemen. 


Wat is een goed overnachtingsadres voor een tussenstop?

Het is best een flinke reis om met de auto naar Italië te gaan. Een tussenstop zorgt ervoor dat je meer ontspannen aan je vakantie begint. Overnachten in Zwitserland is relatief duur, maar wij kennen uit eigen ervaring nog een goed logeeradres in de buurt van Milaan.

Dit hotel (Albergo dei Laghi) heeft een goede prijs kwaliteit verhouding. Het ontbijt is prima en je kunt er 's avonds ook eten in het restaurant. Ligging boven Milaan bij Turate.

HOTEL dei Laghi

Dit hotel (Hotel Nord) is ook wat duurder maar ook goed en heeft een lekker ontbijt. Je hebt een eigen parkeerplaats bij het hotel. Ligging onder Milaan bij Piacenza

HOTEL Nord

Overnachtingsadressen bij de Gotthardtunnel

Als je een lange reis maakt via de Gotthard-tunnel, kan het handig zijn om te overnachten in de buurt van de tunnel. Op die manier kun je uitgerust en verfrist aan het vervolg van je reis beginnen. Er zijn verschillende accommodaties beschikbaar in de buurt van de Gotthard-tunnel, variërend van hotels tot pensions en B&B's. 

HOTELS GOTTHARD


Het is raadzaam om vooraf accommodaties te boeken, vooral tijdens drukke reisperiodes. Op die manier ben je verzekerd van een comfortabele plek om te verblijven en kun je eventuele last-minute problemen vermijden. Zorg ervoor dat je de locatie van de accommodatie controleert en kiest voor een plek die handig is voor jouw reisroute.


Veel gestelde vragen over de Gotthardtunnel

 • Wat is de beste tijd om de Gotthardtunnel te vermijden? Rubriek reizen

  Probeer op doordeweekse dagen te reizen, muv maandag en vrijdag want ook die zijn vaak drukker. 
  Reis vooral 's ochtends vroeg of laat in de avond om de ergste files te vermijden.

 • Hoe lang duurt het om de Gotthardtunnel te doorkruisen? Rubriek reizen

  De gemiddelde reistijd door de Gotthardtunnel is ongeveer 15 tot 20 minuten. Tijdens drukke vakantieperiodes kan de wachttijd voor de tunnel toenemen, wat de totale reistijd kan verlengen.

 • Zijn er alternatieve routes voor de Gotthardtunnel? Rubriek reizen

  Alternatieve routes zijn:

  1. Gotthardpas (Gotthard Pass)
  2. San Bernardinotunnel
  3. Simplonpas
  4. Grote Sint Bernardtunnel
  5. Brennerpas (Oostenrijk)
 • Zijn er tolkosten aan de Gotthardtunnel? Rubriek reizen

  Ja, er zijn tolkosten verbonden aan het gebruik van de Gotthardtunnel. Maar met een landelijk vignet voor Zwitserland heb je geen aanvullende tolkosten. 

 • Welk vignet heb je nodig als je via Zwitserland naar Italië rijdt? Rubriek reizen

  Om door Zwitserland via de autosnelweg te rijden heb je een CHF40 vignet nodig. Dit vignet is een jaar geldig en je kunt het aan de grens kopen of vooraf online bestellen. 

Anderen bekeken deze artikelen