Exploring Le Marche, reisverslag van een avontuurlijke vakantie

Toen Ronald op zoek ging naar een bestemming voor zijn volgende vakantie samen met zijn vrouw Jetty, wilde hij iets anders dan de typische toeristische hotspots. Hij zocht naar een plek die nog niet zo bekend was en toch veel te bieden had op het gebied van natuur, cultuur en avontuur. Na wat onderzoek kwam hij uit op de regio Le Marche. Een regio in het midden van Italië die nog relatief onontdekt is. Met het gratis e-book van La Vecchia Scuola stippelde hij zijn vakantieplannen uit. 

En wat een ontdekking bleek Le Marche te zijn! Tijdens zijn avontuurlijke vakantie met Jetty heeft Ronald de verborgen schatten van Le Marche verkend en zijn ze samen verliefd geworden op de adembenemende landschappen, pittoreske dorpen, rijke cultuur en niet te vergeten de heerlijke Italiaanse keuken. In dit reisverslag neemt hij je graag mee in zijn vakantie ervaringen. Hij deelt insider-tips, zodat ook jij geïnspireerd raakt om deze prachtige regio te ontdekken. Veel leesplezier met het persoonlijke reisverslag van Ronald Lammers

 

Uitzicht Monti Sibillini Le Marche tijdens reisverslag Ronald

Ronald's reisverslag van zijn vakantie in Le Marche

Meivakantie in Montefano

Wat gaat de tijd snel. Voor ons gevoel zijn we net van vakantie terug en zijn we weer op weg naar Italië, naar de prachtige B&B La Vecchia Scuola in Montefano in Le Marche.
We reizen door Zwitserland en overnachtten in een gedateerd hotel in Gersau. Met een heerlijk etentje in een ander hotel aan de Immensee sloten we de eerste 700 km af.
 
 
De weervoorspellingen beloven voor ons verblijf in Italië veel zonnige dagen tussen de 16 en 21 graden. Een goede temperatuur voor mei en om lekkere wandelingen te gaan maken door kustplaatsen aan de Adriatische zee en bergwandelingen op ongeveer een uur. Misschien maken we nog een duik in het zwembad...
 
Onze gastvrouw heeft voor ons vanavond al een plekje gereserveerd (topservice!) in een authentiek restaurant in Recanati waar we vorig jaar onze vakantie eindigden.
Nog 700 km met een prachtige rit over de Gottardpas en we zijn er.

Wel of niet door de Gotthardtunnel...

Ik vertel makkelijk aan anderen hoe je moet omgaan met angst en (lichte) paniekaanvalen na een ervaring in een kleine tunnel. Maar we meden altijd de Gotthardtunnel van 17 km. Bij het ontbijt in Zwitserland kwamen we erachter dat we niet over de Gotthardpas konden.

Oké dan een alternatief; de San Bernardino tunnel. 45 minuten om, maar de moeite waard. Googlemaps gebruikt om er te komen. Een paar kilometer voor de Gotthardtunnel kwamen we erachter dat we er doorheen moesten om bij die andere tunnel te komen...

Praktisch what you Preach Ronald... Dus we gingen de tunnel door die wij altijd meden. Na enkele kilometers merkte ik bij mijzelf op, dat ik een psalm ging zingen over des Heren goedheid, die duurt tot in eeuwigheid, terwijl ik dit nooit hardop zing. Maar het bleek een goede ademhalingsoefening te zijn. Na klamme handen en licht klotsende oksels, kwamen we ongeschonden door de tunnel. Een ervaring rijker met de kracht van een Psalm.

De eerste dag naar Ancona

Nu we voor de derde keer de stad Ancona bezochten, werd het wel wat vertrouwd. We besloten te wandelen van en naar 'de Kathedraal' dat prachtig uitkijkt over de Adriatische zee en de haven van Ancona. We konden er de auto gratis een paar uur parkeren en keken vervolgens over de haven uit. Leuk om een paar foto's en een filmpje te maken. Onze eerste dag is geslaagd!

De volgende link geeft veel tips voor een dagje naar Ancona.

Naar Ancona

Feestdag Ancona (1 mei)

Plotseling zaten we in de 1 mei grote voorjaarsmarkt van Ancona. Met honderden kraampjes en duizenden mensen; een belevenis! Het was een onderdeel van de stadswandeling van dat deel van de stad dat we nog niet voldoende hadden bezocht. Het werd een leuke dag met struinen langs de kraampjes, een aanschaf van een echt leren rugtasje (Jetty) en een echte Italiaanse leren riem (nee, niet uit China...) voor mij.

Vervolgens zijn we uitgebreid gaan lunchen bij Rosa, waar we al twee maal eerder hebben gegeten of gezeten. In die tijd begon het te regenen. Het gaf niks, want wij bleven een tijd onder het regenscherm ons vermaken met het dobbelspel 'Keer op keer' dat we altijd meenemen in onze rugtas, voor als we even niets te doen hebben. Altijd leuk!

Ancona haven

Naar de kustdorpjes Numana, Sirolo en Portonovo

Wat een verschil tussen hoogzomer en eind april wat betreft de drukte in de kustdorpjes Numana en Sirolo. We konden direct onze auto gratis parkeren om vanuit Numana zo'n kleine drie uur te wandelen in drie delen: van Numana naar Sirolo, van Sirolo afdalen door het bos naar het strand, van het strand uit terugklimmen naar Sirolo om door het centrum van Numana weer terug te keren.
 
 
Ook dat is een verschil! Vorig jaar konden wij geen lange wandelingen maken vanwege een hielspoor van mij. Nu was het op momenten extra genieten. Het weer werkte fantastisch mee. En dat is het derde verschil: hoogzomer is het rond de dertig graden en gisteren was het 21 graden. Een heerlijke wandeltemparatuur.
 
Wat bleef was het prachtige romantische uitkijkpunt waar we weer lekker verliefd konden doen....
 
Sirolo en Numana
 
 

Naar het mooiste steegje - Recanati

 
Je spreekt het niet uit als 'Reincarnatie', maar als 'Recanati' (waar de t echt een t is). We gingen naar de plaatselijke markt 's morgens, waar ik een leuk colbertje in een winkeltje naast de markt heb gekocht.
 
Tussen de middag kregen we bij de thee en een drankje allerlei lekkere hapjes en zochten we het mooiste straatje op om voor altijd te laten zien dat we er echt geweest waren. Een pizza 's avonds als afsluiting in een mooi restaurant, maakte de dag compleet.
 
Meer Recanati vind je via de volgende button:
 
 
Of duik in de Roadtrip die ook langs Recanati gaat.
 
 

Terug in de tijd....Elcito

Er wonen nog maar 7 mensen in het hoog gelegen (ruim 800 m.) dorpje Elcito. Maar het is een prachtig dorpje om te verkennen en van daaruit te wandelen. Met de hulp van de app Komoot vonden wij een wandeling die ons nog hoger bracht.

Met dreigende regenwolken bleef het gelukkig toch droog en hadden wij een echt mooie wandeling met in de laatste kilometer een continue uitzicht op het dorpje. Ik heb veel foto's gemaakt en een filmje. Als je ze allemaal bekijkt, krijg je een goede indruk van de wandeling en Elcito. Opnieuw een geweldige dag.

Elcito Spookstad of Sprookjesstad?

 
 
Elcito tijdens wandeling

Montefano

Wat doe je als de weervoorspelling van een volle dag regen inderdaad uitkomt? Je kunt dan naar de grotten van Frasassi (40 minuten rijden) en dat is absoluut een ervaring!
Voor ons de mooiste grotten die wij ooit hebben gezien. Maar dit hebben wij vorig jaar zomer gedaan.
 
In deze vakantie besloten wij een paar gerechten uit te proberen uit het kookboek van de kokkin die in de zomer regelmatig een diner verzorgt voor alle gasten van La Vecchia Scuola. We hebben er vorig jaar twee maal van genoten. Het kookboek wordt uitgegeven door de B&B zelf. Een aanrader wanneer je van authentieke Italiaanse streekgerechten houdt. Je kunt het ook online bekijken of bestellen via de button.
 
 
Italiaans kookboek
 
Hoe ziet zo'n dag er dan uit? Nu, eerst winkelen waar we in de dichtstbijzijnde grote supermarkt op zoek gingen naar alle producten die nodig waren voor een groentelasagne en een tiramisu. Twee uur later waren we thuis en ging Jetty 's middags in de mooie overdekte buitenkeuken aan de slag. We nodigden twee andere gasten met hun tienerdochter uit om mee te eten en zo hadden wij een heel gezellig etentje waarbij de witte lasagne heel lekker was en de tiramisu uitnodigde om nog een keer op te scheppen.
 
's Middags was er even een paar minuten een beetje zon die een klein deel van het dorpje Montefano bijzonder verlichtte. Ik ben blij dat ik toen net even naar buiten keek vanuit onze kamer. Het leverde - al zeg ik het zelf - een heel mooi plaatje op. Met dank aan het contrast tussen licht (de zon) en duister (de zware regenwolken).
Zo had de sombere regendag toch een paar lichtpuntjes.
 
Montefano reisverslag

Terug naar de kust in Porto Recanati

Het is een kustdorpje met de naam Porto Recanati waar de kleuren van de hotels en appartementen en huizen het meest opvallende is. En het heeft een lange boulevard om lekker lang over de zee te kijken.

We wandelden gisteren bijna twee uur door dit plaatsje, dat ondanks de kleuren toch een beetje somber bleef. Maar dat kwam omdat de zon zich nog een dag verborgen hield. Het uit eten gaan in ons, inmiddels favoriete restaurant in het hoger gelegen Recanati (Borgo Antico) maakte het gebrek aan zonlicht veel goed. Wat heb ik gesmuld van de Algerijnse Carpaccio, de Indiaanse curry en de Tiramisu Semifreddo als toetje in dit meest romantische restaurant van de omgeving.

Tips voor de kust

Een slotwoord van Ronald

Terwijl ik terugkijk op onze reis naar Le Marche, realiseer ik me hoeveel deze regio ons heeft betoverd. Samen met Jetty hebben we de meest prachtige landschappen ontdekt, heerlijk gegeten en kennis gemaakt met de vriendelijke en gastvrije lokale bevolking. Maar bovenal hebben we genoten van de rust en mooie plekken die Le Marche te bieden heeft. 

Terwijl we terugkeren naar ons dagelijks leven, nemen we deze prachtige herinneringen mee en koesteren we de momenten die we hebben gedeeld. 

Ronald en Jetty Lammers
Le Marche - mei 2023

Ontdek hét geheim van Italië, Le Marche heel Italië in één regio.

Met dit 100 pagina dikke glossy magazine waan je je helemaal in Italië. Je leest over de mooiste zand- en kiezelstranden, leuke dagtrips, de meest prachtige wandelroutes, diverse restaurants waar je culinair kunt genieten en je snuift cultuur op in de mooiste Italiaanse dorpen die je echt gezien moet hebben. Met deze meest complete reisgids voor de regio Le Marche kun je direct op pad. Het magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en nu per post te ontvangen.

Direct lezen? Je kunt het magazine ook downloaden. Of bestel een bundel met het kassakoopje waarmee je zowel het tijdschrift per post als digitaal ontvangt.  

GLOSSY MAGAZINE

Check hier het inkijkexemplaar.  

 

Anderen bekeken ook

Top 20 mooiste dorpen

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer