Wandelvakantie in Italie

De natuurliefhebber kan in Le Marche prachtige wandelingen maken. Er is veel diversiteit. Zo kun je wandelen in de heuvels, in de bergen of aan de kust. Het is prachtig wandelen in het natuurpark Monti Sibillini of Monte Conero waar diverse routes zijn uitgezet. Of wandel over de ‘strade bianche’ war je kunt genieten van de mooie vergezichten over de Marchegiaanse heuvels. De wandeltochten zijn geschikt voor beginners en gevorderden en zijn goed uitgezet. Wij zetten onze favoriete wandelingen voor je op een rijtje.  

Je kunt ook wandelen vanuit La Vecchia Scuola. Hier kun je het typische platteland van Italië nog beleven. Vanwege de prachtige vergezichten is het gemakkelijk je te oriënteren.

Bij voldoende animo wandelen we graag met een van onze persoonlijke gidsen met je mee. Trekken we er samen op uit en maken we er een gezellige dag van in de prachtige bergen van Le Marche. Vraag ons naar de mogelijkheden.

  • Wandelen Le Marche vanuit La Vecchia Scuola
  • Wandelvakantie Italië wandelen
  • Monti Sibillini
  • Wandelen Monte Conero - Matteo Mazzoni

Wandelen naar de top van de Monte San Vicino

Eén van onze favoriete wandelingen hebben we in het najaar ontdekt en ligt in het binnenland achter ons, iets voorbij het ‘balkon van Le Marche’, het dorp Cingoli. Al vanaf verre zie je de Monte San Vicino liggen. Op de route naar deze berg passeer je mooie Italiaanse dorpjes. Met een ochtendzon op de stenen huizen en kerken van de dorpen krijgt de omgeving een prachtige geelgouden kleur. Wanneer je voorbij het azuurblauwe “Lago di Cingoli” rijdt, weet je dat je er bijna bent. In dit gratis E-book lees je waarom Le Marche je steeds blijft verrassen. 

Wij zijn gestart vanaf de Pian dell’Elmo. Er is een groot parkeerterrein waar je de auto kunt achterlaten. Vanaf de asfalt weg neem je de 173 omhoog naar het restaurant (richting Matelica). Hier start de wandelroute vanuit een wei en gaat direct een prachtig bos in. Boven op de top heb je een 360 graden uitzicht. De wandeling duurt circa 3 uur waarbij je een hoogte verschil overbrugt van 180m over een lengte van 15 kilometer.

Vergeet onderweg niet te genieten van Lago di Cingoli. Leuk om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Elcito, een eeuwenoud dorp met een handjevol huizen gebouwd op een rots, waar op dit moment volgens zeggen nog 7 mensen wonen. Of geniet na de wandeling van een echte Verdicchio met Marchegiaanse lekkernijen bij een bar in het dorp Matelica. Veel wandelplezier! 

Lees verder voor de volledige wandeling naar de top van de Monte San Vicino

 

Wandelen in de Monte Conero

Al vanaf La Vecchia Scuola kun je ‘het fenomeen’ aanschouwen, een ietwat vreemde berg aan de kust van de Adriatische zee. Krijtrotsen die zich loodrecht in zee storten. Aan de westzijde van de Monte Conero ligt een bosrijk gebied met wijnranken. Hier komt de beroemde wijn Rosso Conero vandaan. Aan de noordzijde ligt de havenstad Ancona. Houdt je van wandelen, dan is de Monte Conero zeker de moeite waard. Liever een dagje strand? Ontdek hier de bekende en onbekende geheime strandjes.

Er zijn diverse wandelroutes in de Monte Conero. Onze favoriete route is de route die vertrekt vanuit Poggio. De route bevat op het eerste stuk al een tweetal fantastische uitzichtpunten “Pian Grande” en “Belvedere Nord”. Vanaf de Conero kijk je over de hele kustlijn tot aan Ancona toe.Deze route begint met een redelijke klim en gaat daarna over in een ‘redelijke’ vlakke wandeling. 

De wandeling gaat deels door bosgebied waardoor het in de zomer lekker koel is. Door de brede paden is er ook voldoende ruimte voor zonlicht door de bomen. Onderweg zijn er mooie plekken om uit te rusten en te picknicken. Ook biedt de route twee punten met restaurantjes waar je een hapje en drankje kunt nemen. Lees hier verder voor deze mooie wandeling op de Monte Conero.

 

Wandelen in de Monti Sibillini

 De Monti Sibillini liggen op de grens van Le Marche en Umbria en zijn een juweel van een natuurpark. De kalksteentoppen steken hoog uit boven bloemrijke flanken en dalen met Italiaanse dorpjes. Je kunt de toppen beklimmen, maar het hoeft niet. Onderlangs wandelen is al mooi genoeg.

In het noorden van de Monti Sibillini, dicht bij Lago di Fiastra, liggen de Lame Rosse. Ook wel vrij vertaald de rode rotsen. Door deze prachtige rotspartij ligt een wandelroute. Een stevige wandeling van twee uur die ook goed te doen is voor de minder getrainde wandelaar.

Wanneer je Fiastra passeert kom je na circa een kwartiertje uit in Bolognola. In de winter kun je skiën vanaf de vlaktes van "La Pintura di Bolognola". Deze liggen iets hoger dan Bolognola. In het dorp zelf vertrekt er een leuke wandeling “Fonte dell’Aquila”. Een gemoedelijke wandeling van ca. 2 uur. Vanuit een gezellig Italiaans steegje loop je door de bossen naar de fontein toe. Eenmaal boven de boomgrens uit heb je een schitterend panorama. 

In de zomer vormen de toppen van de Monti Sibillini een mooi en uitgestrekt wandelgebied, waar je zo maar een herder met zijn kudde schapen tegen kunt komen. Wat verder naar het zuiden en nidden tussen deze bergtoppen ligt de Piano Grande (de grote vlakte) en het 'voormalige' bergdorp Castellucchio. Dit dorp heeft veel schade opgelopen tijdens de aardbeving in 2016. Desondanks help je de inwoners door lokale producten zoals linzen te kopen die zijn uitgestald te midden van deze pracht vlakte. In juni en juli staan de linzenvelden in bloei met duizenden veelkleurige bloemen. Een natuurschoon die je zeker een keertje moet hebben aanschouwd wanneer je Le Marche bezoekt. 

Leuk om een wandeling te combineren met de prachtige bergdorpjes Sarnano of Amandola.

 

Lame Rosse 

 

 

 De Lame Rosse di Fiastra is een van de meest fascinerende plaatsen in het Sibillini-gebergte. Het zijn formaties in de vorm van pieken en torens bestaande uit grind bijeengehouden door klei en slib.

De wandelroute, heen en terug op hetzelfde pad, is 7 kilometer lang en het hoogteverschil is 200 meter. Deze wandeling is dus geschikt voor de meeste mensen. De start van de wandeling begint bij de grote dam bij het Lago di Fiastra. Boven op de dam heb je uitzicht over een mooie groene kloof enerzijds en aan de andere kant over het prachtige blauwe water van het Lago di Fiastra. Als je over de reling kijkt zie je hele grote vissen zwemmen. Lees hier verder voor de hele wandeling in de Lame Rosse

 

Piano Grande en Castellucchio 

 

Wanneer je naar het zuiden van de Monti Sibillini rijdt zie je van verre de Monte Vettore opdoemen. Met bijna 2500 meter is dit de hoogste berg van het Monte Sibillini. De Monte Vettore staat aan de voet van het natuurmirakel de Piano Grande. Je kijkt er echt je ogen uit!

We hebben er een leuke wandeling ontdekt die voor iedereen mogelijk is. De wandeling gaat naar een geweldig uitzichtpunt waar je de Gran Sasso (regio Abruzze) kunt zien. De route is aanzienlijk vlak en duurt ca. 2 uur (heen en terug). Leuk om te combineren met een dagtrip naar de Piano Grande en Castellucchio. Laat je verrassen door prachtige natuur tijdens deze wandeling vanuit de Piano Grande

 

Kom ook naar Le Marche!

Le Marche kent naast de kust veel bezienswaardigheden zoals de bergen, typische Italiaanse dorpjes en leuke restaurantjes. Je kunt er ook heerlijk wandelen, fietsen, Italiaans koken en golfen (evt. georganiseerd). Reizen kan met de auto of snel naar het vliegveld van Ancona. Er is een overzicht met de vluchten van en naar Le Marche. 

Ook benieuwd naar deze regio? Download het gratis E-book met 10 tips voor een leuke vakantie in Le Marche. 

Een dagje strand? We zitten op ca. 20 minuten van de Adriatische kust. Je kunt bij La Vecchia Scuola fietsen huren (E bikes) of vanuit huis een wandeling maken. Neem een kijkje op de website of neem contact op voor de mogelijkheden in onze accommodatie. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer