7 Wandelroutes voor een onvergetelijke wandelvakantie in Italië

 Italië is een van de beste landen om te wandelen in Zuid-Europa. Wandelpaden zijn vaak prima onderhouden met duidelijke markeringen. Maar wat zijn de mooiste wandelroutes om te wandelen in Italie?

De grote verscheidenheid aan landschappen in de regio Le Marche biedt alle mogelijkheden die een wandelaar zich kan wensen; te voet over de kustpaden in de Monte Conero, vlakke wandelroutes door de heuvels, bergpaden in de Monti Sibillini of routes langs de meren. Wij zetten er een aantal je op een rijtje. 

De natuurliefhebber kan in Le Marche prachtige wandelingen maken. Er is veel diversiteit. Zo kun je wandelen in de heuvels, in de bergen of aan de kust. Het is prachtig wandelen in het natuurpark Monti Sibillini of Monte Conero waar diverse routes zijn uitgezet. Of wandel over de ‘strade bianche’ waar je kunt genieten van de mooie vergezichten over de Marchegiaanse heuvels. De wandeltochten zijn geschikt voor beginners en gevorderden en zijn goed uitgezet. 

Je kunt ook wandelen vanuit La Vecchia Scuola. Hier kun je het typische platteland van Italië nog beleven. Vanwege de prachtige vergezichten is het gemakkelijk om je te oriënteren.

Bij voldoende animo wandelen we graag met een van onze persoonlijke gidsen met je mee. Trekken we er samen op uit en maken we er een gezellige dag van in de prachtige bergen van Le Marche. Vraag ons naar de wandel mogelijkheden.

  • Wandelen Le Marche vanuit La Vecchia Scuola
  • Wandelvakantie Italië wandelen
  • Monti Sibillini
  • Wandelen Monte Conero - Matteo Mazzoni

1. Wandelen naar de top van de Monte San Vicino in de wandelregio Le Marche Italië

Een van de klassiekers voor een wandelreis in Le Marche is de prachtige omgeving van de Monte San Vicino. Eén van onze favoriete wandelingen hebben we in het najaar ontdekt en ligt in het binnenland achter ons, iets voorbij het ‘balkon van Le Marche’, het dorp Cingoli. Al vanaf verre zie je de Monte San Vicino liggen. Op de route naar deze berg passeer je mooie Italiaanse dorpjes. Met een ochtendzon op de stenen huizen en kerken van de dorpen krijgt de omgeving een prachtige geelgouden kleur. Wanneer je voorbij het azuurblauwe “Lago di Cingoli” rijdt, weet je dat je er bijna bent. In dit gratis E-book lees je waarom Le Marche je als vakantie regio steeds blijft verrassen. 

Wij zijn gestart vanaf de Pian dell’Elmo. Er is een groot parkeerterrein waar je de auto kunt achterlaten. Vanaf de asfalt weg neem je de 173 omhoog naar het restaurant (richting Matelica). Hier start de wandelroute vanuit een wei en gaat direct een prachtig bos in. Boven op de top heb je een 360 graden uitzicht. De wandeling duurt circa 3 uur waarbij je een hoogte verschil overbrugt van 180m over een lengte van 15 kilometer.

Vergeet onderweg niet te genieten van Lago di Cingoli. Leuk om deze wandeling te combineren met een bezoek aan Elcito, een eeuwenoud dorp met een handjevol huizen gebouwd op een rots, waar op dit moment volgens zeggen nog 7 mensen wonen. Of geniet na de wandeling van een echte Verdicchio met Marchegiaanse lekkernijen bij een bar in het dorp Matelica. Veel wandelplezier! 

Lees verder voor de volledige wandroute naar de top van de Monte San Vicino

 

2. Wandelen aan de kust van de Monte Conero in Italië

Een ander schitterend gebied om te wandelen is de kust van Le Marche en dan specifiek de Monte Conero. Vanaf La Vecchia Scuola kun je ‘het fenomeen’ aanschouwen, een ietwat vreemde berg aan de kust van de Adriatische zee. Krijtrotsen die zich loodrecht in zee storten. Aan de westzijde van de Monte Conero ligt een bosrijk gebied met wijnranken. Hier komt de beroemde wijn Rosso Conero vandaan. Aan de noordzijde ligt de havenstad Ancona. Houd je van wandelen, dan is de Monte Conero zeker de moeite waard. Liever een dagje strand? Ontdek dan de bekende en onbekende geheime strandjes van Le Marche. We hebben een top 6 met de mooiste stranden aan de Adriatische kust voor je in beeld gebracht.

Er zijn diverse wandelroutes in de Monte Conero. Onze favoriete route is de route die vertrekt vanuit Poggio. De route bevat op het eerste stuk al een tweetal fantastische uitzichtpunten “Pian Grande” en “Belvedere Nord”. Vanaf de Conero kijk je over de hele kustlijn tot aan Ancona toe.Deze route begint met een redelijke klim en gaat daarna over in een ‘redelijke’ vlakke wandeling. 

De wandeling gaat deels door bosgebied waardoor het in de zomer lekker koel is. Door de brede paden is er ook voldoende ruimte voor zonlicht door de bomen. Onderweg zijn er mooie plekken om uit te rusten en te picknicken. Ook biedt de route twee punten met restaurantjes waar je een hapje en drankje kunt nemen. Lees verder voor deze mooie wandeling op de Monte Conero tijdens je vakantie in Italië.

De route kan prima worden gecombineerd met deze verrassende wandeling met panaromisch uitzicht. De gezamenlijke route is dan korter (er zit een overlap in), namelijk ca. 4,5 uur over een hoogte verschil van 400m en een lengte van 14 km. 

 

3. Wandeling aan de kust met prachtig panorama 

Een andere favoriete route is de route die vertrekt vanuit de parkeerplaats met diverse bars midden in de Monte Conero. Genietend in de ochtenduren van de opgaande zon op het terras met een cappucciono, bereid je je onstpannen voor op de start je de wandeling. De route bevat op het eerste stuk al diverse fantastische uitzichtpunten op de fameuse 'Due Sorelle'. Deze route begint met gemoedelijke daling langs de kust en gaat daarna over in een klim.

De wandeling gaat hier over in bosgebied waardoor het in de zomer lekker koel is. Door de brede paden is er ook voldoende ruimte voor zonlicht door de bomen. Onderweg zijn er mooie plekken om uit te rusten en te picknicken. De cultuurliefhebber komt aan zijn trekken tijdens het 'prehistorisch natuurmonument' van de wandeling. Lees verder voor deze wandelroute met een prachtig panorama op de 'Due Sorelle .

De route kan prima worden gecombineerd met deze afwisselende wandelroute voor een leuke wandelvakantie in Italië. De gezamenlijke route duurt dan korter (er zit een overlap in), namelijk ca. 4,5 uur over een hoogte verschil van 400m en een lengte van 14 km. 

 

 

4. Wandelen in een van de meest geliefde landschappen in Le Marche: Natuurpark De Monti Sibillini

 De Monti Sibillini liggen op de grens van Le Marche en Umbria en zijn een juweel van een natuurpark. Het is een walhalla voor wandelaars. Te voet maak je kennis met de vele contrasten in landschap, planten en bloemen op diverse hoogten. De kalksteentoppen steken hoog uit boven bloemrijke flanken en dalen met Italiaanse dorpjes. Je kunt de toppen beklimmen, maar het hoeft niet. Onderlangs wandelen is al mooi genoeg.

5. Wandelen door de prachtige rotspartij van de Lame Rosse (Monti Sibillini Marche)

In het noorden van de Monti Sibillini, dicht bij Lago di Fiastra, liggen de Lame Rosse. Ook wel vrij vertaald de rode rotsen. Door deze prachtige rotspartij ligt een wandelroute. Een stevige wandeling van twee uur die ook goed te doen is voor de minder getrainde wandelaar.

 

 

De Lame Rosse di Fiastra is een van de meest fascinerende plaatsen in het Sibillini-gebergte. Het zijn formaties in de vorm van pieken en torens bestaande uit grind bijeengehouden door klei en slib.

De wandelroute, heen en terug op hetzelfde pad, is 7 kilometer lang en het hoogteverschil is 200 meter. Deze wandeling is dus geschikt voor de meeste mensen. De start van de wandeling begint bij de grote dam bij het Lago di Fiastra. Boven op de dam heb je uitzicht over een mooie groene kloof enerzijds en aan de andere kant over het prachtige blauwe water van het Lago di Fiastra. Als je over de reling kijkt zie je hele grote vissen zwemmen. Lees hier verder voor de hele wandeling in de Lame Rosse (Marche Italië).

 

5a. Wandeling langs het meer van Lago di Fiastra 

Geniet van een wandeling rondom het meer van Fiastra. De wandeling start in het kleine gehucht San Lorenzo al Lago. Vandaar vertrekt een natuurpad naar de stuwdam. Het pad start relatief vlak en slingert daarna zo’n 3 kilometer verder langs de oever van het meer. Geniet tijdens de wandeling van het mooie uitzicht over het meer of op de steile rotsen aan de overkant. Vanaf de stuwdam loop je hetzelfde pad weer terug naar het vertrekpunt. De hele wandeling geniet je van prachtige uitzichten, kristal helder water en als je goed kijkt van rondzwemmende 'forellen'. Een aanrader voor een verfrissende wandeling tijdens je vakantie. 

Houd je ook van zwemmen in een bergmeer? We hebben een leuke merentocht voor je voor de nodige verkoeling tijdens een zomerhitte. 

 

6. Wandelroute naar de Fonte dell'Aquila (Marche Monti Sibillini)

Wanneer je Fiastra passeert kom je na circa een kwartiertje uit in Bolognola. In de winter kun je skiën vanaf de vlaktes van "La Pintura di Bolognola". Deze liggen iets hoger dan Bolognola. In het dorp zelf vertrekt er een leuke wandeling “Fonte dell’Aquila”. Een gemoedelijke wandeling van ca. 2 uur. Vanuit een gezellig Italiaans steegje loop je door de bossen naar de fontein toe. Eenmaal boven de boomgrens uit heb je een schitterend panorama. 

 

7. Wandeling vanuit Piano Grande (Monti Sibillini Marche) met prachtig uitzicht op de Grande Sasso (Abruzze)

In de zomer vormen de toppen van de Monti Sibillini een mooi en uitgestrekt wandelgebied, waar je zo maar een herder met zijn kudde schapen tegen kunt komen. Wat verder naar het zuiden en nidden tussen deze bergtoppen ligt de Piano Grande (de grote vlakte) en het 'voormalige' bergdorp Castellucchio. Dit dorp heeft veel schade opgelopen tijdens de aardbeving in 2016. Desondanks help je de inwoners door lokale producten zoals linzen te kopen die zijn uitgestald te midden van deze pracht vlakte. In juni en juli staan de linzenvelden in bloei met duizenden veelkleurige bloemen. Een natuurschoon die je zeker een keertje moet hebben aanschouwd wanneer je Le Marche bezoekt. 

Leuk om een wandeling te combineren met de prachtige bergdorpjes Sarnano of Amandola.

Wanneer je naar het zuiden van de Monti Sibillini rijdt zie je van verre de Monte Vettore opdoemen. Met bijna 2500 meter is dit de hoogste berg van het Monte Sibillini. De Monte Vettore staat aan de voet van het natuurmirakel de Piano Grande. Je kijkt er echt je ogen uit!

We hebben er een leuke wandeling ontdekt die voor iedereen mogelijk is. De wandeling gaat naar een geweldig uitzichtpunt waar je de Gran Sasso (regio Abruzze) kunt zien. De route is aanzienlijk vlak en duurt ca. 2 uur (heen en terug). Leuk om te combineren met een dagtrip naar de Piano Grande en Castellucchio. Laat je verrassen door prachtige natuur tijdens deze wandeling vanuit de Piano Grande (Marche/Umbrië) Italië

 

Kom ook wandelen in Le Marche Italië

Ook wandelen in Italië? Le Marche kent naast wandelroutes aan de kust ook veel wandelingen in de bergen, voorbij typische Italiaanse dorpjes en natuurlijke leuke restaurantjes. Je kunt er naast wandelen ook heerlijk fietsen, Italiaans koken en golfen (evt. georganiseerd). Reizen kan met de auto of snel naar het vliegveld van Ancona. Er is een overzicht met de vluchten van en naar Le Marche. Toch lekker aan de wandel? Hier zijn nog meer leuke wandelingen in Italië (Le Marche) te vinden.  

Ook benieuwd naar deze regio? Download het gratis E-book met 10 tips voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche. 

Of relaxen tijdens een dagje strand? We zitten op ca. 20 minuten van de Adriatische kust. En Le Marche heeft het best bewaarde geheim dat we graag met je delen, namelijk deze top 6 met mooiste stranden aan de Adriatische kust

Je kunt bij La Vecchia Scuola fietsen huren (E bikes) of vanuit huis een wandeling maken. Neem een kijkje op de website of neem contact op voor de mogelijkheden in onze accommodatie. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer