La festa della donna - vriendinnen weekend in het buitenland

Op 8 maart is het La Festa della Donna. En dit jaar valt 8 maart dit in het weekend. Dit betekent dus een vriendinnen weekend! Want sinds wij in Italië wonen geven vriendinnen elkaar Mimosa. Het eerste bosje kreeg ik in 2016 van onze lieve buuf! En sinds die periode doe ik trouw mee aan de feestdag. ’s Avonds gaan we gezellig uit eten. Het viel me direct op hoe opvallend uitbundig alle dames eruit zien op deze avond. En er is zelfs een DJ ‘in the house’.  De dames weten er wel een feestje van te maken. Wat is de reden voor vrouwen om op 8 maart de bloemetjes (in dit geval de mimosa) eens goed buiten te zetten? En wat doen de mannen die avond? Je leest het hier. 

 

  • Internationale vrouwendag
  • Vrouwendag 8 maart
  • Vriendinnenweekend Italie

Internationale vrouwendag

Op 8 maart wordt in heel Italië internationale vrouwendag gevierd. Ook in Nederland wordt internationale vrouwendag gevierd, alhoewel deze dag in Nederland vrij ongemerkt voorbij gaat. Het doel van internationale vrouwendag was vroeger om aandacht te vragen voor de rechten van de vrouw. Tegenwoordig is internationale vrouwendag een goed excuus om weer eens samen te komen met vriendinnen voor een gezellige avond uit.

Waarom mimosa?

Kruidje-roer-mij-niet is de Nederlandse vertaling van de Italiaanse mimosa plant. De mimosa is het symbool geworden van de vrouw. In Italië zie je al vroeg in het voorjaar de Mimosa bloeien. En daar komt de link met vrouwendag vandaan. De gele bloemen staan symbool voor de onderlinge solidariteit van vrouwen. Mimosa staat symbool voor de vrouw zelf: kwetsbaar – maar telkens weer tot bloei komend. En in Italië is 8 maart de dag om aandacht te vragen voor de problemen die veel vrouwen tot op de dag van vandaag nog ervaren. Desondanks staat het feestelijke element voorop.

Op internationale vrouwendag geven mannen deze bloem aan hun vrouwen en moeders. Ook vrouwen delen de Mimosa onderling met elkaar en spreken het ‘auguri’ (geluk gewenst) uit.

De bloemisten doen er goede zaken mee. Veel restaurants zijn tijdens dit evenement bezet door vrouwen en er worden vaak speciale menu’s aangeboden. Je zult dan ook weinig mannen aantreffen in de Italiaanse restaurants; die zijn vandaag bezet door groepen vriendinnen en collega’s die proosten op alle andere vrouwen ter wereld. Veel mannen laten zich daar niet door afschrikken en zien deze dag als hét moment om een vrouw te versieren. Tja…ik geef ze weinig kans.  

8 maart

Feest je met de dames mee?

Gezellig met vriendinnen op stap en de leukste vriendinnenweekendjes ontdekken? Ben je op 8 maart in Italië, dan kan het je zomaar overkomen dat je op straat mimosa wordt aangeboden. De Italiaan zou de Italiaan niet zijn als hij van deze dag gebruik zou maken om vele vrouwen harten te veroveren door mimosa aan te bieden.

Zou je ook graag met een vriendin, zus, collega of moeder van het Italiaanse leven willen genieten? Ga een weekendje weg met vriendinnen. Een weekendje genieten van rust, lekker bijkletsen, slenteren door een Italiaans dorpje of wandelen in de omgeving? .….

Lees hier meer over het vriendinnen weekend in Italië.

Vriendinnenweekend in Italië

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer