Reisverzekering en Corona

Je hebt een reis geboekt naar een land dat code geel of groen heeft. Tijdens je vakantie verergert de situatie en wordt code oranje of rood afgegeven. Waarvoor ben je verzekerd door je reisverzekering? Laat je goed informeren door je verzekeraar voordat je op reis gaat. De kleurcode bij vertrek speelt een belangrijke rol voor je verzekering. Check daarom altijd het reisadvies dat is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse zaken op moment van je vertrek.

 

Reisverzekering en code oranje

 

Ben je verzekerd wanneer je op vakantie ziek wordt door Corona?

Omdat reizen naar landen met code groen of geel niet specifiek wordt afgeraden, ben je met je reisverzekering vaak verzekerd voor kosten die Corona gerelateerd zijn. Daarentegen zijn er ook reisverzekeraars die sinds maart 2020 geen kosten meer vergoeden wanneer zij door Corona veroorzaakt zijn. Ook niet als je naar landen met reisadvies code geel reist.

Ga daarom voordat je op reis gaat na welke voorwaarden worden gesteld door je eigen verzekeraar. Kijk hierbij naar je standaard verzekering en de aanvullende verzekeringsvoorwaarden. Je standaard reisverzekering dekt over het algemeen alle niet Corona gerelateerde gebeurtenissen. De aanvullende verzekering heb je nodig voor eventuele Corona gerelateerde gebeurtenissen.

Je vertrekt op vakantie naar een land met code groen of geel

In de standaard verzekering zijn over het algemeen de kosten gedekt die ontstaan indien de situatie verslechtert en je langer moet blijven of in quarantaine moet. Eventuele medische kosten veroorzaakt door Corona, zoals een behandeling in het ziekenhuis, worden meestal alleen gedekt door een aanvullende verzekering.

Wat als het aantal besmettingen toeneemt tijdens je vakantie en het gebied naar code oranje gaat?  

Waarvoor ben je verzekerd wanneer het vakantie adres naar code oranje of rood gaat? Ook in deze situatie vergoedt een standaard verzekering over het algemeen de kosten voor als je langer moet blijven of in quarantaine moet. Alleen een aanvullende verzekering dekt de medische kosten als gevolg van Corona. Neem wel altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar anders verlies je mogelijk de dekking.

Kan ik met behoud van dekking door een gebied reizen dat oranje is?

Wanneer je door een oranje gebied moet reizen om naar je vakantieadres te komen is er over het algemeen dekking voor kosten veroorzaakt door Corona. Vanzelfsprekend dient je vakantieadres zelf wel code groen of geel te hebben. Een aantal verzekeraars hebben dekking bij reizen door een gebied met code oranje of rood uitgesloten. Controleer daarom je reisverzekering voor vertrek. 

Toch op vakantie als je vakantieadres bij vertrek code oranje of rood heeft?

In dat geval dekken nagenoeg alle reisverzekeringen alleen kosten die niet door Corona zijn ontstaan. Je kiest immers op moment van vertrek bewust voor een risicovolle vakantiebestemming.

Mijn reisverzekering denkt geen medische kosten voor Corona. Wat kan ik doen?

Elke verzekeraar hanteert eigen voorwaarden, check daarom alvorens op vakantie te gaan altijd je eigen (reis)verzekering. Eventueel kun je met deze kortlopende verzekering (ca. € 35 voor reis van 10 dagen) van de ANWB je ook laten verzekering voor medische kosten tijdens je vakantie als gevolg van het Coronavirus. 

Reisadvies Europa

De Europese Unie heeft een website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Hiermee kun je de ontwikkeling van de coronavirus-situatie per land volgen. De heropening van de EU biedt ook informatie over verschillende beperkingen, waaronder quarantaine- en testvereisten voor reizigers. Open de kaart kleurcode per land volgens de EU.  

Een actueel overzicht van alle corona-gevallen per land is te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via deze link

Reisadvies Italië

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Wat is het huidige reisadvies en met welke maatregelen moet je rekening houden voor je vakantie? Lees de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië. Deze gegevens worden dagelijks bijgewerkt. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer