Kun je straks reizen zonder vaccinatiebewijs?

Momenteel wordt er een vaccinatiepaspoort ontwikkeld waarmee je weer op reis zou kunnen gaan. De Europese Unie heeft onlangs bevestigd dat er een ‘Digital Green Pass’ komt, waarmee mensen zich weer veilig kunnen verplaatsen in de Europese Unie of in het buitenland – voor werk of toerisme. Ook zonder vaccinatie maar met een test in je pas kun je op reis. Ben je al gevaccineerd? Een bevestiging van vaccinatie of het gele boekje geldt niet als officieel vaccinatiebewijs.

 

| Bijgewerkt 15-04-2021 |

vaccinatiepaspoort voor op reis

Heb ik dit jaar een vaccinatie nodig om op reis te gaan?

Europese lidstaten bespreken de mogelijkheid om voor aankomende zomer een vaccinatie paspoort in te voeren. “Wie nog niet is geprikt of een besmetting heeft doorgemaakt, zou met de pas kunnen laten zien dat hij of zij is getest”- verklaarde recentelijk commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Met het paspoort is het zichtbaar of iemand is gevaccineerd, een test heeft gehad óf de ziekte van Corona heeft doorstaan. Er komen extra medische gegevens in het vaccinatiepaspoort. Met dit digitale paspoort kun je in 2021 ook kunnen reizen zonder al gevaccineerd te zijn.

Voor- en tegenstanders

De zuidelijke landen van de Europese Unie zijn voorstander van het hebben van een vaccinpaspoort om zo veilig mogelijk toeristen te kunnen gaan verwelkomen. Andere lidstaten hebben nog vragen over dit soort certificaten, vooral over de kwestie hoe je het certificaat zou kunnen gebruiken. Veel landen zijn dan ook al bezig met certificaten. Nederland is bezig met de ontwikkeling van een vaccinatie-app. België heeft gewaarschuwd dat mensen die nog niet zijn ingeënt, in de toekomst niet mogen worden benadeeld. Ook de privacy rondom de vaccinatie gegevens zal veilig moeten zijn. Lidstaten worden allen geacht mee te doen aan het vaccinatiepaspoort en geldt in principe alleen voor reizen binnen de EU. 

Een vaccinatiepaspoort gaat meer vrijheid geven aan mensen en de mogelijkheid geven om te gaan reizen. Hiervoor moeten nog diverse ethische vragen rondom het vaccinatie bewijs opgelost worden. Ook moet worden vastgesteld of mensen die gevaccineerd zijn geen bijdrage meer hebben in de verspreiding van het virus.

Hoe werkt het vaccinatiepaspoort?

Er wordt nagedacht over een zogenaamde 'digipas'die je kunt gebruiken als een QR-code op je telefoon of een geprinte versie ervan. Alleen de noodzakelijke informatie zal worden getoond met de QR-code. Hiermee kan op een vliegveld of bij de grens gemakkelijk en snel worden gecontroleerd of je mag reizen. Het certificaat zal gratis afgeleverd worden. Dus wie van het digitaal groen certificaat gebruik wil maken, hoeft er niet voor te betalen. 

Wanneer komt er duidelijkheid over een vaccinatie bewijs vanuit Europa?

De Europese Commissie is gekomen met een Europees bewijs waarmee een reiziger kan aantonen dat hij de vaccinatie tegen het Corona virus heeft ontvangen. Het digitale vaccinatiepaspoort zal verder gaan onder de naam ‘Digital Green Pass’. En om ongelijkheid te voorkomen, zal de pas ook andere informatie moeten bevatten, zoals resultaten van recente COVID-19-tests of bewijzen van immuniteit. De pas zal klaar zijn voor 1 juni en volledig operationeel vanaf juli, aldus Thierry Breton tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Wanneer er weer gereisd mag worden wordt niet bepaald door deze vaccinatie pas, maar door het reisadvies dat wordt afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies lees je hier

Geldt een bevestiging van vaccinatie of het gele boekje als officieel vaccinatiebewijs?

Wanneer je een vaccinatie tegen Corona hebt gehad, krijg je daarvan een bevestiging mee. Wanneer je een geel vaccinatie boekje hebt, kun je de vaccinatie daarin laten opnemen. Een bevestiging van de vacccinatie of notitie ervan in het gele boekje geldt nog niet als officieel bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. De bevestiging is dus voor persoonlijk gebruik, het geen bewijs. Op dit moment is het niet verplicht om een vaccinatie bewijs te laten zien wanneer je gaat reizen. Meer kun je hier lezen op de website van de Nederlandse overheid.  

Reisadvies Europa

De Europese Unie heeft een website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Hiermee kun je de ontwikkeling van de coronavirus-situatie per land volgen. De heropening van de EU biedt ook informatie over verschillende beperkingen, waaronder quarantaine- en testvereisten voor reizigers. Open de kaart kleurcode per land volgens de EU.  

Reisadvies Italië

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Wat is het huidige reisadvies en met welke maatregelen moet je rekening houden voor je vakantie? Lees de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië. Deze gegevens worden dagelijks bijgewerkt. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer