Hoe kan ik reizen met vaccinatiebewijs of test?

Per 1 juli is er een vaccinatiepaspoort beschikbaar waarmee je gemakkelijker op reis kunt gaan. Zonder Coronabewijs kun je momenteel niet meer door Italië reizen. Ben je gevaccineerd? Of heb je al een Boosterprik gehad? Lees verder hoe je het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) met test als reisbewijs kunt bemachtigen en tot wanneer je coronabewijs in Italië geldig is.  

 

| Bijgewerkt 12-02-2022 |

vaccinatiepaspoort voor op reis

Tot wanneer is je coronabewijs geldig?

Je coronabewijs is beperkt geldig. Controleer voordat je op reis gaat de geldigheid van je vaccinatiebewijs.

  • Een corona testbewijs is geldig tot 24 uur na het moment van testen. Binnen deze 24 uur kun je de QR-code steeds opnieuw laten scannen.
  • Ben je gevaccineerd? Het vaccinatiebewijs is pas geldig vanaf 14 dagen na je 2e prik en direct na de Boosterprik. Europese coronapassen zijn vanaf 1 februari 2022, gerekend vanaf de toediening van de laatste prik, 9 maanden geldig.

Een coronapas in Italië heeft na de Booster een onbeperkte geldigheid. De geldigheid van een vaccinatiebewijs is max. 6 maanden voor iedereen die 2 vaccinaties heeft gehad zonder booster of herstelbewijs.

Indien je vaccinatiebewijs ouder is dan 6 maanden (bijv. jongeren die nog geen 3e vaccinatie kunnen krijgen), kun je vanaf 7 februari ook een negatief testbewijs tonen (antigeentest max. 48 uur oud of PCR-test max. 72 uur oud bij aankomst). Dit geldt ook voor lokaal gebruik binnen Italië.

Om naar Italië te kunnen reizen mag een vaccinatiebewijs niet ouder zijn dan 9 maanden. Meer informatie hierover vind je ook op deze pagina.

  • Ben je hersteld van Corona, dan is het herstelbewijs geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, tot 180 dagen na de positieve test.  

Hier kun je een vaccinatie bewijs of test opvragen 

Nederlanders kunnen in eigen land dit Europese Coronabewijs opvragen. Het certificaat is per 1 juli in alle EU-landen ingevoerd. Voor Italië mag dit certificaat in het Italiaans, Engels, Frans of Spaans zijn. Dit certificaat is in Italië ook geldig als Super Green Pass. Bij tonen van dit Coronabewijs is aanvullend geen negatieve test nodig.

Je kunt een Digitaal Corona Certificaat (DCC) ook aanmaken via een CoronaCheck-app. Download de app via deze link

Voor binnenkomst in Italië is er ook een EU Digital Passenger Locator Form, oftewel dit dPLF formulier nodig (zowel met auto als vliegtuig). Dit formulier kun je ook hier digitaal invullen. Naar dit formulier kan door de Italiaanse autoriteiten gevraagd worden.

Geldt een bevestiging van vaccinatie of het gele boekje als officieel vaccinatiebewijs?

Wanneer je een vaccinatie tegen Corona hebt gehad, krijg je daarvan een bevestiging mee. Wanneer je een geel vaccinatie boekje hebt, kun je de vaccinatie daarin laten opnemen. Een bevestiging van de vacccinatie of notitie ervan in het gele boekje geldt NIET als officieel (reis)bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. De bevestiging is dus voor persoonlijk gebruik, het is geen bewijs om te reizen binnen de EU.

Reisadvies Europa

De Europese Unie heeft een website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Hiermee kun je de ontwikkeling van de coronavirus-situatie per land volgen. De heropening van de EU biedt ook informatie over verschillende beperkingen, waaronder quarantaine- en testvereisten voor reizigers. Open de kaart kleurcode per land volgens de EU.  

Reisadvies Italië

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Wat is het huidige reisadvies en met welke maatregelen moet je rekening houden voor je vakantie? Lees de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië. Deze gegevens worden dagelijks bijgewerkt. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer