Hoe kan ik reizen met vaccinatiebewijs of gratis test?

Per 1 juli is er een vaccinatiepaspoort beschikbaar waarmee je gemakkelijker op reis kunt gaan. Ook zonder vaccinatie maar met een negatieve test in je zak kun je op reis. Ben je al gevaccineerd? Een bevestiging van vaccinatie in het gele boekje geldt niet als officieel vaccinatiebewijs. Lees verder hoe je dit EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) of een gratis test als reisbewijs kunt bemachtigen en tot wanneer je coronabewijs in Italië geldig is.  

 

| Bijgewerkt 02-12-2021 |

vaccinatiepaspoort voor op reis

Hoe werkt het vaccinatiepaspoort?

Er is een zogenaamde 'digipas' die je kunt gebruiken als een QR-code op je telefoon of een geprinte versie ervan. Alleen de noodzakelijke informatie zal worden getoond met de QR-code. Hiermee kan op een vliegveld of bij de grens gemakkelijk en snel worden gecontroleerd of je mag reizen. Het certificaat wordt gratis afgeleverd. Dus wie van het digitale vaccinatie certificaat gebruik wil maken, hoeft er niet voor te betalen. 

Hier kun je een vaccinatie bewijs of gratis test opvragen 

Nederlanders kunnen in eigen land dit Europese Coronabewijs opvragen. Het certificaat is per 1 juli in alle EU-landen ingevoerd. Voor Italië mag dit certificaat in het Italiaans, Engels, Frans of Spaans zijn. Dit certificaat is in Italië ook geldig als Green Pass. Bij tonen van dit Coronabewijs is aanvullend geen negatieve test nodig.

Je kunt een Digitaal Corona Certificaat (DCC) ook aanmaken via een CoronaCheck-app. Download de app via deze link

Voor binnenkomst in Italië is er ook een EU Digital Passenger Locator Form, oftewel dit dPLF formulier nodig (zowel met auto als vliegtuig). Dit formulier kun je ook hier digitaal invullen. Naar dit formulier kan door de Italiaanse autoriteiten gevraagd worden.

Tot wanneer is je coronabewijs geldig?

Je coronabewijs is mogelijk beperkt geldig. Controleer voordat je op reis gaat de geldigheid van je vaccinatiebewijs.

  • Een corona testbewijs is geldig tot 24 uur na het moment van testen. Binnen deze 24 uur kun je de QR-code steeds opnieuw laten scannen.
  • Ben je gevaccineerd? Het vaccinatiebewijs is pas geldig vanaf 14 dagen na je laatste prik. Hoe lang de vaccinatie geldig is, is op dit moment in Nederland nog niet duidelijk. Tot dat moment is het vaccinatiebewijs onbeperkt geldig. Meer informatie hierover vind je op deze Coronacheck pagina. Italië heeft met ingang van 15 december een geldigheid van 9 maanden ingevoerd voor een vaccinatiebewijs. Dit geldt zowel voor reizen als voor gebruik binnen Italië. 
  • Ben je hersteld van Corona, dan is het herstelbewijs geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, tot 180 dagen na de positieve test. Mogelijk gaat deze termijn van 180 dagen worden verlengd. 

Geldt een bevestiging van vaccinatie of het gele boekje als officieel vaccinatiebewijs?

Wanneer je een vaccinatie tegen Corona hebt gehad, krijg je daarvan een bevestiging mee. Wanneer je een geel vaccinatie boekje hebt, kun je de vaccinatie daarin laten opnemen. Een bevestiging van de vacccinatie of notitie ervan in het gele boekje geldt NIET als officieel (reis)bewijs voor vaccinatie tegen het coronavirus. De bevestiging is dus voor persoonlijk gebruik, het is geen bewijs om te reizen binnen de EU.

Reisadvies Europa

De Europese Unie heeft een website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Hiermee kun je de ontwikkeling van de coronavirus-situatie per land volgen. De heropening van de EU biedt ook informatie over verschillende beperkingen, waaronder quarantaine- en testvereisten voor reizigers. Open de kaart kleurcode per land volgens de EU.  

Reisadvies Italië

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Wat is het huidige reisadvies en met welke maatregelen moet je rekening houden voor je vakantie? Lees de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië. Deze gegevens worden dagelijks bijgewerkt. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer