Kerstmarkt in Italië - dit is de top 5

Op zoek naar de decembersfeer in het buitenland? Bezoek eens een kerstmarkt in Italië. Of plan je een citytrip naar Italië aankomende winter? Deze kerstmarkten zijn zeker de moeite waard.

Veel Nederlanders bezoeken jaarlijks een kerstmarkt. De sfeer en gezelligheid van een kerstmarkt maakt voor velen de wintermaanden toch een stuk aangenamer. We hebben daarom een selectie voor je gemaakt uit leuke kerstmarkten in Italië. Zelf wonen we op een uurtje rijden van Gubbio. Deze favoriet met de grootste kerstboom ter wereld staat natuurlijk ook op het lijstje. 

Dit zijn 5 mooie kerstmarkten voor de winter van 2021:

 1. Trentino Alto Adige
 2. Verona
 3. Avezzano
 4. Gubbio
 5. Rome

Verona heeft voor de feestdagen de verplichting aangekondigd om ook buitenshuis een mondkapje te dragen. De Green Pass is nodig om toegang te krijgen tot de kerstmarkten. In Trento en Bolzano ontvang je na het tonen van de Green Pass een armband.

Vanwege de bekende moeilijkheden in verband met Covid zullen een aantal festivals ook dit jaar niet plaatsvinden. Controleer daarom zekerheidshalve ook de link naar het VVV (indien aanwezig). Of neem contact op met de plaatselijke organisatie.

Magische kerstsfeer in Italië

Straten en pleinen van het oude historische centrum zijn gezellig druk. Het is een frisse winteravond met handschoenen aan. De glitters van Kerstmis en geuren die vrijkomen door lokale producten zoals geroosterde kastanjes. Muziek die je doet denken aan de kindertijd ...

Maar ook traditionele lokale ambachten met lekkere drankjes die je handen verwarmen. Kerstdecoraties die mooie herinneringen geven aan een prachtige plek. Iedereen die al eens een bezoek heeft gebracht aan een van de vele Italiaanse kerstmarkten, weet wat er bedoeld wordt als het gaat om "magische kerstsfeer".

Ga je mee?

Kerstmarkten Italië top 5

1. Kerstmarkt in Trento en Bolzano (Trentino Alto Adige)

Trento en Bolzano zijn twee steden die tijdens de kerstperiode in sprookjesachtige plekken veranderen. De markten van deze twee steden in Trentino trekken jaarlijks tussen november en december diverse toeristen die dol zijn op kerstevenementen. 

Trento Città del Natale

Trento ademt kerstsfeer uit, want in deze typisch Centraal-Europese stad komen zowel de Italiaanse - als de Duitse cultuur samen. Trento wordt ook vaak 'de eerste Italiaanse stad na 'Brenner' genoemd.

Het evenement vindt plaats in Trento op Piazza Fiera en op Piazza Cesare Battisti. De kerstmarkt van Trento is van 20 november 2021 t/m 9 januari 2022 en is met uitzondering van eerste kerstdag, elke dag geopend met de volgende tijden:

 • van zondag tot donderdag van 10.00 tot 19.30
 • vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 20.30
 • zaterdag 18 en vrijdag 31 december 2021 van 10.00 tot 22.00

De markt is gesloten op eerste kerstdag en zal toegankelijk zijn na controle van deze Green Pass

Bolzano

Bolzano verandert in december naar een prachtige kerstplek. In de stad hoor je geluiden en zie je kleuren van de kerst. Honderden lampjes verlichten de straten en de winkel ramen van het historische centrum. De kerstmarkten zijn zeker de ultieme gelegenheid om deze stad te bezoeken. Met tentoonstellingen, musea en kastelen wandel je door de straten van het historische centrum.

In de afgelopen jaren was 'Piazza Walther' het toneel met de karakteristieke houten huizen van de "Christkindlmarkt". Het kloppend hart van de stad waar Oostenrijkse en Italiaanse tradities samenkomen. Bolzano is de plek waar exposanten typische decoraties in glas, hout en keramiek aanbieden. Je vindt er veel cadeau-ideeën nog gemaakt vanuit de ambachtelijke traditie. En niet te vergeten de gastronomische specialiteiten met heerlijke kerstsnoepjes en typische 'Zelten', een stevige fruitcake met gekonfijt fruit en apfelstrudel.

Kerstmarkten Italie

2. Kerstmarkt in Verona

Romantiek en Kerstmis? Daarvoor ga je naar het magische Verona, de plek om onbetwiste romantiek met de kerstsfeer van deze stad te combineren. Zelfs het theater van de tragedie van Romeo en Julia is winters aangekleed met kerstverlichting, kleuren en geluiden.

Van 13 november tot 26 december zijn de straten en pleinen van Verona met meer dan 100 exposanten omgetoverd naar een kerstsfeer. De markten zijn verdeeld over diverse plekken in de stad: Piazza dei Signori, Cortile Mercato Vecchio, Lungadige San Giorgio, Ponte Pietra, Ponte Scaligero di Castelvecchio, Via della Costa, Piazza Indipendenza, Piazza Viviani en Piazza San Zeno. Ze zullen open zijn op de volgende tijden:

 • Zondag t/m donderdag: 10.00-21.30
 • Vrijdag, zaterdag / dagen voor feestdagen: 10.00-23.00
 • 24 december: markt sluit om 17.00 uur
 • 25 december: marktopening om 16.00 uur
 • 26 december: markt sluit om 18.00 uur

Tip: maak een rondleiding over het karakteristieke Piazza Brà en slenter vervolgens verder naar de Via Mazzini en Piazza delle Erbe. Je bent enkele meters verwijderd van het beroemdste balkon ter wereld. Beleef hier het verhaal van Julia en haar geliefde Romeo. Hoe romantisch!

3. Beleef de kerst in Avezzano

We gaan iets zuiderlijker naar midden Italië, waar in de provincie L'Aquila jaarlijks de kerstmarkt in Avezzano wordt gehouden. Deze kerstmarkt wordt gehouden van 3 december 2021 tot 9 januari 2022 op 'Piazza Risorgimento' in het centrum van de stad.

Tijdens de feestdagen staan er veel attracties op het programma maar ook diverse etenswaren van kebab, typische lokale producten, gefrituurd voedsel tot wafels en andere kerstlekkernijen.

Voor de kleintjes is er puur plezier op de ijsbaan of in de Kerstmantrein. Op de avond van 31 december is er livemuziek. Deze kerstmarkt is een evenement georganiseerd door Morelli Eventi, Abruzzo in Musica en de gemeente Avezzano. 

Toegang is gratis en met Green Pass. Je kunt de dienstregeling en het programma bekijken op deze speciale Facebook-pagina.

4. De grootste kerstboom in Gubbio

Onder de grootste kerstboom ter wereld wachten enkele van de mooiste kerstattracties op je. Want Gubbio verandert tijdens de kerstmaanden in een echte kerststad, met ongelooflijke attracties en evenementen voor jong en oud. Gubbio is leuk en romantisch en dé gelegenheid om je de magische kerstsfeer in Italië te laten ervaren! 

'ChristmasLand' houdt haar derde editie en bestaat uit een circuit van attracties om de prachtige stad Gubbio te ontdekken. Ondergedompeld in de magische sfeer van Kerstmis ga je de hoofdrolspelers en de middeleeuwse schoonheden van Gubbio ontmoeten. 

Openingstijden voor de kerstattracties in Gubbio (van 10:00 tot 19:30):

 • Van 20 tot 21 november
 • Op 27 en 28 november
 • Van 4 tot 12 december en 18+19 december
 • Doorlopend geopend van 24 december 2021 tot 9 januari 2022

Toegangskaarten en meer informatie over de kerstactiviteiten (incl. Green Pass) met openingstijden vind je op deze website

5. Kerst vieren in Rome

Een citytrip gepland naar de hoofdstad van Italië? De grootste kerstmarkt vind je natuurlijk in Rome. 

Rome biedt in totaal 6000 m2 aan kerstattractie voor ruim 200 exposanten. Elk weekend vind je op deze 'Vintage Market' naast kerstartikelen ook handwerk, kunst, woondecoratie, design, illustraties, kleding, spelletjes voor kinderen, boeken en bloemdecoraties.

De kerstattractie vindt plaats op 'Piazza Ragusa' op de volgende dagen:

 • 4 en 5 december
 • 11 en 12 december
 • 18 en 19 dececember

De Green Pass is vereist om toegang te krijgen tot de Vintage Market. De grootste en meest gevarieerde kerstmarkt van Rome wacht jou. Als je meer informatie wilt, bezoek dan deze speciale Facebook-pagina.

 

Kerstmarkt in Rome

Citytrip gepland naar Rome?

Overweeg je met de kerst een stedentrip naar één van de mooiste steden van Europa? In Rome is zoveel te zien en te beleven dat je er wel 2 weken kunt verblijven. Wat dacht je van het Colloseum, de Sixtijnse kapel en de Spaanse trappen? Handig om je vooraf te verdiepien in de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen.

Citytrip Rome

Onderaan de pagina vind je een handige city map oftewel toeristische plattegrond van de stad. 

Of verdiep je alvast in de volgende feestdag van Italië.

Feestdagen Italië

Agenda van evenementen en tentoonstellingen in Italië

In deze agenda vind je diverse evenementenen tentoonstellingen of feesten zoals sagra's in Italië. Want Italië is een land met een lange geschiedenis van tradities en culturele evenementen. De meest traditionele en daarmee onmisbare evenementen in Italië vind je daarom ook in deze agenda. 

Agenda evenementen

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer