10x Italiaanse films en leesboeken voor Italië fans

Op zoek naar een Italiaanse film of jezelf helemaal verliezen in een spannend boek over Italië? We hebben leuke Italiaanse zomerfilms en romantische leesboeken voor je. Of je nu in Italië of in Nederland woont, een groot deel van de mensen vindt het heerlijk om weg te zwijmelen bij een film of boek. Daarom hebben we leuke tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je je niet gaat vervelen tijdens een frisse periode. Met deze tips vliegt de tijd voorbij!

 

 

5x Italiaanse boeken - leestips

1. Sofia draagt altijd zwart van Paolo Cognetti

De hoofdpersoon Sofia zou zo graag gelukkig zijn, maar draagt toch altijd zwart. Op haar zestiende neemt ze een overdosis pillen en wordt ze opgenomen in een kliniek. Twee jaar later belandt ze – na een prestigieuze theateropleiding in Rome – als jonge actrice in New York in de hoop ontdekt te worden. Maar uiteindelijk is Sofia altijd op de vlucht, voor haar vrienden, voor haar ouders, voor haar geliefden en bovenal voor zichzelf.

Bekijk boek en prijs op Bol.com

Italie magazine leestips Paolo Cognetti

2. Het Italiaanse meisje van Lucinda Riley

Het Italiaanse meisje neemt je mee op Rosanna's onvergetelijke reis van het harde bestaan in Napels naar de luxe van Milaan en de meest prestigieuze operahuizen ter wereld. Al op elfjarige leeftijd ontmoet Rosanna de man van haar leven. Ze ziet operastudent Roberto in het café van haar ouders in Napels en is op slag verliefd. Ze wordt gevraag een lied te zingen. Roberto is dermate onder de indruk van haar stem dat hij Rosanna ervan overtuigt dat ze net als hij een grootse toekomst in de opera heeft. De twee bijzonder getalenteerde operazangers reizen de hele wereld over. Maar de glamour zorgt voor een turbulente romance en kent diepe dalen en hoge pieken.

Bekijk boek en prijs op Bol.bom

Italie magazine leestips van Lucinda Riley

3. De geniale vriendin van Elena Ferrante

Een indrukwekkend verhaal over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De slimme Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. Dit eerste boek uit een vierluik is inmiddels ook verfilmd.

Bekijk boek en prijs op Bol.com

Italie magazine leestips van Elena Ferrante

4. Kookschool d’Amore van Nicky Pellegrino

Vier vrouwen - een alleenstaande moeder, een ambitieuze advocate, een vrouw op zoek naar zichzelf en een weduwe op zoek naar een nieuwe invulling van haar leven. Ze beginnen de week als vreemden in een kookschool op Sicilië gerund door Luca Amore. Hij doet niets liever dan mensen wegwijs maken in de heerlijke Italiaanse keuken. Maar de groep die nu aanschuift in zijn kookschool bewijst dat de meester zelf soms ook nog iets bij kan leren over het leven. In de hitte van de keuken worden vriendschappen gesmeed die alles zullen veranderen.

Bekijk boek en prijs op Bol.com

 

 

Italie magazine leestips van Nicky Pellegrino

5. Wegens vakantie gesloten – Italië in augustus door Jarl van der Ploeg

Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg, wiens zomers zich al een leven lang in Italië afspelen, legt aan de hand van de zomer in augustus de Italiaanse volksaard uit. Waarom zijn stranden altijd leeg tussen een en vier 's middags? Drinken Italianen echt zo weinig tijdens hun strandfeesten? Wie Italië wil begrijpen, moet de cultuur van de Italiaan in augustus leren begrijpen. Het is een maand zo machtig dat zelfs en voetbal en de politiek ervoor moeten wijken.

Bekijk boek en prijs op Bol.com

 

Italie magazine leestips Jarl van der Ploeg

Toch liever bladeren door een glossy Italië magazine?

Ben je geen echte lezer dan kun je waarschijnlijk wel genieten van een mooi Italiaans magazine. Dergelijke tijdschriften bevatten reportages over de Italiaanse cultuur en recepten met al het lekkers dat te vinden is in de Italiaanse keuken. De meest boeiende verhalen over de diverse regio’s komen voorbij. Zodat je altijd weer een nieuwe kant van Italië ontdekt. Leuke Italiaanse bladen in Nederland verkrijgbaar zijn ‘Italië magazine’ of de ‘Smaak van Italië’.

Met dit 100 pagina dikke glossy magazine waan je je helemaal in Italië. Het magazine bevat meer dan 300 foto’s en illustraties, is zonder advertenties en nu per post te ontvangen.  

  • Tips voor bezichtigingen in 21 dorpen en steden 
  • Erop uit tips voor een dagje weg 
  • Geheime stranden van kiezel- tot zandstrand
  • 7 Uitgeschreven wandelroutes 
  • Diverse natuurgebieden voor een dagje wandelen of fietsen 
  • 28 restaurant tips

Direct lezen? Je kunt het magazine ook downloaden. Of bestel een bundel met het kassakoopje waarmee je zowel het tijdschrift per post als digitaal ontvangt.  

NAAR INKIJKEXEMPLAAR

 

Italie magazine Via Le Marche

5x Italiaanse films - kijktips

1. A casa tutti bene

"Bezoek en vis blijven maar drie dagen fris," luidt een wijs Italiaans gezegde. Maar drie uur lijkt een stuk realistischer voor deze familiereünie. Als grootmoeder Alba en grootvader Pietro vijftig jaar getrouwd zijn, komt iedereen massaal bij elkaar om dat te vieren. Voor korte tijd, denken en hopen ze. Tot een storm ervoor zorgt dat niemand weg kan. 

"A Casa Tutti Bene" is een heerlijke film waarin al die Italiaanse eigenaardigheden onder de zon samenkomen." In Italië was deze film een van de grootste film hits. Zin in een Italiaanse filmavond? Bestel de DVD via de link.

Bekijk film en prijs op Bol.com

2. L’incredibile storia dell’Isola delle Rose (Netflix)

Het ongelooflijke en waargebeurde verhaal over het 'Isle of Roses' dat draait om Giorgio Rosa, een Bolognese ingenieur van 33 jaar. Giorgio besluit om een eiland te ontwerpen voor de kust van Rimini, ongeveer 12 kilometer van de kust, buiten de Italiaanse territoriale wateren. Hij legde eerst het idee voor aan de Italiaanse overheid, maar hij kreeg geen toestemming.

In 1967 stelde hij zijn eiland (dat eigenlijk een platform was) open voor bezoekers. Het werd een succes en veel jongeren wilde er massaal naartoe. Hij riep zelfs de onafhankelijkheid van het eiland uit. De Italiaanse autoriteiten konden dit niet waarderen en uiteindelijk werd het eiland opgeblazen. 

 

3. La vita è bella

Italië, 1939. Guido, een grote levensoptimist is verliefd op Dora, die als bruid beloofd is aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Intussen is in Italië de rassenwet in werking getreden en wordt Guido - omdat hij een jood is - samen met z'n zoon naar een concentratiekamp gedeporteerd. Omdat de levens omstandigheden in het kamp erbarmelijk zijn, is Guido vastbesloten zijn zoon tegen alles en iedereen te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Tegen iedereen die hiet wil horen vertelt hij dat het leven, ondanks alles, wondermooi is!

Een prachtig verhaal over de kracht van liefde in een wereld vol waanzin.

Bekijk film en prijs op Bol.com

4. Made in Italy

Vader en zoon zijn van elkaar vervreemd. Senior is een kunstenaar die al jaren niets fatsoenlijks meer heeft afgeschilderd. Junior is werkzaam in de Londense kunstgalerie van zijn schoonouders en ligt in scheiding. Bijna ex-echtgenote wil het hele spul verkopen, maar geeft haar man nog een maand om met voldoende geld op de proppen te komen. De enige optie is de aftandse Toscaanse villa verkopen waar vader en zoon al decennia geen voet meer over de drempel hebben gezet. In de prachtige Toscaanse heuvels liggen mooie maar ook bittere herinneringen. 

Een mooi verhaal met prachtige beelden van Italiaanse landschappen in Toscane. Vanaf 8 oktober in de bioscoop.

Bekijk film en prijs op Bol.com

5. Cinema Paradiso

Salvatore, een beroemd filmregisseur, keert terug naar zijn geboortedorp in Sicilië voor de begrafenis van zijn oude vriend Alfredo. Hij was de filmoperateur van de plaatselijke bioscoop Cinema Paradiso, waar Salvatore de gelukkigste momenten van zijn jeugd heeft doorgebracht en waar zijn liefde voor de film is ontstaan. Voor de vaderloze jongen werd Alfredo een vaderfiguur die hem wijze raad en liefde gaf. Zijn terugkomst doet echter ook pijnlijke herinneringen herleven aan zijn jeugdliefde Elena, die hij moest verlaten om zijn droom na te jagen.

Een Italiaanse klassieker met prachtige muziek die je gezien moet hebben.

Bekijk film en prijs op Bol.com

Anderen bekeken ook:

Reisgidsen

Andere reistips Italië

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer