Paastradities in Italië met processie Paastradities in Italië met processie Paastradities in Italië met processie

Italiaanse Paastradities

Pasen is een van de belangrijkste Italiaanse feestdagen van het jaar. De lente is begonnen en het buitenleven kan weer worden opgepakt. Elk dorp heeft een dorpsfeest of processie om het begin van een mooi seizoen in te luiden. Zo ook het dorp Montefano in regio Le Marche waar wij sinds 2016 wonen. Maar geen paashaas of gekleurde eieren in Italië. Wat hoort er volgens de traditie dan wel bij een Italiaans Paasfeest? Laten we kijken hoe Italië Pasen viert.

1. De olijftak op Palmzondag

1. De olijftak op Palmzondag

Pasen wordt in Italië nog altijd hoofdzakelijk vanuit haar religieuze achtergrond gevierd. De paasviering begint op zondag voor Pasen, ook wel bekend als Palmpasen. Hiermee wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht die werd begroet door het wuiven van palmbladeren.

De olijfboom is het symbool van vrede en wordt in Italië, door gebrek aan een palmtak, gezegend op Palmzondag (de zondag voor Pasen). Behalve Piemonte en Lombardia groeien in bijna heel Italië olijven. Italië is dan ook na Spanje de grootste olijfproducent van de wereld. Met name de regio’s Umbrië, Toscane, Le Marche, Ligurië, Puglia en Sicilië produceren olijfolie. De meest uiteenlopende vormen aan olijven vind je er, die allemaal verschillende kwaliteiten en smaken van olijfolie opleveren.

Veel Italiaanse gezinnen en kinderen zie je op Palmzondag terug naar huis keren met een in de kerk gezegende olijftak. 

"De gezegende 'paastak' nemen we jaarlijks mee naar huis als teken van gezondheid en voorspoed". "De gezegende 'paastak' nemen we jaarlijks mee naar huis als teken van gezondheid en voorspoed". "De gezegende 'paastak' nemen we jaarlijks mee naar huis als teken van gezondheid en voorspoed".

"De gezegende 'paastak' nemen we jaarlijks mee naar huis als teken van gezondheid en voorspoed".

2. De Paas Processie

2. De Paas Processie

Een belangrijk evenement met Pasen is de Processie. Daarmee begint in Italië de ‘Goede Week’ waarin verschillende kerkelijke rituelen worden gehouden. Op donderdag herdenkt Italië het feest van het laatste avondmaal. En Goede Vrijdag is de dag van de Processie, een moment waar heel het dorp naartoe komt. De straten worden verlicht met fakkels en er volgt een indrukwekkende parade waarin een broederschap met kap en luid geratel het lichaam van Jezus door de straten draagt. De kerkklokken luiden vanaf dat moment niet meer tot aan zondag ochtend met Pasen om zo het lijden van Jezus te symboliseren.

Mocht je tijdens Pasen in Italië zijn is het zeker de moeite waard om een Processie te bezoeken. Ook wanneer je niet gelovig bent. Houd er ook rekening mee dat sommige feestdagen gevolgen kunnen hebben de openingstijden van winkels of voor het openbaar vervoer. Ook als je een reisdag plant, kun je je beter even verdiepen in de feestdagen die tijdens jouw vakantie vallen. 

Elk dorp heeft een eigen Processie, zo ook het dorp Loreto waar vele mensen jaarlijks naartoe komen omdat het een bedevaartsoord is. En Loreto heeft nog veel meer moois en is de moeite waard om te bezoeken. 

Naar Loreto


3. Uovo di Pasqua

3. Uovo di Pasqua

Enkele weken voor Pasen zie je ze al in de supermarkt, spectaculair verpakte grote chocolade Paaseieren. Vrolijk en uitbundig verpakt in allerlei kleuren. Maar het gaat er met name om wat er in het ei zit, want in elk ei zit een verrassing verstopt. Eieren zijn in Italië altijd een symbool geweest van leven en wedergeboorte. En met Pasen is het de gewoonte om een groot chocolade ei te geven met een verrassing daarin.

Italianen vieren Pasen met een Colomba

Naast de chocolade eieren is het voor Italianen geen Pasen zonder de 'Colomba Pasquale’. Deze zachte Paascake eten ze als dessert. Je ziet vele variaties maar de klassieke variant met amandelen ‘on top’ is onze variant. Wil je Pasen op zijn Italiaans vieren? Maak dan een Colomba. We hebben een traditioneel maar snel recept voor je. 

RECEPT PAASCAKE

colomba colomba colomba

4. Lamsvlees op de Italiaanse Paastafel

4. Lamsvlees op de Italiaanse Paastafel

Er wordt niet alleen chocolade en Paascake gegeten met Pasen. Met de lunch staat er namelijk lamsvlees op de Italiaanse Paastafel. De gewoonte om lam te eten kent haar oorsprong al vanuit een Joodse traditie. Het stond symbool voor het “offeren van een Lam’ om de wil van goden gunstig te stemmen. Het eten van lam staat symbool voor het leven, omdat het vlees je voedt, de wol je kleding geeft en je met de melk dorst lest. 

Waarschijnlijk staat er bij jou in Nederland geen lam op het menu met Pasen maar heerlijke wentelteefjes of pannenkoeken met ahornsiroop? Dan is deze feestelijke en gemakkelijke cocktail is het perfecte drankje om je paasbrunch mee te beginnen. Deze cocktail met de naam 'Mimosa' is gemakkelijk te maken en valt bij bijna iedereen in de smaak. Lees het recept maar eens. 

Recept cocktail Paasbrunch

5. Picknick met Pasquetta

5. Picknick met Pasquetta

'Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi' - oftwel 'Kerst vier je met je gezin, Pasen met wie je maar wilt'. De Paasmaandag (Pasquetta) wordt dan ook vooral ingevuld met uitstapjes buiten de stad, bezoeken aan musea en wandelingen met vrienden. Mooie plekken in de natuur zijn op deze middag druk bezocht en iedereen heeft een volle picknickmand bij zich met resten van de Eerste Paasdag.

Veel Italianen zijn tijdens de lunch op Paasmaandag dan ook in een park te vinden. Er worden BBQ’s opgestookt voor het lamsvlees. En natuurlijk mag de wijn deze middag niet ontbreken.

Mocht je de kans hebben om Pasen te vieren in Italië zorg dan dat je de maandag ook meepikt. Met een goed gevulde picknickmand en een mooie plek in een park waan je je helemaal in de Italiaanse traditie. 

Anderen bekeken deze tradities