Coronavirus en reizen voor een vakantie naar Italië

| Bijgewerkt 15-07-2020 |

Hoe gaat het met je geplande vakantie naar Italië? En hoe kunnen we veilig op vakantie naar Italië? Dat zijn vragen waarop de antwoorden voor iedereen verschillend kunnen zijn. Er is op dit moment erg veel informatie over het onderwerp ‘Coronavirus en reizen naar Italië’ te vinden. Maar het is niet altijd duidelijk welke informatie actueel of speculatief is. We hebben daarom vanuit officiële Nederlandse – en Italiaanse bronnen een pagina samengesteld met specifieke informatie omtrent het reizen naar Italië.

 

Coronavirus en reizen naar Italië

Wanneer kunnen we weer reizen naar Italië?

UPDATE 15-06-2020: Het reisadvies is voor de meeste Europese landen waaronder Italië versoepeld, van code oranje naar code geel (toerisme toegestaan). Dit is eerder bevestigd door het Kabinet in Nederland op 3 juni, de belangrijkste punten zijn: 

 Code geel wil zeggen dat de gezondheidsrisico’s vergelijkbaar zijn als in Nederland. Er geldt geen quarantaine plicht en de reisverzekering dekt eventuele gezondheidszorg in het buitenland. 

Je moet de veiligheidsregels van het land zelf in acht nemen en vooral drukte vermijden.

Op de website van Buitenlandse zaken vind je het laatste reisadvies. En hier kun je ook een app downloaden.

Bij klachten meld je je bij lokale gezondheidsdiensten voor een test. En bij een positieve test ook melden bij de GGZ in Nederland.

Met de datum 15 juni volgt Nederland een aantal andere Europese landen die ook vanaf 15 juni de reisbeperkingen versoepelen. Vanaf 15 juni zijn Duitsland en Zwitserland open voor verkeer van/naar Italië en op 16 juni volgde Oostenrijk. 

Omdat momenteel de regels in vakantielanden afwijken, heeft de ANWB deze reiswijzer over 17 populaire vakantielanden en de coronamaatregelen die daar gelden beschikbaar gesteld. Neem voor informatie ook altijd contact op met je vakantie accommodatie. 

Vliegmaatschappijen reageren ook op de Europese landen. Zo heeft Ryanair haar vluchten naar Italië hervat vanaf 1 juli. Easyjet is vanaf 15 juni weer gestart met vluchten naar Italië. Ook KLM breidt het aantal vluchten en bestemmingen isteeds verder uit. Op welke Italiaanse steden er wordt gevlogen lees je hier.Transavia had al besloten om vluchten naar Italië vanaf 4 juni op te opstarten. 

Blijf op de hoogte en volg de officiële kanalen voor de juiste informatie.

Reisadvies Italië

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland hanteert een reisadvies voor Italië. In het reisadvies staan gebieden die gemarkeerd zijn met kleurcode geel (toerisme toegestaan). 

Een actueel overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, is te vinden via deze link.

Op vakantie naar de Adriatische kust deze zomer?

De regio Le Marche heeft richtlijnen opgesteld voor de strandhouders en deze gedeeld met de provincies Emilia Romagna en Abruzzo. Dit voor een uniformiteit van strandgebruik aan de Adriatische kust. Op hoofdlijnen moeten de stranden als volgt worden gebruikt en ingericht:

De minimum afstand tussen de parasols in dezelfde rij moet min. 5m zijn en tussen de rijen onderling meer dan 3m. Tussen een aangrenzend strandbed moet 2m aanwezig zijn en er geldt een persoonlijke veiligheidsafstand van 1m. 

De parasols, ligbedden, ligstoelen etc. moeten bij elke verandering van klant worden schoongemaakt. Ook is het verplicht om een eigen strandlaken mee te nemen. 
Het gebruik van douches in de buitenlicht verdient de voorkeur (beperking van 1P douchecabines wordt aanbevolen).

De reservering van een strandbed wordt zoveel mogelijk digitaal gedaan. Je hebt geen mondkapje  nodig op het strand. 

Bron: Regio Le Marche

Ontwikkelingen Corona maatregelen op regionaal niveau

Regio's kiezen zelf voor versoepeling regels en invulling van fase 2 

*Maandag 18 mei was de datum voor de heropening van economische activiteiten. Regionale instanties anticipeerden hierop met versoepelingen van de maatregelen die oorspronkelijk voor 1 juni voorzien waren. De formalisering hiervan heeft op 16 mei plaatsgevonden met een nieuw regeringsbesluit. 

Italië kent in totaal 20 regio’s. Deze 20 regio’s zijn op hun beurt weer in provincies en gemeenten verdeeld. Anders dan in Nederland heeft Italie op nationaal - en op regionaal niveau een bestuur. De regio's hebben daarmee de mogelijkheid om maatregelen te treffen die afwijken van het besluit van de regering. 

Zo kozen een aantal regio's zoals Ligurië, Le Marche en Calabrië voor een versnelde opstart van fase 2. Zo keurde de provincie Le Marche gezondheidsveiligheidsprotocollen goed voor het openen van de sectoren toerisme, handel en gezondheid en sociale dienstverlening. Er zijn richtlijnen opgesteld om de activiteiten zoals kappers, winkels, bars, schoonheidspecialisten op 18 mei op te kunnen starten. Ook vakantie accommodaties zijn vanaf 18 mei open wanneer zij zich aan de richtlijnen houden voor een Coronaproof verblijf. De strandtenten hebben zich voorbereid op een opening vanaf 29 mei.

Update: Voor de regio's is vervroegde opening van activiteiten met bijbehorende protocollen op 16 mei goedgekeurd met een Regeringsbesluit. 

Bron: Regio Le Marche

Italië omtrent aanpak Corona virus op nationaal niveau

UPDATE: Besluit regering 16 mei 2020

Het nieuwe decreet heft vanaf 18 mei elke beperking op voor reizen binnen het regionale grondgebied.  En vanaf 3 juni mag er ook binnen andere regio's worden gereisd.

Vanaf 18 mei mogen vervroegde economische, productie- en sociale activiteiten plaatsvinden in overeenstemming met de inhoud van protocollen of richtlijnen van de regio's. Als er geen regionale richtlijnen zijn, gelden de op nationaal niveau vastgestelde protocollen. 

 

Besluit regering 26 april 2020

Op hoofdlijnen (ingang 4 mei):

De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde tijdens een persconferentie op 26 april de maatregelen aan om de Covid-19-noodsituatie in een zogenaamde "fase twee" in te laten gaan. 

In deze volgende fase wordt het openbaar leven in stappen weer tot leven gebracht. Hierbij is het verplicht om de veiligheidsafstand van min. 1m te hanteren en het gezicht met een mondkapjer te bedekken in winkels en openbaar vervoer. Om speculatie te voorkomen, wordt de prijs van mondkapjes vastgesteld door de regering.

Openbare parken gaan weer open. Het is toegestaan om vanwege fysieke beweging met 2 personen naar de bergen of zee te gaan. Bezorging van etenswaren aan huis is mogelijk.  

In winkels, kantoren, fabrieken en openbaar vervoer (ook vliegtuig) is het nodig om neus en mond te bedekken.

Kerken mogen voor de dienst nog niet open. Wel is het mogelijk om begrafenis te houden voor max. 15 personen (familie leden) met in acht neming van de veiligheidsafstand van 1m en het dragen van een masker.

Ingang 4 mei

De bedrijven zoals industrie, bouw en groothandel kunnen weer opstarten en voorbereidingen hiervoor treffen op 27 april.

*Wat kan er vanaf 18 mei?

De kleding- en schoenenwinkels, juweliers en alle andere winkels kunnen weer open. Dit geldt ook voor musea en tentoonstellingen. Dit met inachtneming van de afstand van één meter en het gebruik van mondkapjes. Bioscopen, theaters en concertzalen blijven gesloten, zoals pubs en discotheken.

*Vanaf 1 juni

Opening van restaurants en bars, ijssalons en kappers (op afspraak). Dit met inachtneming van de afstand van één meter en het gebruik van mondkapjes. 

Scholen en universiteiten blijven gesloten tot september.

Noot*: Regionale instanties anticiperen hierop met versoepelingen van de maatregelen op 18 mei die oorspronkelijk voor 1 juni voorzien waren. 

Bron: Governo Italiano

Annuleringsverzekering

Veel mensen hebben hun (zomer)vakantie al geboekt en willen weten of hun reisverzekering dekking biedt, als zij hun vakantiereis omboeken of annuleren. Over het algemeen krijg je met een allrisk annuleringsverzekering bij een reservering voor de Corona uitbraak je reissom terug van de verzekering. In een overzicht van Independer zie je hoe de verschillende reisverzekeringen omgaan met de huidige situatie en of je recht hebt op een vergoeding in geval van annulering. 

Meer Corona informatie uit officiële bronnen?

Op deze pagina staat alleen officiële informatie. Heb je meer relevante informatie vanuit officiële bronnen? Dat kan via onderstaand formulier. Er zullen via dit kanaal geen vragen beantwoord worden. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer