Actuele reisinformatie voor een vakantie naar Italië

| Bijgewerkt 23-10-2021 |

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Hoe kun je reizen met Corona certificaat en wat dekt een reisverzekering? De Green Pass is ingevoerd in Italië, hoe kom je ook aan dit certificaat? Waar vind je het EU Digital Passenger Locator Form (dPLF)? Wat is het huidige reisadvies en welke maatregelen zijn er voor je vakantie? Alle benodigde en actuele informatie vind je hier. 

Zelf wonen wij in Italië en volgen landelijk -, regionaal - en lokaal nieuws over de coronamaatregelen op de voet. Lees hier de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië.

 

Coronavirus en reizen naar Italië

Vakantie naar Italië nog steeds mogelijk

Vakanties naar Italië zijn nog steeds mogelijk. De kleurcode van Italië is nog steeds geel. Sardinië is per 7 oktober gewijzigd naar groen. Bij terugkeer uit Italië naar Nederland moet je een coronabewijs laten zien, muv Sardinië waarvoor geen coronabewijs nodig is bij terugkeer. Lees hier verder. 

Kan ik op vakantie wanneer Nederland rood of oranje kleurt?

Nederland kleurt rood en oranje volgens de EU kaart. Wat zijn dan de gevolgen voor je vakantie en reizen in en door Italië? Lees het antwoord hier onder de veelgestelde vragen. 

Vanaf 6 augustus Green Pass voor restaurants, bioscopen en sportscholen

Reizen door Italië kan momenteel met een Green Pass. Er zijn drie veiligheidsvoorwaarden: met een vaccinatie, je bent hersteld van Covid of hebt een negatieve test ondergaan. Naast reizen is de Green Pass vanaf 6 augustus ook ingevoerd voor alle binnen evenementen, bars en restaurants. En hierop wordt ook gecontroleerd. Per 1 september ook verplicht voor openbaar vervoer. Ga je binnenkort op vakantie? Lees verder voor meer informatie hierover.

Italiaanse Green Pass

Wat is er allemaal open in Italië?

De regering heeft er dit voorjaar voor gekozen om versneld te openen. De avondklok is per 21 juni komen te vervallen. Alle regio's (muv Sicilië) hebben nog steeds kleurcode wit. Lees verder voor alle details.

NAAR ARTIKEL

Hoe kan ik reizen met vaccinatiebewijs of gratis test?

Per 1 juli is er een vaccinatiepaspoort beschikbaar waarmee je gemakkelijker op reis kunt gaan. Ook zonder vaccinatie maar met een negatieve test in je zak kun je op reis. Ben je al gevaccineerd? Een bevestiging van vaccinatie in het gele boekje geldt niet als officieel vaccinatiebewijs. Lees verder hoe je dit EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) of een gratis test kunt bemachtigen. 

Meer over vaccinatiepaspoort

Vaccinatiepaspoort op reis

Wat is de huidige situatie? De coronabesmettingen in Italië

Italië is per 28 juni geheel teruggekeerd naar witte zone en is nog steeds geldig (muv Sicilië). De afgelopen week schommelde het aantal besmettingen in Italië rond de 2500 (op 60 miljoen mensen). 

Tot eind december 2021 geldt er een regeling om het aantal besmettingen niet verder op te laten lopen. In hoofdlijnen is de Green Pass (naast reizen) ook ingevoerd voor toegang tot o.a. restaurants en bars. De grens tussen de witte en gele zone wordt niet meer (alleen) bepaald op basis van het aantal besmettingen, maar door het aantal beschikbare bedden op de intensive care. 

Een dagelijks actueel overzicht van alle corona-gevallen per regio en provincie in Italië vind je via deze link.

Het afgelopen jaar zijn een aantal Nederlandse - en Belgische vakantiegangers naar Italië gekomen. Ook zij hadden te maken met de op dat moment geldende coronamaatregelen in Italië. Hoe streng er is gecontroleerd en of iedereen zich aan de regels houdt? Lees verder voor de reiservaringen in Italië

De kaart van Italië met code wit, geel, oranje of rood (kaart 18 oktober)

Regels op regionaal niveau 

Huidige situatie: 21 regio's met code wit en 0 regio's met code geel.  

Momenteel is Italië opgedeeld in vier gebieden: rode zone (hoogrisico), oranje zone (gemiddeld risico), gele zone (laag risico) en witte zones (veilig). De kleurindeling van de Italiaanse regering is anders dan de kleurcodering voor het reisadvies dat wordt afgegeven door het Nederlandse of Belgische Ministerie. 

Onder kleurcode rood vallen geen regio's.

Onder de oranje kleurcode vallen geen regio's.

Onder de oranje geel vallen geen regio's. 

Onder kleurcode wit vallen: alle overige regio's .

Regio kaart Italië  

Meer informatie is ook te vinden op de Italiaanse website Covidzone.

Algemene regels op nationaal niveau geldend voor heel Italië 

In Italië geldt nog steeds de regel van het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten publieke ruimtes. De plicht om BUITEN een mondkapje te dragen is per 28 juni voor de witte zone komen te vervallen. BINNEN blijft het mondkapje verplicht in de supermarkt, bar, restaurant (mits je aan tafel zit), musea en openbaar vervoer. Vanaf 5 augustus heb je een Green Pass nodig voor alle binnen evenementen, maar ook in o.a. bars en restaurants (binnen). 

Aanvullende regels geldend per kleurzone 

In de witte zone geldt geen avondklok en alle activiteiten kunnen weer open. Buiten kun je met een onbeperkt aantal mensen aan tafel eten, binnen met max. 6 personen. De discotheek gaat open met tonen van Green Pass. Het mondkapje blijft binnen verplicht evenals het houden van 1m afstand. 

In zone geel zijn restaurants open voor lunch en diner maar mogen alleen serveren aan tafels buiten (vanaf 1 juni ook binnen en met meer dan 4 personen). Indien er geen buitenterras is, is er een afhaalmogelijkheid. Winkelcentra zijn open. Musea zijn open, theaters, concertzalen en bioscopen zijn ook open maar uitsluitend met vooraf toegewezen zitplaatsen. Buitenzwembaden en strandtenten zijn open. Sportscholen pas vanaf 1 juli. De avondklok is per 21 juni opgeheven. Er mag vrij worden gereisd tussen gele en witte regio's onderling. Mondkapje zowel buiten als binnen verplicht. 

Voor de zones oranje gelden aanvullend dat bars, restaurants, ijssalons en banketbakkers hier altijd gesloten zijn. Er mag niet buiten de provincie of gemeente worden gereisd (uitgezonderd kleine dorpen minder dan 5000 inwoners, voor max. 30km en binnen de provincie) tenzij voor werk, studie of medische redenen. Hiervoor heb je een zelfverklaring nodig. Er zullen controles zijn en boetes worden gegeven. 

In de rode zones moet je thuis blijven (muv werk of noodzakelijke zaken). Ook winkels die geen primaire levensbehoeften verkopen sluiten. Bezoek bij familie of vrienden is niet toegestaan. 

Hoe kan ik veilig een reis boeken voor 2021?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Italië vanaf 10 juni een positief reisadvies. Wel kunnen er lokaal nog regels gelden. Boek je een reis tijdens de coronacrisis? Bereid je dan goed voor op je vakantie met de volgende tips. Lees ook over de reis- en vakantie ervaringen van Nederlanders die in het buitenland verbleven tijdens Corona het afgelopen jaar. 

5 Tips voor veilige vakantie

reisadvies Nederlanders corona

Reisadvies Italië voor Nederland en België

De kleurcode van Italië is vanaf 6 augustus geel. Sardinië is vanaf 7 oktober groen. Na een vakantie in Italië heb je vanaf 8 augustus een coronabewijs nodig om terug te keren naar Nederland (muv Sardinië). Een actueel overzicht van de kleurcode in Italië, zowel per regio als per provincie, is te vinden op deze website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

De Europese Unie heeft een website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Open de kaart kleurcode Italië volgens de EU. Nederland heeft momenteel code oranje. Wat betekent dit voor reizen naar Italië? Lees het antwoord hier onder veel gestelde vragen. 

Via deze link houdt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) een Europese kaart bij die wekelijks wordt bijgewerkt.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in België hanteert op deze website ook een reisadvies voor Italië. Het advies kan afwijken van het reisadvies van het Nederlandse Ministerie. Ook de kleurcodes zijn niet hetzelfde. 

Reisadvies Italië met corona code geel of oranje

Hoe kunnen we reizen naar Italië?

Reizen naar Italië met vliegtuig of auto

Wanneer je vanuit Nederland naar Italië reist moet je vóór aankomst in Italië een aantal documenten kunnen laten zien. 

Italië hanteert de volgende toegangsrestricties per 1 juli:

  • Je bent minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd - of -
  • Je bent hersteld van COVID-19 (de geldigheid van het certificaat is max. 180 dagen na de eerste test) - of - 
  • Je hebt een negatieve test (pcf of antigeen) niet ouder dan 48 uur. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn vrijgesteld van het afnemen van een negatieve test

Lees meer op de website van de de Italiaanse regering

Vanaf 24 juni kunnen Nederlanders in eigen land een Europees coronacertificaat hier opvragen. Het certificaat (vaccinatie bewijs) is per 1 juli in alle EU-landen ingevoerd. Voor Italië mag dit certificaat in het Italiaans, Engels, Frans of Spaans zijn. Bij tonen van het Corona certificaat is aanvullend geen negatieve test nodig.

Je kunt een Digitaal Corona Certificaat (DCC) ook aanmaken via een CoronaCheck-app. Download de app via deze link. Je kunt je in juli en augustus gratis laten testen om binnen de EU op vakantie te gaan. Ook kinderen kunnen er terecht. Een online afspraak kun je maken op testenvoorjereis.nl. Of maak telefonisch een afspraak via de GGD door te bellen naar 0800-5005. Een afspraak maken kan al twee weken voor vertrek. Testlocaties zijn er door het hele land. 

Vanaf 24 mei heb je ook een formulier nodig (zowel met auto als vliegtuig) dat je digitaal kunt invullen op EU Digital Passenger Locator Form (dPLF). Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden. Lees er meer over op deze link of vul het dPLF formulier digitaal in. Dit vervangt de zelfverklaring die je voorheen moest invullen en heb je ook nodig naast een bewijs van vaccinatie.

Terugreizen naar Nederland

Wanneer je vanuit Italië terug naar Nederland terug reist moet je, muv Sardinië, vanaf 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien (je bent volledig gevaccineerd, hebt een herstelbewijs of een negatieve test). Kinderen onder de 12 jaar kunnen zonder coronabewijs terug reizen. Met het vliegtuig is er ook deze gezondheidsverklaring nodig, meer uitleg hierover op de website van de Nederlandse Overheid.   

Reizen door Italië

Reis je met de auto door Italië dan moet je voor vertrek dit dPLF formulier invullen en altijd bij je hebben. Je moet een mondkapje in de auto dragen tenzij je reist met mensen uit een zelfde gezin. Huur je een auto na de vlucht, let dan op de hygiënemaatregelen. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Lees 9 tips voor het huren van een auto tijdens je vakantie. 

Tips autoverhuur

Neem de veiligheidsregels van het land ook zelf in acht en probeer vooral drukte vermijden. Op de website van Buitenlandse zaken vind je het laatste reisadvies. Omdat de regels in vakantielanden afwijken, heeft de ANWB deze reiswijzer over 17 populaire vakantielanden en de coronamaatregelen die daar gelden beschikbaar gesteld. Neem voor informatie ook altijd contact op met je vakantie accommodatie. Ook handig is deze reischeck van de Nederlandse Overheid. 

Ben je verzekerd wanneer je op vakantie ziek wordt door Corona?

Je hebt een reis geboekt naar een land dat code geel of groen heeft. Tijdens je vakantie verergert de situatie en wordt code oranje of rood afgegeven. Waarvoor ben je verzekerd door je reisverzekering? Laat je goed informeren door je verzekeraar voordat je op reis gaat. De kleurcode bij vertrek speelt een belangrijke rol voor je verzekering. Check daarom altijd het reisadvies dat is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse zaken op moment van je vertrek.

Reisverzekering en Corona

Reisverzekering en Corona

Veel gestelde vragen over Corona en vakantie in Italië

Kan ik op vakantie wanneer Nederland rood of oranje kleurt op de Europese Corona kaart?

De Europese Unie houdt de kleurcodes per lidstaat bij. Open deze kaart op kleurcode van de EU. Op dit moment staat Nederland bij de Italiaanse regering op deze lijst. Hiermee kun je met de gestelde toegangseisen (vaccinatie, antistoffen of negatieve test) in en door Italië reizen. Italië stelt op dit moment geen extra eisen (zoals quarantaine) naast deze reeds geldende toegangseisen voor rood of oranje gekleurde landen binnen Europa. 

Met hoeveel personen mag je in de auto?

Vier of meer mensen kunnen alleen in dezelfde auto verblijven als ze deel uitmaken van hetzelfde samenwonende huishouden, maar niet als ze twee koppels of vrienden zijn, zelfs niet als ze zijn ingeënt. Omdat dit binnen een beperkte ruimte is, blijven de regels bepalen dat niemand naast de bestuurder mag reizen, terwijl er niet meer dan twee personen op de achterbank (aan beide uiteinden) mogen blijven. Deze regel is onafhankelijk van de kleur die de regio heeft. 

Hoe kan ik veilig op zomervakantie naar Italië?

Kies voor een kleinschalige accommodatie en ga drukte zoveel mogelijk uit de weg. Veel accommodaties werken met een coronaprotocol zonder het vakantiegevoel voor gasten uit het oog te verliezen. Omdat het lastig is met corona een vakantie te plannen, hanteren veel accommodaties voor het seizoen van 2021 aangepaste annuleringsvoorwaarden. Lees verder voor een veilige vakantie naar Italië. 

Veilig op vakantie

Kunnen we naar het strand tijdens onze vakantie?

Strandtenten zijn per half mei open. Kijk verder voor de stranden aan de Adriatische kust

Kan ik naar het restaurant tijdens mijn vakantie in Italië?

Vanaf 1 juni kun je ook zowel binnen als buiten in restaurants eten. Lees meer over Italiaanse restaurants in het artikel 5x uit eten in Italië

De 22 mooiste plekjes voor 2022

Waar ga je op vakantie in 2022? Voor welke regio kies je? Er zijn zo veel mooie plekjes in Italië, dat het lastig kiezen is. En waar is het veilig op vakantie gaan met Corona? Kies je voor het toeristische Toscane of het minder drukke en onbekende Le Marche of Puglia?

Of ga je liever naar de eilanden zoals Sicilië en Sardinië? Het blijft een lastige keuze. We hebben daarom een top 22 mooiste plekjes in Italië gemaakt! Zodat jij weet waar je veilig op vakantie kunt gaan in 2022. 

22 mooiste plekjes voor 2022

21 Mooiste plekjes in Italië voor 2021

Ontvang gratis reisgids voor jouw vakantie in 2022

  • Wil jij wel eens iets anders op jouw vakantie?
  • Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken? 
  • Op zoek naar insider tips van locals voor jouw vakantie naar Italië?

Dan is deze gratis reisgids voor jou!

Ontdek het geheim van Le Marche. In de mooiste regio van Italië vind je nog rust, ruimte en puurheid. Geen massa’s toeristen. En omdat de beste vakantie vaak begint bij een goede voorbereiding, maar het je helaas aan tijd ontbreekt, hebben we een gratis reisgids voor je.

In de reisgids staan de 10 hoogtepunten die je gezien moet hebben tijdens een vakantie in Le Marche. De tips variëren van zeldzame witte strandjes tot de mooiste bezienswaardigheden van Ancona, Loreto en Macerata. Volledig vernieuwd, 30 pagina's dik en al meer dan 900x gedownload. Mis het niet!

IK WIL DEZE GRATIS REISGIDS

 
Gratis reisgids

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Omdat wij in Italië wonen volgen wij dagelijks al het nieuws over de coronamaatregelen. Wil je graag op de hoogte worden gehouden van veranderingen omtrent reizen of de situatie in Italië? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. Je ontvangt een bericht wanneer er nieuwe relevante informatie beschikbaar is. Individuele vragen kunnen we helaas niet beantwoorden.

Ben je benieuwd wie wij zijn? Een korte introductie over ons en waar wij wonen in Italië vind je hier

Laatste update verzonden op 01-10-2021. 

Je emailadres is veilig bij ons. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Wij werken met een Privacy Policy

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer