Reisadvies voor een vakantie naar Italië in 2021

| Bijgewerkt 19-04-2021 |

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Kun je reizen zonder vaccinatiepaspoort en wat dekt een reisverzekering? Wat is het huidige reisadvies en welke maatregelen zijn er voor je vakantie? Lees hier de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië.

De huidige regels zijn geldig tot 26 april waarbij voor heel Italië minimaal de regels voor zone oranje gelden. Daarna keert de gele zone terug voor Italië en kunnen activiteiten worden herstart. 

Zelf wonen wij 5 jaar in Italië en volgen landelijk -, regionaal - en lokaal nieuws over de coronamaatregelen op de voet. Heb je daarom na het lezen van de officiële bronnen nog andere vragen over coronamaatregelen in Italië? Neem dan hier contact met ons op. Een aantal vragen die wij hebben ontvangen staan vermeld onderaan het artikel. 

 

Coronavirus en reizen naar Italië

Update 17-04: heropening Italië per 26 april

Uit de persconferentie van de Italiaanse Premier Draghi en Minister Speranza van Volksgezondheid is een routekaart gekomen. Heropening Italië voor gele en oranje zones vanaf 26 april. Restaurants direct open, strandopening vanaf half mei. Reizen tussen regio's toegestaan met een speciale pas. De indeling van Italië in gele, oranje en rode zones evenals de avondklok blijft voorlopig gehandhaafd. Lees meer hierover in de rubriek 'actueel nieuws uit Italië'.

Wat is de huidige situatie? De coronabesmettingen in Italië

De landelijke besmettingsgraad (Rt) zit inmiddels met 0,85 weer onder 1. Er zijn landelijk, regionaal en ook lokaal maatregelen van kracht. De afgelopen week schommelde het aantal besmettingen in Italië rond de 15.000 (op 60 miljoen mensen). De maatregelen blijven aangescherpt tot 26 april. 

De huidige regels zijn geldig tot 26 april waarbij voor heel Italië minimaal de regels voor zone oranje gelden.Daarna keert de gele zone terug voor Italië en kunnen activiteiten worden herstart. 

Een dagelijks actueel overzicht van alle corona-gevallen per regio en provincie in Italië vind je via deze link.

De controles in Italië kunnen streng zijn in de oranje en rode zones. Ook zijn er agenten op straat die bij cafés en restaurants naar binnen lopen om de regels te controleren. Klanten of ondernemers die zich er niet aan houden, kunnen een hoge boete verwachten.  

Het afgelopen jaar zijn een aantal Nederlandse - en Belgische vakantiegangers naar Italië gekomen. Ook zij hadden te maken met de op dat moment geldende coronamaatregelen in Italië. Hoe streng er is gecontroleerd en of iedereen zich aan de regels houdt? Lees verder voor de reiservaringen in Italië

De kaart van Italië met code geel, oranje of rood (kaart 19 april)

Kaart Italië code geel oranje rood Corona 19 april 2021

Regels op regionaal niveau 

Huidige situatie: 18 regio's met code oranje en 3 regio's rood. 

Na 19 april: naar verwachting blijven Sardegna en Valle d'Aosta in zone rood en kan Puglia naar zone oranje. Lombardia, Lazio, Liguria, Veneto, Piemonte, Abruzzo, Emilia Romagna, Le Marche, Molise en Umbria kunnen waarschijnlijk naar zone geel. 

Momenteel is Italië opgedeeld in drie gebieden: rode zone (hoogrisico), oranje zone (gemiddeld risico) en geel (veiligere) zones. Ligt de Rt (besmettingsgraad) onder 0.5 dan geldt kleurcode Wit en bij een Rt onder 1 geldt kleurcode Geel (Laag besmettingsrisico). Tussen de 1 en 1.25 kleur Oranje en daarboven Rood. De kleurindeling van de Italiaanse regering is  anders dan de kleurcodering reisadvies dat wordt afgegeven door het Nederlandse Ministerie. 

Onder kleurcode rood vallen de regio's Valle d'Aosta, Puglia en Sardegna.

Onder de oranje kleurcode vallen alle overige regio's.

Onder kleurcode wit of geel vallen: geen.

Regio kaart Italië  

Meer informatie is ook te vinden op de Italiaanse website Covidzone.

Algemene regels op nationaal niveau geldend voor heel Italië 

In Italië geldt nog steeds de regel van het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten publieke ruimtes (supermarkt of restaurant). Momenteel is een mondkapje buiten overdag in heel Italië verplicht in geval je met meer dan 2 personen op straat bent. 

Aanvullende regels geldend per kleurzone 

In zone geel zijn restaurants open maar sluiten om 18.00 de deuren, daarna is er een afhaalmogelijkheid. Winkelcentra zijn in het weekend gesloten. Je mag met niet meer dan 4 personen aan 1 tafel. Sportscholen, zwembaden, theaters en bioscopen zijn gesloten. Musea en tentoonstellingen zijn open van maandag t/m vrijdag (enkel in zone geel). Het openbaar vervoer heeft een dienstregeling van vijftig procent. Er geldt een avondklok van 22.00 uur tot 5.00 uur. Er mag tot 30 april NIET worden gereisd tussen regio's onderling, ook niet indien zij in een witte of gele zone vallen. Er mag worden gereisd naar een 2e woning buiten de regio (alleen met gezin), tenzij ze in een rode zone liggen. Je mag op bezoek gaan bij familie of vrienden max. 2 personen en max. eenmaal per dag. 

Voor de zones oranje gelden aanvullend dat bars, restaurants, ijssalons en banketbakkers hier altijd gesloten zijn. Er mag niet tussen provincies en gemeentes (uitgezonderd kleine dorpen minder dan 5000 inwoners, voor max. 30km en binnen de provincie) onderling worden gereisd tenzij voor werk, studie of medische redenen. Hiervoor heb je een zelfverklaring nodig. Er zullen controles zijn en boetes worden gegeven. 

In de rode zones moet je thuis blijven (muv werk of noodzakelijke zaken). Ook winkels die geen primaire levensbehoeften verkopen sluiten. Bezoek bij familie of vrienden is niet toegestaan. 

Nieuw is de witte zone en die geldt voor regio's die gedurende 3 weken minder dan 50 besmettingen hebben op 100.000 inwoners. Er geldt voor deze regio geen avondklok meer en alle activiteiten zoals sportscholen en theaters kunnen weer open. De masker plicht voor binnen en buiten blijft gelden, evenals afstand houden van 1m en verbod op samenscholing. 

Hoe kan ik veilig een reis boeken voor 2021?

Dat veel Nederlanders twijfelen wanneer ze de vakantie kunnen boeken is niet zo vreemd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor bijna alle Europese landen het reisadvies aangescherpt. Ook voor Italië geldt nog steeds een code oranje reis advies (alleen noodzakelijk reizen). Boek je een reis tijdens de coronacrisis? Bereid je dan goed voor op je vakantie met de volgende tips. Lees ook over de reis- en vakantie ervaringen van Nederlanders die in het buitenland verbleven tijdens Corona het afgelopen jaar. 

5 Tips voor veilige vakantie

reisadvies Nederlanders corona

Reisadvies Italië voor Nederland en België

De Europese Unie heeft een nieuwe website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Deze Europese kaart is nog niet officieel erkend door de lidstaten. Open de kaart kleurcode Italië volgens de EU.  

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland hanteert een reisadvies voor Italië. Het reisadvies is op dit moment ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Italië ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Lees hier de regels over thuisquarantaine. Op dit moment heeft de Nederlandse regering het advies gegeven om niet naar het buitenland te reizen tot 15 mei.

Een actueel overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, is te vinden op de website van het Ministerie via deze link

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in België hanteert op deze website ook een reisadvies voor Italië. Het advies kan afwijken van het reisadvies van het Nederlandse Ministerie. Ook de kleurcodes zijn niet hetzelfde. 

Reisadvies Italië met corona code geel of oranje

Hoe kunnen we reizen naar Italië?

Op dit moment heeft de Nederlandse regering het advies gegeven om niet naar het buitenland te reizen wanneer dat niet nodig is, tot tenminste 15 mei. 

Wanneer je vanuit Nederland naar Italië een noodzakelijke reis maakt moet je vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag tonen (een moleculaire of antigeentest). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Dit geldt voor kinderen van alle leeftijden. Testen bij aankomst is niet mogelijk. In Italië moet iedere reiziger een ingevuld document kunnen laten zien bij aankomst. Hier kan door de Italiaanse autoriteiten naar gevraagd worden.

Tot 30 april: 5 dagen quarantaine voor EU-reizigers naar Italië. 

Reizigers die vanuit EU-landen naar Italië gaan moeten na aankomst verplicht vijf dagen in quarantaine. Deze extra maatregel gaat gelden voor zowel inwoners als bezoekers. Iedereen die arriveert moet dus een negatieve coronatest overleggen en vijf dagen in quarantaine. Deze verplichting geldt tot 30 april. 

In Italië mag je tot 26 april alleen naar een andere regio voor werk, gezondheid of andere strikt noodzakelijke redenen en moet je dit ingevulde formulier bij je hebben. Lees meer op de website van de de Italiaanse regering

Na 26 april: reizen tussen regio's vanaf 26 april toegestaan met pas

Er komt een speciale pas (eerst op papier, daarna digitaal) om je tussen regio's te kunnen verplaatsen en om aan grote evenementen deel te nemen. Het is ook toegestaan om tussen oranje en rode zones te reizen, echter met gezondheidscertificaat. Dit is een anticipatie op het Vaccinatie Paspoort dat Europa tussen juni en juli zal lanceren. Lees hier meer over het vaccinatie paspoort. Op het gezondheidscertificaat moet je kunnen aantonen met een medische verklaring dat je de ziekte minder dan 6 maanden hebt gehad, gevaccineerd bent of een negatieve test hebt gehad binnen 48 uur. Het certificaat is geldig voor Italianen en voor reizigers die uit het buitenland komen. 

Wanneer je vanuit Italië terug naar Nederland reist moet je negatieve NAAT (PRC)-test van max. 12 uur oud laten zien wanneer je aan boord gaat. Ook moet je in bezit zijn van een negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud bij het boarden. Je vind hier een overzicht van alle testlocaties in Italië.  

Reis je met de auto dan moet je voor vertrek deze zelfverklaring invullen en altijd bij je hebben. Je moet een mondkapje in de auto dragen tenzij je reist met mensen uit een zelfde gezin. Huur je een auto na de vlucht, let dan op de hygiënemaatregelen. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars. Lees 9 tips voor het huren van een auto tijdens je vakantie. 

Tips autoverhuur

Je moet de veiligheidsregels van het land zelf in acht nemen en vooral drukte vermijden. Op de website van Buitenlandse zaken vind je het laatste reisadvies. Omdat de regels in vakantielanden afwijken, heeft de ANWB deze reiswijzer over 17 populaire vakantielanden en de coronamaatregelen die daar gelden beschikbaar gesteld. Neem voor informatie ook altijd contact op met je vakantie accommodatie. 

Kun je straks reizen zonder vaccinatiebewijs?

Momenteel wordt er een vaccinatiepaspoort ontwikkeld waarmee je weer op reis zou kunnen gaan. De Europese Unie heeft onlangs bevestigd dat er een ‘Digital Green Pass’ komt, waarmee mensen zich weer veilig kunnen verplaatsen in de Europese Unie of in het buitenland – voor werk of toerisme. Ook zonder vaccinatie maar met een test in je paspoort kun je op reis. Hiermee komen we een stap dichter bij de mogelijkheid om weer vrij te gaan reizen.

Meer over vaccinatiepaspoort

Vaccinatiepaspoort op reis

Italië kiest voor vaccinatiepas of app

Reizen door Italië kan op korte termijn met een (papieren) certificaat. Over een maand komt er een vaccinatiepas of een app. Er zijn drie veiligheidsvoorwaarden: met een vaccinatie, je bent hersteld van Covid of hebt een negatieve test ondergaan.  Vanaf 26 april is het weer mogelijk om tussen regio's onderling die in de gele zone liggen te reizen. Met de vaccinatiepas zou je ook door regio's met kleurcode oranje of rood kunnen reizen. 

Italiaanse vaccinatiepas

Ben je verzekerd wanneer je op vakantie ziek wordt door Corona?

Je hebt een reis geboekt naar een land dat code geel of groen heeft. Tijdens je vakantie verergert de situatie en wordt code oranje of rood afgegeven. Waarvoor ben je verzekerd door je reisverzekering? Laat je goed informeren door je verzekeraar voordat je op reis gaat. De kleurcode bij vertrek speelt een belangrijke rol voor je verzekering. Check daarom altijd het reisadvies dat is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse zaken op moment van je vertrek.

Reisverzekering en Corona

Reisverzekering en Corona

Veel gestelde vragen over Corona en vakantie in Italië

Moet je ook een negatieve coronatest kunnen tonen als je met de auto Italië binnenkomt?

Alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen moeten in Italië een negatieve testuitslag tonen (van een moleculaire of antigene test). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Reis je met de auto moet je naast een negatieve test tevens deze zelfverklaring invullen en bij je hebben. Tot 26 april mag je alleen naar een andere regio voor werk, gezondheid of andere strikt noodzakelijke redenen en moet je dit ingevulde formulier bij je hebben. 

Kunnen we nu (met de auto) op vakantie gaan binnen de huidige maatregelen?

Er mag tot 26 april niet worden gereisd voor vakantie doeleinden tussen regio's onderling, ook niet indien zij in een witte of gele zone vallen. Wanneer je wordt aangehouden is het mogelijk dat je niet verder mag reizen. Vanaf 26 april is het weer mogelijk om tussen de gele regio's te reizen. Voor de oranje - en rode zones mag je alleen naar een andere regio voor werk, gezondheid of andere strikt noodzakelijke redenen en moet je dit ingevulde formulier bij je hebben.

In geval van een negatief reisadvies vanuit Nederland is het raadzaam je verzekering te raadplegen of je verzekerd bent voor gezondheidszorg in het buitenland.

Hoe gaat het in Italië met vaccineren?

Op 27 december is Italië evenals meer Europese landen gestart met de vaccinatie. Dagelijks worden er bijna 65.000 mensen gevaccineerd en naar mate van beschikbaarheid van vaccin wordt dit nog verder opgevoerd. Na het medisch personeel worden ouderen boven de 80 gevaccineerd samen met 'kwetsbaren'. Vervolgens leraren en personeel van essentiële beroepen. Hierna ouderen boven de 60 jaar en daarna de rest van de bevolking. Met de herfst zou iedereen gevaccineerd moeten zijn. 

Wanneer Italië als geheel land geel wordt voor de EU. Is het dan wel mogelijk om vanuit Nederland naar Italië te reizen? Of moet je dan nog steeds in quarantaine bij terugkomst in Nederland?

Het Ministerie van BuZa hanteert een reisadvies voor Italië. Dit reisadvies is momenteel ‘oranje’. Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Op dit moment heeft de regering het advies gegeven om niet naar het buitenland te reizen tot 15 mei. Je moet bij terugkeer in thuisquarantaine.

Moet ik me laten vaccineren als ik met vakantie naar Italië wil aankomende zomer?

De Italiaanse regering kan niemand verplichten om zich te laten vaccineren. Momenteel wordt er een vaccinatiepaspoort ontwikkeld waarmee je weer op reis zou kunnen gaan. De Europese Unie heeft onlangs bevestigd dat er een ‘Digital Green Pass’ komt, waarmee mensen zich weer veilig kunnen verplaatsen in de Europese Unie of in het buitenland – voor werk of toerisme. Ook zonder vaccinatie maar met een test in je pas kun je op reis. Lees verder voor meer info.

MEER OVER VACCINATIEPASPOORT

Hoe kan ik veilig op zomervakantie naar Italië?

Kies voor een kleinschalige accommodatie en ga drukte zoveel mogelijk uit de weg. Veel accommodaties werken met een coronaprotocol zonder het vakantiegevoel voor gasten uit het oog te verliezen. Omdat het lastig is met corona een vakantie te plannen, hanteren veel accommodaties voor het seizoen van 2021 aangepaste annuleringsvoorwaarden. Lees verder voor een veilige vakantie naar Italië. 

Veilig op vakantie

Mogen wij door een rode zone rijden om terug naar Nederland te gaan?

Voor buitenlandse reizigers staat op de website van de Italiaanse overheid niets genoemd over reizen door rode zones. Wanneer je aangehouden wordt moet je het altijd zelfverklaringsformulier bij je hebben met een geldige reden om te reizen. In de rode zones zullen de controles nog strenger zijn dan in de oranje zones, omdat je daar niet op straat mag zijn zonder geldige reden zoals werk. Het advies is daarom de rode zones te mijden. Binnenkort komt er een certificaat, Italiaanse vaccinatiepas of app waarmee je ook door oranje - en rode zones mag reizen.

ITALIAANSE VACCINATIEPAS

Kunnen we naar het strand tijdens onze vakantie?

De regio Le Marche, waar wij woonachtig zijn, heeft richtlijnen opgesteld voor de strandhouders en deze gedeeld met de provincies Emilia Romagna en Abruzzo. Op hoofdlijnen moet de minimum afstand tussen de parasols in dezelfde rij min. 5m zijn en tussen de rijen onderling meer dan 3m. Tussen een aangrenzend strandbed moet 2m aanwezig zijn en er geldt een persoonlijke veiligheidsafstand van 1m. De parasols, ligbedden, ligstoelen etc. moeten bij elke verandering van klant worden schoongemaakt. Ook is het verplicht om een eigen strandlaken mee te nemen. De reservering van een strandbed wordt zoveel mogelijk digitaal gedaan. Je hebt geen mondkapje nodig op het strand. Kijk verder voor de stranden aan de Adriatische kust

Kan ik naar het restaurant tijdens mijn vakantie in Italië?

Voor een restaurant moet je vooraf reserveren en ook de regel van minimaal 1,0 meter afstand houden (tenzij uit hetzelfde huishouden). De bediening houdt deze gelijke afstand en heeft een masker op. Bij de entree is desinfectie gel aanwezig. Lees meer over Italiaanse restaurants in het artikel 5x uit eten in Italië

De 21 mooiste plekjes voor 2021

Waar ga je op vakantie in 2021? Voor welke regio kies je? Er zijn zo veel mooie plekjes in Italië, dat het lastig kiezen is. En waar is het veilig op vakantie gaan met Corona? Kies je voor het toeristische Toscane of het minder drukke en onbekende Le Marche of Puglia?

Of ga je liever naar de eilanden zoals Sicilië en Sardinië? Het blijft een lastige keuze. We hebben daarom een top 21 mooiste plekjes in Italië gemaakt! Zodat jij weet waar je veilig op vakantie kunt gaan in 2021. 

21 mooiste plekjes voor 2021

21 Mooiste plekjes in Italië voor 2021

Ontvang gratis reisgids voor jouw vakantie in 2021

  • Wil jij wel eens iets anders op jouw vakantie?
  • Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken? 
  • Op zoek naar insider tips van locals voor jouw vakantie naar Italië?

Dan is deze gratis reisgids voor jou!

Ontdek het geheim van Le Marche. In de mooiste regio van Italië vind je nog rust, ruimte en puurheid. Geen massa’s toeristen. En omdat de beste vakantie vaak begint bij een goede voorbereiding, maar het je helaas aan tijd ontbreekt, hebben we een gratis reisgids voor je.

In de reisgids staan de 10 hoogtepunten die je gezien moet hebben tijdens een vakantie in Le Marche. De tips variëren van zeldzame witte strandjes tot de mooiste bezienswaardigheden van Ancona, Loreto en Macerata. Volledig vernieuwd, 30 pagina's dik en al meer dan 900x gedownload. Mis het niet!

IK WIL DEZE GRATIS REISGIDS

 
Gratis reisgids

Ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Je ontvangt een bericht wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is

Omdat wij in Italië wonen volgen wij dagelijks al het nieuws over de coronamaatregelen. Wil je graag op de hoogte worden gehouden van veranderingen omtrent reizen of de situatie in Italië? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. Ben je benieuwd wie wij zijn? Een korte introductie over ons en waar wij wonen in Italië vind je hier

Laatste update verzonden op 17-04-2021. 

Je emailadres is veilig bij ons. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven. Wij werken met een Privacy Policy

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer