Kunnen we veilig op vakantie naar Italië in 2021?

| Bijgewerkt 24-01-2021 |

Kunnen we met Corona en code geel of oranje veilig reizen naar Italië? Hoe gaat het in Italië met de vaccinatie? Lees hier de actuele informatie voor Italië. Vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen is een pagina samengesteld met alle Corona ontwikkelingen in Italië en specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië.

De nieuwe regels gelden van 16 januari tot 5 maart. Daarna wordt er wellicht een nieuwe Dpcm (Ministeriële Regeling) uitgegeven. 

Zelf wonen wij 5 jaar in Italië en volgen landelijk -, regionaal - en lokaal nieuws over de coronamaatregelen op de voet. Heb je daarom na het lezen van de officiële bronnen nog andere vragen over coronamaatregelen in Italië? Neem dan hier contact met ons op. Een aantal vragen die wij hebben ontvangen staan vermeld onderaan het artikel. 

 

Coronavirus en reizen naar Italië

Wat is de huidige situatie? De coronabesmettingen in Italië

Het aantal besmettingen in Italië is na de feestdagen licht gestegen. Inmiddels zitten veel regio's in de middelste besmettingszone 'code oranje'. Een nieuwe golf lijkt het echter niet te zijn, want na 5 weken is de landelijke besmettingsgraad (Rt) weer onder 1. Er zijn landelijk en regionaal maatregelen van kracht. De afgelopen week schommelde het aantal besmettingen in Italië rond de 12.000 (op 60 miljoen mensen). De signalen van andere EU landen zijn niet goed waardoor ook Italië zich voorbereidt op een hogere landelijke Rt (besmettingsgraad). Een nieuwe Dpcm (Ministeriële Regeling) is van kracht van 16 januari tot 5 maart. Een dagelijks actueel overzicht van alle corona-gevallen per regio en provincie in Italië vind je via deze link.

De controles in Italië zijn minder streng dan vorig jaar voorjaar tijdens de 1e lockdown. Maar er zijn wel agenten op straat die bij cafés en restaurants naar binnen lopen om de regels te controleren. Klanten of ondernemers die zich er niet aan houden, kunnen een hoge boete verwachten. En in Italië zijn er steeds meer lokale en mobiele teststraten waar je je wekelijks kunt laten testen. 

Het afgelopen jaar zijn een aantal Nederlandse - en Belgische vakantiegangers naar Italië gekomen. Ook zij hadden te maken met de op dat moment geldende coronamaatregelen in Italië. Hoe streng er is gecontroleerd en of iedereen zich aan de regels houdt? Lees verder voor de reiservaringen in Italië

De kaart van Italië met code geel, oranje of rood (kaart 24 januari)

Kaart Italië code geel oranje rood Corona 24 januari 2021

Regels op regionaal niveau 

Momenteel is Italië opgedeeld in drie gebieden: rode zone (hoogrisico), oranje zone (gemiddeld risico) en geel (veiligere) zones. Ligt de Rt (besmettingsgraad) onder 1 dan geldt kleurcode Geel (Laag besmettingsrisico). Tussen de 1 en 1.25 kleur Oranje en daarboven Rood. 

Onder kleurcode rood vallen: Sicilia en Bolzano.

Onder de oranje kleurcode vallen de regio's Lombardia, Sardegna, Valle d'Aosta, Piemonte, Liguria, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Emilia Romagna, Lazio, Marche, Umbria, Abruzzo, Puglia, Calabia.

Alle andere zijn regio's krijgen een gele kleurcode. 

Regio kaart Italië  

Algemene regels op nationaal niveau geldend voor heel Italië 

In Italië geldt nog steeds de regel van het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten publieke ruimtes (supermarkt of restaurant). Momenteel is een mondkapje buiten overdag in heel Italië verplicht in geval je met meer dan 2 personen op straat bent. 

Aanvullende regels geldend per kleurzone 

In zone geel zijn restaurants open maar sluiten om 18.00 de deuren, daarna is er een afhaalmogelijkheid. Winkelcentra zijn in het weekend gesloten. Je mag met niet meer dan 4 personen aan 1 tafel. Sportscholen, zwembaden, theaters en bioscopen blijven dicht tot 5 maart. Musea en tentoonstellingen zijn open van maandag t/m vrijdag (enkel in zone geel). Het openbaar vervoer heeft een dienstregeling van vijftig procent. Er geldt een avondklok van 22.00 uur tot 5.00 uur. Er mag tot 15 februari NIET worden gereisd tussen regio's onderling, ook niet indien zij in een de gele zone vallen. Tot 15 februari mag er niet gereisd worden naar een 2e woning buiten de regio. Je mag op bezoek gaan bij familie of vrienden max. 2 personen en max. eenmaal per dag. 

Voor de zones oranje gelden aanvullend dat bars, restaurants, ijssalons en banketbakkers hier altijd gesloten zijn. Er mag niet tussen provincies en gemeentes (uitgezonderd kleine dorpen minder dan 5000 inwoners, voor max. 30km en binnen de provincie) onderling worden gereisd tenzij voor werk, studie of medische redenen. Hiervoor heb je een zelfverklaring nodig. Er zullen controles zijn en boetes worden gegeven. 

In de rode zones moet je thuis blijven (muv werk of noodzakelijke zaken). Ook winkels die geen primaire levensbehoeften verkopen sluiten.  

Nieuw is de witte zone en die geldt voor regio's die gedurende 3 weken minder dan 50 besmettingen hebben op 100.000 inwoners. Er geldt voor deze regio geen avondklok meer en alle activiteiten zoals sportscholen en theaters kunnen weer open. De masker plicht voor binnen en buiten blijft gelden, evenals afstand houden van 1m en verbod op samenscholing. 

Hoe kan ik veilig een reis boeken voor 2021?

Dat veel Nederlanders twijfelen wanneer ze de vakantie kunnen boeken is niet zo vreemd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor bijna alle Europese landen het reisadvies aangescherpt. In Italië geldt inmiddels een code oranje reis advies (alleen noodzakelijk reizen), maar ondertussen is het aantal coronabesmettingen sterk gedaald. Een 3e golf wil de regering voorkomen met de vaccinatie die is gestart. Boek je een reis tijdens de coronacrisis? Bereid je dan goed voor op je vakantie met de volgende tips. Lees ook over de reis- en vakantie ervaringen van Nederlanders die in het buitenland verbleven tijdens Corona het afgelopen jaar. 

5 Tips voor veilige vakantie

reisadvies Nederlanders corona

Reisadvies Italië vanuit België en Nederland

De Europese Unie heeft een nieuwe website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Deze Europese kaart is nog niet officieel erkend door de lidstaten. Open de kaart kleurcode Italië volgens de EU.  

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland hanteert een reisadvies voor Italië. Het reisadvies is op 28 oktober veranderd van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Italië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Op dit moment heeft de regering het advies gegeven om niet naar het buitenland te reizen tot eind maart ’21. Een actueel overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, is te vinden op de website van het Ministerie via deze link.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in België hanteert op deze website ook een reisadvies voor Italië. Het advies kan afwijken van het reisadvies van het Nederlandse Ministerie. Ook de kleurcodes zijn niet hetzelfde. 

Reisadvies Italië met corona code geel of oranje

Hoe kunnen we reizen naar Italië?

Omdat het reisadvies door het Nederlandse Ministerie is veranderd van code ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) kun je alleen naar Italië reizen als het noodzakelijk is. En na een verblijf in Italië moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De Nederlandse overheid adviseert om tot half maart niet naar het buitenland te gaan. 

Volgens de Italiaanse regering moeten alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen vanaf 10 december 2020 vóór aankomst in Italië een negatieve testuitslag tonen (van een moleculaire of antigene test). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Testen bij aankomst is niet meer mogelijk. 

Reis je met de auto moet je voor vertrek deze zelfverklaring invullen en altijd bij je hebben. Je moet een mondkapje in de auto dragen tenzij je reist met mensen uit een zelfde gezin. Huur je een auto na de vlucht, let dan op de hygiënemaatregelen. Er zijn goede ervaringen bekend met Sunny Cars

Voor Puglia, Sardinië en Sicilië moet je een formulier invullen of je voor vertrek registreren. Neem contact op met de accommodatie van je verblijf om op de hoogte te zijn welke lokale regels er op dat moment gelden. 

Je moet de veiligheidsregels van het land zelf in acht nemen en vooral drukte vermijden. Op de website van Buitenlandse zaken vind je het laatste reisadvies. Je kunt ook deze app downloaden. Omdat momenteel de regels in vakantielanden afwijken, heeft de ANWB deze reiswijzer over 17 populaire vakantielanden en de coronamaatregelen die daar gelden beschikbaar gesteld. Neem voor informatie ook altijd contact op met je vakantie accommodatie. 

Veel gestelde vragen over Corona en vakantie in Italië

Moet je ook een negatieve coronatest kunnen tonen als je met de auto Italië binnenkomt?

Alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië reizen moeten in Italië een negatieve testuitslag tonen (van een moleculaire of antigene test). De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Reis je met de auto moet je naast een negatieve test tevens deze zelfverklaring invullen en bij je hebben. 

Wanneer kunnen we skiën? 

De skiliften zijn in ieder geval gesloten tot 15 februari. Het is nog niet duidelijk of en voor wie de skiliften daarna opengaan. 

Hoe gaat het in Italië met vaccineren?

Op 27 december is Italië evenals meer Europese landen gestart met de vaccinatie. Dagelijks worden er bijna 65.000 mensen gevaccineerd en naar mate van beschikbaarheid van vaccin wordt dit nog verder opgevoerd. Na het medisch personeel worden ouderen boven de 80 gevaccineerd samen met 'kwetsbaren'. Vervolgens leraren en personeel van essentiële beroepen. Hierna ouderen boven de 60 jaar en daarna de rest van de bevolking. Met de herft zou iedereen gevaccineerd moeten zijn. 

Wanneer Italië als geheel land geel wordt voor de EU. Is het dan wel mogelijk om vanuit Nederland naar Italië te reizen? Of moet je dan nog steeds in quarantaine bij terugkomst in Nederland?

Het Ministerie van BuZa hanteert een reisadvies voor Italië. Dit reisadvies is sinds 28 oktober ‘oranje’. Reis alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Op dit moment heeft de regering het advies gegeven om niet naar het buitenland te reizen tot eind maart ’21. Je moet bij terugkeer inderdaad 10 dagen in thuisquarantaine.

Moet ik me laten vaccineren als ik met vakantie naar Italië wil volgend jaar in de zomer?

De Italiaanse regering kan niemand verplichten om zich te laten vaccineren. Mogelijk worden er andere vereisten gesteld zoals een negatieve test. Maar dit is nu nog niet bekend.

Hoe kan ik veilig op zomervakantie naar Italië?

Kies voor een kleinschalige accommodatie en ga drukte zoveel mogelijk uit de weg. Veel accommodaties werken met een coronaprotocol zonder het vakantiegevoel voor gasten uit het oog te verliezen. Omdat het lastig is met corona een vakantie te plannen, hanteren veel accommodaties voor het seizoen van 2021 aangepaste annuleringsvoorwaarden. Lees verder voor een veilige vakantie naar Italië. 

Veilig op vakantie

Mogen wij door een rode zone rijden om terug naar Nederland te gaan?

Voor buitenlandse reizigers staat op de website van de Italiaanse overheid niets genoemd over reizen door rode zones. Wanneer je aangehouden wordt moet je het altijd zelfverklaringsformulier bij je hebben. In de rode zones zullen de controles nog strenger zijn dan in de oranje zones, omdat je daar niet op straat mag zijn zonder geldige reden zoals werk. Het advies is daarom de rode zones te mijden. 

Kunnen we naar het strand tijdens onze vakantie?

De regio Le Marche, waar wij woonachtig zijn, heeft richtlijnen opgesteld voor de strandhouders en deze gedeeld met de provincies Emilia Romagna en Abruzzo. Op hoofdlijnen moet de minimum afstand tussen de parasols in dezelfde rij min. 5m zijn en tussen de rijen onderling meer dan 3m. Tussen een aangrenzend strandbed moet 2m aanwezig zijn en er geldt een persoonlijke veiligheidsafstand van 1m. De parasols, ligbedden, ligstoelen etc. moeten bij elke verandering van klant worden schoongemaakt. Ook is het verplicht om een eigen strandlaken mee te nemen. De reservering van een strandbed wordt zoveel mogelijk digitaal gedaan. Je hebt geen mondkapje  nodig op het strand. Kijk verder voor de stranden aan de Adriatische kust

Kan ik naar het restaurant tijdens mijn vakantie in Italië?

Voor een restaurant moet je vooraf reserveren en ook de regel van minimaal 1,0 meter afstand houden (tenzij uit hetzelfde huishouden). De bediening houdt deze gelijke afstand en heeft een masker op. Bij de entree is desinfectie gel aanwezig. Lees meer over Italiaanse restaurants in het artikel 5x uit eten in Italië

De 21 mooiste plekjes voor 2021

Waar ga je op vakantie in 2021? Voor welke regio kies je? Er zijn zo veel mooie plekjes in Italië, dat het lastig kiezen is. En waar is het veilig op vakantie gaan met Corona? Kies je voor het toeristische Toscane of het minder drukke en onbekende Le Marche of Puglia?

Of ga je liever naar de eilanden zoals Sicilië en Sardinië? Het blijft een lastige keuze. We hebben daarom een top 21 mooiste plekjes in Italië gemaakt! Zodat jij weet waar je veilig op vakantie kunt gaan in 2021. 

21 mooiste plekjes voor 2021

 

 

21 Mooiste plekjes in Italië voor 2021

Stel hier je vragen over reizen naar Italië met Corona

Omdat wij in Italië wonen volgen wij dagelijks al het nieuws over de coronamaatregelen. Heb je daarom na het lezen van de officiële bronnen op deze pagina nog andere vragen over coronamaatregelen in Italië? Neem dan ontact met ons op. Of wil je graag op de hoogte worden gehouden van veranderingen omtrent reizen naar Italië? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. Ben je benieuwd wie wij zijn? Een korte introductie over ons en waar wij wonen in Italië vind je hier

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer