Kunnen we veilig op vakantie naar Italië?

| Bijgewerkt 26-10-2020 |

Kunnen we veilig met Corona en code geel of oranje op vakantie naar Italië ? En wat als er een tweede golf uitbreekt? Dat zijn vragen waarop de antwoorden voor iedereen verschillend kunnen zijn. Er is op dit moment erg veel informatie over het onderwerp ‘Coronavirus en reizen naar Italië’ te vinden. Maar het is niet altijd duidelijk welke informatie actueel of speculatief is. We hebben daarom vanuit officiële Nederlandse -, Belgische - en Italiaanse bronnen een pagina samengesteld met specifieke informatie omtrent het reizen van Nederlanders en Belgen naar Italië.

 

Coronavirus en reizen naar Italië

Kunnen we reizen naar Italië?

Het reisadvies voor Italië is half juni 2020 versoepeld van code oranje naar code geel (toerisme toegestaan). Dit is nog steeds van kracht. De kleurcode van het hele land zal op 28 oktober veranderen van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis vanaf 28 oktober alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Italië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Alle reizigers die vanuit Nederland voor die tijd naar Italië reizen moeten bij aankomst een negatieve COVID-test kunnen overleggen die niet ouder is dan 72 uur vóór aankomst. Je kunt ook een COVID-test doen bij aankomst op de luchthaven. Eventueel kun je je melden bij een lokale GGD binnen 48 uur. Reis je met de auto moet je naast een negatieve test voor vertrek moet deze zelfverklaring invullen en altijd bij je hebben. 

Voor Puglia, Sardinië en Sicilië moet je een formulier invullen of je voor vertrek registreren.  Neem contact op met de accommodatie van je verblijf om op de hoogte te zijn welke lokale regels er op dat moment gelden. 

Je moet de veiligheidsregels van het land zelf in acht nemen en vooral drukte vermijden. 

Op de website van Buitenlandse zaken vind je het laatste reisadvies. Je kunt ook deze app downloaden.

Omdat momenteel de regels in vakantielanden afwijken, heeft de ANWB deze reiswijzer over 17 populaire vakantielanden en de coronamaatregelen die daar gelden beschikbaar gesteld. Neem voor informatie ook altijd contact op met je vakantie accommodatie. 

Blijf op de hoogte en volg de officiële kanalen voor de juiste informatie.

Wat is de huidige situatie in Italië?

Het aantal besmettingen in Italië liep de afgelopen dagen op. Er zijn landelijk en regionaal maatregelen getroffen. 

De afgelopen week schommelde het aantal besmettingen in Italië rond de 19.000 (op 60 miljoen mensen). Het aantal besmettingen loopt op met name in de de regio's Lombardije, Campania, Piemonte en Lazio. 

Een dagelijks actueel overzicht van alle corona-gevallen per regio en provincie in Italië vind je via deze link.

>>Nieuwe maatregelen per 26 oktober tot 24 november<<

Momenteel is een mondkapje buiten overdag in heel Italië verplicht in geval je met meer dan 2 personen op straat bent. Restaurants zijn open maar sluiten om 18.00 de deuren en op zondag. Ook winkelcentra zijn op zondag gesloten. Je mag met niet meer dan 4 personen aan 1 tafel. Let op dit kan regionaal verschillen. In de regio's Lombardije, Campanië en Lazio is er een avondklok ingesteld.  

De controles in Italië zijn streng en er zijn agenten op straat die dagelijks bij cafés en restaurants naar binnen lopen om de regels te controleren. Klanten of ondernemers die zich er niet aan houden, kunnen een hoge boete verwachten. En in Italië kun je je enkel laten testen met een doktersverklaring. Daardoor is de wachttijd slechts een dag. Na een positief testresultaat wordt iedereen in de nabije omgeving van de patiënt verplicht opgespoord en getest. Lokale overheden kunnen een gebouw of een hele wijk afsluiten.

In Italië geldt nog steeds de regel van het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten publieke ruimtes (supermarkt, een museum, een restaurant). 

Reisadvies Italië

De Europese Unie heeft een nieuwe website waarop alle maatregelen en kleurcodes per lidstaat zijn aangegeven. Deze Europese kaart is nog niet officieel erkend door de lidstaten. Kijk verder voor de kleurcode Italië volgens de EU.  

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in Nederland hanteert een reisadvies voor Italië. In het reisadvies staan gebieden die gemarkeerd zijn met kleurcode geel (toerisme toegestaan). Het reisadvies zal op 28 oktober veranderen van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis vanaf 28 oktober alleen naar Italië als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Italië gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Een actueel overzicht van alle corona-gevallen in Italië, zowel per regio als per provincie, is te vinden via deze link.

Het Ministerie van Buitenlandse zaken in België hanteert op deze website ook een reisadvies voor Italië. Het advies kan afwijken van het reisadvies van het Nederlandse Ministerie. Ook de kleurcodes zijn niet hetzelfde. 

Op vakantie naar de Adriatische kust?

De regio Le Marche heeft richtlijnen opgesteld voor de strandhouders en deze gedeeld met de provincies Emilia Romagna en Abruzzo. Dit voor een uniformiteit van strandgebruik aan de Adriatische kust. Op hoofdlijnen moeten de stranden als volgt worden gebruikt en ingericht:

De minimum afstand tussen de parasols in dezelfde rij moet min. 5m zijn en tussen de rijen onderling meer dan 3m. Tussen een aangrenzend strandbed moet 2m aanwezig zijn en er geldt een persoonlijke veiligheidsafstand van 1m. 

De parasols, ligbedden, ligstoelen etc. moeten bij elke verandering van klant worden schoongemaakt. Ook is het verplicht om een eigen strandlaken mee te nemen. 
Het gebruik van douches in de buitenlicht verdient de voorkeur (beperking van 1P douchecabines wordt aanbevolen).

De reservering van een strandbed wordt zoveel mogelijk digitaal gedaan. Je hebt geen mondkapje  nodig op het strand. 

Bron: Regio Le Marche

Meer Corona informatie uit officiële bronnen?

Op deze pagina staat alleen officiële informatie. Heb je meer relevante informatie vanuit officiële bronnen? Dat kan via onderstaand formulier. Er zullen via dit kanaal geen vragen beantwoord worden. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer