Giro d’Italia 2022, dit zijn de 6 heuveletappes door Italië

| Update 1 december 2021 | Artikel 9 november 2021 | Rubriek wielrennen |

De Giro d’Italia bestaat over het algemeen uit 21 etappes en staat bekend om zijn steile en zware beklimmingen. Ook volgend jaar komen de klimmers aan hun trekken. Na 2 jaar wachten, vertrekt de Ronde van Italië op 6 mei 2022 vanuit Hongarije. De organisatie maakte onlangs bekend dat er zes heuveletappes worden opgenomen in het parcours van de Giro d’Italia 2022, te beginnen met de 7e etappe in Calabria tot aan het uiterste puntje van Friuli-Venezia Giulia.

De hele Giro d'Italia van 2022 omvat 7 etappes voor sprinters, 6 in middelgebergte, 2 in het hooggebergte, 2 individuele tijdritten en 4 aankomsten bergop. Het is nog niet duidelijk wie en hoeveel de deelnemers aan de Giro d'Italia 2022 zullen zijn. Maar de presentatie van het parcours van deze editie alleen al heeft de vele wielerfans (Italiaans en niet-Italiaans) enthousiast gemaakt. Wie wint de felbegeerde roze trui van de Giro d'Italia 2022? Inmiddels is het hele parcours bekend gemaakt.

| Met VIDEO |

 

Giro d Italia 2022 6 heuveletappes

De eerste heuveletappe start bovenin de regio Calabria in de plaats Diamante:

  1. Diamante-Potenza (198 km)
  2. Napels-Napels (149 km)
  3. Pescara-Jesi (194 km)
  4. Parma-Genua (186 km)
  5. Santena-Turijn (153 km)
  6. Marano Lagunare-Santuario di Castelmonte (178 km)

1. Diamante – Potenza (Calabria – Basilicata) 198 km

Het vertrek vanuit Diamante, gelegen aan de kust van de Tyrreense zee, is het enige bijna vlakke deel dat dit parcours kent. Het belooft een zeer levendige etappe te worden door de Calabrisch-Lucanische bergen met een algeheel hoogteverschil dat Dolomieten waardig is. Vanuit Diamante volgt er een opeenvolging van ononderbroken beklimmingen naar Basilicata tot aan de Monte Sirino. Deze laatste is een oude bekende van de Giro van 23 jaar terug. De laatste en veeleisende klim om Potenza te bereiken is die van de Sellata.

2. Napels - Napels (Lazio met Italiaanse Culturele hoofdstad 2022 Procida) 149 km

Een korte en intense etappe tussen de hoofdstad van Campania en het schiereiland Flegrea. Vanuit Napels gaat de race naar Bacoli en begint een uitdagend circuit van ongeveer 19 km tussen Bacoli en Monte di Procida dat vijf keer moet worden afgelegd. Aan het einde van de laatste ronde keren de wielrenners naar Napels en volgt er een eindsprint naar de kust. Het kleine en kleurrijke eilandje Procida ligt in de Baai van Napels en is gekozen tot Italiaanse culturele Hoofdstad 2022.

3. Pescara - Jesi (Le Marche) 194 km

Deze etappe gaat door de glooiende heuvels van Le Marche. Het is een gevarieerde etappe. De start is relatief vlak vanuit de Adriatische kust, waarna een glooiend parcours volgt dat voert naar het wijngebied van Jesi. Na Civitanova Marche volgt er een pittig parcours met de beklimming van de Civitanova Alta, Sant'Ignazio di Montelupone, Recanati, Filottrano, Santa Maria Nuova en Monsano. Stuk voor stuk uitdagende beklimmingen, met enkele zeer steile stukken, die in de eindsprint gaan zorgen voor een selecte groep finishers in Jesi.

De man die onlosmakelijk verbonden is met Jesi, is bekend onder de naam Michele Scarponi. Hij was winnaar van de Ronde van Italië in 2011. Ondanks dat hij in het naastgelegen Filottrano woonde, wordt hij beschouwd als zoon van Jesi. Scarponi is op 38 jarige leeftijd (2017) te jong gestorven tijdens een training in Filottrano. 

Meer Le Marche

Zelf wonen wij al ruim 5 jaar in Montefano, gelegen tussen Recanati en Filottrano. Ben je benieuwd wie wij zijn? Een korte introductie over ons en waar wij wonen in Italië vind je hier

 

Parcours Pescara Jesi Giro Italia 2022

 

4. Parma - Genua (Emiglia Romagna - Liguria) 186 km

Deze bergetappe is geschikt voor de klimmers. Het eerste gedeelte van de etappe geeft een continue stijging tot aan de 'passo del Bocco' in Luguria. Hierna volgt een snelle afdaling op Chiavari. Nadat de kust is bereikt, volgt er een veeleisende klim tot aan de Monte Becco, waarna waarschijnlijk een kleine groep zal strijden voor de overwinning in Genua.

5. Santena - Turijn (Piemonte) 153 km

Hierna volgt een korte en zeer intense etappe zonder een moment van rust. Het totale hoogteverschil in vergelijking met de afgelegde kilometers is dat van een Alpine etappe. De eerste tien vlakke kilometers van Santena naar Chieri zijn de enige zonder stijging of daling. Dit parcours wordt inclusief de klim naar 'Colle della Maddalena' ruim twee keer afgelegd en sluit af met een zeer intense finish. 

6. Marano Lagunare - santuario di Castelmonte (Friuli-Venezia Giulia) 178 km

Deze pittige bergetappe heeft een aankomst boven op de bergtop. Na vertrek vanuit Marano Lagunare volgt een parcours omhoog naar de heuvels tussen Fagagna en Majano. Na de 'Grotte di Villanova' volgt de 'Passo di Tanameaen'. Het circuit zal vanaf hier verder gaan door Slovenië. Vanaf Kobarid (in Italië bekend onder de naam Caporetto) begint een van de nieuwe beklimmingen van de Giro d'Italia 2022, de beklimming van de 'Monte Kolovrat'. Een fikse klim over 10 km met een helling van 10%. Hierna volgt er een afdaling voor de terugkeer naar Italië. Vanuit Cividale del Friuli eindigt de etappe met een lichte klim die leidt naar het meer dan 1000 jaar oude 'Santuario di Castelmonte'.

Alle etappes van de Giro d'Italia 2022

De eerste drie etappes van de Giro d'Italia van 2022 vinden plaats in Hongarije. De tour start vanuit Boedapest en stopt in Visegrad, na een afstand van 195 kilometer. Daarna is het de beurt aan de sprinters, met een 9,2 km van Boedapest naar Boedapest Tissot ITT. De derde etappe is de Kaposvar - Balatonfüred, met een parcours van 201 kilometer. De tocht wordt hervat vanaf Sicilië, met de etappes Avola - Etna (166 km) en Catania - Messina (172 km). Hierna volgt de etappe Palmi - Scalea (192 km), dan Diamante - Potenza (198 km) en tenslotte Napels - Napels (149 km), met een eerbetoon aan Procida, de Italiaanse hoofdstad van Cultuur 2022. De negende, tiende en elfde etappe gaan door Midden-Italië, met Isernia - Blockhaus (187 km), Pescara - Jesi (194 km) en Santarcangelo di Romagna - Reggio Emilia (199 km). 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer