'Carpe Diem' wordt trend voor vakantie van Italianen in 2022

 | Artikel 10 november 2021 |

 'Carpe Diem' wordt de trend voor de vakantie van Italianen in 2022. Carpe Diem, oftewel pluk de dag en leef in het moment. Dit is de mantra van de Italiaanse reiziger in 2022. Om de tijd die de afgelopen 2 jaar door het virus verloren is gegaan, weer in te halen. Op vakantie gaan alsof het je eerste keer is. De Italiaan is toe aan nieuwe avonturen met nieuwe gezichten en plaatsen waar hij nog niet eerder is geweest. Je goed voelen en helemaal los komen van alles. En zo nu en dan mag de vakantie best een beetje onvoorspelbaar zijn. Volgens recent onderzoek zijn er 7 vakantietrends voor aankomend vakantieseizoen. 

 

Vakantie trend 2022 Italianen

 

De Italiaan wil weer op reis en nieuwe mensen ontmoeten. De gegevens van het laatste belangrijke onderzoek van La Repubblica geven hoop en tonen weer wat meer optimisme voor de reiswereld; 'mensen willen weer reizen'. Italianen kiezen voor een vakantie in eigen land, maar ook voor de ontdekkingsreis naar het buitenland waar ze hun hele leven al van hebben gedroomd. Gepland of toch plotseling vertrekken en een laatste vlucht nemen? Het kan allemaal volgend seizoen. Dit zijn de 7 Italiaanse vakantietrends voor 2022. 

 

1: Reizen is nodig voor je welzijn

Het medicijn tegen stress? Ga op reis. Op reis gaan staat in de ogen van Italianen gelijk aan het niveau van hun welzijn. Na alle maatregelen door Corona waardoor veel mensen lang thuis hebben moeten blijven of beperkt zijn geweest in hun vrijheid, is op reis gaan evident. Uit onderzoek blijkt dat meer dan tweederde van de ondervraagden aangeven dat ze zich niet eerder hebben gerealiseerd hoe belangrijk reizen is om gezond te blijven. Voor velen geeft het plannen van een reis op zich al een beter gevoel. Weggaan om een resetknop in te drukken en daarna weer fris te beginnen. Een aantal is zelfs van mening dat een verblijf op een andere plek je al helpt opladen. Je voelt je beter in een nieuwe omgeving met andere mensen om je heen. 

2: Werken tijdens je vakantie? Nee dank je

Anno 2021 was werken tijdens je vakantie voor velen geen uitzondering. En tijdens het Coronavirus werkten veel Italianen thuis, waardoor het kantoor als het ware naar huis verplaatste. Bijna iedereen werkte op afstand. De Italiaan wil in 2022 de balans tussen werk en privé weer terug laten komen. De vakantie zal daarom een rustmoment zijn. Computer uit. Tenminste voor driekwart van de ondervraagden. Mocht het lastig zijn om vanwege werk op vakantie te gaan, dan kiezen Italianen nog liever voor een korte vakantie. Maar de laptop blijft thuis.  

3: Alsof het je eerste keer is

Het plannen en voorbereiden van je vakantie geeft al een gelukzalig makend gevoel. Italianen willen weer vakantiekriebels krijgen tijdens het instappen van een vliegtuig, alsof je voor de eerste keer weggaat. De nieuwsgierigheid om weer een nieuwe plek te kunnen ontdekken. Want na een lange periode zonder vakantie ga je intenser genieten van elk moment tijdens de vakantie. Van het klaarmaken van de bagage tot aan het 'Free Tax' shoppen op de luchthaven. Driekwart van de ondervraagden onderkent dat de vakantie begint met de start van de reis. Het maakt niet uit of je in de auto stapt, een vliegtuig neemt of vanuit de trein geniet van het landschap dat voorbij komt. De ondervraagden kijken dan ook uit naar de meest eenvoudige geneugten tijdens hun vakantie, van zonnebaden en een dagje strand tot aan een uitstapje met het openbaar vervoer naar een stad met een vreemde taal. 

4: Aandacht voor de ander

Tijdens de pandemie zijn we veel in eigen land op vakantie geweest. En ook in 2022 wordt er door diverse ondervraagden gekozen voor vakantie in eigen land, al is het maar om de lokale economie te steunen. De helft ziet dan ook graag dat het geld dat aan reizen besteed wordt, zoveel mogelijk toekomt aan de lokale bevolking. Driekwart van de ondervraagden hoopt een reis te kunnen boeken die representatief is voor de authenticiteit en cultuur van en plek. Om te kunnen genieten van diverse tradities en culturen op de vakantiebestemming.  

5: Nieuwe plekken, nieuwe gezichten

Na maanden van thuisblijven, waarin we alleen familie en goede vrienden bezochten, hopen we eindelijk terug te kunnen naar de momenten waar we naar verlangen. De momenten waarop we nieuwe vrienden kunnen maken. En juist de vakantie is de gelegenheid om de horizon te verbreden en nieuwe mensen te ontmoeten. Tweederde van de ondervraagden willen nieuwe gezichten zien en nieuwe contacten opdoen. Met name jongere Italianen kunnen niet wachten om weer te gaan socializen en het nachtleven in te duiken.

6: Zeg gewoon ja en ga op reis

2022 Is het moment om positief te gaan denken en kansen te grijpen. Bijna driekwart van de ondervraagden gaat in 2022 op vakantie indien het budget dat toelaat. En terwijl de ene kiest voor diverse vakantiebestemmingen, maakt het de ander niet veel uit wat de bestemming is. Zolang het maar op een andere plek is weg van huis. 

Veel Italianen zullen voor een last-minute gaan. Velen kiezen voor een avontuurlijke benadering, zowel wat betreft bestemming als de keuze van reisgenoten. De beste metgezel om mee op vakantie te gaan? Dat is volgend Italianen diegene die er geen twee keer over hoeft na te denken en direct klaar is voor vertrek. 

7: Een beetje onvoorspelbaar

Veel Italianen gebruiken tijdens hun reis een mobiel. Veel favoriete apps helpen je onderweg waardoor de reis eenvoudig te plannen is. Van directe vertaaldiensten tot apps die je informeren als de aankomsttijd is veranderd. Technologie zal ons leven blijven vereenvoudigen, maar daarentegen ook het onverwachte in de kiem smoren. Tweederde van de ondervraagden geeft daarom aan dat ze een beetje terug willen naar het reizen voor de technologie. Want een vakantie in 2022 mag ook best een beetje onvoorspelbaar en spannend zijn. 

Bron: onderzoek La Repubblica

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer