Hoe werkt de (Super) Green Pass in Italië?

Update 02-12-2021 | Artikel 18 april 2021 |

Tijdens je vakantie naar Italië heb je een Green Pass nodig. Het vaccinatiebewijs wordt voor binnen evenementen gevraagd en voor openbaar vervoer op lange afstand. Er zijn drie veiligheidsvoorwaarden voor de Green Pass: (1) een vaccinatie (2) je bent hersteld van Covid of (3) je hebt een negatieve test ondergaan. De Italiaanse regering heeft besloten om vanaf 6 december de Super Green Pass in te voeren. Deze kan enkel verkregen worden met vaccinatie of herstel, ook wel bekend als het 2G beleid. Testbewijzen worden daarom vanaf 6 december niet meer overal in Italië geaccepteerd.

En vanaf 15 december is een vaccinatiebewijs in Italië nog maar 9 maanden geldig. Dit geldt zowel voor reizen als voor gebruik binnen Italië. Lees wat dit betekent.  

 

De Super Green Pass, van restaurant tot stadion 

De Super Green Pass wordt vanaf 6 december ingevoerd. De regering probeert hiermee een nieuwe lockdown te voorkomen. Deze pas wordt op basis van het 2G-beleid alleen verstrekt aan mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid. Degenen die zich niet laten vaccineren, kunnen niet in een restaurant zitten, naar de bioscoop, theater, stadion, discotheek, skiën, of naar sportscholen en zwembaden gaan. Ook niet met een negatieve test.

De Super Green Pass geldt voor alle kleuren zones en van 6 december tot 15 januari (periode feestdagen) ook in de witte zone (laagste risicograad). Ook wordt de geldigheid van de Super Green Pass met ingang van 15 december ingekort van 12 naar 9 maanden. Een vaccinatiebewijs is dan nog maar 9 maanden geldig, voor een herstelbewijs blijft maximaal 6 maanden staan. 

De actuele kleurcodes per regio in Italië vind je hier

Hoe werkt de Green Pass? 

De Green Pass moet kunnen laten zien of iemand is gevaccineerd, of hij/zij is hersteld van Covid in de afgelopen 6 maanden, of dat hij/zij in de afgelopen 48 uur een negatieve test heeft laten doen. Via de website van de Italiaanse regering kunnen Italiaanse inwoners (let op, alleen voor italianen) de Green Pass hier aanvragen waarna een digitale of afdrukbare QR-code wordt gegenereerd. 

Hoe kunnen toeristen in of door Italië reizen?

De Green Pass is toegevoegd aan het "Digital Covid Certificate", dat wil zeggen dat je bijv. als Europese toerist in Italië met een Coronabewijs dezelfde toegang krijgt als bij vertoning van de Italiaanse Green Pass.

Nederlanders kunnen in eigen land een 'Digital Covid Certificat' opvragen. Met dit certificaat kun je evenals de Green Pass naar en door Italië reizen. Ditzelfde Coronabewijs kun je ook gebruiken (digitaal of op papier) om o.a. een bar, restaurant of museum te bezoeken. De QR code in de Corona Check App kun je gebruiken als Green Pass waarbij je een internationale QR-code moet aanmaken. De Green Pass is niet verplicht voor kinderen onder 12 jaar. 

De basis Green Pass zal op basis van 3G beleid, oftewel ook met negatieve test, vanaf 6 december ook in hotels worden toegepast en van toeristen worden verlangd.

Bar, restaurants en musea

Vanaf 6 december heb je de Super Green Pass nodig bij bars en in restaurants wanneer je binnen aan tafel gaat zitten. Je hebt geen pas nodig om buiten te eten of staand een kopje koffie te drinken aan de bar. Om binnen te zitten heb je tot 6 december nog de basis Green Pass nodig en hierop wordt momenteel ook vaak gecontroleerd. 

Ook voor een bezoek aan de sportschool, bioscoop, theater en musea - heb je vanaf 6 december de Super Green Pass nodig. Discotheken ook dan alleen toegankelijk op basis van de Super Green Pass.

Enkel de regio's met kleurcode wit en geel mogen op basis van de Super Green Pass open blijven. 

Green Pass voor openbaar vervoer

De Green Pass is ingevoerd voor lange afstandsvervoermiddelen (vliegtuigen, schepen, veerboten langeafstandstreinen zoals Intercity en bussen die meer dan twee regio's doorkruisen). De basis Green Pass (3G-beleid) is vanaf 6 december ook verplicht voor het lokale openbaar vervoer. 

 

Meer over Corona en reizen naar Italië vind je hier:

Reizen naar Italië

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer