Reizen door Italië met vaccinatiepas of app

Update 05-05 | Artikel 18 april 2021 |

Reizen door Italië kan vanaf 26 april vrij tussen gele regio's onderling en naar een oranje - of rode zone met een (papieren) certificaat. Vanaf half mei komt er een nationale Green pas waarmee de grenzen ook voor buitenlanders worden geopend. Er zijn drie veiligheidsvoorwaarden: met een vaccinatie, je bent hersteld van Covid of hebt een negatieve test ondergaan.  

 

Vaccinatiebewijs of app voor reizen door Italië

 

Italië kiest voor een vaccinatiepas of app

Vanaf 26 april is het weer mogelijk om tussen regio's onderling die in de gele zone liggen te reizen. Met de 'Green pas' kun je ook door regio's met kleurcode oranje of rood kunnen reizen. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan grote evenementen of concerten. Italië kiest voor een Green pas of certificaat en die zal vanaf 16 mei operationeel zijn. Hiermee anticipeert Italië op deze Europese pas die naar verwachting pas half juni komt.   

Hoe werkt de Green pas?

Het wordt de "Nationale groene pas" of nationale groenverklaring genoemd. Het zal vanaf 16 mei operationeel zijn. De pas kan worden gebruikt om Italië binnen te komen en vrij door Italië te reizen. Toeristen kunnen dus een Italiaanse pas krijgen om vrij te reizen binnen Italië. Ook Italianen gaan de Green pas gebruiken. Vooruitlopend op de pas worden certificaten gebruikt, zoals op dit moment al gebruikelijk. Want sinds 26 april is het met certificaat toegestaan om tussen oranje of rode regio's te reizen.

De Green pas moet kunnen laten zien of iemand is gevaccineerd, of hij/zij is hersteld van Covid in de afgelopen 6 maanden, of dat hij/zij in de afgelopen 48 uur een negatieve test heeft laten doen. Het zal ook toegang geven tot het reizen tussen regio's die een hogere besmettingsgraad hebben.

Het idee is om voor de certificering gebruik te maken de regio's die de vaccinatiecampagne beheren. Ook behandelende artsen en apotheken kunnen mogelijk een certificaat afgeven of een registatie doen op de Green pas. 

Hoe kan ik nu in of door Italië reizen?

De Italiaanse Regering laat vanaf 26 april de mobiliteit tussen regio's toe. Zolang er nog geen pas of (papieren) certificaat beschikbaar is dat één van de drie veiligheidsvoorwaarden aangeeft, kan gebruik worden gemaakt van het oude formulier. Het is tussen de gele regio's toegestaan om vrij te reizen. Voor de oranje - en rode zones mag je alleen naar een andere regio voor werk, gezondheid of andere strikt noodzakelijke redenen en moet je dit ingevulde formulier bij je hebben.

Meer over Corona en reizen naar Italië vind je hier.

Reisadvies Italië

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer