Hoe werkt de Super Green Pass in Italië?

Update 01-05-2022 | 

Tijdens je vakantie naar Italië heb je tot 1 mei een Green Pass nodig. Ook wel Green Pass Rafforzato genoemd in Italië. Het vaccinatiebewijs wordt voor alle binnen evenementen gevraagd en voor openbaar vervoer op lange afstand. 

Ga je op reis? Per 1 mei is de Green Pass in Italië komen te vervallen, dit geldt ook voor de mondkapjesplicht binnen. Lees wat dit ook voor toeristen betekent.  

 

De Super Green Pass, van restaurant tot stadion 

De Super Green Pass is in Italië was tot 1 april ingevoerd. Deze pas werd op basis van het 2G-beleid alleen verstrekt aan mensen die zijn gevaccineerd of genezen van Covid. Degenen die zich niet laten vaccineren, kunnen niet in een restaurant zitten, naar de bioscoop, theater, stadion, discotheek, skiën, of naar sportscholen en zwembaden gaan. Ook niet met een negatieve test.

De Super Green Pass gold voor alle kleuren zones. Per 1 april zijn de kleurcodes voor regio's komen te vervallen.

Ook is de geldigheid van de Super Green Pass ingekort van 9 maanden naar 6 maanden voor iedereen die geen Booster heeft gehad. Wanneer je een 3e vaccinatie hebt gehad (of herstelbewijs na 2 vaccinaties) is je vaccinatiebewijs onbeperkt geldig. Om Italië in te kunnen reizen is een vaccinatiebewijs nog wel 9 maanden geldig. Voor lokaal gebruik had je tot 1 mei ook als toerist een vaccinatie bewijs nodig. 

Per 1  mei heb je in Italië geen Green Pass meer  nodig. Ook is de mondkapjesplicht binnen komen te vervallen

Hoe werkt de (Super) Green Pass? 

De Super Green Pass laat zien of iemand is gevaccineerd of dat hij/zij is hersteld van Covid in de afgelopen 6 maanden - ook wel vergelijkbaar met 2G-beleid. De Basis Green Pass heeft aanvullend de mogelijkheid om een negatieve test voor te leggen die in de afgelopen 48 uur is gedaan (3G-beleid). Via de website van de Italiaanse regering kunnen Italiaanse inwoners (let op, website alleen voor Italianen) de Green Pass hier aanvragen waarna een digitale of afdrukbare QR-code wordt gegenereerd.  

Mondkapje buiten en binnen is komen te vervallen

 De plicht om BUITEN een mondkapje te dragen is per 11 februari in heel Italië komen te vervallen. Het mondkapje is per 1 mei ook BINNEN komen te vervallen. 

Bar, restaurants en musea

Je had de Super Green Pass nodig bij bars en in restaurants tot 1 april. De Green Pass is per 1 april niet meer nodig voor een drankje of hapje buiten op het terras. Per 1 mei is ook de verplichting van de Green Pass en mondkapje binnen vervallen.  

Ook voor een bezoek aan de sportschool, bioscoop, theater en musea - had je de Super Green Pass nodig. Discotheken zijn vanaf 11 februari 2022 weer open. Feesten en buiten evenementen zijn toegestaan en per 1 mei ook zonder mondkapje.

De basis Green Pass (3G-beleid) was verplicht bij kappers en schoonheidsspecialisten en ook voor alle commerciële winkels die geen essentiële producten verkopen, banken en postkantoor. Dit is per 1 april komen te vervallen.  

Super Green Pass voor openbaar vervoer binnen Italië

De Super Green Pass was ingevoerd voor lange afstandsvervoermiddelen (vliegtuigen, schepen, veerboten langeafstandstreinen zoals Intercity en bussen die meer dan twee regio's doorkruisen). Deze is ook verplicht voor het lokale openbaar vervoer. Per 1 april is de verplichting voor de Super Green Pass en mondkapje voor openbaar vervoer komen te vervallen.

In vliegtuig, trein of per boot blijft het mondkapje type Ffp2 verplicht tot 15 juni. 

Hoe kunnen toeristen in Italië verblijven?

De Super Green Pass is toegevoegd aan het "Digital Covid Certificate", dat wil zeggen dat je bijv. als Europese toerist in Italië met een Coronabewijs dezelfde toegang krijgt als bij vertoning van de Italiaanse Super Green Pass.

Nederlanders kunnen in eigen land een 'Digital Covid Certificat' opvragen. Met dit certificaat kun je evenals de Super Green Pass naar en door Italië reizen. Ditzelfde Coronabewijs kun je ook gebruiken (digitaal of op papier) om o.a. een bar, restaurant of museum te bezoeken. De QR code in de Corona Check App kun je gebruiken als Super Green Pass waarbij je een internationale QR-code moet aanmaken. De Super Green Pass is niet verplicht voor kinderen onder 12 jaar. 

De Super Green Pass was op basis van 3G beleid, oftewel met negatieve test, ook in hotels en andere vakantie accommoaties verplicht en werd dus van toeristen verlangd. Per 1 april is deze plicht komen te vervallen. 

Indien je vaccinatiebewijs ouder is dan 6 maanden (bijv. jongeren die nog geen 3e vaccinatie hebben kunnen krijgen), kun je vanaf 7 februari aanvullend op een geldige internationale QR-code, ook een negatief testbewijs tonen (antigeentest max. 48 uur oud of PCR-test max. 72 uur oud bij aankomst). 

Meer over Corona en reizen naar Italië vind je hier:

Reizen naar Italië

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer