Mahmood en Blanco winnen Sanremo festival 2022

| Artikel 6 februari 2022| Rubriek cultuur |

Vijf avonden op rij zaten miljoenen Italianen vier uur lang op het puntje van hun stoel. Jaarlijks strijden 25 artiesten om de winst van het Festival van Sanremo. Met de winst ontvangt de artiest een ticket naar het Eurovisie Songfestival dat dit jaar in Turijn wordt gehouden. 

Deze muziekwedstrijd bestaat al sinds 1951 en wordt elk jaar in februari of maart gehouden in de stad San Remo. Voor veel artiesten was Sanremo een springplank zoals Eros Ramazzotti in 1986, Laura Pausini in 1993, Andrea Bocelli een jaar later en Måneskin afgelopen jaar.

Maar het gaat om veel meer dan muziek alleen. Je kunt het festival als een spiegel op de Italiaanse samenleving beschouwen. 

| Met VIDEO's |

Sanremo festival 2022

Wat is Sanremo?

Het meest populairste festival van Italië is Sanremo en zij dankt haar naam aan de locatie waar het wordt gehouden, San Remo een badplaats aan de noordwestelijke Ligurische kust. In de loop der jaren heeft Sanremo de carrières gelanceerd van tal van Italiaanse acts, met name die van Andrea Bocelli Eros Ramazzotti en Zucchero. Ook de winnaar van vorig jaar Mäneskin bestormt sinds de overwinning diverse hitlijsten. Maar de grootste aanspraak op internationale bekendheid van Sanremo maakt misschien misschien wel Nel Blu Dipinto Bi Blu met het nummer 'Volare' uit 1958.

Mahmood en Blanco winnen Sanremo 2022

De finale van de 72e editie van het Italiaanse festival werd gewonnen door het duo Mahmood en Blanco: 'We hebben ons nog niet gerealiseerd dat we hebben gewonnen, we hebben alles vanaf het begin als een spel beschouwd, dus op het podium keken we elkaar verbijsterd aan, met een uitdrukkingsloze blik. We zijn blij Italië te kunnen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. En onze grootste wens is om onze muziek naar het buitenland te brengen, daarom willen we geen Engelse versie van ons lied maken, we willen dat het in het Italiaans gewaardeerd wordt'.

Het zangersduo wint met het lied 'Brividi' (rillingen) dat de goedkeuring kreeg van de opinie peiling, televoting en jury. Tweede werd Elisa met 'O forse sei tu', derde Gianni Morandi met 'Apri tutte le porte'. 

Wie waren favoriet?

Topfavoriet dit jaar was het duo Mahmood & Blanco. Het Sanremo lied gaat over het verlangen om zich uit te drukken, maar tegelijkertijd over de angst om lief te hebben en fouten te maken. Mahmood vertegenwoordigde in 2019 Italië al een keer op het Songfestival in Israël met 'Soldi' en verloor toen nipt van Nederlander Duncan Laurence. 

Andere acts die getipt om te winnen waren Elisa en Emma. Ook zij zijn voormalige Sanremo winnaars, Emma Marrone won met 'Non è l'inferno' in 2012 en Elisa won in 2001 met de enorme hit 'Luce' die ze samen met Zucchero schreef.

De host van Sanremo

De presentator en artistiek leider van 2022 was voor het derde jaar op rij tv-presentator Amedeo Sebastiani, beter bekend als Amadeus, die op het podium wordt vergezeld door Sabrina Ferilli (artiest en actrice). 

Het 'format' van Sanremo 2022

In totaal 25 artiesten, verdeeld over twee groepen, brengen hun liedjes tijdens de eerste twee avonden van het festival. Elke act voert een nieuw, origineel nummer uit, dat nooit is uitgebracht, waarbij de winnaar wordt gekozen door een jury en een online openbare stemming. 

Dit zijn de 25 artiesten en acts die dit jaar in competitie waren: Achille Lauro, Michele Bravi, Iva Zanicchi, Rkomi, Fabrizio Mor, Irama, Mahmood & Blanco, Giusy Ferreri, Giovanni Truppi, Emma, Aka7even, Dargen D'Amico, Gianni Morandi , Ditonellapiaga en Rettore, Elisa, Noemi, Highsnob en HU, Le Vibrazioni, Sangiovanni, Massimo Ranieri, La Rappresentante di Lista, Ana Mena, Yuman, Tananai, Matteo Romano.

Meer dan muziek alleen

Sanremo gaat om veel meer dan muziek alleen. Er wordt veel tijd besteed aan speeches en monologen. Je kunt het festival als een spiegel op de Italiaanse samenleving beschouwen. Dit jaar is het thema 'inclusie'. Iedereen heeft dezelfde kansen en rechten om mee te kunnen doen met de samenleving. Zo heeft Lorena Cesarini zich op het podium sterk gemaakt voor racisme in Italië. En streed Drusilla Foer voor de rechten van de LGBTQ-gemeenschap.

Sanremo gaat over meer dan muziek en cultuur alleen. Ook aan politieke invloeden ontkwam de show niet. Zo heeft Sergio Mattarella afgelopen week opnieuw de eed afgelegd als president van Italië. Het orkest van het Festival van Sanremo heeft een lied voor hem gespeeld. 

Waar kun je Sanremo kijken?

Het festival wordt jaarlijks live uitgezonden op de zender RAI 1 en in streaming op Rai Play.

Lees meer over Sanremo op deze Italiaanse website

Dagelijks te horen op Italiaanse radio

Overweldigend! Met het nummer 'Ciao Ciao' zijn Veronica Lucchesi en Dario Mangiaracina terug in de competitie gekomen na het grote succes van vorig jaar met het nummer 'Amare'. Ook op sociale media werden afgelopen week enthousiaste reacties gedeeld. Het nummer 'Ciao Ciao' behoorde daarom ook al tot de favorieten voor Sanremo 2022.

Het lied spreekt over het einde van de wereld. Het is een snel nummer tussen funk en dance. 

Winnaar Måneskin speciale gast op Sanremo

In 2021 wist Måneskin met het nummer Zitti E Buoni niet alleen Sanremo maar ook het Eurovisie Songfestival in Rotterdam te winnen. Het liedje werd een wereldwijde hit. De Italiaanse rock groep geniet inmiddels van een immense populariteit vergelijkbaar met de Beatles.

De band brengt een unieke mix van Italiaanse - en Engelstalige nummers. Van powerballads tot de keiharde ouderwetse controversiële rocksongs - Måneskin spreekt een enorm publiek jonge rock-‘n-rollfans aan. De band heeft sinds de release van het album 'Teatro d'ira' diverse platina en gouden platen verkregen in maar liefst vijftien verschillende landen.

Meer Måneskin

 

Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat Mika, Laura Pausini en tv-presentator Alessandro Cattelan de presentatie van het Songfestival 2022 voor hun rekening zullen nemen. Het event vindt plaats van 10 tot 14 mei in Turijn. 

Songfestival 2022

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer