Wat is er open in Italië tijdens de zomervakantie?

| Update 30-06 | Artikel 16 april 2021 | 

Uit de persconferentie van de Italiaanse Premier Draghi en Minister Speranza van Volksgezondheid is een routekaart gekomen. Heropening Italië voor gele en oranje zones vanaf 26 april. Restaurants direct open, strandopening vanaf half mei. Reizen tussen regio's toegestaan met een speciale pas. De indeling van Italië in gele, oranje en rode zones evenals de avondklok bleef nog even gehandhaafd maar is inmiddels komen te vervallen. De grenzen voor toeristen zijn al vanaf half mei open. Lees hoe verder tijdens de zomervakantie.  

 

Draghi over heropening Italië bron La Repubblica

 

Vanaf 28 juni is heel Italië wit 

Vanaf 26 april keerde op basis van de besmettingscijfers de gele zone terug en zijn scholen volledig open. De buitenzwembaden zijn open vanaf 15 mei en vanaf 1 juni startten enkele activiteiten gerelateerd aan sportscholen. Op 1 juli zijn de feestevenementen buiten hervat. De indeling van Italië in witte, gele, oranje en rode zones blijft voorlopig gehandhaafd. In Italië geldt nog steeds de regel van het houden van één meter afstand en het dragen van een mondkapje in afgesloten publieke ruimtes. De plicht om BUITEN een mondkapje te dragen is per 28 juni voor de witte zone komen te vervallen. BINNEN blijft het mondkapje verplicht in de supermarkt, bar, restaurant (mits je aan tafel zit), musea en openbaar vervoer.

Ook restaurants zijn open

Naast scholen, zijn ook restaurants, theaters en openluchtbioscopen weer open. De avondklok is per 21 juni komen te vervallen. 

Verdere opening voor de zomer

Het eerste signaal voor heropening van Italië kwam van Premier Draghi al op 26 april. Begin mei zijn alle scholen open gegaan. Bioscopen en theaters mochten buiten weer toegankelijk zijn voor het publiek en binnen alleen met een anti Covid certificaat. Een tweede stap voor de heropening is per half mei gezet. Vanaf 15  mei zijn zwembaden en strandtenten open en ook de grote commerciele winkelcentra. Heropening sportscholen is vervroegd van 1 juni naar 24 mei. Groen licht kwam er voor feestactiviteiten vanaf 15 juni ipv 1 juli.

Hoe gaat Italië open? De stappen in een overzicht tot aan de zomer

Avondklok
Op voorstel van premier Mario Draghi is de avondklok 21 juni komen te vervallen.

Bars en restaurants 
Vanaf 26 april zijn de restaurants open waarbij je in eerste instantie alleen buiten aan een tafel mocht eten (lunch en diner). Vanaf 1 juni kun je ook binnen aan tafel eten. Mondkapje alleen om naar tafel of toilet te gaan en bij afrekenen. 

Bioscopen en theaters 
Vanaf 26 april zijn theatrale zalen, concertzalen en bioscopen open, uitsluitend uitgevoerd met vooraf toegewezen zitplaatsen. 

Winkelcentra 
Vanaf 22 mei zijn winkelcentra (incl. weekend), binnenmarkten en commerciële parken (of soortgelijke vakantieparken) open.

Zwembaden en stranttenten 

Vanaf 15 mei zijn de 'balneares' aan het strand en de buiten zwembaden open. Vanaf 24 mei zijn de sportscholen open. 

Beurzen, feesten en evenementen 

Vanaf 15 juni (ipv vanaf 1 juli) de laatste heropening en die is voor de dorpsfeesten, bruiloften en grote(re) evenementen. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van de 'Green Pass'. Discotheken per 1 juli open op vertoning van de Green Pass. 

Reizen tussen regio's met speciale Green Pass

Er is per 28 juni een speciale pas (op papier en digitaal) om je tussen regio's te kunnen verplaatsen en om aan grote evenementen deel te nemen. Het is daarmee ook toegestaan om tussen oranje en rode zones te reizen (indien van toepassing). Deze Green Pass fungeert vanaf 1 juli ook als het 'Italiaanse' Vaccinatie Paspoort waarmee je in Europa kunt reizen. Voor reizen tussen regio's in de gele of witte zone is er geen pas nodig. Om Italië binnen te komen is er voor toeristen wel een Europees Corona Certificaat nodig. Lees hier meer over dit vaccinatie bewijs. 

 Vanaf 24 mei heb je ook een formulier nodig (zowel met auto als vliegtuig) dat je digitaal kunt invullen op EU Digital Passenger Locator Form (dPLF). Lees er meer over op deze link of vul het hier digitaal in. Dit vervangt de zelfverklaring die je voorheen moest invullen en lijkt de voorloper te zijn van een Europese Green Pass. 

Meer over Corona en reizen naar Italië vind je hier.

Reisadvies Italië

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer