Italië begint met heropening vanaf 26 april

| Update 23-4 | Artikel 16 april 2021 | 

Uit de persconferentie van de Italiaanse Premier Draghi en Minister Speranza van Volksgezondheid is een routekaart gekomen. Heropening Italië voor gele en oranje zones vanaf 26 april. Restaurants direct open, strandopening vanaf half mei. Reizen tussen regio's toegestaan met een speciale pas. De indeling van Italië in gele, oranje en rode zones evenals de avondklok blijft voorlopig gehandhaafd.  

 

Draghi over heropening Italië bron La Repubblica

 

Vanaf 26 april keert de gele zone terug

Vanaf 26 april keert op basis van de besmettingscijfers de gele zone terug en gaan scholen in de gele en oranje zones volledig open. Dat maakte premier Mario Draghi aan het begin van de persconferentie van vanmiddag in Palazzo Chigi bekend. De buitenzwembaden kunnen open vanaf 15 mei en vanaf 1 juni starten enkele activiteiten gerelateerd aan sportscholen. Op 1 juli kunnen ze de feestevenementen buiten worden hervat. De regels omtrent mondkapjes en afstand houden worden in stand gehouden. De indeling van Italië in gele, oranje en rode zones blijft voorlopig gehandhaafd. 

Ook restaurants vanaf 26 april open

Naast scholen, zullen ook restaurants, theaters en openluchtbioscopen vanaf 26 april hun deuren weer kunnen openen. Restaurants in de gele zone kunnen voor zowel lunch als diner openen. De avondklok (22.00 uur) blijft gehandhaafd tot eind mei. Vanaf 1 mei mag men met 4 personen op bezoek bij vrienden en familie. De prioriteit van het herstel zal in eerste instantie gaan naar activiteiten die buiten kunnen worden uitgevoerd aldus Speranza. "In de hoop dat we in de loop van de weken, de verbetering van de curve en de toename van vaccinaties, verdere openingen kunnen programmeren, ook voor binnenactiviteiten”. Restaurants kunnen daarom alleen met buitentafels open gaan.

Verdere opening voor de zomer

Het eerste signaal voor heropening van Italië zal op 26 april zijn. Begin mei zullen alle scholen open kunnen, dit geldt zelfs voor de rode zone. Bioscopen en theaters mogen buiten weer toegankelijk zijn voor het publiek en binnen alleen met een anti Covid protocol. Een tweede stap voor de heropening wordt half mei gezet. Vanaf 15  mei kunnen zwembaden en strandtenten open en ook de grote commerciele winkelcentra in het weekend. Sportscholen vanaf 1 juni. Groen licht komt er voor feestactiviteiten vanaf 1 juli.

Hoe gaat Italië open? De stappen in een overzicht 

Bars en restaurants (gele zone)
Vanaf 26 april zijn de restaurants open waarbij je alleen buiten aan een tafel mag eten (lunch en diner). 

Vanaf 1 juni kun je ook binnen aan tafel eten van 5 uur 's ochtends to 18.00 uur 's avonds. Daarna mag je alleen buiten eten. 

Bioscopen en theaters (gele zone)
Vanaf 26 april zijn theatrale zalen, concertzalen en bioscopen open, uitsluitend uitgevoerd met vooraf toegewezen zitplaatsen. 

Winkelcentra (gele zone)
Vanaf 15 mei kunnen winkelcentra (incl. weekend), binnenmarkten en commerciële parken (of soortgelijke vakantieparken) open.

Zwembaden en stranttenten (gele zone)

Vanaf 15 mei kunnen de 'balneares' aan het strand en de buiten zwembaden open. 

Vanaf 1 juni kunnen de sportscholen open. 

Beurzen, feesten en evenementen (gele zone)
Vanaf 1 juli de laatste heropening en die zal zijn voor de dorpsfeesten en grote(re) evenementen.

Reizen tussen regio's met speciale pas

Er komt een speciale pas (eerst op papier, daarna digitaal) om je tussen regio's te kunnen verplaatsen en om aan grote evenementen deel te nemen. Het is daarmee ook toegestaan om tussen oranje en rode zones te reizen, echter met gezondheidscertificaat. Dit is een anticipatie op het Vaccinatie Paspoort dat Europa tussen juni en juli zal lanceren. Lees hier meer over het vaccinatie bewijs. Voor reizen tussen regio's in de gele zone is er geen pas nodig.

Op het gezondheidscertificaat moet je kunnen aantonen met een medische verklaring dat je de ziekte minder dan 6 maanden hebt gehad, gevaccineerd bent of een negatieve test hebt gehad binnen 48 uur. Het certificaat is geldig voor Italianen en voor reizigers die uit het buitenland komen. Voor reizen tussen de gele regio's is geen certificaat of pas nodig. 

Meer over Corona en reizen naar Italië vind je hier.

Reisadvies Italië

 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer