Het geheim van Italiaanse wijn

Ben je een liefhebber van Italiaanse wijn, dan is extra kennis hierover leuk maar misschien ook wel noodzakelijk. De Italiaanse wijnwereld is namelijk zeer complex en soms moeilijk te doorgronden. En je zou denken dat als de bodem geschikt is, het klimaat het toelaat en de juiste druiven zijn geselecteerd, het maken van een goede wijn geen probleem mag zijn. Helaas blijkt dat niet altijd zo te zijn. De geheimen van de Italiaanse wijn kent meerdere factoren. Ben je klaar voor het geheim van de Italiaanse wijn?

 

Wijngeheim Marken

Oude wijnstokken op Italiaanse bodem

De bodem van een wijnstok is een belangrijk goed. De wijnstok haalt namelijk zijn voedingsstoffen zoals mineralen via de wortels uit de grond. Dit kan zijn tot een diepte van meer dan 15 meter! Zeer geschikte ondergronden zijn kalksteen, graniet en kiezel- en leisteenhoudende grondsoorten bedekt met sedimenten, zand of klei.

Om mineralen uit de bodem te kunnen verwerken heeft de wijnstok bacteriën nodig. Door chemische bestrijdingsmiddelen verdwijnen de bacteriën met als gevolg dat de mineralen niet meer worden opgenomen. Het resultaat is dat de ‘terroir’ eigenschappen (men kan in de bodem de ‘wijn proeven’) ontbreken en alle wijnen van dezelfde druif op elkaar gaan lijken. Dit wordt steeds meer voorkomen door middelen als koeienmest en speciale biologische preparaten te gebruiken. Zodat de wijnstok zichzelf kan verdedigen tegen aanvallen van schimmels en ziekten.

  • Wijn klimaat kast
  • Wijnstok Marken
  • wijnranken Le Marche Ciu Ciu

De ligging van de wijnrank

Ligging wijnrank foto Boudewijn Boer

De wijnrank voelt zich het meest prettig in gebieden waar het zomers warm en vochtig is. Overal daarbuiten heeft de wijnrank een ‘handje’ nodig van de mens. Verder is de druivenplant op zich al redelijk snel tevreden. Licht, warmte en water zijn eigenlijk al voldoende. Dus ben je op zoek naar een geschikte locatie voor je eigen wijnveld? Kijk dan naar gebieden met veel zonuren. Maar ook hier geldt dat “te veel” ook niet goed is. Wijngaarden liggen daarom veelal wat hoger. De lucht is over het algemeen wat koeler en het gevaar op uitdroging minder groot.

Water is belangrijk voor de wijnrank. Maar zijn de druiven van betere kwaliteit wanneer de plant extra zijn best moet doen om aan water te komen? De beste druiven ontstaan wanneer de wijnrank haar water zelf kan halen, het liefst op enkele meters diep, zodat de wijnstok beter zal wortelen. Maar in de zeer warme gebieden op het zuidelijk halfrond is niet genoeg ondergronds water aanwezig en daar zal daarom geïrrigeerd moeten worden. Een belangrijke regel is dat “te veel” de wijnstok ilui kan maken. Het water wordt daarom minutieus en soms druppelsgewijs toegediend. Want bij een ‘te veel’ zullen wortels aan het oppervlak blijven.

De natuurlijke wijnklimaatkast

Water, zon, wind en de juiste termperatuur voor een groot deel de kwaliteit en de opbrengst van de oogst. Zo houden de druiven van een gematigde winter zonder lange vorstperiodes tijdens de bloei van de wijnstok. Een prettige lente voor de wijnstok is vochtig en de zomers zijn warm genoeg voor een mooie rijping van de druif. 

Voor een geslaagde groei en mooie rijping van de druif is een gemiddelde van 1800 à 2000 zonuren per jaar nodig. Hoe meer zon, des te meer suikers en dus meer alcohol in potentie aanwezig zal zijn. Maar alleen zon zorgt echter weer voor veel alcohol en weinig zuren. De wijn wordt dan ‘log en zwaar’. 

Witte wijn zie je vooral terug in gebieden met een lage gemiddelde temperatuur. Ideaal voor de wijnstok is een temperatuur tussen 9°C en 21°C. In gebieden met een hogere gemiddelde temperatuur zie je juist meer rode wijnen. De wijnstok kan strenge vorst in de winter overleven, maar met name in de lente tijdens de bloei, is vorst uiterst schadelijk.

Wijn klimaatkast Jodie Morgen

Het geheim van Italiaanse wijn

Je zou denken dat wanneer de bodem geschikt is, het klimaat het toelaat en de juiste druiven zijn geselecteerd, het maken van een goede wijn geen probleem hoeft te zijn. Helaas blijkt dat niet altijd het geval. Zoals in veel andere bedrijfstakken moet er ook over voldoende financiële middelen worden beschikt om te kunnen investeren in de benodigde productiemiddelen. Voor de kleine wijnboer kan dit een probleem zijn. Hij is mogelijk (ongewild) genoodzaakt tot een keuze tussen een coöperatie of kwalitatief mindere wijnen.

Echte geheimen zijn er dus eigenlijk niet. Belangrijk zijn de genoemde 3 factoren bodem, klimaat, druivensoort en niet te vergeten de wijnmaker zelf. Als laatste kan dan nog het vinificatieproces genoemd worden.

Wijnstok en druiven Maja Petric

Wijnproeverij in een van de mooiste Italiaanse wijnstreken

Le Marche is een groen en heuvelachtig gebied gelegen aan de Adriatische zee. Het gebied wordt door vele rivieren doorkruist die van de Apennijnen naar de Adriatische zee stromen. Vooral in de dalen van deze rivieren gedijt de wijnbouw zeer goed. Vanwege de ligging kan de relatief koele zeewind de wijngaarden makkelijk bereiken met als gevolg een mooi evenwichtig klimaat.

Tijdens een vakantie wil je graag de beste wijnhuizen bezoeken. Tenminste wanneer je houdt van wijnproeven. Le Marche is als Italiaanse wijnstreek in opkomst en wint steeds meer aan populariteit.  Ook hebben we 3 populaire wijnhuizen voor je op een rijtje gezet. Want wat is er nu heerlijker dan ook thuis genieten van je favoriete Italiaanse wijn, waarvan je genoten hebt tijdens een wijnproeverij bij je bezoek aan een wijnhuis tijdens je vakantie in Le Marche?

Met veel plezier biedt La Vecchia Scuola ook dit najaar een wijnarrangement met overnachting aan. Je gaat op een gezellige kleinschalige en ongedwongen wijnreis naar de mooie wijnstreken in Le Marche. In deze week maak je kennis met de betere wijnhuizen en bijbehorende wijnen in de regio. We bezoeken onder ander het wijnhuis Morodor in de prachtige Monte Conero aan de Adriatische kust. Ook lunchen we in de betoverende heuvels van Offida bij het wijnhuis van Ciù Ciù. We genieten aldaar van prachtige Ciù Ciù wijnen zoals onder andere de Rosso Piceno Superiore. Kijk verder voor het programma voor een wijnreis naar Italië.

Omdat er veel animo is, hebben we besloten niet één maar twee midweken te organiseren. De eerste wijnweek is nagenoeg vol met terugkerende en nieuwe wijnliefhebbers. Maar er is nog een tweede wijnweek gepland. Lees hier hoe de wijnreis naar Italië eerder is verlopen. Kijk op de website voor een indruk over deze sfeervolle accommodatie (in de top 10 van allerbeste BnB's Italië) en de regio De Marken waar je gaat verblijven.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer