Een label op een fles - Hoe lees je een wijnetiket?
Een wijnetiket is niet zomaar een label op een fles wijn. Het is een kunstwerk dat de consument verleidt om de fles te kopen. Maar hoe lees je een wijnetiket en wat betekenen al die termen en symbolen? Niets zo lastig als in een restaurant de juiste fles wijn te kiezen bij het juiste gerecht. In dit artikel ontdek je de geheimen van het wijnetiket en lees je hoe je de informatie op het etiket kunt gebruiken om de perfecte fles wijn te kiezen.
Het belang van het wijnetiket
Het wijnetiket is een belangrijk onderdeel van de marketing van een wijnproducent. Het is het eerste wat je ziet en waarmee je kunt bepalen of je de fles gaat oppakken en kopen of niet. Het wijnetiket kan informatie geven over de druivensoort, de regio waar de wijn vandaan komt, de smaak en het aroma van de wijn, en zelfs de geschiedenis van de wijnproducent. Het is dus belangrijk om te weten hoe je een wijnetiket moet lezen om de juiste fles wijn te kiezen voor elke gelegenheid.
De informatie op het wijnetiket
Het wijnetiket kan veel informatie geven over de wijn die je wilt kopen. Het bevat vaak de naam van de wijnproducent, de regio waar de wijn vandaan komt, de druivensoorten die zijn gebruikt, het alcoholpercentage en soms zelfs de oogstjaren. Daarnaast kan het wijnetiket ook informatie geven over de smaak en het aroma van de wijn, zoals fruitige tonen of hints van kruiden. Het is belangrijk om deze informatie te begrijpen om de juiste fles wijn te kiezen voor elke gelegenheid.
Welke kwaliteitsaanduidingen kom je tegen?
We zetten de classificaties van de klassieke wijnlanden voor je op een rij, hieraan kun je de kwaliteitswijnen herkennen:
- AOC (Frankrijk)
- DOC of DOCG (Italië)
- DO of DOCa (Spanje)
Deze wijnen worden gemaakt volgens de regels van wijnbouw en druivenrassen die in betreffend gebied zijn toegestaan. Hiermee weet je dat je een bepaalde smaak en kwaliteit mag verwachten.
Ook zijn er classificaties op basis van een geografische aanduiding zoals VdP of IGP (Frankrijk), IGP (Spanje) en IGT (Italië). De regels voor deze gebieden zijn minder streng maar de kwaliteit hoeft daarmee niet minder te zijn.
Het oogstjaar heeft invloed op wijn
Het jaar waarin druiven geoogst worden vind je altijd terug op het etiket van de wijn. Niet ieder oogstjaar is namelijk even goed en het bepaalt in grote mate de kwaliteit van de wijn. De betere wijnen (meestal rode wijnen) worden lekkerder naarmate ze even gelegen hebben. Maar de meeste wijnen kun je het beste drinken als ze nog jonge zijn. Een Italiaanse Barolo uit een minder goed wijnjaar kun je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Een Barolo daarentegen uit een goed jaar, kun je zelfs tot 30 jaar bewaren.
Ook de druif kan je helpen
Houd je van een Chardonnay? Dan kan een druif je helpen. De druif zegt namelijk het meest over je persoonlijke smaak. Het is daarom handig om bij een lekkere wijn de druif te onthouden. Houd er wel rekening mee dat een druif uit Frankrijk een hele andere smaak kan hebben dan dezelfde druif uit Italië. Daarom wordt in landen als Frankrijk niet altijd de druif vermeld. De wijnproducten kiezen er dan voor om het gebied op het etiket te zetten.
De stijl en vormgeving van het wijnetiket
Het ontwerp van het wijnetiket is een belangrijk onderdeel van de verleiding. Het kan variëren van klassiek en traditioneel tot modern en minimalistisch. Sommige wijnproducenten kiezen voor een opvallend ontwerp met felle kleuren en afbeeldingen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een eenvoudig en elegant ontwerp. De keuze van het ontwerp kan ook afhangen van de doelgroep van de wijn, bijvoorbeeld een jongere doelgroep kan eerder worden aangetrokken door een modern ontwerp. Het is belangrijk om te onthouden dat het ontwerp van het wijnetiket niet altijd een indicatie is van de kwaliteit van de wijn, dus het is altijd belangrijk om de informatie op het etiket te lezen voordat je een fles koopt.
Het allerbelangrijkste advies is om wijnen uit te gaan proberen, zodat je weet wat je lekker vindt. Probeer hierbij te variëren van groot naar klein. Dus eerst van land en daarna te kiezen uit een andere regio of van een andere druif. Op den duur zul je merken dat het uitkiezen van een wijn op basis van een etiket al een stuk gemakkelijker wordt.
Zelf een wijnetiket maken
Op B&B La Vecchia Scuola in Italië houden Jurgen en Gonnie wekelijks avonden waarop je Italiaanse wijnen kunt proeven. De webshop staat er inmiddels vol mee en vanaf dit jaar hebben ze ook een eigen huiswijn. Daarop moest natuurlijk een bijpassend wijnetiket komen. Jurgen heeft het wijnetiket zelf ontworpen.
Een bijpassende naam
Het Italiaans wordt doorgaans beschouwd als één van de meest romantische talen ter wereld. En het standaard-Italiaans is van oorsprong Toscaans maar het Italiaans wordt inmiddels in verschillende dialecten door heel Italië gesproken. Oude Italiaanse termen vind je nog vaak terug in de klassieke muziek of schilderkunst. Daarnaast is voor het wijnetiket zowel voor wit als rood gekozen voor een authentieke Italiaanse woordkeuze. De romantiek en de oudheid hebben we proberen te bundelen in de keuze voor de naam.
Een sprekende afbeelding
Voor de afbeelding op het wijnetiket is er gekozen voor een Mandala. Dit zijn zijn prachtige cirkelvormige figuren met symmetrische elementen.Volgens oude oosterse wijsheden dienen ze tot inspiratie en innerlijke verrijking.
Ulimoso voor de witte wijn
Wat betekent Ulimoso? De Italiaanse vertaling van Ulimoso is volgens de oude Italiaanse taal 'Profumato', dat in het Nederlands 'geurig' betekent. De Ulimoso heeft als witte wijn namelijk een aanhoudende geur van vers fruit. Voor de afbeelding is gekozen voor een Mandale in de vorm van, hoe kan het ook anders bij 'geurig', een bloem.
Wijn met bekende druif van goede kwaliteit
Deze witte wijn is een 'Verdiccio dei Castelli di Jesi'. Deze druif groeit in twee DOC-zones en hiervan wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Voor de Ulimoso is gekozen voor de Verdicchio dei Castelli di Jesi, ofwel de heuvels ten noordoosten van Ancona. Wanneer je ‘Classico’ op het etiket ziet, geeft dit aan dat de wijn afkomstig is uit het traditionele productiegebied rondom de stad Jesi.
De Ulimoso is een DOC Classico (Denominazione di Orgine Controllata). Het cijfer 311 op het wijnetiket duidt de hoogtemeters aan. De wijngaarden liggen namelijk op ca. 311 meter boven zeeniveau in San Francesco di Apiro, een microklimaat dat prima geschikt is voor de productie van kwaliteitsdruiven.
De wijn heeft een delicate, frisse en aanhoudende geur van vers fruit met een alcoholpercentage van 13%. De kleur is strogeel met soms subtiele groenachtige tinten. De Ulimoso heeft een aanhoudende uitgebalanceerde smaak met een licht bittere afdronk die kenmerkend is voor de Verdicchio druif.
Tip voor witte wijnen: Lichte neutrale wijnen kun je beter jong drinken. De hogere kwaliteitswijnen zoals Superiore wijnen en Riserva’s (herkenbaar aan een hoger alcohol percentage) kunnen tot wel 10 jaar worden bewaard.
Dilùcolo voor de rode wijn
De Italiaanse vertaling van Dilùcolo is volgens de oude Italiaanse taal 'Alba, prima luce del mattino', dat in het Nederlands 'zonsopkomst, het eerste licht van de dag' betekent. De Dilùcolo heeft als rode wijn namelijk de intens rode kleuren van de zonsopkomt in zich, dat naarmate de tijd verstrijkt langzaam van kleur verandert naar meer oranje. Voor de afbeelding is gekozen voor een Mandale in de vorm van een zon dat symbool staat voor zonsopkomst.
Mix van 2 soorten druiven
De rode wijn bestaat uit een blend van de Montepulciano druif 85% en Sangiovese druif 15%. De kleur is intens robijn met violette tinten wanneer de wijn jong is. De wijn krijgt als kleur granaat- en oranjetinten naarmate hij ouder wordt. De wijn heeft een aangename en wijnachtige geur in de eerste periode. Op volwassen leeftijd laat de wijn meer fruitige en bloemige aroma's vrijkomen. De aroma's en grote fruitigheid zijn belangrijke kenmerken van deze Rosso Conero wijn. De Dilùcolo wijn is vanwege de lage opbrengst per hectare van de druiven vol van smaak.
De druif Montepulciano is een beetje boers met stevig, donker en vlezig fruit. De wijnen die van deze druif zijn gemaakt worden vaak vol, zacht en sappig. Omdat hij laat rijpt en een lang groeiseizoen heeft, staat Montepulciano nooit erg noordelijker aangeplant. Er worden over het algemeen jonge, fruitige wijnen van gemaakt, maar ook serieuze Riserva’s die lang bewaard kunnen worden vind je bij deze druif terug.
Tip voor rode wijnen: De lichtere wijnen kun je 5 jaar na oogstdatum bewaren. De beste en krachtigere wijnen kunnen bewaard blijven tot 12 jaar na oogstdatum.
Wijnproeven op La Vecchia Scuola
Wijnproeven tijdens je vakantie in Italië zonder dat je de auto in hoeft? Dat kan aankomend seizoen bij La Vecchia Scuola. Na diverse wijnreizen te hebben georganiseerd samen met de betere wijnhuizen in de regio, organiseren Jurgen en Gonnie in 2023 diverse wijnproeverijen aan huis.
Ben je een wijnliefhebber? Dan kun je tijdens je verblijf op La Vecchia Scuola genieten van de lokale wijnen uit Le Marche. De wijnen worden ontkurkt in goed gezelschap en onder het genot van bijpassende Italiaanse hapjes. Klik op de link voor het programma.

Het geheim van Italiaanse wijn
Je zou denken dat wanneer de bodem geschikt is, het klimaat het toelaat en de juiste druiven zijn geselecteerd, het maken van een goede wijn geen probleem hoeft te zijn. Helaas blijkt dat niet altijd het geval. Zoals in veel andere bedrijfstakken moet er ook over voldoende financiële middelen worden beschikt om te kunnen investeren in de benodigde productiemiddelen. Voor de kleine wijnboer kan dit een probleem zijn. Hij is mogelijk (ongewild) genoodzaakt tot een keuze tussen een coöperatie of kwalitatief mindere wijnen.
Echte geheimen zijn er dus eigenlijk niet. Belangrijk zijn de genoemde 3 factoren bodem, klimaat, druivensoort en niet te vergeten de wijnmaker zelf. Als laatste kan dan nog het vinificatieproces genoemd worden.

Veel gestelde vragen over wijnetiketten
- Wat moet op een wijnetiket staan? Rubriek wijnetiketten
Nederland en Europa hebben richtlijnen opgesteld voor hetgeen op een etiket moet worden vermeld, zoals:
- Land van herkomst
- Alcoholpercentage
- Inhoud (ltr.)
- Producent
- Naam van bottelaar
- Kwaliteitslabel (DOCG, BOB etc.)
- Lotnummer
- Bestanddelen van wijn zoals sulfiet
- Welk programma gebruiken voor ontwerp wijnetiket? Rubriek wijnetiketten Zelf een wijnetiket ontwerpen kan met Canva. Maar ook met Adobe Express kun je een (gratis) etiket ontwerpen. Er zijn diverse wijnetiket sjablonen waarmee je zelf een etiket op maat kunt maken.
- Hoe groot is een wijn etiket? Rubriek wijnetiketten
De meest voorkomende afmetingen van een wijnetiket is 60x80 mm. Maar er zijn ook afmetingen van 90x110mm of 50x50mm.
- Hoe week je een etiket van een fles wijn? Rubriek wijnetiketten
Met water kun je een etiket van een fles losweken, maar beter is nog om wasbenzine toe te passen ipv water. Na een poosje kun je het etiket er vanaf halen.