Pandoro, de gouden ster van het kerstdessert

Enkele tips vooraf...
Voor een goed gerezen en luchtig resultaat moet je naast de rijs- en rusttijden ook een zogenaamd "Type 00" gebruiken, oftewel een meel dat rijk is aan gluten en weinig zetmeel bevat zoals Manitoba-meel. Ook Patentbloem kan dienen als een uitstekend alternatief voor Type 00 meel.
Een ander belangrijk aspect voor een goede Pandoro is het lang kneden van het deeg in de laatste fase, nadat het ongeveer 15 uur in de koelkast heeft gelegen. Hierbij moet je het deeg met een deegroller uitrollen en meerdere keren vouwen.
Je moet het deeg altijd laten rijzen, afgedekt met huishoudfolie, in een warme omgeving. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur variëren de rijstijden enigszins, let daarom vooral op het gedrag van het deeg in plaats van op de minuten voor de rijstijd.
Gebruik zachte boter, met een crèmeachtige consistentie. Laat het zacht worden op kamertemperatuur, want het mag niet vloeibaar of heet zijn.
Zodra je Pandoro uit de oven komt, laat je hem goed afkoelen voordat je er poedersuiker overheen strooit. Dit traditionele kerstdessert is al heerlijk zoals het is, maar leent zich ook voor duizend vullingen, de een nog lekkerder dan de ander. Zo kun je er een custard- of mascarponecrème bijdoen, cacaocrème of een hazelnootcrème.
Zullen we aan de slag gaan?
Ingrediënten voor een Pandoro
Benodigdheden voor een Pandoro
Pandoro maken - aan de slag

Stap 1 (voor-deeg)
Meng in een kom de bloem met de droge biergist. Doe in een andere kom het eigeel, de suiker en de melk en meng dit door elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Bedek het geheel met huishoudfolie en laat ongeveer een uur rijzen. Het volume van het deeg moet in volume zijn verdubbeld.
Stap 2
Doe de bloem met de gist in een kom en meng dit. Voeg aan het voor-deeg uit stap 1 een ei, de suiker, de melk en de boter toe en meng het geheel goed. Voeg beetje bij beetje de bloem toe terwijl je blijft mengen. Bedek het geheel met huishoudfolie en laat het ongeveer een uur rijzen, of wacht totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Stap 3
Neem het deeg en voeg per keer één ei toe tijdens het mengen. Voeg het vanille-extract en het snufje zout toe en meng opnieuw. Meng nu beetje bij beetje de bloem erdoor. Wanneer het deeg stevig wordt, leg het dan op een werkoppervlak en kneed het verder goed door totdat alle bloem is opgenomen. Beboter een kom en doe het deeg erin. Bedek het met huishoudfolie en laat het ongeveer een uur rijzen, wederom totdat het in volume verdubbeld is. Hierna zet je het deeg in de koelkast waar je het ongeveer 12-15 uur laat rusten.
Stap 4
Nadat de rusttijd in de koelkast is verstreken, laat je het deeg ongeveer een uur rusten op kamertemperatuur. Let het deeg daarna op een met bloem bestoven werkoppervlak en probeer het met een deegroller een vierkante vorm te geven. In het midden van het vierkant plaats je de 140 gram zachte, in blokjes gesneden boter. Vouw de 4 hoeken naar het midden en sluit deze goed af. Vouw het vierkant dubbel, vorm zo een rechthoek, rol het deeg daarna uit en plaats het met de korte kant naar je toe. Vouw het deeg in 3 delen en laat het 20 minuten in de koelkast rusten, afgedekt met huishoudfolie. Zodra de tijd verstreken is, neem je het deeg uit de koelkast en rol je het opnieuw uit. Vouw het deeg nog 3 keer zoals eerder gedaan en laat het telkens 15 minuten in de koelkast rusten. Tenslotte rol je het deeg nog een laatste keer uit, waardoor het een vierkante vorm krijgt. Vouw de hoeken naar binnen, zoals de eerste keer, maar deze keer zonder boter toe te voegen. Draai het deeg om en geef er een ronde vorm aan.
Smeer een Pandoro stervorm (750 ml) met boter in en leg het deeg erin. Bestrijk het deeg met 20 g gesmolten boter en dek het geheel af met huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 3-4 uur rijzen op een warme plaats, of tot het deeg de randen van de vorm heeft bereikt.
En bakken maar
Plaats de bakvorm met het deeg in de oven en bak dit op 160° C in een voorverwarmde geventileerde oven gedurende 15 minuten (of in een statische oven op 170° C gedurende dezelfde tijd). Zodra de tijd verstreken is, bedek je het geheel met bakfolie en verlaag je de temperatuur naar 130° C voor nog eens 45 minuten als de oven geventileerd is, of op 140° C gedurende dezelfde tijd met een statische oven.
Haal de bakvorm uit de oven, laten je Pandoro afkoelen. Daarna kun je hem uit de vorm halen en decoreren vervolgens met lekker veel poedersuiker.
Wat is het verschil tussen een Pandoro en een Panettone?
Zowel de Pandoro als de Panettone zie je terug op de Italiaanse kersttafel, maar ze verschillen niet alleen van hun uiterlijk, ook hun smaak en textuur zijn divers.
De Pandoro heeft zoals hierboven te zien is een stervorm en is vaak bedenkt met poedersuiker. Je ziet als het ware een kerstboom of ster met sneeuw. De Panettone daarentegen is cilindervormig met een koepelvormige bovenkant. Het is een hoge cake met een luchtige kruim.
Wat betreft de smaak wordt de Panettone gemaakt van boter, eieren en suiker. De Pandoro wordt met vergelijkbare ingrediënten. Beiden hebben een lange rijstijd. Maar de Panettone heeft deeg dat is verrijkt met ingrediënten zoals gedroogde vruchten en gekonfijte sinaasappelschil. Deze vruchten zie je niet terug bij de Pandoro. Het deeg van de Pandoro wordt daarentegen vaak verrijkt met vanillestokjes en vanillesuiker.
Hoe serveer je een Pandoro?
De Pandoro wordt vaak in plakken gesneden en bestrooid met poedersuiker voordat het wordt geserveerd. Je kunt er ook een lekkere klodder slagroom of saus bijdoen. Overigens wordt de Panettone ook vaak in plakken gesneden en geserveerd als dessert (of eventueel ontbijt), vergezeld met een moscato of prosecco.
Veel gestelde vragen
- Wat is Pandoro? Rubriek Recepten
De Pandoro is een Italiaans kerstgebak dat oorspronkelijk afkomstig is uit Verona, maar nu in heel Italië wordt gegeten tijdens de kerstperiode. De naam "Pandoro" betekent letterlijk "gouden brood" en heeft de vorm van een ster.
- Hoe eet je een Pandoro Rubriek Recepten
De Pandoro wordt vaak bedekt met poedersuiker om een sneeuwachtig effect te creëren. Voordat je het serveert, kun je extra poedersuiker toevoegen om de buitenkant zoet te maken. Snijd de Pandoro in dunne plakjes, vergelijkbaar met hoe je een taart zou snijden. De plakjes kunnen variëren in grootte, afhankelijk van je voorkeur.
- Wat is het verschil tussen een Pandoro en Panettone? Rubriek Recepten
Het belangrijkste verschil tussen Pandoro en Panettone is hun vorm. De Pandoro heeft een stervormige vorm en wordt vaak bedekt met poedersuiker om sneeuw na te bootsen. Het heeft een lichte, vanillesmaak en is doorgaans niet gevuld. De Panettone heeft meestal een cilindervorm en bevat vullingen zoals gedroogd fruit en gekonfijte sinaasappelschil.
- Hoe bewaar je een Pandoro? Rubriek recepten
Bewaar Pandoro in een luchtdichte verpakking op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Consumeer de Pandoro het liefst binnen enkele dagen na opening voor de beste smaak en textuur. Optioneel kun je het invriezen.
Panettone, de koning van alle kerstpartijen

Terwijl je met deze verrukkelijke Pandoro de reis door de wereld van Italiaanse kerstgebakjes afsluit, kun je niet anders dan ook nog deze Italiaanse kerstklassieker bekijken.
De koning van alle kerstpartijen is beslist de Panettone. Met zijn gouden korst, sappige vruchtvulling en rijke smaken, is de Panettone een culinair symbool van Italië. En dat geldt niet alleen voor de rond de kerst, maar je ziet de Panettone eigenlijk het hele jaar door.
Dit Italiaanse kerstbrood is het meest traditionele kerstgebak van Italië. Heerlijk als toetje na het kerstdiner. Of proost met een stuk Panettone en glas Prosecco op het nieuwe jaar. Het is nog steeds het lekkerste om de Panettone zelf te maken. Zelf eten wij regelmatig een Panettone in onze Bed and breakfast in Italië. We hebben daarom nog een leuk kerstrecept voor je.
Voor nu, wensen we je buon appetito en een vrolijk kerstfeest!