Hoe zet je Italiaanse koffie met een Mokka?

Een echte Italiaanse ochtend begint met een Mokka die pruttelt op het fornuis en de geur van verse koffie die op je wacht. Voor de Italiaan hét teken dat er een nieuwe dag is begonnen. De eerste vakanties hebben we ons vaak afgevraagd hoe dit ‘espressopotje’ ons van koffie zou kunnen voorzien. Inmiddels kunnen wij ons geen dag in Italië meer zonder de Mokka indenken. Ook een percolator in huis? Een echte Italiaanse ochtend begint met een Mokka of het fornuis. Zo gebruik je dit espressopotje en dit is de beste Italiaanse koffie ervoor. 

 

Italiaanse koffie tijdens ontbijt

Hoe werkt de Italiaanse Mokka?

Snel koffie zetten in 5 stappen

  1. Vul het onderste gedeelte met koud water, net tot onder het veiligheidsventiel
  2. Vul het filter met gemalen koffie
  3. Draai het bovenste deel terug op de Mokka
  4. Zet de Mokka op het fornuis of laag vuur
  5. De koffie is klaar wanneer de koffiekan is gevuld met koffie en het pijpje begint de sissen

Mokka bestellen

Koffie zetten met Italiaanse finesse

Hoe vaker je dit espressokannetje gebruikt, hoe meer finesse je krijgt om de lekkerste Italiaanse koffie te maken. Om koffie te zetten met de Mokka, draai je het bovenste koffie gedeelte los met het handvat van het onderste ketel gedeelte. Haal het filtergedeelte uit de ketel. Dit keteltje vul je met water tot aan het niveau van het veiligheidsventieltje. Plaats daarna het doseerfilter terug en vul deze met gemalen koffie. Schroef vervolgens het bovenste gedeelte terug op het keteltje totdat deze vast zit en plaats de Mokka op het vuur.

Door de Mokka op het vuur te zetten (niet te hoog), warmt het water op, totdat het een temperatuur bereikt onder het kookpunt ongeveer 90 °C. Door een drukverhoging wordt waterdamp door de koffiefilter naar boven gestuwd. Het hete water stroomt door de koffiemassa en produceert drank door ‘percolatie’. Ten slotte stijgt de koffiedrank door het pijpje en verzamelt zich in de koffiekan. Het ingebouwde filter onderaan de koffiekan zorgt ervoor dat de koffie vrij is van gemalen koffiedeeltjes. In de VIDEO wordt alles nog eens op beeld uitgelegd. 

Verwar de Mokka niet met een percolator

De Mokka wordt vaak gezien als een percolator. Dit is begrijpelijk, maar vanwege het proces niet helemaal juist. Bij een percolator wordt het water van onderen verwarmd en vervolgens over de gemalen koffie bovenin de pot gesprenkeld. Het water neemt de koffie aroma over en loopt door het filter naar beneden. Bij de Mokka wordt daarentegen water door verhitting van onder door het filter naar boven gedrukt. Koffie van een Mokka is daarom meer geconcentreerd en heeft een meer intensieve smaak dan koffie van een percolator.

Waar komt de Mokka vandaan?

De geschiedenis van zelfgemaakte koffie gaat terug tot de negentiende eeuw. In Napels ontstond destijds het idee om een filter te vullen met geperste koffie. Het water werd apart gekookt en vervolgens op het filter gegoten en erdoorheen geleid, zodat de koffie naar beneden kon stromen. Voor deze methode moest eerst koffie gemalen worden en de kooktijd was ook best hoog.

In 1933 kwam met de Mokka het keerpunt in de manier waarop Italianen hun koffie maakten. In de provincie Turijn vond Alfonso Bialetti de onvervangbare ‘Moka Express’ uit. Deze beroemde Mokka is in de loop der jaren een van de symbolen geworden van ‘Made in Italy’. Een Italiaanse traditie die inmiddels de rest van de wereld heeft veroverd. Hoewel de naam je doet denken aan een exotische plek, immers Mokha is ook een stad in Jemen en bekend van de Arabische koffieproductie, is de oorsprong van de Mokka helemaal Italiaans.

Zo kies je een juiste en lekkere koffie voor de Mokka

Voor de Mokka heb je gemalen koffie nodig. Deze kun je zelf malen van verse bonen. De maalgraad moet redelijk fijn zijn. Voor de korrelgrootte kun je rekening houden met de afmeting van fijn keukenzout. Veel handiger is het natuurlijk om gemalen koffie te kopen. Op de verpakking staat een afbeelding van de Mokka of is geschreven dat de koffie geschikt is voor een Italiaanse Mokka. 

Wie op zoek is naar een espresso met een goede smaak, is over het algemeen op zoek naar een sterke en aromatische smaak. De koffie voor Italiaanse Mokka's worden meestal gemaakt van de Arabica- en Robustaboon. De volgende koffiemerken bieden goede en smaakvolle koffie voor de Mokka (onze favoriet Lavazza Crema e Gusto):

Ook een Italiaanse Mokka kopen?

Er zijn inmiddels verschillende maten Mokka, van één tot achttien kopjes. Het bedieningsmechanisme is echter nooit veranderd. Maar het oog wil ook wat. Inmiddels zijn er diverse mooie Mokka’s op de Italiaanse markt gekomen. We hebben een prachtig exemplaar voor je gevonden.

Deze Mokka is er in diverse afmetingen en te gebruiken op een gas/elektrisch fornuis of inductiekookplaat. Binnenkort beschikbaar in deze webshop

In Italië is de Mokka een gebaar van gastvrijheid, een pauze die het alledaagse leven kenmerkt, een universele manier om de dag te beginnen, een moment om alleen of in gezelschap van te genieten. Het enthousiasme voor de Mokka is nooit opgehouden, want alleen dit espressopotje kan een heel huis vullen met zijn typische aroma. Haal ook een Mokka in huis en geniet elke dag weer van jouw Italiaanse ochtend. 

MOKKA BESTELLEN

Koffiegewoonten, voor elke gelegenheid een andere koffie

Italianen hebben de gewoonte om door de dag heen een andere koffie variant te nemen. De dag begin je licht met een romige cappuccino en eindig je met een stevige dubbele espresso na het avondeten. Er zijn nog veel meer varianten. Wil je de Nederlandse variant van een kopje koffie dan komt een ‘Americano’ het meest in de buurt. Bestel je een caffè dan krijgen je een echte Italiaanse espresso. Maar er zijn nog veel meer varianten.

NAAR KOFFIEVARIANTEN

Koffie drinken in een Italiaanse bar

Passanten die de Italiaanse bar binnenkomen met een opgewekte ‘buongiorno’. De geur van vers gezette koffie. Een dikke kraag van melkschuim. Een prachtig herfstblad ‘on the top’. De lekkerste koffie drink je in een Italiaanse bar. Waan je even in een Italiaanse bar en ga op bezoek bij deze Italiaanse barista. 

Naar Italiaanse bar

Haal ook een Italiaanse Mokka in huis

Binnenkort is dit prachtige exemplaar in de webshop beschikbaar (beperkte voorraad). Heb je ook interesse of vragen over het product? Laat het ons weten. 

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer