Hoe is het om te wonen in Italië?

Alweer 5 jaar geleden vertrokken we naar Italië en inmiddels kunnen we zeggen dat het fijn wonen is in Italië. Natuurlijk zijn wij niet alleen voor de heerlijke 'gelato' naar Italië gekomen, want Italië is veel meer dan alleen goed eten en drinken. De Italianen staan bekend om het hebben van ‘oog voor mooie dingen in het leven’. Daarbij zouden de Italianen één van de gelukkigste mensen op aarde zijn. Het leven van 'La Dolce Vita'. En dus is wonen in Italië elke dag weer opnieuw genieten. Maar hoe zit dat bij ons? We nemen je graag mee in ons verhaal en onze nieuwe plannen voor 2022. 

 

Jurgen en Gonnie runnen een B&B

Van verbouwing naar verbouwing

wonen en werken in Italië

De afgelopen jaren zijn we vooral bezig geweest met het opbouwen van onze Bed and Breakfast in Italië. Veel verbouwen dus. Elke winter hebben we weer iets aangepakt. En zo hebben we inmiddels 4 badkamers en twee kamers verbouwd, vernieuwd of bijgebouwd. De laatste verbouwing zijn we zelfs door een draagmuur gegaan. Ook buiten zijn we druk geweest en is er een zwembad met mooie tuin aangelegd. En afgelopen jaar kwam daar een olijfboomgaard met 80 bomen bij. 

Werken in Italië, een nieuwe onderneming

Achter de schermen is er sindsdien best het één en ander veranderd. Zo is er een nieuw biologisch rioleringsysteem aangelegd en wordt al het dakwater verzameld in grote watertanks en opnieuw gebruikt voor de tuin. En zijn we inmiddels met de ‘eenvoudige’ bedrijfsvoering voor een B&B naar een uitgebreide onderneming met BTW activiteiten gegaan. Bruiloften, taal- en wijnreizen vallen ondertussen in ons aanbod van luxe arrangementen.

La Dolce Vita

La Dolve Vita…daar zijn we ooit voor naar Italië vertrokken. En om daar nog meer van te kunnen genieten, is de tijd aangebroken om wat beter op onszelf te letten. Want afgelopen 5 jaar heeft vooral in het teken gestaan van het opbouwen van onze accommodatie La Vecchia Scuola. Dat allemaal hebben we met plezier gedaan, maar het is ook goed om wat meer balans te krijgen in ons Italiaanse leven. En dat combineren we graag met nieuwe plannen voor La Vecchia Scuola, want daar willen we ook in 2022 aan blijven bouwen.

NEEM KIJKJE IN DE B&B

Woon Weetje: Huizen in Italië

Een huis kopen gaat in Italië anders dan in Nederland. Voor de aankoop van een woning in Italië wordt altijd eerst een schriftelijk bod gedaan met aanbetaling. Deze aanbetaling ben je kwijt wanneer je alsnog van de koop afziet. En mocht je een makelaar inschakelen, doe dan navraag naar het inschrijvingsnummer. Een makelaar is namelijk niet altijd bevoegd. Lees er meer over in ons eigen IK-VERTREK verhaal. 

Dit zijn onze nieuwe plannen voor 2022

Voor 2022 betekent dit o.a. een verbouwing van ons eigen 'stekje'. En ook voor de gasten hebben we iets leuks in petto. En zoals je gewoonlijk het nieuws pas van ons te horen krijgt wanneer alles in kannen en kruiken is, nemen we je deze keer mee in het hele ‘proces’. Van vergunningen en de Italiaanse bureaucratie tot aan de aannemer en de bouw toe. Leuk om dit te ervaren en te volgen? Je kunt het de komende tijd hier allemaal lezen en zien. Oh… en aankomende winter verwachten we dat de bouw begint en voor het seizoen van 2022 gereed zal zijn. Genoeg te doen dus. Maar wat zijn nu die nieuwe ideeën?

Van achterkant naar voorkant

Wanneer je naar La Vecchia Scuola gaat, kom je het terrein op vanuit de automatische poort bij de entree. Dit is niet altijd zo geweest. Nog voordat het huis is gerenoveerd lag de toegang van het terrein aan de andere kant. Dus aan de zijde van het zwembad en de tuin van La Vecchia Scuola. De oude toegangswegen zijn op het talud nog terug te zien. De ‘nieuwe’ voorkant is dus eigenlijk een ‘oude’ achterkant. En aan deze nieuwe voorkant staat nog een oude schuur. En het is tijd om de oude schuur aan te gaan pakken.

Weg oude schuur

Het oude pandje dateert nog van het moment dat ook de ‘oude school’ is gebouwd. Daarmee gaan we terug naar 1939. Een renovatie is te laat, daarvoor is de staat van het pandje niet goed genoeg. Het moet dus gesloopt worden. We hebben best lang nagedacht over een nieuwe bestemming van deze schuur. Het was ook al snel duidelijk dat we niet alleen een nieuwe schuur zouden gaan bouwen. En dus is het idee geboren om onze eigen woning uit te bouwen en een stukje hiervan toe te kennen aan een nieuwe garage. Hiermee willen we van de oude achterkant van La Vecchia Scuola ook meteen een volwaardige nieuwe voorkant maken.

Een nieuwe buitenkeuken

Een ander idee is ontstaan als uitbreiding op de faciliteiten voor onze gasten. Een nieuwe centrale buitenkeuken! Wat is er leuker dan buiten op een zwoele zomeravond samen dineren, terwijl alles wordt voorbereid door een Italiaanse kok in de buitenkeuken? Een plek waar je de kneepjes van de Italiaanse keuken leert tijdens een workshop 'pasta maken'. Een keuken waar je als gast gebruik van kunt maken wanneer je na een dagje strand geen zin meer hebt om op pad te gaan. Een goed plan? We zijn dus nog niet uitgebouwd. En natuurlijk blijft de huidige buitenkeuken bij het zwembad aanwezig voor de kleine hap tussendoor.

  • Plan 1 Wonen in Italië
  • Ontwerp 2 wonen Italië
  • Plan 3 wonen in Italië

Hoe nu verder?

We zijn in eerste instanties druk geweest met het bestuderen van de vele plattegrond opties (zie afbeeldingen). We proberen de draagstructuur en de authentieke Italiaanse elementen namelijk zoveel mogelijk intact te houden. Daarnaast denken we na over de indeling van de eigen woning en het programma voor de accommodatie. Geen gemakkelijke puzzel, maar eentje die inmiddels is opgelost. Daarna hebben we een massa studie gemaakt om de nieuwe voorkant vorm te geven. Inmiddels zijn de plannen concreet en het goede nieuws is dat de gemeente akkoord is met het ontwerp en de vergunning binnenkort wordt afgegeven. De aannemer staat ingepland voor half oktober. De laatste stappen in de Italiaanse bureaucratie worden momenteel gezet. Wordt vervolgd...

Woon Weetje: Cultuur in Italië

Veel aan de Italiaanse cultuur is fascinerend voor de Nederlander. Zo is zakendoen in Italië gebaseerd op relaties en dus op menselijk contact. Je leert elkaar eerst beter kennen. Wees daarom altijd geduldig. Contracten worden zelden bij de eerste afspraak getekend. Italianen staan erom bekend niet erg punctueel te zijn. Vergaderingen beginnen weliswaar vaak te laat, maar je moet daarentegen wel op tijd aanwezig zijn. Lees verder over de gewoontes in de Italiaanse cultuur. 

Italiaanse cultuur

Wat zou je nog meer willen weten over wonen in Italië?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe plannen? Heb je leuke ideeën of wil je graag iets bespreken? Laat het ons weten met onderstaand formulier. Wij reageren altijd.  

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer