Hoe is het om te wonen in Italië?

Alweer 5 jaar geleden vertrokken we naar Italië en inmiddels kunnen we zeggen dat het fijn wonen is in Italië. Natuurlijk zijn wij niet alleen voor de heerlijke 'gelato' naar Italië gekomen, want Italië is veel meer dan alleen goed eten en drinken. De Italianen staan bekend om het hebben van ‘oog voor mooie dingen in het leven’. Daarbij zouden de Italianen één van de gelukkigste mensen op aarde zijn. Het leven van 'La Dolce Vita'. En dus is wonen in Italië elke dag weer opnieuw genieten. Maar natuurlijk kent ook het Italiaanse leven weleens tegenslagen. Hoe zit dat bij ons? We nemen je graag mee in ons verhaal en onze nieuwe plannen voor 2022. 

 

Jurgen en Gonnie runnen een B&B

Van verbouwing naar verbouwing

wonen en werken in Italië

De afgelopen jaren zijn we vooral bezig geweest met het opbouwen van onze Bed and Breakfast in Italië. Veel verbouwen dus. Elke winter hebben we weer iets aangepakt. En zo hebben we inmiddels 4 badkamers en twee kamers verbouwd, vernieuwd of bijgebouwd. De laatste verbouwing zijn we zelfs door een draagmuur gegaan. Ook buiten zijn we druk geweest en is er een zwembad met mooie tuin aangelegd. En afgelopen jaar kwam daar een olijfboomgaard met 80 bomen bij. 

Werken in Italië, een nieuwe onderneming

Achter de schermen is er sindsdien best het één en ander veranderd. Zo is er een nieuw biologisch rioleringsysteem aangelegd en wordt al het dakwater verzameld in grote watertanks en opnieuw gebruikt voor de tuin. En zijn we inmiddels met de ‘eenvoudige’ bedrijfsvoering voor een B&B naar een uitgebreide onderneming met BTW activiteiten gegaan. Bruiloften, taal- en wijnreizen vallen ondertussen in ons aanbod van luxe arrangementen.

La Dolce Vita

La Dolve Vita…daar zijn we ooit voor naar Italië vertrokken. En om daar nog meer van te kunnen genieten, is de tijd aangebroken om wat beter op onszelf te letten. Want afgelopen 5 jaar heeft vooral in het teken gestaan van het opbouwen van onze accommodatie La Vecchia Scuola. Dat allemaal hebben we met plezier gedaan, maar het is ook goed om wat meer balans te krijgen in ons Italiaanse leven. En dat combineren we graag met nieuwe plannen voor La Vecchia Scuola, want daar willen we ook in 2022 aan blijven bouwen.

NEEM KIJKJE IN DE B&B

Woon Weetje: Huizen in Italië

Een huis kopen gaat in Italië anders dan in Nederland. Voor de aankoop van een woning in Italië wordt altijd eerst een schriftelijk bod gedaan met aanbetaling. Deze aanbetaling ben je kwijt wanneer je alsnog van de koop afziet. En mocht je een makelaar inschakelen, doe dan navraag naar het inschrijvingsnummer. Een makelaar is namelijk niet altijd bevoegd. Lees er meer over in ons eigen IK-VERTREK verhaal. 

Dit zijn onze nieuwe plannen voor 2022

Voor 2022 betekent dit o.a. een verbouwing van ons eigen 'stekje'. En ook voor de gasten hebben we iets leuks in petto. Gewoonlijk krijg je het nieuws pas van ons te horen wanneer alles in kannen en kruiken is. Deze keer nemen we je mee in het hele ‘proces’. Van vergunningen en de Italiaanse bureaucratie tot aan de aannemer en de bouw toe. Leuk om dit te ervaren en te volgen? Je kunt het de komende tijd hier allemaal lezen en zien. Oh… en half november beginnen we met de bouw die voor het seizoen van 2022 gereed moet zijn. Genoeg te doen dus. Maar wat zijn nu die nieuwe ideeën?

Van 'oude' achterkant naar 'nieuwe' voorkant

Wanneer je naar La Vecchia Scuola komt, word je door ons begroet aan de entree zijde. De poort wordt geopend en je kunt de auto parkeren op prive terrein. Dit is niet altijd zo geweest. Nog voordat het huis is gerenoveerd lag de toegang van het terrein aan de andere kant. Dus aan de zijde van het zwembad en de tuin van La Vecchia Scuola. De oude toegangswegen zijn op het talud nog terug te zien. De ‘nieuwe’ voorkant is dus eigenlijk een ‘oude’ achterkant. En aan deze nieuwe voorkant staat nog een oude schuur. En het is tijd om de oude schuur aan te gaan pakken. 

Weg oude schuur

Het oude pandje dateert nog van het moment dat ook de ‘oude school’ is gebouwd. Daarmee gaan we terug naar 1939. Een renovatie is te laat, daarvoor is de staat van het pandje niet goed genoeg. Het moet dus gesloopt worden. Best jammer, want er zit nog een oude hout gestookte oven in. We hebben best lang nagedacht over een nieuwe bestemming van deze schuur. Het was ook al snel duidelijk dat we niet alleen een nieuwe schuur zouden gaan bouwen. En dus is het idee geboren om de woning op de begane grond uit te bouwen. Dit betekent dat er logistiek veel verandert rondom de gastenentree op de begane grond. De gastenentree zelf blijft intact. Met deze uitbouw willen we van de oude achterkant van La Vecchia Scuola ook meteen een volwaardige nieuwe voorkant maken. 

Een nieuwe buitenkeuken

Een ander idee is ontstaan als uitbreiding op de faciliteiten voor onze gasten. Een nieuwe centrale buitenkeuken! Wat is er leuker dan buiten op een zwoele zomeravond samen dineren, terwijl alles wordt voorbereid door een Italiaanse kok in de buitenkeuken? Een plek waar je de kneepjes van de Italiaanse keuken leert tijdens een workshop 'pasta maken'. Een keuken waar je als gast gebruik van kunt maken wanneer je na een dagje strand geen zin meer hebt om op pad te gaan. Een goed plan? We zijn dus nog niet uitgebouwd. Er komt een nieuwe buitenkeuken voor de gasten onder de portico. En natuurlijk blijft de huidige buitenkeuken bij het zwembad aanwezig voor de kleine hap tussendoor.

Oplaadpaal voor auto en zonnepanelen

In 2022 komt er ook een elektrische laadpaal voor het opladen van een elektrische auto. En met zonnepanelen gaan we zonlicht omzetten in elektriciteit. Op deze manier kunnen we La Vecchia Scuola ook op een milieuvriendelijke manier van stroom voorzien. 

Het ontwerp

Een beetje extra privacy

De nieuwe uitbouw komt dus aan de voorzijde van La Vecchia Scuola. Op de plattegrond aan de bovenzijde (noord). Aan de linkerzijde brengen we een gedeelte van de voormalige bergingsruimte terug. De rechterzijde wordt geheel toegewezen aan de nieuwe woonkamer. De badkamer die nu nog is gelegen in de centrale entree van de gasten, wordt afgebroken en verplaatst naar links. Hierdoor ontstaat er in de linkervleugel ruimte voor een slaapkamer met badkamer. Logistiek gezien kunnen we dus van keuken naar woon- en slaapkamer, zonder gasten tegen te komen. Dit was tot op heden niet het geval. En ondanks dat het heel gezellig is tijdens het seizoen dat ruim 7 maanden 'vol bezet' is, heeft iedereen zo nu en dan even tijd voor zichzelf nodig, toch? 

De buitenkeuken zie je helemaal rechts op de plattegrond. De portico wordt aan de achterzijde dichtgezet (met stenen van de oude schuur) en krijgt een glazen bovenlicht. In de keuken komt een o.a. een kookeiland met buitengrill en vaatwasser. Het ontbijt en diner kunnen we daarmee naast het buitenterras ook houden onder de portico. Van een frisse voorjaarsochtend tot hete zomerdag, er is overal een plekje voor een goed verblijf.  

Verbouwing plattegrond

 

Oud ontmoet nieuw

Met een transparante gevel aan de voorzijde krijgt de klassieke uitstraling van La Vecchia Scuola een nieuw 'modern' accent. De uitbouw krijgt een gestucte buitenzijde en de dakpannen van de oude schuur worden hergebruikt. Oud en nieuw komen hier smaakvol samen. 

De twee dakvormen (glas en dakpannen) starten ieder hoog vanuit een eigen gevel en komen bij elkaar op het laagste punt in het midden van de woonkamer. Stalen spanten binnen in de woonkamer volgen deze beide dakvormen en krijgen samen de vorm van een 'M'.  

Ontwerpcredits: Margriet Eugelink van eaoa.nl.

Italiaans koken in nieuwe buitenkeuken

Even geen zin om uit eten te gaan? Aankomend seizoen is er een nieuwe buitenkeuken onder de portico van La Vecchia Scuola gepland. De keuken wordt uitgerust met vaatwasser, koelkast, kook- en grilplaat en oven. De frontzijde van de keuken wordt strucwerk en het aanrechtblad wordt uitgevoerd in authentieke Italiaans gebakken tegels. De achterwand wordt opgetrokken uit de gebakken stenen die uit de oude schuur komen. Hierboven komt een lichtstrook. Ook de portico wordt rondom de keuken dichtgezet met beglazing in antraciet aluminium puien.  

Je kunt er dus echt Italiaans in gaan koken. Voor de kleine hap is er al een pantry met koelkast aanwezig in het tuinhuis bij het zwembad. Ideaal voor een dagje aan het zwembad of avondje thuis met een glas wijn. Er zijn ook koele drankjes beschikbaar in de bar onder de portico.

Ontwerpcredits: Jurgen Linssen

Hoe nu verder?

We zijn in eerste instantie druk geweest met het bestuderen van de vele plattegrond opties. Daarbij proberen we de draagstructuur en de authentieke Italiaanse elementen zoveel mogelijk intact te houden. Het was geen gemakkelijke puzzel, maar eentje die inmiddels is opgelost. Daarna hebben we een massa studie gemaakt om de nieuwe voorkant vorm te geven. Inmiddels zijn de plannen concreet en het goede nieuws is dat de gemeente akkoord is en de vergunning is afgegeven. De aannemer is half november gestart. De laatste stappen in de Italiaanse bureaucratie zijn inmiddels ook gezet...dit betrof de Superbonus.

Superbonus 110%

In Italië is er momenteel de keuze om gebruik te maken van de Superbonus. Met deze bonus worden o.a. ingrepen op het gebied van energie-efficiëntie vergoed maar ook verbeteringen om het aardbevingsrisico te verkleinen. Betekent dit nu dat je 110% vergoed krijgt? Nee dit is niet het geval, ook hier gaat het om een fiscale vergoeding. Bij de meeste 'oude' subsidies gaat het om een bedrag dat je over 10 jaar terug kunt krijgen middels belastingaftrek. Bij de Superbonus kun je ervoor kiezen om direct het bedrag te ontvangen, door het subsidiebedrag van de overheid die over 10 jaar uitbetaald, over te dragen naar bijv. een bouwbedrijf of bank. Beetje technisch verhaal, maar de 10% is voor de partij die het subsidie bedrag overneemt. 

Je kunt je wel voorstellen dat voorafgaande aan deze goedkeuring er een strenge controle plaatsvindt. Deloitte is de instantie die de fiscale controle doet. En we hebben inmiddels vele documenten opgevraagd, ingevuld en geupload. Maar er is groen licht voor de 1e fase (van in totaal 4 fasen). En dat betekent dat we contracten hebben ondertekend en de bouw is gestart. Finalmente!

Foto's van de verbouwing

Ben je benieuwd naar de bouwfoto's? Wekelijks leggen we de situatie vast met een kiekje van de bouw. Klik hiervoor op de button bouwfoto's. 

foto's verbouwing

Woon Weetje: Cultuur in Italië

Veel aan de Italiaanse cultuur is fascinerend voor de Nederlander. Zo is zakendoen in Italië gebaseerd op relaties en dus op menselijk contact. Je leert elkaar eerst beter kennen. Wees daarom altijd geduldig. Contracten worden zelden bij de eerste afspraak getekend. Italianen staan erom bekend niet erg punctueel te zijn. Vergaderingen beginnen weliswaar vaak te laat, maar je moet daarentegen wel op tijd aanwezig zijn. Lees verder over de gewoontes in de Italiaanse cultuur. 

Italiaanse cultuur

Wat zou je nog meer willen weten over wonen in Italië?

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe plannen? Heb je leuke ideeën of wil je graag iets bespreken? Laat het ons weten met onderstaand formulier. Wij reageren altijd.  

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer